"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
_Lilka napisał(a): Alus, te rozważania to książka, czy w formie audio? Słucham czasami wykładów/rekolekcji prowadzonych przez bp.Rysia, np. na yt, świetnie mówi. Książka, wydawnictwo WAM.
|
Pn lip 20, 2015 16:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Kiedyś padła propozycja rozmów o wybranych fragmentach Pisma Świętego, Polecam gorąco wspaniałe rozważania do fragmentów Pisma Św, autorstwa biskupa Grzegorza Rysia "Wiara z lewej prawej i Bożej strony". Też ją mam - leży na półce ale niestety na razie leży i się kurzy, może w końcu się za nią wezmę 
|
Pn lip 20, 2015 22:00 |
|
 |
Dariusz-555
|
ktoś tu dzisiaj pisał ze dużo pracuje i nie ma czasu na jakieś tam TRWAM . " rozważania psalmu 23 " to OSIEM minut dziennie . dużo ?
|
Pn lip 20, 2015 22:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla kogoś kto ma te 3 punkty do wykonania w ciągu dnia tj. 1) wstać; 2) przeżyć; 3) iść spać to dużo.
|
Pn lip 20, 2015 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Napiszę też to tu a moderacja niech zadecyduje w którym wątku to umieścić. Bo dyskusja toczy sie tu i w głównym wątku. Dla Dariusza.  Fragment apokryficznej Ewangelii Nikodema, niezwykle plastycznie na kilkunastu stronicach opisującej Chrystusowe zstąpienie do otchłani. Nie mamy obowiązku wierzyć tej wizji, trudno jednak się nią nie zachwycić. Zwłaszcza fragmentem, który pięknie ukazuje, jak Wielka Sobota łączy Stary Testament z Nowym, gdy po wkroczeniu w bramy niebios Adama i jego synów, patriarchów i proroków, króla Dawida i Jana Chrzciciela, przyszedł czas na pierwszy owoc zbawczej nauki Jezusa. Oto pojawił się mąż bardzo biedny niosąc na swoich ramionach znak krzyża. Widząc go wszyscy święci rzekli do niego: „Kim ty jesteś? Wyglądasz na łotra. I czemu dźwigasz na swoich ramionach ten znak krzyża?” On im odpowiedział: „Prawdę powiedzieliście, bo byłem łotrem i wszelkie zło czyniłem na tej ziemi. I Żydzi ukrzyżowali mnie wraz z Jezusem, i ujrzałem wszystko, co dokonało się przez krzyż Jezusa, i uwierzyłem, że On jest Stwórcą wszystkich stworzeń i królem wszechmogącym, i błagałem Go mówiąc: „Pamiętaj o mnie, Panie, kiedy wejdziesz do twego królestwa!” I natychmiast przyjął moją prośbę i rzekł: „Amen, mówię tobie, dziś ze Mną będziesz w raju”. I dał mi ten znak krzyża, mówiąc: „Niosąc go idź do raju a nie odpędzi cię od wejścia anioł strażnik: pokaż mu tylko ten znak krzyża i powiedz mu: „Jezus Chrystus, Syn Boga, który teraz jest ukrzyżowany, przekazuje mnie tobie”. Gdy to uczyniłem i rzekłem to do anioła raju, natychmiast otworzył mi i umieścił mnie po prawej stronie raju, mówiąc: „Poczekaj chwilkę, a wejdzie Adam, ojciec całego rodzaju ludzkiego ze wszystkimi swoimi synami, świętymi i sprawiedliwymi Chrystusa Pana ukrzyżowanego”. Gdy wszystkie te słowa łotra usłyszeli wszyscy patriarchowie i prorocy, zawołali jednym głosem: „Bądź błogosławiony, Panie Wszechmogący, Ojcze wieczności, Ojcze miłosierdzia, który dałeś tak wielką łaskę nam, twoim grzesznikom, i wprowadziłeś nas do łaski raju, na żyzne pastwiska, bo Ty jesteś najpewniejsze życie duchowe. Amen. Alleluja!
|
Wt lip 21, 2015 0:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Możecie uznać mnie za panikarza ale czuję że Bóg już ma dość nas grzeszników. Zbliża się coś okropnego na ten świat. Czuję że Bóg daje nam ostatnią szansę poprawy. Jeżeli z niej nie skorzystamy to marny nasz los. Matka Boża z Akita również ostrzega że jeśli się nie poprawimy to czeka nas coś gorszego niż potop. Znaki z Nieba w USA po decyzji Sądu Najwyż.
Sąd Najwyższy USA orzekł że zakaz zawierania małżeństw przez osoby tej samej płci narusza zawartą w konstytucji zasadę równego dostępu obywateli do ochrony prawnej i zalegalizował w ten sposób gejowskie śluby we wszystkich 50 stanach. http://gloria.tv/media/MpiqtkFZWGaBudzi się superwulkan, który kiedyś niemal zgładził ludzkośćSuperwulkan Toba na Sumatrze wybuchł tylko raz, około 74 tysiące lat temu. Jego erupcja unicestwiła wtedy prawie wszystkich ludzi. Teraz mieszkańcy wyspy donoszą, że czują drżenie ziemi, z której wydobywają się gorące opary o zapachu siarki. http://www.fakt.pl/wydarzenia/superwulk ... =onetsg_fb
|
Wt lip 21, 2015 1:05 |
|
 |
_Lilka
|
Piotr_Cristeros_Żarski napisał(a): Napiszę też to tu a moderacja niech zadecyduje w którym wątku to umieścić. Bo dyskusja toczy sie tu i w głównym wątku. Tak się właśnie zastanawiam, jaki jest teraz sens tych Różanych pogaduszek, skoro dyskusja równolegle toczy się w dwóch tematach i to na ten sam temat. Moderacja chyba nie chce zamknąć tematu, jak dla mnie moglibyśmy wrócić w ogóle do wątku Grupa Różańcowa... a ten temat może Moderatorzy mogliby przemianować na same "Pogaduszki o życiu" aby je odłączyć od tematu Róży, i niech żyje swoim życiem lub umrze śmiercią naturalną. Skoro już Moderacja uznała, że możemy mieć jedno miejsce na forum na kontakty głównie między sobą i zaapelowała do użytkowników z poza Róży o uszanowanie tego, pozostańmy może przy jednym temacie, bo też trochę bez sensu rozmawiać o tym samym w dwóch wątkach.
|
Wt lip 21, 2015 6:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to Ja  napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Kiedyś padła propozycja rozmów o wybranych fragmentach Pisma Świętego, Polecam gorąco wspaniałe rozważania do fragmentów Pisma Św, autorstwa biskupa Grzegorza Rysia "Wiara z lewej prawej i Bożej strony". Też ją mam - leży na półce ale niestety na razie leży i się kurzy, może w końcu się za nią wezmę  Tak naprawdę w życiu chrześcijanina są dwa pytania, które sobie warto zadawać. Pierwsze: czy kocham Boga i każdego z ludzi po kolei? Drugie: jak mam kochać? Wszystkie inne są pomocnicze. Jeśli prowadzą nas do tych dwóch to dobrze, jeśli nie - sa funta kłaków warte (cytat z książki)
|
Wt lip 21, 2015 7:57 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
_Lilka napisał(a): Tak się właśnie zastanawiam, jaki jest teraz sens tych Różanych pogaduszek, No cóż... jak dla mnie sami nie potraficie oddzielić spraw grupy różańcowej, dzielenia się intencjami i dzielenia tajemnicami (co było sensem powstania tematu głównego) od pogaduszek i w temacie głównym i tak nieustannie są też pogaduszki  a zdarza się, że macie pretensje o to, że ktoś z zewnątrz zaburza wam wasze rozmowy. Dla jasności: w tym dziale macie zapewnienie, że jakiekolwiek wtręty spoza przeżywania wiary (katolickiej) będą przez moderację stopowane. Natomiast w dziale "Maryja i święci", w którym co do zasady mogą toczyć się dyskusje jest temat "Grupa różańcowa", w którym powinny być ograniczone właśnie pogaduszki nie mające nic wspólnego z przeżywaniem tajemnic różańcowych - (a zwłaszcza dyskusje co do ich sensu). Pilnujcie sami porządku w tematach. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 21, 2015 8:00 |
|
 |
Dariusz-555
|
1. na forum różanym - przydział tajemnic . tu , pogaduchy . trudne ?
2. wkleić fotki nie da się bo za duży ciężar . zmniejszenie ciężaru fotki metodą digitalną potrafi każde 3 - letnie dziecko . nic łatwiejszego .
|
Wt lip 21, 2015 8:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pfffff odezwał się fachowiec. Zamilcz człowieku i nie mów do mnie dziś, proszę.
|
Wt lip 21, 2015 9:00 |
|
 |
patryk84
|
Kurcze myślałem, że wiem coś z tej informatyki ale widzę, że jestem gorszy niż trzyletnie dziecko bo pierwszy raz słyszę o "metodzie digitalnej".
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Wt lip 21, 2015 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
patryk84 napisał(a): Kurcze myślałem, że wiem coś z tej informatyki ale widzę, że jestem gorszy niż trzyletnie dziecko bo pierwszy raz słyszę o "metodzie digitalnej". Miałam się nie odzywać ale jednak - co ma wspólnego niby "ciężar zdjęcia" (?) z "Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki"???!!!!!????? Jakim bucem trzeba być by pierdzielić, że to jedno i to samo?????!!!!! że ja jestem tłumok bo przecież to to samo????!!!!! Już nie wspominając, że nie ma czegoś takiego jak "metoda digitalna"!
|
Wt lip 21, 2015 10:00 |
|
 |
Dariusz-555
|
99 % tego co robimy przy komputerze to metoda digitalna . odnośnie rozmiaru fotek , ja używam programu " fast stone " . kliknąć na wybraną fotke , następnie na " zmień rozmiar " , i fotka małego dzidziusa obecna na " forum.wiara.pl " . trudne ?
|
Wt lip 21, 2015 10:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): 99 % tego co robimy przy komputerze to metoda digitalna . odnośnie rozmiaru fotek , ja używam programu " fast stone " . kliknąć na wybraną fotke , następnie na " zmień rozmiar " , i fotka małego dzidziusa obecna na " forum.wiara.pl " . trudne ? POWIEDZIAŁAM MILCZ! JAK DO MNIE MÓWISZ!!
|
Wt lip 21, 2015 10:16 |
|
|
|