"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Autor |
Wiadomość |
beti2503
|
 Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
poszukujaca81 napisał(a): Nie stac mnie na roczny macierzynski, ale nie narzekam, jest jak jest i nie biadole, tylko wracam do pracy. Wiem, nie wszystkie kobiety maja gdzie wracac. Wiesz poszukująca to, że nie wszystkie kobiety mają gdzie wracać to naprawdę nie jest największy problem dzisiejszego świata.. Często te kobiety odnajdują prawdziwe szczęście właśnie w byciu matką. Nie są zakładniczkami etatu. Mogą widzieć pierwsze kroki swojego dziecka, słyszeć pierwsze słowa, śledzić każdy najdrobniejszy gest i uśmiech. Nie ma większego szczęścia! Współczuję kobietom, które tego nie doświadczyły bo wróciły do pracy. Współczuję mamom, które oddały dziecko do żłobka lub pod opiekę opiekunki - i dziecko płakało z tęsknoty za obcą kobietą, nie za mamą. Mówisz, że nie stać Cię na roczny macierzyński.. Wiele kobiet tak mówi, a prawda często jest inna. Abstrahując od Twojej osobistej sytuacji: w dzisiejszym świecie najczęściej kobiety nie stać na "bycie mamą w pełni" nie ze względów finansowych. Praca i względy finansowe są najczęściej przykrywką dla własnych ambicji i zapędów konsumpcyjnych. Wielu kobiet "nie stać" bo są zbyt w siebie zapatrzone. Nie potrafią zrezygnować z siebie dla dziecka. "Nie stać" je bo rezygnacja z kariery osobistej to zbyt wysoki koszt. "Nie stać" je by odmówić sobie życia na wysokim poziomie: fryzjer, kosmetyczka, solarium, manicure, pedicure, wystawne przyjęcia, firmowe ciuchy (dla siebie i dziecka, które często jest takim "manekinem reprezentacyjnym" obwieszonym od stóp do głów w metki.. I często te kobiety pracujące całe życie panicznie boją się gorszego statusu finansowego, z litością patrzą na dzieci w przedszkolu czy szkole gorzej ubrane (nota bene często szczęśliwsze od tych "ładnie ubranych" - bo wczesne dzieciństwo spędziły z mamą w domu i jakoś przeżyły bez lego duplo) wpajając tym samym swoim dzieciom hołd dla pieniądza i unieszczęśliwiając je na dalsze lata dorosłego życia. Często rodzice mówią swoim dzieciom: "pieniądze nie są najważniejsze" ale swoim życiem pokazują, że ich decyzje układają się zgodnie tylko w jednym kierunku - ku pieniądzowi. Zawsze prawda zostaje obnażona. Potem wszyscy się dziwią: młody człowiek z "dobrego domu", "wszystko miał" popełnia samobójstwo lub wpada w nałogi, dlaczego?! Przecież rodzice "tacy porządni"...Tak, miał wszystko prócz miłości, prócz bliskości, prócz zrozumienia..
_________________ Wszystkie wasze sprawy niech się dokonują w miłości! (1 Kor 16, 14)
|
Wt maja 26, 2015 11:18 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
a na TRWAM teraz leci program pt " macierzyństwo , życie , rodzina " . jak łatwo się domyśleć nikt z Róży nie ogląda . zgadłem ?
|
Wt maja 26, 2015 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
poszukujaca81 napisał(a): To Ja:) - mozesz jeszcze dodac "Dziekuje Ci Boże za to, ze nie jestem jak ta poszukujaca81"  . Bardzo dobrze zrozumialam aluzje. To źle zrozumiałaś. Akuratnie pisząc to nie miałam Ciebie na myśli. Trochę pokory - nie wszyscy o Tobie myślą i nie wszystko się wokół Ciebie kręci 
|
Wt maja 26, 2015 21:30 |
|
|
|
 |
beti2503
|
Niestety Darku, nie oglądam. Pod osłoną nocy, korzystając, że moje dziecko zasnęło, staram się cokolwiek dopisać do mojej pracy podyplomowej. Poproście Najwyższego o motywację i światło Ducha dla mnie bo dotychczas idzie mi pod górkę..  Bóg zapłać! Spokojnej nocy Wam wszystkim 
_________________ Wszystkie wasze sprawy niech się dokonują w miłości! (1 Kor 16, 14)
|
Wt maja 26, 2015 21:53 |
|
 |
Dariusz-555
|
w takim razie życze udanej pracy dyplomowej . http://de.swoopshare.com/file/457b7a5d8 ... 1.jpg.html coś na koniec wyborów
|
Wt maja 26, 2015 22:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Beti podziwiam oraz życzę powodzenia 
|
Wt maja 26, 2015 22:48 |
|
 |
Dariusz-555
|
w RM aktualnie o Reducie Ordona . wiadomo , polskie miejsce pamięci narodowej związane z Powstaniem Styczniowym . pierwsza bufetowa stolicy ( HGW ) zezwoliła na wybudowanie tam islamskiego meczetu . dobrze zrobiła ?
|
Śr maja 27, 2015 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Meczet wybudowano w pobliżu reduty 54, nie na reducie. Przed wszelkimi pracami plac dokładnie zbadali archeolodzy. Wszelkie archeologiczne ślady reduty sa w oddalone od meczetu.
