Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 14:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość

Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Powstał zespół ds. ruchów intronizacyjnych. Tu o tym pisze:
http://gosc.pl/doc/1605366.Powstal-zesp ... izacyjnych

Okazuje się, że ewangelizować można i na maratonie.
http://prasa.wiara.pl/doc/1861850.Maraton-w-sutannie

Śr sty 29, 2014 9:54

Magdo - najtańsze zestawy satelitarne już od 50 euro . drogo ?
mocno popieram czytanie książek o tematyce rzymsko katolickiej . również cd-mp3 , dvd itd.
zatem w konflikcie Zenek - Poszukująca , jestem po stronie Zenka ( Sonniger ) . nie po to Bóg dał nam Jana Pawła Wielkiego z Jego encyklikami i Tryptykiem Rzymskim , by wiare ograniczać do zdania "Bóg mnie kocha i już" .
zatem zadanie domowe dla "Poszukującej" , zacznij od króciutkiej ale fenomenalnej lekturki JP2 "Tryptyk Rzymski" - kapitalne dzieło .

Alicjo , o księdzu Natanku - to tylko twój prywatny pogląd , nic więcej . mój jest "diametralnie" odwrotny . odnośnie intronizacji , trochę nie doczytałaś , były , ale lokalne .

krótko o księdzu Natanku , dzięki niemu dowiedzieliśmy się że tuż po zamachu w 1981 r. na JP2 , ksiądz Dziwisz zamiast modlić się o uratowanie życia Papieża , spokojnie spisywał akt zgonu Karola Wojtyły .

Śr sty 29, 2014 10:00
magda68 napisał(a):
Powstał zespół ds. ruchów intronizacyjnych. Tu o tym pisze:
http://gosc.pl/doc/1605366.Powstal-zesp ... izacyjnych

Musiał powstać bo ruchów intronizacyjnych ostatnio w Polsce powstawało jak grzybów po deszczu.
I każdy taki ruch miał swojego wizjonera, swój sposób przeprowadzenia intronizacji.
A ks Natanek utworzył swój kościół.

Śr sty 29, 2014 10:04

Sonniger- tu juz nawet nie chodzi o to co piszesz, ale w jaki sposob, z jaka wyzszoscia i zadufaniem, jakbys wszystkie rozumy pozjadal. Tryptyk rzymski czytalam, aczkolwiek jestem raczej umyslem scislym, i niestety nie zawsze poezja do mnie przemawia.
Jakos nie widze, zeby np papiez Franciszek z taka wyzszoscia odnosil sie do innych -nawet tych mniej oczytanych niz on. Chrzescijanstwo to chyba nie tylko wiedza, ale tez postawa do drugiego czlowieka, czyz nie.?

Śr sty 29, 2014 10:36

Alicjo , jest tylko JEDEN sposób przeprowadzenia intronizacji . o tym pisałem .
ksiądz Natanek stworzył swoją pustelnie , a nie swój kościół - a więc znowu wiedza przekrzywiona i niekompletna .
Poszukująca - "Tryptyk Rzymski" NIE jest poezją .

kto pamięta ostatni Anioł Pański z Papieżem Franciszkiem 3 dni temu . oba gołębie wypuszczone przez dzieci stojące obok Papieża zostały natychmiast rozszarpane przez inne ptaki tj kruka i mewe .

Śr sty 29, 2014 11:02
Staram sie nie wtracac, ale czasem trudno wytrzymac:
Z linku wklejonego przez Alus
Cytuj:
W Polsce Aktu Intronizacji dokonano już trzykrotnie. Najpierw, w 1920 r. dokonał go prymas Polski kard. Edmund Dalbor na Jasnej Górze. Odnowiony on został rok później w Krakowie w bazylice Najświętszego Serca Pana Jezusa z udziałem całego Episkopatu Polski. W uroczystości wzięła wówczas udział ponad stutysięczna rzesza wiernych.

Trzeci raz uznania Jezusa Królem Polski dokonał Prymas Tysiąclecia, abp Stefan Wyszyński 28 października 1951 r., kiedy to, w ukryciu przed władzami komunistycznymi, w święto Chrystusa Króla ślubował w imieniu narodu polskiego.W 1969 r. papież Paweł VI podniósł święto Chrystusa Króla do rangi uroczystości, a więc najwyższej wagi obchodu liturgicznego w Kościele, nakazując czcić Chrystusa jako Króla Wszechświata.

O intronizacji juz na forum jest. Warto doczytac i tam dyskutowac
search.php?keywords=intronizacja&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

Kto okresla jaki sposob przeprowadzenia jest prawidlowy? Moim zdaniem odpowiedzialni w Kosciele. A jezeli ktos zaklada wlasna pustelnie i sprzeciwia sie przelozonym, to juz zrobil dwa kroki do wlasnego kosciola. Luter tez wiedzial lepiej i nie mogl inaczej.

Jesli chodzi o kupno anteny satelitarnej, to w wielu krajach nie ma takiej wolnej amerykanki jak w Polsce i to wlasciciel budynku decyduje, czy wolno ci wlasna antene powiesic za oknem, czy nie.

