Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 8:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 katolik popełnia zbrodnię 
Autor Wiadomość
Post Re: katolik popełnia zbrodnię
Val napisał(a):
PS. @mkb postulowała ekskomunikę dla każdego kto poinformuje o procedurach dotyczących apostazji- czy na czacie z nią rozmawiałaś?

w kolejnym temacie, ku mojemu zdumieniu, znajduje twoje "wycieczki do mnie"
bez żadnego związku z dyskusja.
nie przypominam sobie abym postulowała ekskomunikę dla kogokolwiek.
skoro mnie tak pomawiasz, to może mnie zacytuj, to sobie przypomnę. :roll:

Cz wrz 06, 2012 19:18

O to (przytoczenie cytatu), droga @mkb to musisz już poprosić naszą uroczą Panią administrator, która (powiedzmy, w pewnym okresie - czyżby nomen omen :badgrin:?) z twórczą lubością zamykała wątki i wycinała co tylko się dało tam, gdzie pojawiał się @Mike 29.

Załącznik:
Wykfalifikowana krawcowa.jpg
Wykfalifikowana krawcowa.jpg [ 9.61 KiB | Przeglądane 2219 razy ]

Ale nic to. Ja tam odpukać na Alzheimera jeszcze nie ciepię, ino z kończynami dolnymi kaplica :(. Toteż łaskawie Ci przypomnę, że raczyłaś tę szokująco-szokową terapię dla apostatów, zlecić w wątku "Tydzień apostazji". A było to w lipcu tegosiego roku.
W razie kolejnych problemów, zawsze możesz na mnie liczyć. Zdrówka i ogólnie pomyślności życzę :comk2: ;) .

Cz wrz 06, 2012 19:40
nie wierze wam, bo nie mam takich poglądów.
apostazje uważam za zło, a raczej głupotę,
ale ekskomunika jest w tym przypadku po prostu zbędna.

...a twój załącznik to już w ogóle jest bez sensu. :roll:

Cz wrz 06, 2012 19:45
@mkb poczucie humoru, to gdzieś zgubiłaś czy jak? :D

Ja tylko sobie żartuję z Twojej wypowiedzi, ale coś ciężko był znaleźć, zostało tylko to:
nie wystarcza wam [o "nieprzyjacielskiej watasze" czyli o mnie, -Vi- i Mike29 ], ze sami zaparliście się Boga i Kościoła, to jeszcze innych którzy tu wchodzą nagabujecie?
Oraz z tej, w tym samym wątku:

"Na tym forum, uznaje obecność wszystkich osób, które okazują elementarny szacunek do Boga i Kościoła Katolickiego" + "wyrzucałabym ateuszy i innych tego typu z tego forum, gdy przychodzą szydzić z nauki Kościoła i szkodzić chrześcijanom."

Cz wrz 06, 2012 19:52

Dziwne @mkb :o!
Taka wierząca i nie wierzy :olaboga:?
Ale sama przecie piszesz; "apostazje uważam za zło, a raczej glupote..."
No i jesteśmy z powrotem w domu :brawo: . Cała Ty, któżby inny :evil:?

Aha. Nas tu jest jeden Otto, zatem nie pisz mi "wam". Serdeczne Bóg zapłać na przyszłość :).

--------------------------------------------------------------------------
@Val. Toć właśnie mówię, że nie znajdziemy. Było i "się" wykastrowało :razz:.

Cz wrz 06, 2012 19:54
Otto_Katz napisał(a):
Ale nic to. Ja tam odpukać na Alzheimera jeszcze nie ciepię, ino z kończynami dolnymi kaplica :(. Toteż łaskawie Ci przypomnę, że raczyłaś tę szokująco-szokową terapię dla apostatów, zlecić w wątku "Tydzień apostazji". A było to w lipcu tegosiego roku.

O, i ja to doskonale pamiętam... ;-)

mkb napisał(a):
nie wierze wam, bo nie mam takich poglądów.
apostazje uważam za zło, a raczej głupotę,

No chyba jednak zdecydowanie bardziej za zło.
Bo było tak: :)

"Apostazja, jest moim zdaniem niepotrzebnym udowadnianiem swojej ignorancji
w sprawach życia i śmierci albo dowodem na opętanie lub co najmniej zniewolenie demoniczne.
Kto w ten sposób wyrzeka się Boga, wiary, ten odcina się od własnych korzeni, od korzeni czlowieczenstwa(...)
"

"ta cala apostazja to dla mnie jak eutanazja, tyle ze duchowa.."

