Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Autor |
Wiadomość |
Rose_jo
|
 Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Jeśli jest taka możliwość, to chciałabym dodać jeszcze jedną intencję: Za zdrowie dla osób chorych i ciepiących.
Będę pamiętać w codziennej modlitwie o Iwonce19.
|
N paź 27, 2013 20:59 |
|
|
|
 |
beti2503
|
Witaj Olu. Cieszę się, że jesteś z nami Enka ja miałam podobne wątliwości, co do naszych intenji, bo również nie czytałam ich za każdym razem przed modlitwą. Magda, ślicznie to wszystko ujęłaś.Dziękuję Ci za tę naukę  Podzielam zdanie puszeczki - musisz więcej pisać na tym forum, bo Twoje wpisy zawsze miło się czyta 
_________________ Wszystkie wasze sprawy niech się dokonują w miłości! (1 Kor 16, 14)
|
N paź 27, 2013 21:55 |
|
 |
beti2503
|
bardzo cieszę się z przynależności do Róży, bardzo dużo mogę się od Was wszystkich nauczyć - Tobie puszeczko dziękuję szczególnie za niesamowitą radość i entuzjazm, który widać w każdym Twoim wpisie  i choć krótko jestem z Wami uważam, że jesteś jednym z głównych filarów naszej pięknej Róży. pozdrawiam!
_________________ Wszystkie wasze sprawy niech się dokonują w miłości! (1 Kor 16, 14)
|
N paź 27, 2013 22:05 |
|
|
|
 |
puszeczka
|
Tak Moi Kochani Magda jest bardzo""Wyjątkowa""choć pewnie znowu dostane od niej po uszach za to co pisze,ale taka jest prawda.!i nie ma co tego ukrywać.!Ma wiedzę i doświadczenie,często jest tak że lubimy dużo mówić,mówię o sobie oczywiście też.Ale jest sztuką słuchać drugiego człowieka,zwłaszcza jak pisze i mówi mądrze.Z nam to trochę z własnej praktyki,z mojej pracy osobistej,dlatego staram się czytać co piszecie,i odczytuje w tym wszystkim głos BOGA który przemawia właśnie do mnie przez drugiego człowieka.Nie przez przypadek się tutaj znalazłem.Usłyszeć głos Jezusa w drugim człowieku,tak mówił pewien święty,nie zdradzę jednak Jego imienia.Każdy z nas wnosi coś w grupę,do każdego Bóg przemawia w inny i różny sposób,ale przemawia,i to nie ulega żadnej wątpliwości,chodzi o to żeby umieć odczytać Jego wolę,co akurat ma nam do powiedzenia w danej chwili."""Powiem po raz kolejny.  !To są właśnie moje rekolekcje"""365 w roku.  ! Dziękuje Ci JEZU ze te rekolekcje,za czas który spędzam właśnie z grupą!Oni są dla mnie bardzo ważni,są moim powietrzem,oddechem,bez którego nie da się żyć.  !Wasza postawa jest przyznaniem się do Niego.  ! Dziękuje za to że jesteście.!i to mówię też po raz kolejny,ale skoro się kogoś kocha to nie ma znaczenia ile razy się mówi takie słowa.1000?1000000?Każdy z nas potrzebuje modlitwy,dobrego słowa,wsparcia,każdy z nas ma wzloty i upadki,ale to wszystko,jesteśmy w stanie pokonać,a wiecie dlaczego?Bo jest z nami Bóg.  !!on jest głównym fundamentem tej budowli,na skale jest wybudowany,nic nie jest w stanie go zniszczyć.!Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnego i miłego tygodnia,oczywiście z JEZUSEM.Z Bogiem 
|
N paź 27, 2013 23:04 |
|
 |
enka71
Dołączył(a): Śr mar 14, 2012 19:14 Posty: 329 Lokalizacja: Mysłowice, Śląskie
|
Dzięki Andrzeju, Tobie też dobrego tygodnia.
