Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
 Manifest ten polityczny, religijny, czy jakiś inny? 
Autor Wiadomość

Post Re: Manifest ten polityczny, religijny, czy jakiś inny?
Próba przekonywania niewierzącego 'argumentami wiary' jest skazana na porażkę, a nawet śmieszność, bo dla takiej osoby fundamenty Twojej argumentacji po prostu .. nie istnieją. Ciebie też nikt nie przekona mówiąc o reinkarnacji czy Makaronowym Potworze.

Cytuj:
(tych praktykujących wiarę!)

jeśli przez praktykowanie wiary masz na myśli 'życie wiarą' to to jest i była bardzo wąziutka grupa ludzi.
jeśli natomiast masz na myśli powszechne 'odbywanie praktyk religijnych' i czapkowanie Kościołowi bez pokrycia w przekonaniach, to jest to po prostu hipokryzja z gatunku 'nie rozwodzę się (publicznie) biję żonę (w domu)'
i bardzo dobrze, że te czasy dobiegają końca.

wymienone przez Ciebie myślniki, a fakty:
Zapewne zgodzisz się, że poziom religijności w Polsce w ostatnich kilkunastu latach spadł, zarówno na poziomie praktyk, deklaratywnym jak i duchowo-wewnętrznym.

Chciałbym poinformować, że w tym okresie czasu liczba zabójstw w naszym kraju spadła prawie dwukrotnie, a np. kradzieży z włamaniem prawie 3 krotnie ;) (źródło : statystyki na oficjalnej stronie policji , możesz sobie sprawdzić )
I gdzie ta korelacja?

Śr sie 19, 2015 8:53
Moderator

Wzrasta odsetek przystępujących do komunii. Wg danych ISKK.

W sumie to ciekawe zjawisko. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Może rosną potrzeby duchowe w społeczeństwie. Niewykluczone, że wzrost uczestnictwa we wszelkich terapiach psychologicznych ma, w jakiejś części, podobne przyczyny.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 19, 2015 10:32

Dominicantes spada, a comunicantes (mniej więcej) stoi w miejscu od dziesięciu lat dragjąc tak na oko wokół wartości 16.5% (a patrząc na całe społeczeństwo to trochę mniej czyli okolo 14% polaków, udział KRK w 'rynku' to 86,7%) :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dominican ... s_w_Polsce

wg. mnie to dobrze, prawdopodobnie świadczy to o tym, że coraz mniejszy jest odsetek 'fasadowej religijności' ;)

Śr sie 19, 2015 10:44

mr_fuchs napisał(a):
Próba przekonywania niewierzącego 'argumentami wiary' jest skazana na porażkę, a nawet śmieszność, bo dla takiej osoby fundamenty Twojej argumentacji po prostu .. nie istnieją.
Ateiści powinni jednak wiedzieć, że chrześcijanie-katolicy mają jeszcze inną niż wszystkim dostępna "świecka" argumentacja. Niech się też zastanowią, dlaczego im, ateistom, tak trudno przychodzi zrozumnieć i zachować podstawowe normy moralne, te ogólnoludzkie.
Powinni wiedzieć, dlaczego jesteśmy tą oddzielna argumentacją zobowiązani i dlaczego jesteśmy w lepszej sytuacji, mając podwójną argumentację, kóra bardzo ułatwia rozwiązywanie problemów moralnych.

Cytuj:
Cytuj:
(tych praktykujących wiarę!)

jeśli przez praktykowanie wiary masz na myśli 'życie wiarą' to to jest i była bardzo wąziutka grupa ludzi.
To Ci mogę tylko współczyć, że otoczyłeś się jakimiś bublami moralnymi, że nawet nie widzisz innych.

Cytuj:
jeśli natomiast masz na myśli powszechne 'odbywanie praktyk religijnych' i czapkowanie Kościołowi bez pokrycia w przekonaniach, to jest to po prostu hipokryzja z gatunku 'nie rozwodzę się (publicznie) biję żonę (w domu)' i bardzo dobrze, że te czasy dobiegają końca.
Więc twierdzisz, że bić żonę publicznie, to dobra sprawa? :badgrin:

Cytuj:
wymienone przez Ciebie myślniki, a fakty:
Zapewne zgodzisz się, że poziom religijności w Polsce w ostatnich kilkunastu latach spadł, zarówno na poziomie praktyk, deklaratywnym jak i duchowo-wewnętrznym.
Tak, pogorszyło się, bo w ogóle w Europie jest straszliwy kryzys powszechny upadek kultury ludzkiej. Chrześcijanie nie żyją na odludnej wyspie. A uderza się w nich stale, z czego sie tylko ISIS cieszy, bo łatwiej zdobędzie Europę. W czasie rządów PO (Powszechnego Obłędu moralnego) trudno, nawet moralnie zdrowym, ustać na nogach.
Co do zaś oceny kryzysu wewnętrznego to bądź ostrożny w ocenach!

