Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 130  Następna strona
 "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu 
Autor Wiadomość

Post Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
polecam książke o mszy świętej . okładka i fragment ze środka .
http://de.swoopshare.com/file/b645a6dd7 ... a.jpg.html
http://de.swoopshare.com/file/3c1b68ad5 ... 1.jpg.html

Śr sty 21, 2015 22:37

Cytuj:
A prawda jest tak, że Bóg nie robi różnicy w kwestii rytu, wystroju, języka...to tylko ludzie chcąc siebie dowartościować klasyfikują "wartość" Eucharystii.

Tak może twierdzić tylko osoba mająca bezpośrednie łącze z Bogiem lub prywatne wizje.
Oba przypadki są podejrzane :)

Cytuj:
"Tyłem do Boga"....to Bóg w trakcie przeistoczenia uosobiony jest w chlebie i winie czy w tabernakulum?

W tabernakulum znajduje się i przed konsekracją...a więc "tyłem".

Cytuj:
Czy Jezus w Wieczerniku ustanawiał Najświętszy Sakrament odwrócony tyłem do apostołów?

Wieczernik to było preludium. Prawdziwa Ofiara dokonała się na Golgocie, a tam wszyscy wraz z Matką i Apostołem Janem stali przodem do Boga.

"Gdy Mszę św. odprawiasz albo jej słuchasz, ofiara ta dla ciebie tak wielką, nową i radosną być powinna, jak gdyby Chrystus teraz wisząc na krzyżu cierpiał i umierał dla zbawienia ludzi" - Tomasz a Kempis

Samą wieczerzę to wspominają protestanci symulując Mszę św.

Cz sty 22, 2015 22:54
sonniger napisał(a):
Cytuj:
A prawda jest tak, że Bóg nie robi różnicy w kwestii rytu, wystroju, języka...to tylko ludzie chcąc siebie dowartościować klasyfikują "wartość" Eucharystii.

Tak może twierdzić tylko osoba mająca bezpośrednie łącze z Bogiem lub prywatne wizje.
Oba przypadki są podejrzane :)

Gdyby Bóg był ograniczony rytem, wystrojem to wszystkie msze odprawiane w obozach koncentracyjnych, na Syberii byłyby pustym obrzędem.

Cytuj:
W tabernakulum znajduje się i przed konsekracją...a więc "tyłem".

Czyli Bóg przebywa jedynie w miejscach ograniczonych Mu przez człowieka?

Cytuj:
Wieczernik to było preludium. Prawdziwa Ofiara dokonała się na Golgocie, a tam wszyscy wraz z Matką i Apostołem Janem stali przodem do Boga.

"Gdy Mszę św. odprawiasz albo jej słuchasz, ofiara ta dla ciebie tak wielką, nową i radosną być powinna, jak gdyby Chrystus teraz wisząc na krzyżu cierpiał i umierał dla zbawienia ludzi" - Tomasz a Kempis

Samą wieczerzę to wspominają protestanci symulując Mszę św.

Eucharystię Jezus ustanowił w Wieczerniku....Bierzcie i jedzcie... a nie na Golgocie Boże mój Boże mój czemuś mnie opuścił....
Na marginesie - czy ktokolwiek wie jaka pozycję pod krzyżem zajmowała Matka i Jan?
Ewangelista pisze a obok krzyża stały Matka Jego....

Pt sty 23, 2015 9:08
Pierwszą mszę odprawił Chrystus w Wieczerniku
http://msza.net/i/om05_2.html

Pt sty 23, 2015 9:21
A nastepna po zmartwychwstaniu w drodze do i w Emmaus

Pt sty 23, 2015 10:23

Może napiszecie coś budującego naszej siostrze w wierze. Link do tematu tu: viewtopic.php?f=31&t=36679 Może trzeba też otoczyć modlitwą tę rodzinę.

So sty 24, 2015 15:18

Dzięki Magdo, że dałaś linka, już do niej napisałam !!