|
Pn paź 28, 2013 12:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
enka71 napisał(a): Jest prośba aby w sposób szczególny pamiętać o modlitwie za ofiary i sprawców wypadków. Wczoraj w Katowicach na oczach mojego męża samochód przejechał kobietę. Przebiegała przez 3 pasy drogi, na zewnętrznym najszybszym mercedes nawet nie hamował nie miał szans jej zobaczyć. Dla tej kobiety o spokój duszy a dla kierowcy o pokój ducha- pomódlmy się. Dla kobiety chyba też o wybaczenie jej tego co zrobiła. Ola82 napisał(a): PS mam takie pytanie do was...czy ktoś słyszał o tym,że nie powinno się modlić przy zapalonych świecach w domu? tylko w kościele.Podobno może to otworzyć furtkę szatanowi do nas.
Ooo  Ja słyszałam coś przeciwnego nawet - że można jak się modli zapalić... To teraz już sama nie wiem sonniger napisał(a): P.S. Najbardziej w tym wszystkim smutne jest to, ze zwracając normalna uwagę w sposób grzeczny i nie napastliwy, zostałem potraktowany z buta i prawie, ze oskarżony o herezję. To smutne....bardzo smutne. Ale też normalne.....bo dla złego jesteśmy ogromnym cierniem, palimy go swoimi modlitwami jak rozpalonym żelazem.....i bedzie robił wszystko by nas poróżnić. I to jest to nad czym powinnismy sie wszyscy pomodlic....nad tym by nie dac się złemu. To moja dodatkowa prywatne intencja, taka na cały czas.... Hmmm...może troche więcej pokory i mniej wywyższania się....  Wiesz, smerf Ważniak też mówił grzecznie, normalnie,nienapastliwie a mimo to smerfom działał na nerwy... Co do herezji - sam ją komuś zarzucasz a tym czasem żałosna osoba jak ja znalazła na internecie coś takiego jak patrz niżej. Co do "dusz opuszczonych". 1) stronka angelus.pl, "Modlitwa do Matki Bożej za dusze w czyśćcu cierpiące" - Cytuj: O Maryjo, swym litościwym sercem obejmij dusze zamknięte w ciemnych więzieniach pokuty, a nie mających na ziemi nikogo, kto by o nich pamiętał. Najlepsza Matko, wejrzyj swym miłosiernym wzrokiem na te dusze opuszczone, przyjdź im ze skuteczną pomocą wśród opuszczenia, w jakim pozostają i pobudź serca wielu wiernych do modlitwy za nie. O Matko Nieustającej Pomocy, zlituj się nad duszami opuszczonymi w czyśćcu! 2) stronka jhs.fora.pl "Modlitwa do Niepokalanej Maryi": Cytuj: O Maryjo, swym litościwym sercem obejmij dusze zamknięte w ciemnych więzieniach pokuty, a nie mających na ziemi nikogo, kto by o nich pamiętał. Najlepsza Matko, wejrzyj swym miłosiernym wzrokiem na te dusze opuszczone, przyjdź im ze skuteczną pomocą wśród opuszczenia, w jakim pozostają i pobudź serca wielu wiernych do modlitwy za nie. O Matko Nieustającej Pomocy, zlituj się nad duszami opuszczonymi w czyśćcu! Poza tym znajdują się tam różne modlitwy za dusze w czyśćcu cierpiące gdzie modli się również za dusze, które nie mają nikogo kto by za nie się modlił. Cytuj: O Maryjo, litość mnie przenika dla tych dusz w ciemnych więzieniach pokuty zamkniętych, a nikogo nie mających na ziemi, kto by o nich pamiętał. Skieruj, o najlepsza Matko, wzrok Twój miłosierny na te dusze opuszczone, obudź serca litościwych chrześcijan do modlitwy za nie i wynajdź w swym macierzyńskim Sercu środki, aby im przyjść ze skuteczną pomocą wśród opuszczenia, w jakim zostają. czy też wezwanie z Litanii za zmarłych: "Za duszami, które od krewnych i przyjaciół nie mają ratunku" 3)na stronce centrum.pustynia-serc.pl podana jest ksiażka o ojciu PIO tj. "Ojciec Pio i dusze czyśćcowe", gdzie są podane intencje modlitwy za konkretne dusze. Znajduje się na tej liscie intencja modlitwy za dusze "najbardziej opuszczone". I na koniec artykuł godny przeczytania: http://dzieckonmp.wordpress.com/2011/06 ... ysccowych/
|
Pn paź 28, 2013 13:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
EDIT: jest taka książka "Daj im wieczne spoczywanie! Modlitwy za zmarłych" ks.Krzysztofa Zimończyka SCJ gdzie w spisie treści wymienia się "Za dusze najbardziej opuszczone" Link: http://gloria24.pl/daj-im-wieczne-spocz ... a-zmarlych
|
Pn paź 28, 2013 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
EDIT 2: Natomiast z : http://www.cyfronet.krakow.pl/~mysmieta ... pusty.htmlCytuj: Nie ma "dusz opuszczonych". Kościół poleca Bogu wszystkich. Ale nawet ten dopisek "za dusze opuszczone", który nieraz pojawia się w wypominkach, jest jakąś słuszną intuicją, że chcemy modlić się nie tylko za "naszych" zmarłych, ale i za tych innych, zapomnianych." http://malygosc.pl/doc/986155.Podlaczeni-do-sieci - "Mogą być opuszczone w tym sensie, że nie pamięta o nich nikt z rodziny. " Także jest modlitwa w intencji dusz opuszczonych - dusz zapomnianych, za które nikt się nie modli.
|
Pn paź 28, 2013 14:34 |
|
 |
puszeczka
|
To Ja:)""Dziękujemy""Tobie za bardzo wyczerpujące informacje.Zadanie odrobione.! Rose_jo""Dziękuje""za modlitwę w intencji Iwony19 ona jej teraz bardzo potrzebuje! beti2503""Dziękuje""za bardzo miłe słowa!Fajnie że doceniasz to co pisze!Fajnie że jesteś! Vul ostatnio mi życzył dobrych rekolekcji,a ja mu nie podziękowałem za to.Więc robię to właśnie teraz!""Dziękuje""i pytam od razu jak Twoje zdrowie??? Chciałbym też żeby enka podzieliła się swoim świadectwem które scenariusz napisało samo życie. Chodzi mi żeby dotarło właśnie do tych naszych nowych osób z grupy.  !kiedy to po raz pierwszy czytałem łza się w oku zakręciła.Można być blisko Boga i nawet nie zdajemy sobie sprawy jak blisko. Pozdrawiam 
|
Pn paź 28, 2013 18:41 |
|
 |
enka71
|
Oj "Puszeczka' podpuszczasz  Nie masz świadomości, że jak się rozkręcę w pisaniu to będą same świadectwa bo ja już tak mam, że wszędzie widzę działanie Boga  . Ale tak poważnie to o moim uzdrowieniu jest za długie na forum a jakoś wszystko wydaje mi się ważne. Tak w skrócie: Bóg jest Wielki! Nieprzewidywalny! i ciągle czyni CUDA! 
|
Pn paź 28, 2013 19:42 |
|
 |
puszeczka
|
Nasza skromna enka71 i za to ją bardzo lubię.Krótko i na temat.  !
|
Pn paź 28, 2013 20:16 |
|
 |
magda68
|
Andrzeju, każdy z nas jest wyjątkowy. A jeśli chodzi o doświadczenie, to jak zauważyłeś, żyję na tym "łez padole"  sporo dłużej niż ty, więc mogę mieć jakieś doświadczenie. A jeśli moja refleksja wam młodszym mogła się przydać, to za to chwała Panu. Enka napisz, jestem ciekawa. Lubię czytać twoje posty, one są takie budujące. Jeśli będzie długi to nic, przecież umiemy czytać  . Sonniger (Zenek) pisał, abyśmy podzielili się refleksjami o przydzielonej tajemnicy. Ja tu nie przygotowałam gotowej modlitwy, ale właśnie kilka refleksji o mojej Tajemnicy. Przepraszam jeśli długawe TAJEMNICA V CHWALEBNA – UKORONOWANIE NAJŚWIĘTSZEJ MARYI DZIEWICY NA KRÓLOWĄ NIEBA I ZIEMI W Księdze Apokalipsy mamy piękny obraz „Niewiasty obleczonej w słońce” z „księżycem pod stopami” i „koroną” lub „wieńcem z gwiazd dwunastu”. Tradycja w Niewieście widzi Maryję. Ktoś mógłby powiedzieć, że nie jest to w Biblii wprost powiedziane, ponieważ Niewiasta nie jest nazwana Maryją. Ale któż inny miał by to być, jeśli nie Ona. „Jest brzemienna” i rodzi Syna „Mężczyznę, który narody będzie „pasł rózgą żelazną”. „I zostało porwane Jej Dziecię do Boga i do Jego tronu”. Jedynie Syn Boży – Jezus Chrystus jest tym Dziecięciem, gdyż tylko On jako równy w Bóstwie z Bogiem Ojcem, godzien jest przebywać z Nim i na „Jego tronie”. Ten o którym św. Paweł pisał jako o „istniejącym w postaci Bożej”. Obraz z Apokalipsy ukazuje władzę Maryi nad stworzeniem, niebo i ziemia są jakby Jej ozdobą, „obleczona w słońce i księżyc pod Jej stopami”, a ziemia przychodzi Jej z pomocą, gdy ta ucieka przez smokiem. Jej ukoronowanie to jakby ukoronowanie całego Jej życia, pełnego pokory i całkowitego zawierzenia Bogu. Jest tą samą Maryją z Nazaretu opiekującą się małym Jezusem, tą samą szukającą Go w Jerozolimie, gdy zaginął mając 12 lat, tą samą podążającą za Nim, gdy nauczał i wreszcie tą samą pod krzyżem. Tam uczynił Ją także naszą Matką. Jednak nie wszyscy chrześcijanie uznają, że Maryja jest naszą Matką. Tu także trzeba sięgnąć do Księgi Apokalipsy, gdzie św. Jan pisze: „i rozgniewał się smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z zresztą Jej potomstwa”. Jeśli smok – szatan walczy ze wszystkimi ludźmi, gdyż wszystkich chce doprowadzić do potępiania, to znaczy, że wszyscy są tą „resztą potomstwa Niewiasty”, czyli Ona jest Matką wszystkich. Jej królowanie to nie dyktatura, to nie władza w ziemskim pojęciu, ale właśnie macierzyńska opieka. Ona jest Królową naszych serc, królową naszych rodzin, naszej ojczyzny, wreszcie królową całego rodzaju ludzkiego, bo jako królowa ziemi, jest także królową wszystkich jej mieszkańców.
|
Pn paź 28, 2013 20:25 |
|
 |
puszeczka
|
Oczywiście ""Dziękujemy""za bardzo piękne świadectwo Mirosławy.U nas w pracy jest bardzo piękny obraz ojca Pio. Bardzo sobie Go cenie.Modlę się czasami do niego.  !Ostatnio byłem w pewnej parafii gdzie jest budowany kościół pod wezwaniem ojca Pio.  ! A może nasza enka71 potrzebuje czasu na to żeby napisać coś więcej.No cóż mimo wszystko będziemy czekać z wielkim utęsknieniem.  !na kolejne Twoje wielkie świadectwo 
|
Pn paź 28, 2013 20:35 |
|
 |
puszeczka
|
Wiedziałem że dostane po uszach od Magdy.To było do przewidzenia.!Magdo dużo nam pomagasz wiesz??!!""Dziękujemy""po raz kolejny.  !a może ktoś inny podzieli się swoim świadectwem!!! enka71 chyba nie damy Ci spokoju,musisz coś więcej napisać.  !Prosimy bardzo 
|
Pn paź 28, 2013 20:41 |
|
 |
enka71
|
No cóż lubię stać sobie na drugiej linii, słuchać, obserwować i uczyć się. Ale jeżeli świadectwo mojego doświadczenia Boga, może kogoś ubogacić to trzeba wyjść na chwilę na pierwszą linię  To nie jest o moim pierwszym nawróceniu ale o jednym z ostatnich ....
|
Pn paź 28, 2013 21:08 |
|
|
|