Śr sie 19, 2015 14:49

Praktycznie nie odniosłeś się do tego co napisałem, a do tego stosujesz jakieś proste, smutne erystyczne chwyty, ale odbiję Twoją piłeczkę :

Tak, z dwojga złego już lepiej jakby bił żonę publicznie bo wtedy ktoś to zauważy i koleś może pójść do więzienia ;]

Ja się otaczam bublami? Ja tylko podaje statystyki dotyczące Polaków. Jak wynika z wcześniejszych postów wołającego wg. Ciebie o pomstę do nieba invitro nie popiera tylko 30% społeczeństwa. A może to Ty kręcisz się wśród samych 'niezkazitelnych katolików' i nic innego nie widzisz.

Pomysł odmawiania ateistom moralności, i w ogóle pogląd że moralność musi wynikać z jedynej słusznej religii jest tak absurdalny, że nawet nie chce mi się z tym dyskutować.

Coś tam sobie piszesz o ISIS, a do tego, że dzięki wzrostowi religijności miałoby być mniej zabójstw już się nie odniosłeś ( bo jak się okazało korelacja jest odwrotna, ale co tam ;] )

Śr sie 19, 2015 15:45

mr_fuchs napisał(a):
Praktycznie nie odniosłeś się do tego co napisałem, a do tego stosujesz jakieś proste, smutne erystyczne chwyty, ale odbiję Twoją piłeczkę
Wprowadzasz tu atmosferę międzyosobowej walki? Nie loepiej zająć sie ustalaniem prawdy?

Cytuj:
Ja się otaczam bublami? Ja tylko podaje statystyki dotyczące Polaków. Jak wynika z wcześniejszych postów wołającego wg. Ciebie o pomstę do nieba invitro nie popiera tylko 30% społeczeństwa.
Naprawdę wierzysz w te sondaże, prowadzone - jak już wiemy i jak wskazuje analiza innych podobnych sondaży - przez ludzi ideologicznie zaprzedanych, a tym razem w specjalnej atmosferze szalejącego PO (Polskiego Obłędu), w ramach którego in vitro z dziką upartością nazywano "Leczeniem niepłodności"?

Cytuj:
Pomysł odmawiania ateistom moralności, i w ogóle pogląd że moralność musi wynikać z jedynej słusznej religii jest tak absurdalny, że nawet nie chce mi się z tym dyskutować.
O wyższości chrześcijańskiej-katolickiej moralności wypowiadam sie na podstawie znajomości znanaych zasad katolickich i na podstawie znanych statystycznie faktów. Nawet przez jakieś czas gromadziłem dane statystyczne, których - o dziwo - raczej chyba nie wolno publikować. Chyba kilkanaście lat temu byłem wstrząśnięty informacją o awanturze, gdy jakis warszawski oficer, zajmujący się kryminalistyką, opublikował mapę nasilenia zdarzeń kryminalnych w Polsce na tle mapy religijności i praktyk religijnych w Polsce.
Jacyś "niereligijni" czuli się nią napiętnowani... :evil:

Cytuj:
Coś tam sobie piszesz o ISIS, a do tego, że dzięki wzrostowi religijności miałoby być mniej zabójstw już się nie odniosłeś ( bo jak się okazało korelacja jest odwrotna, ale co tam)
Odpowiadam, jak wyżej.

Cz sie 20, 2015 12:56

Atimeres napisał(a):
Nawet przez jakieś czas gromadziłem dane statystyczne, których - o dziwo - raczej chyba nie wolno publikować.

?

Kto Ci zabrania?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 20, 2015 13:51

JedenPost napisał(a):
Atimeres napisał(a):
Nawet przez jakieś czas gromadziłem dane statystyczne, których - o dziwo - raczej chyba nie wolno publikować.
? Kto Ci zabrania?
Tu miałem nas myśli oficjalne instytucje i przynajmniej niektóre media (przykład dałem; wnet po tym sprzeciwie ową mapkę usunięto) i obowiązującą je poprawnośc polityczną, by "nie dzielić więrzących i niewierzących", czym podobno "grzeszą' niekórzy katoliccy kaznodzieje.
A potem ktoś pisze "po co istnieje religia?" "co nam religia daje?".

Cz sie 20, 2015 15:01

Czy aborcja i in vitro to problem tylko religijny, czy tylko naukowy, a może jedno i drugie zarazem?
Portal ekai.pl cytuje dziś (pogrubienia od mnie)
Cytuj:
Ostatnio papież Franciszek mówił do lekarzy: „Dominująca myśl proponuje czasem "fałszywe współczucie", które uważa, że pomocą dla kobiety jest ułatwienie aborcji, aktem godności zapewniać eutanazję, zdobyczą naukową "produkować" dziecko (…). – Ale, powiedz mi, dlaczego Kościół przeciwstawia się np. aborcji? Czy to jest problem religijny? – Nie, nie. To nie jest problem religijny. – Czy jest to problem filozoficzny? – Nie, to nie jest problem filozoficzny. To jest problem naukowy, ponieważ tam jest życie ludzkie, i nie jest dozwolone unicestwianie życia ludzkiego, aby rozwiązać problem. (…) Grzech wobec Boga Stwórcy. Przemyślcie to dobrze” (15.11.2014 r.).

