"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Autor |
Wiadomość |
sonniger
|
 Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
...a nie mówiłem by heretyków nie dopuszczać do Grupy Różańcowej? Tom nie oskarżono o próbę budowania towarzystwa wzajemnej adoracji.
Niestety, ale akukumenizm szkodzi.
|
So mar 07, 2015 21:32 |
|
|
|
 |
patryk84
|
Dziękuję za życzenia 
_________________ http://www.pompejanka.info
|
N mar 08, 2015 0:10 |
|
 |
Tomek44
|
Lilka Chrzczenie duchem świętym i ogniem Mat. 3:11; Łuk. 3:16. Trudno być chrzczonym osobą. Napełnienie duchem świętym Dz. Ap. 2:3. Trudno napełnić jednego człowieka inna osobą. Można napełniać mocą - i tak było, bo w Dz Ap. 2:4 czytamy, że wszyscy napełnieni duchem świętym zaczęli mówić różnymi językami. To była moc (zwana duchem świętym) pochodząca od Boga.
Poza tym: 1 Kor. 8: 5, 6 - Jeden Bóg - Ojciec oraz jeden Pan - Jezus. Nie ma tu duch świętego 1 Tym. 2:5 - Jeden Bóg oraz jeden pośrednik między Bogiem a ludźmi: człowiek Chrystus Jezus. Nie ma tu ducha świętego. To jest CREDO Ap. Pawła, tym samym credo chrześcijan.
To tak na ekspresowo. Więcej można podyskutować w innych wątkach.
Sonniger - jako zbanowany na stałe masz duży tupet, aby obrażać innych.
|
N mar 08, 2015 6:21 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
@to ja Dobrze, że dziękujesz za rady i za "rady", ale chyba najcenniejszą radę dał Ci Dariusz, którego post sprowokował całą dysputę. Nie wolno obrażać się na Boga za swoje błędy i słabości, które są przeciwieństwem słuchania rad samego Boga. Każdy człowiek popełnia błędy, ale nie każdy wątpi i obraża się na Boga. Forma tej rady może nawet dość mocno odbiegała od łagodności, ale warto umieć wyciągać wnioski dla siebie i z takich rad.
|
N mar 08, 2015 7:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Lilka Chrzczenie duchem świętym i ogniem Mat. 3:11; Łuk. 3:16. Trudno być chrzczonym osobą. Napełnienie duchem świętym Dz. Ap. 2:3. Trudno napełnić jednego człowieka inna osobą. Można napełniać mocą - i tak było, bo w Dz Ap. 2:4 czytamy, że wszyscy napełnieni duchem świętym zaczęli mówić różnymi językami. To była moc (zwana duchem świętym) pochodząca od Boga.
Poza tym: 1 Kor. 8: 5, 6 - Jeden Bóg - Ojciec oraz jeden Pan - Jezus. Nie ma tu duch świętego 1 Tym. 2:5 - Jeden Bóg oraz jeden pośrednik między Bogiem a ludźmi: człowiek Chrystus Jezus. Nie ma tu ducha świętego. To jest CREDO Ap. Pawła, tym samym credo chrześcijan.
To tak na ekspresowo. Więcej można podyskutować w innych wątkach.
Sonniger - jako zbanowany na stałe masz duży tupet, aby obrażać innych. Wers: Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, I Ducha Świętego(Mt 28,19) też zmieniliście?
|
N mar 08, 2015 8:46 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Apostoł Paweł też znał te słowa - i z nich wyciągnął wniosek, iż dla nas (czyli chrześcijan) istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, oraz jeden Pan Jezus 1 Kor. 8: 5-6; 1 Tym. 2:5
No chyba, że powiesz, że Ap. Paweł był niedouczony albo sekciarzem....
|
N mar 08, 2015 9:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tobie sie napeawde watki pomylily....
O tym na forum juz jest i tam mozesz po raz setny udowadniac, ze SJ wymyslili wlasna teologie
|
N mar 08, 2015 9:56 |
|
 |
_Lilka
|
Znalazłam biblię w przekładzie Nowego Świata i czytam w 1 Tym 4, 1: Jednakże natchniona wypowiedź wyraźnie mówi...Rozumiem więc, że się do tego nie możesz ustosunkować, bo zmieniliście sobie wypowiedź na Waszą modłę. A jednak w niezafałszowanym Piśmie Świętym (BT którą tak chętnie cytujesz) jest wyraźnie napisane: Duch mówi. Skoro jednak nie możesz odpowiedzieć mi na pytanie, jak Duch Święty może mówić, skoro jest "tylko energią", to powiedz, jak wypowiedź może mówić? Kim jest ta "wypowiedź"? Z tego co mi wiadomo wypowiedź jest wypowiadana przez kogoś. Objaśnij mnie proszę w tej kwestii, bo nie rozumiem o czym mówi Wasza biblia. "Trudno napełnić jednego człowieka inna osobą. Można napełniać mocą - i tak było, bo w Dz Ap. 2:4 czytamy, że wszyscy napełnieni duchem świętym zaczęli mówić różnymi językami. To była moc (zwana duchem świętym) pochodząca od Boga". Już Ci na to odpowiedziała Alus, ale jeszcze zapytam: oczywiście w oparciu o Pismo Święte a nie te Wasze fałszerstwa - jak można udzielić chrztu w imię Kogoś, kto rzekomo nie istnieje? W ogóle dziwna sprawa z tą Waszą biblią - mieszkałam przez cztery lata w Atenach, w jednym z największych ateńskich parków często spotykałam świadków Jehowy. Mieli ze sobą zawsze strażnicę w trzech językach: po polsku, angielsku i grecku. Nigdy jednak nie mieli ze sobą biblii, choćby tej sfałszowanej. Możesz mi powiedzieć, dlaczego? Słowo Boże nie jest chyba w Strażnicy? I jeszcze coś, ta rozmowa o której napisałam wczoraj: pani powiedziała, że ze strażnicą chodzicie tylko na wioski (bo tu ponoć mało kto ma Pismo Święte i tak jest łatwiej!), a w miastach to zawsze z biblią - po co te kłamstwa, robienie z ludzi wariatów? Przecież każdy wie, że wszędzie rozdajecie Strażnicę, u mnie w mieście jest nawet małe stoisko na deptaku z tymi gazetkami, biblii tam nigdy nie widziałam... O jakim Słowie Bożym więc mówisz? Dlaczego Ty sam zachowujesz się tak podstępnie, cytując nam tu BT, choć Twoja sekta ma swój przekład? Czyżbyś się go wstydził, podświadomie uważał za niewiarygodny? Próbujesz się uwiarygodnić, podstępnie zasiać ziarno niepewności w kimś, kto ma słabszą wiarę. Jesteś dokładnie jak te wilki w owczych skórach, o których mówi Pismo Święte. Wiesz Tomek, siejesz tu zamęt i możesz narobić wiele złego, np zniechęcić kogoś do modlitwy. Stawiasz Edycie za przykład Darka, który (to moje osobiste spostrzeżenia w oparciu o liczne Darka wypowiedzi), traktuje modlitwę jak talizman. Uważam, że Edyta jest o wiele bardziej szczera wobec Boga ze swoim bólem i żalem, niż ktoś z postawą Dariusza, kto modlitwę traktuje jak koncert życzeń albo zakupy w supermarkecie. Wielomówstwo na modlitwie to nie modlitwa. Jakie masz jednak prawo oceniać nas Ty, odstępca od Kościoła Świętego, założonego przez samego Jezusa; członek sekty, której członkowie rozdają propagandowe gazetki, edytują Słowo Boże, a na prośbę o wspólną modlitwę Ojcze nasz... (jak wiadomo, podaną przez Jezusa) uciekają jak diabeł przed święconą wodą? Czy Ty masz jakąś odgórną misję, by tu w grupie różańcowej siać zamęt? Dlaczego poczuwasz się do odpowiedzialności pouczania katolików odnośnie Maryi i modlitw do niej, albo negowania istnienia Ducha Świętego? A wiesz, że grzechy wobec Ducha Świętego to jedyne, które nie zostaną odpuszczone? Nawróć się, bracie, porzuć tą sektę i wróć do Boga. Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym. (Mt 12, 31) Czy można grzeszyć przeciwko czemuś, np. energii? 
|
N mar 08, 2015 10:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja o Trójcy ciągnie się 2 tys lat. Przenieście ją, proszę, do osobnego wątku, bo wasz spór potrwa pewnie kolejne 2 tys lat. 
|
N mar 08, 2015 10:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Apostoł Paweł też znał te słowa - i z nich wyciągnął wniosek, iż dla nas (czyli chrześcijan) istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, oraz jeden Pan Jezus 1 Kor. 8: 5-6; 1 Tym. 2:5
No chyba, że powiesz, że Ap. Paweł był niedouczony albo sekciarzem.... Św właśnie napomina sekciarzy Nikt też nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego "Panem jest Jezus (1 Kor 12,3). Rozdział (12,1-11) tegoż listu św Paweł poświecił charyzmatom Ducha Świętego. ŚJ odrzucając Ducha Świętego odrzucili bóstwo Jezusa. Kozioł napisał(a): Dyskusja o Trójcy ciągnie się 2 tys lat. Przenieście ją, proszę, do osobnego wątku, bo wasz spór potrwa pewnie kolejne 2 tys lat.  Spór o dowolną modyfikację Pisma Świętego.