Samo miejsce jest tak czczone przez naród, ze jest tam tylko kamień otoczony płotkiem z gałęzi.
Wybuch składu amunicji byl prawdopodobnie przypadkowy, a sam Ordon przedstawił tak wiele sprzecznych wersji (tak, przeżył powstanie i zmarł na emigracji), ze jest całkowicie niewiarygodny.
A jaką wersję przedstawia RM?
Edit: Obelisk "Reduta Ordona" jest na rogu Mszczonowskiej i Włochowskiej od 1937 roku.
|
Cz maja 28, 2015 1:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No coz, dla RM pewnie sam wiersz wieszcza (co tam, ze licentia poetica) uswiecil ziemie w rejonie reduty tak, ze tylko polska i to katolicka noga moze po niej stapac...
Dlatego ja RM nie lubie. Bo nie jest katolickie ("nie ma Greka ani Zyda"), a jego patriotyzm co rusz niebezpiecznie pachnie nacjonalizmem.
|
Cz maja 28, 2015 5:38 |
|
 |
Dariusz-555
|
JP2 - " ciesze się że jest takie radio , co się nazywa Radio Maryja " . wg " logiki " Kael , JP2 nie jest katolicki .
ponadto historyk Adam Sikorski na " TV Historia " również poruszał ten temat potwierdzając budowę meczetu na terenie Reduty Ordona .
|
Cz maja 28, 2015 6:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Idea RM a wykonanie, to jak katolik ochrzczony i katolik zyjacy wiara. Cos pisalam o Janie Pawle II? Nie. Ale zawsze mozna jeden cytat pozytywny znalezc i wszystkie bledy nim zaslonic. Bo papiez przeciez powiedzial... Sw Jan Pawel II nie zyje od ilu lat? A RM gada dalej.
|
Cz maja 28, 2015 6:55 |
|
 |
beti2503
|
to Ja  napisał(a): Beti podziwiam oraz życzę powodzenia  Edytko nic wielkiego, coś w życiu trzeba robić poza "siedzeniem" z dzieckiem w domu  Pamiętaj o mnie w swojej modlitwie a na pewno się powiedzie  Kael napisał(a): Bo papiez przeciez powiedzial... Sw Jan Pawel II nie zyje od ilu lat? Uważasz Kael, że śmierć jest takim momentem, w którym słowa wypowiedziane wcześniej tracą znaczenie, już się nie liczą, nie należy ich przywoływać ani o nich pamiętać?
|
Cz maja 28, 2015 9:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
beti2503 napisał(a): Kael napisał(a): Bo papiez przeciez powiedzial... Sw Jan Pawel II nie zyje od ilu lat? Uważasz Kael, że śmierć jest takim momentem, w którym słowa wypowiedziane wcześniej tracą znaczenie, już się nie liczą, nie należy ich przywoływać ani o nich pamiętać? Raczej traktuje się instrumentalnie, a zmarły nic juz dodać nie może. Slowa padły w danym czasie i w danym kontekście, a dziś usprawiedliwia się nimi wrogość, politykę, nietolerancję, nienawiść - tak jest najczęściej postrzegane RM poza swą garstka swych wiernych.
|
Cz maja 28, 2015 12:53 |
|
 |
Dariusz-555
|
JP2 ponadto powiedział - " ciesze się że Maryja mówi przez radio " .
a jeżeli np. Kael nie lubi RM , nie przejmuje się tym nawet mysz kościelna .
po co dyskusja konteksty , nie-konteksty ? cel jest jeden - ewangelizacja .
|
Cz maja 28, 2015 19:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba antyewangelizacja?
Dopoki o. Rydzyk bedzie traktowal to radio jak prywatna ambone, o zadnej ewangelizacji nie ma mowy. Ewangelizacja to gloszenie Chrystusa i Jego nauki a nie pouczanie oo.paulinow jak maja Apel Jasnogorski odprawiac...
|
Cz maja 28, 2015 20:16 |
|
|
|