Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Autor |
Wiadomość |
agvis
|
 Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Darku, modlitwa to każda rozmowa z Bogiem. Czasem, w ciągu dnia, zdarza mi się pod wpływem jakiegoś czynnika powiedzieć "Dzięki Ci Boże" (modlitwa dziękczynna) lub "Kocham Cię, Boże" (modlitwa uwielbienia). Kiedy mówię to z miłością i wdzięcznością w sercu, te 2 sekundy modlitwy są naprawdę piękną modlitwą. W każdym razie wierzę, że Ojciec to tak odbiera.
|
N paź 13, 2013 8:35 |
|
|
|
 |
agvis
|
Poszukująca, jesteś pełna złości i pretensji i świadomie, czy nieświadomie, dokopujesz nam. Myśl o modlitwie i Bogu, co chcesz, ale nie obrażaj Go przy nas, bardzo proszę. Nie to miejsce. A brnąc dalej w nienawiść do męża oraz w zgorzknienie spadniesz całkiem na dno, ale może właśnie tego Ci trzeba, by Boga "poczuć" w postaci Jego pomocnej dłoni. Współczuję Ci problemów, naprawdę, chyba powinnaś pomyśleć o chwilowej separacji, skoro jest aż tak źle. Ale kochaj męża. Jak nie uczuciem, to decyzją. Niech Twoje dziecko nie ma matki, która nienawidzi jego tatusia.
|
N paź 13, 2013 8:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): zaskoczony jestem że ktoś tu proponuje pięciosekundową modlitwę . ciekaw jestem tekstu takowej . Na przykład: "Panie Boże, pomóż mi!" Lub wskazana przez samego Jezusa Jezu ufam Tobie.
|
N paź 13, 2013 8:57 |
|
|
|
 |
sonniger
|
Modlitwa to nie tylko słowa, to każdy poryw serca i każda myśl skierowana w strone Boga.
|
N paź 13, 2013 9:08 |
|
 |
Dariusz-555
|
"kocham Cię Boże" lub "dzięki Ci Boże" - to też nie modlitwy a westchnienia .
a poryw serca ? może jakiś przykład bo nie rozumiem .
droga Alus , Jezus nauczył koronki , a nie tylko "Jezu ufam Tobie" . koronka trwa zatem dłużej niż pięć sekund . zgadza się ?
|
N paź 13, 2013 9:38 |
|
|
|
 |
sonniger
|
Cytuj: a poryw serca ? może jakiś przykład bo nie rozumiem .
Nie posiadam kwalifikacji katechetki przedszkolnej, dlatego tłumaczyc niczego nie bede...
|
N paź 13, 2013 9:44 |
|
 |
Dariusz-555
|
najlepszym porywem serca byłoby przestać być złośliwym . o tym wie nawet katechetka przedszkolna .
|
N paź 13, 2013 10:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): "kocham Cię Boże" lub "dzięki Ci Boże" - to też nie modlitwy a westchnienia .
a poryw serca ? może jakiś przykład bo nie rozumiem .
droga Alus , Jezus nauczył koronki , a nie tylko "Jezu ufam Tobie" . koronka trwa zatem dłużej niż pięć sekund . zgadza się ? I Jezus po jednym westchnieniu odpowiedział dziś ze mną będziesz w raju.
|
N paź 13, 2013 11:07 |
|
 |
Dariusz-555
|
powyższe westchnienie trwa mniej niż 5 sekund . zatem jesteś Alus na dobrym tropie . zgadzam się całkowicie .
|
N paź 13, 2013 11:58 |
|
 |
agvis
|
św. Matka Teresa z Kalkuty (†1997)
„Możesz modlić się podczas pracy. Praca nie przeszkadza w modlitwie, ani modlitwa nie przeszkadza w pracy. Potrzeba tylko zwykłego wzniesienia myśli ku Niemu. Wystarczy, ze powiemy: „Kocham Cię, Boże, ufam Ci, wierzę w Ciebie, potrzebuję Cię teraz”. Właśnie takie zwyczajne słowa. To są cudowne modlitwy.”
|
N paź 13, 2013 12:57 |
|
 |
patryk84
|
Dodam tylko słówko od mojej kochanej św. Faustyny. Kiedyś pracowała z inną siostrą zakonną w kuchni. Miały bardzo dużo pracy a bardzo mało czasu. W pewnym momencie św. Faustyna powiedziała aby się razem pomodlić. Druga zakonnica pomyślała sobie, że to nie jest dobry pomysł bo jest tyle pracy i nie ma czasu na modlitwę. Mimo to zgodziła się. I co się wydarzyło? Jak wyglądała ta modlitwa? "Jezu Ufam Tobie". I tyle. Piękna modlitwa wspaniałej świętej.
