Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK
@silgar, ja mam takie odczucia przy kazdym temacie fratra, ktory "wiedza tajemna" kusi do czytania jego wykladow, w ktorych .... niczego nie wyjasnia, a na pytania odpowiada pytaniami. Mam uczulenie na taki styl rozmowy i uwazam to za niewlasciwy sposob ewangelizacji. Gdyby tak Pan Jezus i Apostolowie traktowali swoich sluchaczy, to do dzis nie bylibysmy chrzescijanami.
Nie wiem, czy frater lubi czuc sie wazny i powolywac sie na bezposrednia linie do nieba, tudziez od Ewangelii woli objawienia prywatne najrozniejszego pochodzenia, byle byly tam pasjonujace "nowinki"? Czy to tylko taka maniera? Przepraszam frater, ale osobiscie uwazam, ze jest to bardzo niebezpieczne i to nie tylko dla ciebie.
|
Wt lip 30, 2013 17:27 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
@Kael Ja wiem Moja Drga, że Twój system rozumowo liberalny i nie tylko Twój się zawalił i potrzebujesz czasu. Po prostu to co pisze jest normalnym tokiem rozumowym Katolika. To spojrzenie liberalne jest tu dewiacją. Mógłbym Wam wiele poglądów byłych Waszych liberalnych, dużej części naszego  forum wymienić, gdzie o 180st zmieniliście już zdanie. Więc wszystko zmierza we właściwym kierunku. Ale potrzeba czasu i ja to rozumiem. Jak Wam ulży to można ponarzekać na fratra jaki to niedobry typ i jak bezczelnie działa wsadzając `kij w mrowisko, czy szprychy`.  I jaki ma zły model Ewangelizacji. Nie stawiam się ponad Tobą Kael. Mnie tak samo BÓG Uczy wielu rzeczy i cały czas się rozwijam Duchowo, także Ty się rozwijasz, może nawet Ty z większym przyśpieszeniem niż ja. Ja na możliwie wszystkie pytania merytoryczne odpowiem w miarę możliwości. Liczę, że posiadając konserwatywne spojrzenie na świat zaczniecie mocno dążyć do Świętości.Teraz proponuję trochę więcej Miłości Bliźniego wprowadzić na forum /.../@silgar Zacytuj, proszę w którym miejscu w PŚ jest mowa o Chórach Anielskich.
Ostatnio edytowano Śr lip 31, 2013 17:06 przez jumik, łącznie edytowano 2 razy
Uwagi do moderacji umieszczamy w dziale "Uwagi do moderacji"
|
Wt lip 30, 2013 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
frater napisał(a): @Kael Ja wiem Moja Drga, że Twój system rozumowo liberalny i nie tylko Twój się zawalił i potrzebujesz czasu. I to ci kto objawil? Aniol Stroz, czy jakis inny duch? No i wychodzi na moje: to sie moze zle skonczyc, jezeli bedziesz sluchal duchow. Sklamaly! Ale wybaczam ci po raz kolejny twoje posadzenia. frater napisał(a): Po prostu to co pisze jest normalnym tokiem rozumowym Katolika. Co jest normalne? Ze kazdy katolik musi wierzyc w prywatne objawienia duchow, ktore do niego przemawiaja? Frater, wybacz: kazdy katolik, ktory ma takie objawienia ma obowiazek miec wyswieconego kierownika duchowego, ktory to kierownik decyduje co i komu on moze powiedziec. Nie BOG OJCIEC osobiscie. frater napisał(a): To spojrzenie liberalne jest tu dewiacją. Mógłbym Wam wiele poglądów byłych Waszych liberalnych, dużej części naszego  forum wymienić, gdzie o 180st zmieniliście już zdanie. Więc wszystko zmierza we właściwym kierunku. Ale potrzeba czasu i ja to rozumiem. Jak Wam ulży to można ponarzekać na fratra jaki to niedobry typ i jak bezczelnie działa wsadzając `kij w mrowisko, czy szprychy`.  I jaki ma zły model Ewangelizacji. Coz to jest "spojrzenie liberalne"? Moze jakies konkrety? Zebysmy zrozumieli co sie fratrowi nie podoba i dlaczego... Jezeli chcesz sie dowiedziec, jak wyglada poprawny sposob ewangelizacji, to polecam z Ewangelii rozmowe z Nikodemem, z Samarytanka i droge do Emaus, oraz Dzieje Apostolskie. frater napisał(a): Ja na możliwie wszystkie pytania merytoryczne odpowiem w miarę możliwości. W to nie wierze. Zbyt wiele razy unikales odpowiedzi na najprostsze pytania dotyczace twoich wypowiedzi. Moglbys zaczac od razu i odpowiadac na merytoryczne pytania o dogmaty, ktore przytaczasz. No, ale jezeli to ty osobiscie decydujesz, ktore pytanie jest na tyle merytoryczne, zebys byl laskawy znizyc sie do odpowiedzi.... I mamy natychmiast kolejny przyklad twoich "mentorskich" odpowiedzi pytaniem na pytanie. silgar napisał(a): Chciałem się tez przypomnieć, że nadal nie widzę dogmatycznych podstaw do stwierdzenia, że niebo jest podzielone na poziomy. frater napisał(a): @silgar Zacytuj, proszę w którym miejscu w PŚ jest mowa o Chórach Anielskich. widzisz, jak szybko zlamales swoja obietnice? Natychmiast!
|
Śr lip 31, 2013 17:49 |
|
|
|
 |
aurea
|
Mogę się włączyć? Nie rozumiem, w jaki sposób hierarchia chórów anielskich łączy się z ideą poziomów w niebie. Aniołowie mają do spełnienia jakieś określone funkcje i stąd wynika ten podział, a przynajmniej gdzieś o tym czytałam (niestety nie przypominam sobie źródła). Ale jak to się ma do poziomów w niebie? Anioł to anioł, człowiek to człowiek i cytat z Biblii o chórach nie dowodzi, że w niebie są różne poziomy.
|
Śr lip 31, 2013 18:09 |
|
 |
silgar
|
Nie z nami te numery @frater. Zostałem wyprzedzony przez przedmówców, ale pozwolę sobie na powtórzenie ich odpowiedzi, skoro pytanie było skierowane do mnie.
1. Mówimy o dogmatycznym potwierdzeniu,nie Biblijnym. 2. Mówimy o poziomach nieba, w rozumieniu stanów duszy po zbawieniu. Nijak się ma to do hierarchii Aniołów. (Tak na marginesie, również nie dogmatycznej) 3. Ty rzucasz twierdzenie, to Ty musisz je udowodnić.
|
Śr lip 31, 2013 20:14 |
|
|
|
 |
WIST
|
Kael napisał(a): @silgar, ja mam takie odczucia przy kazdym temacie fratra, ktory "wiedza tajemna" kusi do czytania jego wykladow, w ktorych .... niczego nie wyjasnia, a na pytania odpowiada pytaniami. Apropo tej wypowiedzi Kael, niestety i nie złośliwie, ale dokładnie to samo stwierdziłem dawno temmu, gdy zaczęliśmy pierwsze dyskusje. Frater, choćbyś miał osobisty telefon do Ducha św. to sposób w jaki przekazujesz treści budzi takie wątpliwości, że u wielu straciłeś zaufanie. My nie chcemy Twojego kierownictwa, ale oczekujemy uczciwej wymiany zdań. Jeśli nie możesz czegoś wyjawić, to w jakim celu tutaj nadal piszesz? Niestety, ale bardzej to wygląda na jakieś zwodzenie rozmówców, niż realne pilnowanie swojej osoby. Możesz tak robić dalej, ale pytanie po co?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lip 31, 2013 22:32 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Każdy robi tak jak mu podpowiada Dusza. Ty także. Natomiast wiedzę sobie samemu można rozszerzyć. I tam ja do tego nie jestem potrzebny.
To co było niepokojące na tym forum to liberalizm i wykoślawianie Nauczania KK i rozsadzanie KK od wewnątrz.
Ten proces naprawy się tu rozpoczął. Na razie jest wstrząs pourazowy i jeszcze wymaga trochę cierpliwej pracy.
Jeszcze parę dni temu liberałowie tutejsi sądzili, że nie da się na dłuższą metę żyć w Stanie Łaski Uświęcającej - dostali Dogmat KK dla zmiany poglądów.
Sądzili też, że w Niebie jest równa Szczęśliwość - dostali Dogmat KK na zmianę poglądów.
Sądzą, że nie ma Poziomów w Niebie. Na ten temat teraz rozmawiać chcę z nimi i też nie wszystko jest dla nas do czytania (stąd moja konkretna prośba do Jumika o wycinanie niektórych materiałów).
Są i inne tematy, gdzie jak będzie trzeba dostaną konkretne Nauczanie Urzędu Nauczycielskiego KK, czy Dogmaty w sprawach kardynalnych. A na niektóre tematy możemy luźno podyskutować bez uciekania się z mojej strony do argumentów ostatecznych.
ps A Ty WIŚCIE w tych tematach jesteś Święty i zgodny z Dogmatami Uroczystymi? Co do tych Dogmatów KK, to ukazały się zarówno pod Nihil Obstat, jak i Imprimatur.
