Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 0:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dług 
Autor Wiadomość
Post Re: Dług
torahwetanach napisał(a):
Cytuj:
Alus napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak rzucanie palenia na raty, albo się rezygnuje zupełnie, albo tylko się siebie oszukuje.
I mówi to osoba, która parę lat paliła.
Od kilkunastu już poza nałogiem :-D

Nie chcę podważać Twojego zdania ale ja rzucałem powoli.
Paliłem więcej niż paczkę dziennie.Następnie ograniczyłem się do 15, następnie do 10 dziennie a później do 5 dziennie.Kolejnym krokiem było wypalenie 1-2 papierosów na dzień i na końcu to jeszcze tzw.bacha .Nie palę od 18 lat.Dlatego istnieją rożne sposoby rzucania palenia.

To stanowisz ewenement :)
Osobiście nie znam nikogo, kto rzucał pelenie etapami.

So lis 24, 2012 11:19

czarekcezary napisał(a):
@WIST
A jak możemy skutecznie pomagać osobom, które same nie zgłoszą się do tych instytucji? Tutaj chyba jest duży problem... Ale danie pieniędzy to chyba faktycznie nie rozwiązanie

Pytania będą zawsze bo żaden system nie jest idealny. Ale nie da się go stworzyć, bo podstawową słabością jest człowiek. Czemu ktoś się nie zgłosi? Bo nie wie? Bo nie kwalifikiuje się? W ogóle pomaganie na zasadzie "dać 10 zł, lub kg mąki" to jest podtrzymywanie tej wegetacji. A pomóc trzeba całościowo. Czlowiek jest tak skomplikowaną maszynerią, że trzeba ratować i ciało i psychike a to wymaga dużo środków. Nie czję się na siłach, aby tutaj rozwiązywać ten problem i nie mam na to recepty. Każda historia jest indywidualna. I są też oszuści, złodzieje. Natomiast tak zupełnie po ludzku, czemu mam oddawać moje pieniądze, które z pewnym trudem i wysiłkiem zarobiłem, komuś kto je zmarnuje. I to nie tylko chodzi o moją korzyść, bo on je zmarnuje i pogorszy swój stan. Przedewszystkim zatem ja szkodzę. Szkodzę gdy wiem że ktoś to wyda na alkochol, szkodzę gdy wiem że daje komuś kto tak zarabia na życie, nie robiąć nic produktywnego. Szkodze naprawdę potrzebującym bo oni tych pieniądzy już napewno nie dostaną. A to co dostaną to i tak mniej, bo cała "pula" dzieli się między tych co potrzebują i tych co oszukują.

wloczykij napisał(a):
No między innym ja to sugerowałem w tym temacie ale nie jestem w stanie się do tego stosować bo mnie na to nie stać. Tzn. może i stać ale zwykłe ludzkie przywiązanie do bogactw mi to blokuje (chodzi o "bogactwa" symboliczne bo jakeż ja mogę mieć bogactwa ) Oczywiście, że faktycznie potrzebujących może być dwóch na dwudziestu niemniej po każdej odmowie pojawia się lekki kac moralny - "a jeśli to był właśnie ten, który faktycznie potrzebował?". I na to się nic nie poradzi. Niestety.

Kac moralny to coś co trudno przeskoczyć. Ja trochę nauczyłem się odmawiać. Nie mam kaca moralnego, co nie znaczy że wyzbyłem się uczuć. Wewnętrzny głos jest ważny, ale myślę że nie warto dać się mu zniewolić, tak jak mają ci co są dreczenie przez wieczne skrupuły.

So lis 24, 2012 11:40
Cytuj:
Alus napisał(a):
To stanowisz ewenement :)
Osobiście nie znam nikogo, kto rzucał pelenie etapami.

Być może,ale rzucałem równocześnie z moim ojcem,który palił dwie paczki dziennie a nie raz więcej.Wspieraliśmy się nawzajem i narzuciliśmy sobie surową dyscyplinę.On również nie pali 18 lat.

So lis 24, 2012 18:02

Przez przypadek trafiłem na taki cytat:
Papież Jan XXIII napisał(a):
Na dziesięć osób, które proszą mnie o pomoc, wolę być oszukany przez dziewięć,
aniżeli odesłać z pustymi rękami jednego człowieka.

i trochę skojarzyło mi się to z wcześniejszą rozmową o bezdomnych.
Co o tym myślicie? Może jednak warto "zaryzykować"?

:)

Wt sty 08, 2013 14:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2