N sty 25, 2015 10:20

Alus napisał(a):

Niepierwszy juz raz proponuję czytac to co się wkleja i to całościowo, a nie fragmentarycznie i po łebkach......Nie będzie sie później pisało głupot.

Dyskusja skończona...bo najwyraźniej nie dociera

Pn sty 26, 2015 22:32
sonniger napisał(a):
Alus napisał(a):

Niepierwszy juz raz proponuję czytac to co się wkleja i to całościowo, a nie fragmentarycznie i po łebkach......Nie będzie sie później pisało głupot.

Dyskusja skończona...bo najwyraźniej nie dociera

Msza święta jest równocześnie i nierozdzielnie pamiątką ofiarną, w której przedłuża się ofiara Krzyża i święta ucztą Komunii w Ciele i Krwi Pana KKK 1382.

Wt sty 27, 2015 8:59

nudno tu ostatnio więc moje ciekawe spostrzeżenia " z kraju i ze świata " .
pierwsze czyli z kraju , pewien obywatel , legitymujący się nazwiskiem "Anna Grodzka" chce kandydować na prezydenta ustanawiając "Piątą Rzeczpospolitą" ( lepiej w kraju nie będzie , ale weselej z całą pewnością ) .

drugie czyli ze świata - tak zwana Unia Europejska wydała zakaz podnoszenia minimalnych pensji w krajach członkowskich . Rzeczpospolita wywiązuje się z tego znakomicie ale Kanclerka A. podniosła pensje minimalne łamiąc brukselską dyrektywę - do poziomu 8,5 tak zwanego Ojro za godzine . po prostu twierdzi "unia unią , ale w moim kraju ja rządze" . dobrze zrobiła ?

Alleluja i do przodu -

Cz sty 29, 2015 16:57

Arabowie mówią na euro "ojro" :PPPP
Czy kancelierka Anielica dobrze zrobiła? Dla Ciebie Darek robi to różnicę, dla nas pozostających w Polsce (dołączyłam do klubu Polaków, chcących pracować w ojczyźnie, a jaki będzie tego efekt zobaczymy) nie za bardzo. Nasz rząd i tak se zrobi jak se będzie chciał.

Anna Grodzka. Któż to taki? :x nie wydaje mi się, aby kobieta Anna Grodzka rzeczywiście istniała. Cóś słyszałam o niejakim Krzysztofie nazwiska nie pamiętam.

Cz sty 29, 2015 22:54

A. G. to taki pan poseł lubiący ubierać się w sukienki i biustonosze . reprezentuje tak zwany polski parlament .
Magdo , ja tęsknie za Ojczyzną . w kwietniu będę w moich ukochanych Oborach ( Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej ) na czuwaniu modlitewnym . już odliczam dni . 2 lata tam nie byłem .

do 100 lecia Fatimy - 834 dni , 17 godzin , 58 minut , i 24 sekundy .

Cz sty 29, 2015 23:20
Cytuj:
Anna Grodzka. Któż to taki? :x nie wydaje mi się, aby kobieta Anna Grodzka rzeczywiście istniała. Cóś słyszałam o niejakim Krzysztofie nazwiska nie pamiętam.

Kościół nie odrzuca transseksualistów, nawet po zmianie płci
http://www.franciszkanska3.pl/Papiez-pr ... na,a,26808

Pt sty 30, 2015 9:31

Alus napisał(a):
Cytuj:

Kościół nie odrzuca transseksualistów, nawet po zmianie płci
http://www.franciszkanska3.pl/Papiez-pr ... na,a,26808

Bęgowski
Kościół nie odrzuca, ale też też nie zachęca do życia w kłamstwie. Trans, nie trans nie może to być pretekstem do zacierania śladów niechlubnej przeszłości w służbach PRL i przykrywania różnych dwuznacznych interesów*.

* chodzi o biznes rzecz jasna, nie inne skojarzenia.

Pt sty 30, 2015 9:40
Nic nie wiem o biznesach Grodzkiej.
Ale chyba prawo tak nie działa, że zmiana płci skutkuje zatarciem przestępstwa.

Pt sty 30, 2015 10:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 130  Następna strona