Zauważacie te sprzeczności w sposobie mówienia? Z jednej strony nie jest to problem religijny, lecz naukowy - a jednak - grzech wobec Boga Stwórcy, a więc problem...religijny!
To samo zjawisko ujawniło się w wypowiedziach niektórych biskupów.

Skąd się bierze ta niekonsekwencja?
Otóż w słowach papieża Franciszka widać wyraźnie, że w pierwszym zdaniu ma on na myśli fakt człowieczeństwa ludzkiego zarodka, a druga część zdania, o grzechu wobec Boga, odnosi się do zabójstwa zarodka.

A więc według niego zabicie zarodka to problem religijny. Czy tylko religijny? na pewno nie, bo i społeczny, prawny i kryminalny w wielu systemach prawnych.

A czy człowieczeństwo zarodka to tylko problem naukowy?
Na pewno nie! Dlaczego?
Pisane źródła wiary dostarczają relacji o tym, że Syn Boży wcielił się w ludzkie ciało zarodkowe w chwili poczęcia. I potem jako zarodek i jako nienarodzony płód działa zbawczo wobec, również zarodka-płodu, Jana Chrzciciela.

Kościół moment poczęcia świętuje jako Wcielenie Syna Bożego.
A więc należało by powiedzieć, że aborcja i ze względu na naturę zarodka/płodu, i na grzech wobec Boga Stwórcy (wg przykazania Nie zabijaj!), jest sprawą i naukową, i ZARAZEM wiary.

Pt sie 21, 2015 17:06

Warto przyjrzeć się nauczaniu polskiego episkopatu na temat praktyki in vitro.

http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x9 ... o/?print=1

N sie 23, 2015 8:37

Potworny Obłęd w elitach politycznych: "ab-in-ho-ge" - przyczyną katastrofy PO.

Przegrana PO to, moim zdaniem, przegrana Potwornego Obłędu "ab-in-ho-ge" (ideologii aborcja-invitro-homoseks-gender".
Tak widziałem okres kampanii prezydenckiej. Był to czas moralnego obłędu Platformy i postkomunistycznej lewicy: kształtowania ustaw z podstępnymi defektami prawnymi, pospiesznego głosowania i dyktatury parlamentarnej - tylko dla ideologii "ab-in-ho-ge".
Nawet po przegranej Komorowskiego ten obłęd jeszcze się kontynuowano.
Społeczeństwo na to patrzyło...
Wszyscy zapytani przyznawali mi: to obłęd!
............
Teraz w powyborczych rozliczeniach jakoś pomija się ten temat, jakby nienaruszalne tabu.
Dlaczego?
Czy nowe elity polityczne (i inne elity) nie powinny zauważyć tego faktu jako przyczyny społecznej dezorientacji i w konsekwencji - katastrofy PO i lewicy?

Wt paź 27, 2015 12:14
Atimeres napisał(a):
Potworny Obłęd w elitach politycznych: "ab-in-ho-ge" - przyczyną katastrofy PO.

Przegrana PO to, moim zdaniem, przegrana Potwornego Obłędu "ab-in-ho-ge" (ideologii aborcja-invitro-homoseks-gender".
Tak widziałem okres kampanii prezydenckiej. Był to czas moralnego obłędu Platformy i postkomunistycznej lewicy: kształtowania ustaw z podstępnymi defektami prawnymi, pospiesznego głosowania i dyktatury parlamentarnej - tylko dla ideologii "ab-in-ho-ge".
Nawet po przegranej Komorowskiego ten obłęd jeszcze się kontynuowano.
Społeczeństwo na to patrzyło...
Wszyscy zapytani przyznawali mi: to obłęd!
............
Teraz w powyborczych rozliczeniach jakoś pomija się ten temat, jakby nienaruszalne tabu.
Dlaczego?
Czy nowe elity polityczne (i inne elity) nie powinny zauważyć tego faktu jako przyczyny społecznej dezorientacji i w konsekwencji - katastrofy PO i lewicy?

Przeciwnicy PiS też przyznawali ci rację......
Polecam ci do przeczytania wywiad w GN z M. Jurkiem.

Wt paź 27, 2015 12:29

Alus napisał(a):
Marka Jurka cenię bardzo. Nie wiem, czy jest bardzo wielkim przeciwnikiem PIS-u. Chyba nie, skoro jest z jego partią w koalicji.

Wt paź 27, 2015 13:15
Atimeres napisał(a):
Alus napisał(a):
Marka Jurka cenię bardzo. Nie wiem, czy jest bardzo wielkim przeciwnikiem PIS-u. Chyba nie, skoro jest z jego partią w koalicji.

|Czytałeś wywiad?.....koalicjant Kaczyński oszukał M. Jurka, łamiąc umowę i nie wystawiając 70% kandydatów PR na listach wyborczych. A ustalono nawet 8 pozycję na listach wyborczych.

Wt paź 27, 2015 13:25
Link:
http://info.wiara.pl/doc/2784858.Co-dal ... wi-M-Jurek

Wt paź 27, 2015 13:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17