Śr sty 29, 2014 11:27

właściwa intronizacja ( wg przekazów dla Rozalii Celakówny ) ma się odbyć z udziałem najwyższych władz państwowych ( kościelnych oczywiście też ) .

własna pustelnia to nie kroki do własnego kościoła . Jezus przecież zaleca by wyjść na pustynie i modlić się , z dala od wszelkiego hałasu i zgiełku . zgadza się ?
Kael , Twój pogląd to "Natanek sprzeciwia się przełożonym" , mój - to jego przełożeni sprzeciwiają się jemu" . nie chciałbym mieć takiego przełożonego , który zamiast modlić się o zdrowie Papieża , spokojnie spisuje akt Jego zgonu . tenże sam przełożony miał zadanie spalić prywatne notatki Jana Pawła II . tymczasem pan "przełożony" postanowił je opublikować w swojej najnowszej książce . za grosz szacunku dla testamentu JP2 .

Śr sty 29, 2014 12:08
Dariusz-555 napisał(a):
Alicjo , jest tylko JEDEN sposób przeprowadzenia intronizacji . o tym pisałem .
ksiądz Natanek stworzył swoją pustelnie , a nie swój kościół - a więc znowu wiedza przekrzywiona i niekompletna .
Poszukująca - "Tryptyk Rzymski" NIE jest poezją .

kto pamięta ostatni Anioł Pański z Papieżem Franciszkiem 3 dni temu . oba gołębie wypuszczone przez dzieci stojące obok Papieża zostały natychmiast rozszarpane przez inne ptaki tj kruka i mewe .

O sposobie intronizacji decyduje Episkopat, a nie pojedynczy kapłani, czy ruchy, zwłaszcza takie, które uniemożliwiają sprawowanie Mszy św.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... ciola.html

Wyznawcy suspendowanego ks Natanka pozostają poza KRK.
Gołębie pokoju zostały zaatakowane przez mewę i wronę, ale usiekły i nie zostały rozszarpane.
Niemniej symbol tego nie jest optymistyczny dla świata :(

Śr sty 29, 2014 12:11

Episkopat może sobie nie chcieć uznać Chrystusa za Króla Polski . ja jednak jestem ZA .
http://de.swoopshare.com/file/de8e274df ... 2.JPG.html
to dobra wiadomość że gołębie ocalały . jedną taką mewe sfotografowałem kilka lat temu w pobliżu Placu Św. Piotra .

Śr sty 29, 2014 12:39

Dariuszu, w moim odczuciu Tryptyk Rzymski jest poematem...i chyba nie tylko w moim odczuciu..
http://mateusz.pl/bpjz/rozne/tryptyk_rzymski.htm
Odnośnie księdza Natanka..jestem ostrożna, co do jego osoby... podzielam Wasze poglądy w tej sprawie Alus i Kael.
Sonniger, zgadzam się z Twoim stanowiskiem w sprawie ewangelizacji. Tak, musimy ewangelizować. To nasz obowiązek. Pytaniem podstawowym jest: jaki jest właściwy, najlepszy i najskuteczniejszy sposób ewangelizowania. Jako chrześcijanie i katolicy powinniśmy pociągać za sobą ludzi nie tylko słowami ale przede wszystkim czynami: naszym życiem, postawą, otwartością na drugiego człowieka! Myślę, że to miał na myśli Jan Paweł II. Przynajmniej ja tak odczuwam tę kwestię w swoim sercu. Rozum czasami muszę wtedy wyłączyć. :)

Śr sty 29, 2014 13:26

Tryptyk Rzymski ma cechy poematu , owszem , ale nie poezji jak twierdzi "Poszukująca" .

Śr sty 29, 2014 14:01

Poezja (z gr. ποίησις, poíesis – tworzenie, wytwórczość, sztuka poetycka) – wieloznaczny termin, współcześnie stanowiący przede wszystkim określenie dzieł literackich nienapisanych prozą lub synonim liryki.
Termin "poezja" oznacza mowę wiązaną, tj. wszystkie utwory pisane wierszem.
Termin "poezja" pokrywa się z zakresem terminu "liryka". Kiedy używa się terminu "poezja" jako synonimu terminu "liryka", włącza się w jego zakres nie tylko liryczne utwory wierszowane, ale także utwory liryczne pisane prozą (poematy prozą).
W moim odczuciu Tryptyk Rzymski (jako poemat) spełnia wszystkie cechy poezji. Znawcą polonistyki jednak nie jestem...

Śr sty 29, 2014 14:55

zatem w którym miejscu w "tryptyku" jest pisane wierszem ?

http://de.swoopshare.com/file/e4c6fc0fc ... k.jpg.html
to okładka "tryptyku" na DVD . świetnie się słucha , i jednocześnie ogląda .

Śr sty 29, 2014 16:18

Darku, Tryptyk, który mam w domu, a jest to wersja papierowa (Wydawnictwo św. Stanisława BM KRAKÓW 2003) jest pisany wierszem. Chociażby "Ruch. Zdumienie", znasz, cytowałeś już na forum... jest pisany wierszem - brak rymów nie ma tu nic do rzeczy. Współczesna twórczość już jakoś ma tą tendencję. W zasadzie ja też wolę odchodzić od rymów kiedy coś piszę... Lepiej zrezygnować z "piękna otoczki" na rzecz głębszych treści, nim umknie nam to, co chcieliśmy przekazać...

Śr sty 29, 2014 17:45

można tę kwestie oddać dobremu poloniście . jednak czy jest konieczne "szufladkowanie" tego dzieła ? jest genialne , i to mi wystarczy . . . " i wszystko co stworzył , było dobre " . . . .

Januszu Vul , ponawiam moją troske o Ciebie ! jak zdróweczko ?

Andrzeju Puszeczka , czy pijesz sok z rokitnika i żurawiny by uporządkować zdróweczko ?

Śr sty 29, 2014 18:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 588  Następna strona