Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Czy znacie dobrze Nowy Testament? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy znacie dobrze Nowy Testament?
Kozioł napisał(a):
...
Johnny99 napisał(a):
Kwestia tłumaczeń nie jest dla mnie aż tak istotna. Mogą sobie być. Ale promowałbym praktykę czytania Biblii w "oryginale".
Byłoby genialnie ale to oznacza poznanie kilku archaicznych języków. Stąd tłumaczenia.

Obaj rację macie. Ale trzeba być też pragmatycznym.
Bez znajomości języków, bez dobrej znajomości mentalności ówczesnych ludów, bez rzetelnej wiedzy historycznej dot. czasów wspólczesnych piszącemu i wcześniejszych, nie miałbym żadnych szans na poznanie Pisma.
DLatego wdzięczny jestem za tłumaczenia. Wdzięczny jestem internetom różnorakim za możliwość sięgania do różnych tłumaczeń. Począwszy od Wujka. A także różnych wcześniej tłumaczonych fragmentów. Aż do przekładów dzisiejszych. Różnych wyznań.
Choć przyznam się szczerze, że do wersji ŚJ mnie nie ciągnie. Nawet nie wiem, czy jest w sieci (choć jak znam CocaColę, to musi być).

Pt maja 29, 2015 13:16

Post Re: Czy znacie dobrze Nowy Testament?
andej napisał(a):
Choć przyznam się szczerze, że do wersji ŚJ mnie nie ciągnie. Nawet nie wiem, czy jest w sieci (choć jak znam CocaColę, to musi być).

Oczywiście że jest, na oficjalnych stronach ŚJ.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 29, 2015 13:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5