"a czym jest dla ciebie ta cala apostazja jeśli nie zdrada?
to, ze Kościół nie używa tego słowa - oficjalnie, nie znaczy, ze nie jest to zdrada.
Kościół, musi bawić się w dyplomacje, ja nie muszę.
"

Cz wrz 06, 2012 20:06
no no..i gdzie jest o tej ekskomunice, która jakoby sugerowałam??

wiem co myślę i wiem co pisze,
a pomawianie o jakieś nienapisane przez mnie teksty, sobie wypraszam.

wykręcacie, przekręcacie, bo tacy właśnie jesteście, wrogowie wiary i Kościoła.
nie dziwi nic..

Cz wrz 06, 2012 20:16
mkb napisał(a):
wykręcacie, przekręcacie, bo tacy właśnie jesteście, wrogowie wiary i Kościoła.

No widzisz madame tu tkwi sedno- jak mogę być wrogiem wiary, skoro wierzę i jak mogę być wrogiem Kościoła, skoro go nie szkaluję?
Ponadto- pod względem wiary- ja, -Vi- i Mike29 nie należymy do tego samego grona. Każdy z nas należy do innej grupy. A Ty nas wrzuciłaś do jednego worka :shock:
I dlatego sobie z tego żartuję :D .

Cz wrz 06, 2012 20:28

Droga @mkb.
(Robimy offtopic, lecz chyba jest to nieuniknione, a moderacja dobre intencje wybaczy :oops:).

O ile jedziesz na Windku serdecznie polecam Program Lupa. (Absolutnie darmowy)

Dzięki niemu będziesz mogła powrócić do wcześniejszych postów na tej stronie, gdzie wyjaśniano co stało się z Twoim wpisem i do kogo masz zwrócić się z prośbą. Powodzenia :).

Krótki opis programu.
Lupa służy do powiększania pewnych elementów pulpitu, które widzimy pracując z komputerem. Narzędzie to z pewnością zainteresuje osoby mające problemy ze wzrokiem. Przechodzimy do menu Start\Wszystkie programy\Akcesoria\Ułatwienia dostępu i wybieramy pozycję Program Lupa.

Przyjrzyjmy się bliżej opcjom aplikacji. Zaznaczając pole wyboru Minimalizuj podczas uruchamiania spowodujemy, iż moduł Lupy po uruchomieniu zostanie zminimalizowany do paska. W sekcji Prezentacja możemy określić Współczynnik skali (w zakresie od 1 do 16) ...

- I skoro bawię się już w "wujka Dobrą radę", przemyśl również opcję zapisywania na twardzielu swoich postów. Obciążenie rzędu 50-80 KB, to niewiele. A wówczas nawet serdeczny przyjaciel wszystkich userów, kolega @ kinokijuf nie będzie Ci straszny,o takich spoko gościach jak my nawet nie wspominając ;).

Ostatnio edytowano Cz wrz 06, 2012 20:44 przez Otto_Katz, łącznie edytowano 1 raz

Cz wrz 06, 2012 20:29
mkb napisał(a):
bo tacy właśnie jesteście, wrogowie wiary i Kościoła.
nie dziwi nic..

A zwłaszcza Val to taki rasowy wróg wiary i Kościoła... :lol:
Bo przecież wiara i katolicyzm to tylko w jedynym słusznym wydaniu @mkb :!:
;-)
/i dziwić się tu potem, że ludzie z Kościoła uciekają... :roll: /

Cz wrz 06, 2012 20:44
Długaśny ten offtop...może by tak zakończyc go?

Cz wrz 06, 2012 22:53
Otto_Katz napisał(a):
(vide: Limbus puerorum. W opublikowanym 20 kwietnia 2007 r., nie mającym mocy wiążącej dokumencie, watykańska Międzynarodowa Komisja Teologiczna stwierdziła, że tradycyjne pojęcie limbusu wydaje się być refleksem nadmiernie restrykcyjnej wizji zbawienia i że "wykluczenie niewinnych dzieci z nieba nie odzwierciedla specjalnej miłości Chrystusa do najmniejszych", przypominając jednak, że to chrzest jest normalną drogą zbawienia. Także Kodeks prawa kanonicznego (Kan. 867) nakłada na rodziców obowiązek ochrzczenia dziecka możliwie najszybciej po urodzeniu).
Ale za to mieliśmy okazję napawać się cytowanym nawet w masowych mediach, użytym przez Komisję, a mało rozpropagowanym do tej pory eleganckim określeniem: limbus, o którym Kościół nauczał przez wieki, to hipoteza teologiczna.

