Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Trudność w czystości 
Autor Wiadomość

Post Re: Trudność w czystości
hellena napisał(a):
nie, dlatego będę unikać okazji

ale czy tak wytrzymasz?

Śr cze 27, 2012 19:46
hellena napisał(a):
łatwo powiedzieć, sadze ze mi to nie przejdzie przez gardło tak wprost. obecne czasy i wyśmiewanie się z osób z takimi poglądami jak moje i uważanie ich za średniowiecznych zacofańców wce nie ułatwia sprawy

Helleno, czy Ty się wstydzisz swoich poglądów i swojej wiary? :clever:

Śr cze 27, 2012 19:47
teoretycznie nie, ale jednak mam obawy co do jego reakcji więc już sama nie wiem. Było pomiędzy nami już kilka rozmów na temat np. kościoła i broniłam swojego stanowiska a w tej kwesti no nie moge jakoś sie przełamać;/

Śr cze 27, 2012 19:50

Mam pomysł: jedźcie razem lub idźcie na pielgrzymkę, tam okazji do grzechu będzie mniej, a okazji do rozmowy osobistej więcej.

Śr cze 27, 2012 19:53

Helleno, napisz to. Napisz mu list.

Śr cze 27, 2012 19:54

hellena napisał(a):
teoretycznie nie, ale jednak mam obawy co do jego reakcji więc już sama nie wiem. Było pomiędzy nami już kilka rozmów na temat np. kościoła i broniłam swojego stanowiska a w tej kwesti no nie moge jakoś sie przełamać;/

niczego się nie bój. Jeżeli cię szczerze kocha to powinien cię wysłuchać i jakoś zrozumieć. Czy on cię kocha ze szczerego uczucia czy tylko dlatego, że widzi cię jako partnerkę do stosunku (czyli jak jakiś przedmiot)?

Śr cze 27, 2012 19:55

mareta napisał(a):
Mam pomysł: jedźcie razem lub idźcie na pielgrzymkę, tam okazji do grzechu będzie mniej, a okazji do rozmowy osobistej więcej.

Mareta, jeśli on nie jest osobą wierzącą to myślisz, że się zgodzi pójść na pielgrzymkę? Hellena może zawsze coś takiego mu zaproponować, ale wątpię czy by się zgodził.

Śr cze 27, 2012 19:57
Zastanawiam się czy w daleszych etapach związku nasze 2 zupelnie rózne podejscia do wiary nie bea powodowały spięc i czy da sie to pogodzic. On jest wierzacy jednak nie na tyle by np w kazda niedziele byc na mszy, a ja z kolei nie wyobrazam sobie w niedziele czy tez swieto nie byc na mszy. Pielgrzymka raczej też nie wchodzi w gre bo on pracuje, a pyzatym on wie że ja byłam już kiedyś i nie skrytykował ale też i nie wyraził nigdy chęci pojscia na nia.

Śr cze 27, 2012 20:04

nie mam chłopaka obecnie, ale jeśli bym miała to nigdy nie wyraziłabym zgody na takie stosunki przed ślubem.

Śr cze 27, 2012 20:08
hellena napisał(a):
teoretycznie nie, ale jednak mam obawy co do jego reakcji więc już sama nie wiem.

Teoretycznie nie, ale praktycznie jednak tak... ;) Przede wszystkim powinnaś zacząć od tego, żeby sama siebie i swoje poglądy określić. I nie bać się potem o nich mówić otwarcie i uczciwie. Ktoś kto chce być blisko Ciebie (czy to chłopak, czy przyjaciel) powinien zaakceptować Cię taką, jaka jesteś. A Ty nie powinnaś go oszukiwać i udawać kogoś, kim nie jesteś.
Na omijaniu zasadniczych kwestii niczego nie zbudujecie. Zresztą to i tak wcześniej czy później stanie się powodem problemów. Bo albo on będzie miał dosyć czekania (i nie ma mu się co dziwić, skoro nie podziela Twojego światopoglądu), albo Ty zrobisz coś wbrew sobie pod jego naciskiem.
Jest problem z którym musisz się zmierzyć. No i już. Jeśli okaże się że jest to różnica nie do pogodzenia, to lepiej żeby wyszło to wcześniej niż później. Przynajmniej żadne z Was nie będzie mieć poczucia zmarnowanego czasu na związek z nieodpowiednim partnerem. I otworzy to możliwości do poznania tej odpowiedniej osoby.
A im bardziej będziesz unikała problemu, tym gorzej będziesz się z tym czuła. A problem nie zniknie. Narasta za to całkiem nowy - braku uczciwości ;)

Ostatnio edytowano Śr cze 27, 2012 20:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 27, 2012 20:09
Iwona19 napisał(a):
nie mam chłopaka obecnie, ale jeśli bym miała to nigdy nie wyraziłabym zgody na takie stosunki przed ślubem.

na jakie stosunki?

Śr cze 27, 2012 20:10

hellena napisał(a):
Zastanawiam się czy w daleszych etapach związku nasze 2 zupelnie rózne podejscia do wiary nie bea powodowały spięc i czy da sie to pogodzic. On jest wierzacy jednak nie na tyle by np w kazda niedziele byc na mszy, a ja z kolei nie wyobrazam sobie w niedziele czy tez swieto nie byc na mszy. Pielgrzymka raczej też nie wchodzi w gre bo on pracuje, a pyzatym on wie że ja byłam już kiedyś i nie skrytykował ale też i nie wyraził nigdy chęci pojscia na nia.

Ja jestem wielbicielem Śiwy, moja dziewczyna chrześcijanką. Już drugi rok jesteśmy za sobą, zero kłótni. Jak jest jakiś problem, to po prostu rozmawiamy i rozwiązujemy go.
Więc zamiast dumać co on pomyśli i na co się zgodzi a na co nie, po prostu rozmawiaj z nim.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Śr cze 27, 2012 20:13
my tez sie nie kłocimy

Śr cze 27, 2012 20:17

Ale boisz się mu powiedzieć swoje zdanie.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Śr cze 27, 2012 20:21
no boje być może gdyby on zapytał wprost to wtedy bym mu powiedziała a sama boje się rozpoczynać temat

Śr cze 27, 2012 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona