Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak wybaczyć samej sobie 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak wybaczyć samej sobie
piok333 napisał(a):
Miałem kiedyś taką sytuację, że po kilkunastu latach odnalazłem osobę, której zrobiłem coś złego. Nawet nie mogłem się z nią spotkać, bo ona teraz mieszka na wyspach brytyjskich. Jednak wymieniliśmy maile, wyjaśniłem jej swoje wewnętrzne rozterki, przeprosiłem i ... spotkałem się z pełnym zrozumieniem.

Miło się czyta takie rzeczy. Fajnie, że miałeś w sobie tyle odwagi i wszystko skończyło się dobrze.
akruk napisał(a):
@studentkaa:
"Komu grzechy odpuścicie, będą mu odpuszczone, a komu zatrzymacie, będą mu zatrzymane". Czy ta dziewczyna wybaczyła ci krzywdę, jaką jej zrobiłaś? Czy odpuściła ci przewinę? Jak rozumiem, nie przepraszałaś jej i nie prosiłaś o wybaczenie. Jakże Bóg mógłby "zastępczo" wybaczać ci krzywdę w imieniu osoby, którą skrzywdziłaś? Jeśli nie uzyskałaś przebaczenia od dziewczyny, wobec której zawiniłaś, powinnaś się o nie postarać. Szczególnie jeśli twoje sumienie ci daje o tym znać.

To było dawno, niestety nie pamiętam tak dobrze tego co się działo po tym wszystkim. Pamiętam, że chodziłam i przepraszałam Jej rodzinę (najbardziej utkwiło mi w pamięci to, że Jej mama wybaczyła mi z uśmiechem na twarzy - nie sądziłam, że można spotkać się z takim miłosierdziem i spokojem po takim czymś). Wydaje mi się, że Ją także przepraszałam, i że mi wybaczyła.
mkb napisał(a):
studentka, piszesz, ze nie wiesz "skąd był,o w tobie tyle zła" ?
czyli rzuciłaś w ta dziewczynkę specjalnie, żeby ja zranić, czy to był wypadek?

Specjalnie - pokłóciłyśmy się, i wyszło jak wyszło.

Nie wiem dlaczego nie potrafię o tym zapomnieć. Może za bardzo to roztrząsam, ale po prostu męczy mnie sumienie. I dziękuję za każdą odpowiedź w tym temacie.

mkb napisał(a):
Mozna dobrze czynić ludziom, będącym w podobnej sytuacji co "nasza ofiara",
ludziom których spotykamy później w życiu...albo wnieść jakieś inne dobro w społeczeństwo.

np. ktos zranil chcacy czy neichcay jakies dziekco w przeszłości (jak w temacie),
to może np. popracować dla szpitala dziecięcego itp.

Może tego mi trzeba.

So sie 04, 2012 14:21
studentkaa napisał(a):
Wydaje mi się, że Ją także przepraszałam, i że mi wybaczyła.
Więc nie dręcz się więcej. Zrobiłaś co mogłaś, uzyskałaś, co było możliwe. Staraj się być dobra i.. cóż, to wszystko.

So sie 04, 2012 14:37

Akruk, nie mąć naukami, które są niezgodne z nauką Kościoła w tym dziale - Żyć wiarą. Przypominam o charakterze tego działu opisanym w podpisie pod jego tytułem na stronie głównej, a mianowicie: "Porozmawiajmy o codziennych trudnościach w duchu wiary katolickiej" oraz o jego zasadach.

Wydzieliłem wątek "Czy odpuszczenie grzechów wymaga przebaczenia zranionych?". Tutaj kontynuujmy dyskusję dotyczącą problemu studentkii.

moderator jumik

So sie 04, 2012 17:09
Zobacz profil WWW

Jak skasować post ?

So sie 04, 2012 18:38

Moderator może skasować post. Zazwyczaj jednak tego nie robimy na życzenie, chyba że istnieje jakaś przyczyna techniczna (np. zdublowany post) lub jakaś wyjątkowa sytuacja. Napisz w temacie "Uwagi do moderacji" lub w wiadomości prywatnej do konkretnego moderatora działu. moderator jumik

N sie 05, 2012 16:04
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2