Pt wrz 07, 2012 6:23

Panie i Panowie, kończymy offtop i dyskusje osobiste, wracamy do tematu.
moderator jumik

Pt wrz 07, 2012 16:59
Zobacz profil WWW

Cytuj:
użytym przez Komisję, a mało rozpropagowanym do tej pory eleganckim określeniem: limbus, o którym Kościół nauczał przez wieki, to hipoteza teologiczna.

Obawiam się, że wszystko w teologii, co nie wypływa pośrednio lub bezpośrednio z PŚ i Tradycji, jest hipotezą teologiczną ;). Teologia się zmienia, bo człowiek się zmienia. Prosty przykład jest właśnie w PŚ - jest różnica między wyobrażeniem Boga Ojca w ST a tym wyobrażeniem w NT.

Co do tematu: ekskomunika ma być karą - a kara ma uczyć, a nie potępiać. Apostazja zaś to publiczne "odcięcie się" od wiary, co dla mnie jest fair - lepiej podpisać apostazje, niż siać zgorszenie wśród współbraci życiem (lub postawami) niegodnym katolika.
Ekskomunika zwykle jest "nadawana" przez kogoś, w przypadku gdy sami zaciągamy na siebie ekskomunikę to jest autoekskomunika. Do autoekskomuniki są pewne kryteria, które trzeba "spełnić". I tak, jeżeli mówimy o formalnej autoekskomunice, to na przykład pomaganie / stosowanie aborcji nakłada na nas coś takiego.

Ale za każdym razem, gdy zrywamy komunię z Bogiem i Kościołem, wyłączamy się w jakiś sposób z Ludu Bożego. Za każdym razem, jak robimy się mądrzejsi od stanowiska Kościoła w sprawach wiary (np. mieszkając sobie "na kocią łapę", czy też podważając jakieś prawdy wiary), lub mądrzejsi od Boga (specjalnie naginając Jego nauczanie pod własną wygodę, i własne widzi-mi-się) tracimy Łaskę Uświęcającą, przez co nawet nasze dobre uczynki są nieważne - ponieważ nie żyjemy z Bogiem.

Więc zbrodniarz (ba, grzesznik nawet) sam się wyłącza w pewien sposób z Kościoła grzesząc. Więc to niesłychanie łatwo zrobić (bo wszyscy grzeszymy). Ale Chrystus powiedział, że wszystkie grzechy będą przebaczone oprócz tych przeciwko Duchowi Świętemu, jeżeli tylko się skruszymy i będziemy żałować. Wtedy wracamy do Łaski Uświęcającej i wracamy do Kościoła jako ci, co w Łasce żyją.
Następna sprawa, to ludzie, którzy w grzechu śmiertelnym tkwią wiele, wiele lat. Jak wiadomo, każdy przypadek jest inny, ale ostrożnie można stwierdzić, że nie żyje przez ten czas w komunii z Bogiem i Kościołem - przez co jego serce może być już z kamienia. Bo tak na prawdę ten, kto nie żyje z Bogiem, jest jak zombie - chodzi, mówi, ale ciągle ma tą "dziurę w sercu". To bardzo niebezpieczny stan, i gdy ktoś w nim żyje długi czas, to istnieje niebezpieczeństwo, że kompletnie umrze duchowo - wtedy codziennie może negować natchnienia Ducha Świętego, nakręcając spiralę własnego nieszczęścia.

Dlatego nasze zadanie to jak najczęściej modlić się za wątpiących i wspierać ich, pokazując przykład - nawet służyć im, okazując przede wszystkim miłość. Nie piętnować - bo nikt z nas nie jest lepszy, bo przecież każdy z nas grzeszy. Takie piętnowanie robi z nas faryzeuszy i przywodzi na myśl piętnowanie trędowatych 2 tys. lat temu. Przy udziale Ducha Świętego każdy z nas wie jak służyć drugiemu najlepiej - przez to najlepiej zacząć od swojej własnej wiary.

I na końcu : nie ma różnych wiar. Jest jedna wiara, jeden Kościół i jeden Bóg. Przyjmujesz, albo nie przyjmujesz - tertium non datur :). Jeżeli nie przyjmujesz, to nie wierzysz. Jeżeli przyjmujesz, to wszystko, albo dążysz do tego, by przyjąć wszystko (nie jest powiedziane, że to ma trwać w jednym momencie).

So wrz 08, 2012 10:02
Awa napisał(a):
Otóż czy katolik ,który popełnił zbrodnię (morderstwo)przestaje być katolikiem?

Nie. A dlaczego?
Katolik po popełnieniu zbrodni jest takim samym katolikiem jak przed jej popełnieniem.
Jest poprostu zwykłym grzesznikiem i niczym wiecej.

So wrz 08, 2012 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona