Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 16:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość

Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Przy Tobie to i swietego szlag by trafił. I nie zycze sobie by jakis emigrant pluł na Polske. Plunąc to możesz w lustro co najwyżej!

Pt cze 28, 2013 23:15

znudziły mi się irlandzkie cuda gospodarcze , i dlatego jestem emigrantem .

a propos ( jak Ty to nazywasz ) "plucia na Polskę" , z radością kilka tygodni temu przywiozłem tu do Niemiec pełny bukłak wody licheńskiej dla tutejszej wspólnoty parafialnej . pełne torby pierników toruńskich mam jak zawsze . opowiadałem o licheńskich wydarzeniach . opowiadam jak Jezus z Faustyną rozmawiał PO POLSKU !
tutejsi Niemcy odpowiadają " co sie dzieje z Polską ? " , co sie dzieje z krajem Jana Pawła Drugiego ?
gdy w Indiach Ojca Jamesa Manjackala pytają o Polske , On odpowiada - " nie mam dobrych wieści " .

So cze 29, 2013 0:05

Patryku oczywiście sercem i modlitwą jestem z Tobą.

So cze 29, 2013 7:01
Dariusz-555 napisał(a):
znudziły mi się irlandzkie cuda gospodarcze , i dlatego jestem emigrantem .

a propos ( jak Ty to nazywasz ) "plucia na Polskę" , z radością kilka tygodni temu przywiozłem tu do Niemiec pełny bukłak wody licheńskiej dla tutejszej wspólnoty parafialnej . pełne torby pierników toruńskich mam jak zawsze . opowiadałem o licheńskich wydarzeniach . opowiadam jak Jezus z Faustyną rozmawiał PO POLSKU !
tutejsi Niemcy odpowiadają " co sie dzieje z Polską ? " , co sie dzieje z krajem Jana Pawła Drugiego ?
gdy w Indiach Ojca Jamesa Manjackala pytają o Polske , On odpowiada - " nie mam dobrych wieści " .

Malkontenci zawsze będą mieć tylko mizerne pól szklanki.
A Niemcy to niech lepiej oddadzą nam zrabowane dobra, a nie udają troskę o Polskę.

So cze 29, 2013 8:00

voglio pregare affinché Patryk abbia un nuovo lavoro,e che il Signore lo sostenga in questa situazione difficile.hai tutta la mia solidarietà,amico mio

So cze 29, 2013 8:18

Maurizio ti ringrazio con tutto il cuore.

So cze 29, 2013 8:41

Patryku , życzę Ci znalezienia w Polsce dobrze płatnej pracy . oby się udało .
Alicjo , w każdej chwili możesz napisać e-maila lub list do pani kanclerz Angeli z prośbą o oddanie ( jak to nazywasz ) zrabowanych dóbr . druga wojna światowa to był wielki koszmar , jednak 85 % współczesnych Niemców to ludzie urodzeni po wojnie .

http://de.swoopshare.com/file/dea7e1032 ... D.mp3.html
Jan Paweł Wielki w Toruniu i o Toruniu . czerwiec 1999 .
miłego weekendu wszystkim .

So cze 29, 2013 9:49
Moi drodzy. Proszę Was o chwilę wyciszenia i modlitwy za problem naszego brata w Bogu Patryka i jego bliskich. Patryku możesz liczyć na nasze wsparcie modlitewne i trwaj w łączności z Bogiem. Wierzę, że wszystko się ułoży. Pomożemy Tobie.
Mam wieści od Celnika. Pobłogosławił nam i dodał swą intencję. Oto one wszystkie:
INTENCJE FORUMOWE:
Od Dariusz-555
1. W intencji pielgrzymki do Polski Papieża Franciszka.
Od puszeczka
2. W intencji mojej siostry Teresy o szczęśliwe rozwiązanie i również o szczęśliwe rozwiązanie dla Moniki.
3. O nawrócenie pewnego kapłana. O nawrócenie dla Anety i Jurka.
4. O zdrowie dla Magdy Marty i Mariusza. Dziękczynna za zdrowie dla Oktawii.
Od patryk84
5. O rozszerzenie czci Najświętszego Serca Jezusowego.
6. W intencji dusz konających nie wierzących w Boże Miłosierdzie.
Od terezjusz
7. Za Martę pragnącą odejść z Kościoła aby odnalazła się przy Sercu Jezusa oraz Karolinę zmagającą się z myślami samobójczymi oraz za wszystkich odrzucających Miłosierdzie Boże.
8. W intencji o. Szczepana svd z racji jego 25-tej rocznicy święceń kapłańskich z podziękowaniem Bogu i Matce Najświętszej za Jego posługę z prośbą o opiekę i błogosławieństwo na dalsze lata
Od enka71
9. O uzdrowienie Ewy, Pawła i Marty oraz o wiarę, nadzieję i miłość w ich rodzinach
10. O uzdrowienia międzypokoleniowe w rodzinach
Od magda68
11. O jedność Kościoła Chrystusowego.
12. Za kapłanów, braci i siostry zakonne. O nowe powołania kapłańskie i zakonne.
13. Aby wszyscy ludzie, także wyznawcy innych religii, uwierzyli w Jezusa Chrystusa i Jego Kościół.
14. O rozpowszechnienie w parafiach Mszy św. w nadzwyczajnym rycie rzymskim (Msza św. trydencka).
15. O błogosławieństwo dla mojej rodziny, zdrowie dla mamy.
16. O godną pracę dla Danuty.
Od Maurizio
17. Za Alicję, jej rodzinę a szczególnie mamę.
18. Za Darię, aby była bardziej świadoma swego życia, oraz za Antonia, aby nawrócił się i przestał pić alkohol.
19. Za Annę i Roberta, aby uznali w Chrystusie swego Zbawcę.
20. Za ks. Alexa Cogliari i wszystkich kapłanów.
21. Za Maurizio, aby nie powtarzał swych błędów.
22. Aby na wszystkich spłynęło błogosławieństwo Boga, aby zesłał Swego Ducha na te osoby, na mnie, i na wszystkich z naszej grupy, szczególnie tych którzy niosą krzyż, mniejszy czy większy.
Od asm
23. O zdrowie i spokój ducha dla Moniki.
24. O znalezienie pracy, która pozwoli na wykorzystanie talentów danych mi od Boga.
25. O dar rodzicielstwa dla Anety i Marka.
Od nas
26. W intencji znalezienia dobrej pracy dla Patryka (patryk84) - w Polsce bądź za granicą.
Od Celnika
27. Za Polskie spotkania w łączności z: „23 lipca: Inauguracja Światowego Dnia Młodzieży w Rio”.

So cze 29, 2013 14:41

Odradzam wyjazd na stałe za granicę. Mam w tej kwestii doświadczenie we Włoszech (sezonowo). Nie wyjechałam z Polski na stałe i nie zamierzam, nie widzę sensu. Przedstawię sytuację z perspektywy włoskiej, a myślę, że porównywalna jest do innych krajów „starej Europy”
Wcale Patryku nie żyje się dużo lepiej za granicą, owszem jest różnica, Włosi są generalnie bogatsi (przy czym mam na myśli Włochy pólnocne i środkowe), ale nie jest to jakaś wielka różnica. przeciętny Polak i przeciętny Włoch żyje porównywalnie. (Jest oczywiście i bardzo bogata mniejszość). Oni też pracują, płacą podatki na gigantyczną biurokrację. Z tego co wiem przeciętnej włoskiej rodzinie trudno jest zaoszczędzić na jakieś extra wydatki, dlatego często zmuszeni są do kredytów. Zarobki to średnio jakieś 1300/400 euro/mc + dodatki za nadgodziny, 13tki, ceny tak wg mojej ogólnej oceny jakieś ok 20% procent wyższe niż w Polsce, przy czym wynajem mieszkania w większych miastach to koszt jakieś 900/1000 euro + media, w mniejszych co najmniej 600/650 euro. Więc aby rodzina wynajmująca mieszkanie mogła się utrzymać musi pracować i żona i mąż. Przy czym w mniejszcy miastach trudniej o pracę. Zasiłki na dzieci są, ale to nie jest zawrotna suma. Można chyba się starać o mieszkanie lokatorskie, no ale to pewnie trwa, chętnych na takowe nie brakuje. Wiem, że Włosi aby kupić mieszkanie biorą kredyt. Nie wiem jak jest konkretnie w innych krajach. Może w innych jest lepeiej, większy socjal itp., ale nie łudźmy się, że ktoś coś da w nich gratis. Też trzeba pracować, płacić czynsz, podatki. Niedawno moja znajoma pokusiała się na Szwecję, była tam raptem miesiąc i uciekła, bo w ogóle nie opłacało się jej tam pracować. Koszty utrzymania zawrotne. Może dla specjalistów, informatyków, lekarzy, zarobki są dobre.
Poza tym ważna rzecz. Niestety we Włoszech tak skonstruowane jest prawo pracy, że generalnie nie uznaje się tam niewłoskich dyplomów, mówił mi jeden urzędnik, że żaden nie zrobiony we Włoszech kurs się nie liczy. Jeśli przyjmą do pracy kogoś z mgr nie zrobionym w ich kraju, to dlatego, że posiada takie kwalifikacje, które akurat są potrzebne, a których nie mają Włosi.
I jeszcze jedna kwestia, dla mnie bardzo ważna. Chodzi o duszpasterstwo. Jeśli już nawet w katolickim kraju jak Włochy odczułam niedostatek kapłanów, to co mówić w krajach północnych, Benelux, Skandynawia, Anglia. Tam owszem istnieje kościół rzymsko – katolicki, ale generalnie są to kraje protestanckie (poza Irlandią, gdzie nadal katolicy są większością), więc i tam brakuje zapewne parafii i księży katolickich. Jeżeli czytam, że katolicy niemieccy przyjeżdżają do Medjugorie, żeby się wyspowiadać, to coś z ich kościołami jest nie tak. Dlaczego zatem tamtejsze kościoły i kapłani nie spełniają swej posługi. Zapewne po pierwsze są zliberalizowane (zanik sakramentu pokuty i pojednania), po drugie, brakuje w nich kapłanów. A dla mnie jest ważne, aby systematycznie przystępowac do sakramentów, a nie tylko gdy jestem w Polsce. Ale wybór jak i gdzie żyć jest wasz, ja jedynie chciałam podzielić się swoim doświadczeniem i opinią. Pozdrawiam, miłej niedzieli. Z Bogiem.

So cze 29, 2013 14:53

Tak, na zachodzie wcale nie jest tak kolorowo. W Hiszpanii co czwarta młoda osoba nie ma pracy.

So cze 29, 2013 15:55

jeśli na zachodzie nie jest kolorowo to znaczy że w Polsce jest kolorowo . dobrze rozumiem ?

So cze 29, 2013 16:06

Patryk
pomodle sie na pielgrzymce zawiaze Twoja intencje Matce Bożej
zobaczysz wszystko sie ułozy
pozdrawiam cała grupe

So cze 29, 2013 17:08

zapomniałam Patryk a gdzie Ty mieszkasz ? mozesz ze mna skontaktowac sie na pw napisz cos o sobie
co robiłes czy mozesz dojezdzac? jesli bede mogła pomoc to uczynie wszystko

So cze 29, 2013 17:18
Dariusz-555 napisał(a):
jeśli na zachodzie nie jest kolorowo to znaczy że w Polsce jest kolorowo . dobrze rozumiem ?

Źle rozumiesz. Nie jest bardziej kolorowo, ale także nie jest to stan klęski, Polska nie ginie, jak to usilnie od 20 lat niezmiennie wieszczą pewne media.

So cze 29, 2013 17:31

"pewne media" od 20 usilnie informują o stanie państwa polskiego . a jaki ten stan jest - każdy widzi .
jak posłuchasz comiesięcznej audycji "minął miesiąc" w tych "pewnych mediach" to pochwalisz mi się wrażeniami . ok ?

ech , podczas sierpniowego urlopu odwiedze sobie "pewne media" . jak zawsze .

So cze 29, 2013 18:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 588  Następna strona