Jedno wypowiedziane słowo z głębi serca jest więcej warte niż godziny wyklepanych pacierzy. Jeśli ktoś inaczej nie może, niech modli się nawet sekundę dziennie. Byle z sercem i wiarą. Z czasem przyjdzie również czas na dłuższą modlitwę.
_________________ http://www.pompejanka.info
|
N paź 13, 2013 18:23 |
|
 |
puszeczka
|
Jutro rozpoczynam rekolekcje.Ale się tak zastanawiam czy jechać?bo będąc właśnie z Wami i czytając Wasze posty czuję się już jakbym był na rekolekcjach.Choć to nawet dobrze że mam takie właśnie rekolekcje cały rok.365 dni w roku.Mogę powiedzieć tylko że jestem takim małym szczęściarzem że mogę tu z Wami być. Ze zostałem przyjęty,że Bóg akurat mnie tutaj skierował przez drugiego człowieka.Ze akurat byłem trochę poraniony i szukałem pomocy,lekarza,tutaj właśnie Go odnalazłem.Spotkałem na swojej drodze bardzo niezwykłych ludzi(grupa różańcowa)spotkałem Boga w drugim człowieku.Odnalazłem Go.Jakie to niezwykłe i piękne.Wszystkim życzę a zwłaszcza poszukującej żeby mogła odnaleźć Boga,właśnie w drugim człowieku. Żeby zawierzyła właśnie Jemu wszystkie swoje problemy i sprawy.Wiem że warto!!! Pozdrawiam 
|
N paź 13, 2013 19:18 |
|
 |
Dariusz-555
|
niektórzy z pięciu sekund modlitwy doszli już do jednej sekundy . wyobraźcie sobie dzwonek do drzwi , otwieracie , stoi Jezus . oczywiście zapraszacie , a On " chętnie wejdę , ale tylko na pięć sekund" .
|
N paź 13, 2013 22:46 |
|
 |
Vul
|
Moja żona często modli się aktami strzelistymi. W obciążonym obowiązkami domowymi i służbowymi życiu (trójka dzieci i dwa etaty - ja na razie wciąż na bezpłatnym zwolnieniu; mam nadzieję od początku listopada zatrudnić się w charakterze architekta IT), to jest to co najbardziej trzyma ją przy Bogu, bo jest z nim cały czas. Akty strzeliste to może nie namiot spotkania ale jak najbardziej modlitwa  polecam zapracowanym. Mogę też się podzielić tym jak jest to u nas. Poza modlitwami osobistymi mamy jeszcze wieczorem wspólną modlitwę rodzinną (wszystkie dzieci w naszym łóżku a my z żoną klęczymy obok) i wtedy mamy modlitwę oraz coś w rodzaju katechezy (wyjaśnianie czytań czy okresu liturgicznego) jak również dzielenia się życiem: najważniejsze wydarzenia ze szkoły i z pracy. poszukująca81, wspieram Cię w modlitwie, nie daj się złemu. Mogę się domyślić jak jest Ci ciężko. Ale każdy ma jakiegoś mola. Nie wstydź się narzekać głośno Bogu. Ojciec Pio i wielu świętych też się z Nim kłóciło. Ale... bez modlitwy Bóg nie ma dostępu ani do Ciebie bo szanuje Twoją wolną wolę. Nie potrzebne mu są Twoje modlitwy tylko miłość i zaufanie. Ale jak nie wyciągniesz ręki to nie może Ci pomóc. Jest niejako związany naszą wolną wolą. Ale może podsyłać Ci ludzi, którzy są Mu oddani, chciej ich tylko zauważać. puszeczka, życzę Ci dobrze przeżytych rekolekcji. P.s. Dziękuję za modlitwy. 9/10 minęło pół roku od moich bajpasów, czyli już wszystko się zrosło  Mogę już nosić więcej niż pół kilo, podpierać się rękami, schylać, podnosić ręce powyżej barków i spać na boku! jupppii! Pół roku tej niewygody minęło  Teraz znowu wejdę w kolejkę oczekujących na przeszczep wątroby  Jak dojdzie do niej to będę prosił o wzmożoną modlitwę. Teraz szukam pracy bo operacja może być za miesiąc, pół roku lub za rok. I jak będzie taka wola Boga to ją przeżyję i może się spotkamy. Do operacji nie powinienem być dalej niż 4 godziny od szpitala  Modlę się we wszystkich naszych "różanych" intencjach Z Panem Bogiem
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
|
Pn paź 14, 2013 0:35 |
|
 |
puszeczka
|
I to jest kolejne świadectwo naszego brata Vula jak Bóg może działać na różny sposób i w różnym czasie.!
|
Pn paź 14, 2013 8:19 |
|
|
|