Moje PW pokazuje także inną tendencję, niż Twoja ocena stąd jak widać są różni ludzie.
|
Śr lip 31, 2013 23:32 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@@Silgar Nie ma dogmatycznych podstaw, że w Niebie nie ma Poziomów.
A Twój Anioł Stróż to gdzie będzie w Niebie jak tam będzie z Tobą w tym samym miejscu, czy bez Ciebie?
|
Śr lip 31, 2013 23:50 |
|
 |
Andy72
|
Niebo zorganizowane na kształt masonerii: rytuały, tajemnice, 33 poziomy, tylko na najwyższym można oglaac Boga
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 01, 2013 8:20 |
|
 |
Andy72
|
frater napisał(a): @@Silgar Nie ma dogmatycznych podstaw, że w Niebie nie ma Poziomów.
Są podstawy - Ewangelia
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 01, 2013 8:24 |
|
 |
gacjan
|
@ Frater
To, że nie ma dogmatycznych podstaw, że tak nie jest, nie znaczy że został ogłoszony taki dogmat, a Ty twierdzisz, że tak. To, że książki mają imprimatur nie oznacza, że zawierają dogmat, a Ty głosisz, że tak. Sprawa wbrew pozorom jest poważna. Bo to nie chodzi, czy jest tak jak piszesz, czy nie - być może w niebie są różne poziomy szczęśliwości, być może nie, natomiast piszesz, że jest to potwierdzone dogmatem - co jest równoważnikiem zdania - fakt różnych poziomów szczęśliwości w Niebie został uznany przez nieomylne Magisterium Kościoła i niewiara w ten fakt może sprawić poważne problemy w kwestii zbawienia. Dlatego wszyscy mówią - a zacytuj ten dogmat (kto, gdzie, kiedy uchwalił). Twoje odpowiedzi są mętne ("bo w książce z imprimatur tak piszą", "bo w wizjach mistyków tak było", "kiedyś założę temat już chyba 70-ty, który mam założyć, jak będę miał czas", "napiszcie na priwa, to Was wtajemniczę", "logika mi tak nakazuje i moje prywatne wizje") i nie wyjaśniają tak naprawdę nic. A skoro Ty stawiasz pewną tezę (poziomy szczęśliwości w Niebie są dogmatem KK), to na Tobie spada ciężar udowodnienia jej, bo nikt inny nie znalazł potwierdzenia dogmatycznego.
|
Cz sie 01, 2013 8:28 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
`Trafiłeś kulą w płot`. Masoneria cała jest sterowana przez satanistów i przynależność do niej jest karana Ekskomuniką. Natomiast rozmawiamy o Status Quo Nieba. Mi jest prościej mówić, bo mam tu pewną Wiedzę z niejednego źródła  . Więc nie da się mojej Wiedzy tu wykoleić (nie ma takiej opcji). Można co najwyżej nie przyjąć jej do Serca. Ale szansę chcę Wam dać, a co z nią zrobicie to Wasz problem. Cytuj: Są podstawy - Ewangelia Podaj je, proszę.Gacjan napisał(a): To, że nie ma dogmatycznych podstaw, że tak nie jest, nie znaczy że został ogłoszony taki dogmat, a Ty twierdzisz, że tak. Zacytuj mnie, skoro tak twierdzisz.
|
Cz sie 01, 2013 8:31 |
|
 |
Andy72
|
Bóg jest sprawiedliwy, więc nie dzieli w Niebie ludzi na lepszych i gorszych. Poza tym ważniejsze od pobożnościowych ksiąg i wizji mistyków jest to co powiedział Jezus w Ewangelii. A więc powiedział robotnikach winnicy. Frater, czemu robisz za węża, wsączając jad zazdrości typu: a może mój sąsiad w niebie jest szczęśliwszy?
|
Cz sie 01, 2013 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Frater proszę bardzo: Jeszcze parę dni temu liberałowie tutejsi sądzili, że nie da się na dłuższą metę żyć w Stanie Łaski Uświęcającej - dostali Dogmat KK dla zmiany poglądów. Sądzili też, że w Niebie jest równa Szczęśliwość - dostali Dogmat KK na zmianę poglądów.
To teraz przedstaw kto i kiedy ogłosił te dogmaty.
|
Cz sie 01, 2013 8:35 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Andy72 , czy wiesz dlaczego św. Łotr jest na najwyższym Poziomie Nieba?
|
Cz sie 01, 2013 8:43 |
|
|
|