|
N mar 08, 2015 11:31 |
|
 |
navi31
|
oj tutaj to was troche ponosi, dogmat trójcy owszem wynika z Pisma, ale w nim bezpośrednio nie występuje; to , że ktoś nie potrafi odczytać Pisma nie jest grzesznikiem przeciwko DŚ*,(Mt12:22-32 http://www.nonpossumus.pl/ps/Mt/12.php) tylko niedoskonałym czytaczem, jakich wielu Predzej grzechem przeciwko DŚ. jest to , ze nazywają Kosciol Chrystusa i jego skrzydła- babilonem a religię bałwochwalczą, natchnioną złym duchem Tu mi sie przypomina sytuacja tych faryzeuszy z przypowieści, ktorzy krzyczeli "Mocą antychrysta wypędza złe duchy"* za wyjątkiem unitarian ktorzy z cytatu do 1 listu do Jana przeinaczają kontekst potwarzając wierzących w trójcę
Ostatnio edytowano N mar 08, 2015 12:42 przez navi31, łącznie edytowano 3 razy
|
N mar 08, 2015 12:33 |
|
 |
navi31
|
Po tym poznajecie Ducha Bożego: każdy duch, który uznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, jest z Boga. 3 Każdy zaś duch, który nie uznaje Jezusa, nie jest z Boga; i to jest duch Antychrysta,
unitarianie zachowują się dokładnie jak tamci faryzeusze, dodając kontekst ''do ciała'' . czyli ze ich zdaniem z tego tekstu wynika, ze każdy kto wierzy , że Jezus preegzystował jest z antychrysta, podczas gdy kontekst w ciele kontra do ciała wogóle tutaj nie występuje a jest mowa o tym ze jeśli ktos mysli ze Jezus nigdy nie był w ciele jest z antychrysta Potwarzają tym nie tylko trynitarzy , ale i Swiadkow i innych To jest ten przykład o ktorym powyżej mowiłem.
|
N mar 08, 2015 12:39 |
|
 |
Tomek44
|
Alus Jesteś uparta.
Krytykując mnie - tak naprawdę krytykujesz nauki wyrażone przez Ap. Pawła w 1 Kor. 8:5, 6 i 1 Tym. 2:5 Mimo, iż powiedział: " Nikt też nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego "Panem jest Jezus" To nie napisał "dla nas istnieje trójca", tylko: Dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, oraz jeden Pan Jezus
Nie ma "Boga-trójcy", ani "Boga-ducha świętego". Jedynym Bogiem jest Ojciec a Panem - pośrednik między Bogiem a ludźmi, Pan Jezus Chrystus. Tak napisał Ap. Paweł. Jakiekolwiek próby przywoływania innych wersetów i wyciągania na siłę z nich wniosków sprzecznych z CREDO Ap. Pawła - to jest przekręcanie Pisma Świętego.
Cały czas usiłujesz tak naprawdę podważyć powyższe nauki Ap. Pawła. Cokolwiek napiszesz - to przeczysz chrześcijańskiemu CREDO wyrażone w 1 Kor. 8: 5,6 i 1 Tym. 2:5. Kolejne Twoje "argumenty" naprawdę nie zmienia tego, że dla Ap. Pawła jest tylko jeden Bóg Ojciec oraz jeden Pan Jezus a nie "jeden Bóg-trójca".
Ty wierzysz w to czego ksiądz Cię nauczył, albo wyczytałaś w jakichś publikacjach. Ja wierzę w to co Ap. Paweł w 1 Kor. 8: 5, 6 i 1 Tym. 2:5.
I posłuchaj Kozioła.
Ostatnio edytowano N mar 08, 2015 13:10 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 08, 2015 13:02 |
|
 |
navi31
|
Tomek44 czy aby napewno w tym kontekscie jest ten cytat  ? Przeciwstawiać wiele cytatów, w ktorym Duch nazywany jest personalnie nazywany jest Pocieszycielem i t p jednym cytatem,ktory tyczył się innego kontekstu? Czy to powazne?
|
N mar 08, 2015 13:06 |
|
 |
navi31
|
Tomek44 napisał(a): Ty wierzysz w to czego ksiądz Cię nauczył, albo wyczytałaś w jakichś publikacjach.Ja wierzę w to co Ap. Paweł w 1 Kor. 8: 5, 6 i 1 Tym. 2:5 To akurat nieprawda, Ty wieszysz w własne publikacje i interpretacje np: "Czego naprawdę uczy Biblia" Badzmy uczciwi.
Ostatnio edytowano N mar 08, 2015 13:17 przez navi31, łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 08, 2015 13:14 |
|
|
|