Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ament 
Autor Wiadomość
Post Ament
Jak reagować? Zwracać uwagę?

Nie wierze zeby ktos 30+ nie wiedzial ze mowi źle?

Dwa razy zdarzylo mi sie ze ktos tak głośno przy mnie odpowiadał na Mszy...

Cz sty 31, 2013 0:12
Post Re: Ament
Delikatnie zwracać uwagę....ale delikatnie, a nie ze "swiętym oburzeniem". Gdyz nie jest to jakieś nadzwyczajne przestepstwo, a tylko objaw pewnych braków w edukacji religijnych.

Wiara osoby mówiącej "Ament" wcale nie musi byc słaba.....może być silna, ale ze względu na pewne braki w wiedzy może się stać łatwym łupem dla wszelkiej maści sekciarzy.

Nie wsytarczy bowiem tylko wierzyć.....trzeba wiedzieć w co sie wierzy i jak sie wierzy.

Cz sty 31, 2013 7:22

Do moderacji: to nie jest polemika, więc proszę nie usuwać.

Wiele osób mówi niepoprawnie, niestety. "W roku dwutysięcznym dwunastym" albo " w dniu dwudziestego pierwszego stycznia", "ilość sztuk", "wzięłem" itd itp. Ja poprawiam tylko najbliższych. Chyba nie za bardzo wypada bym "wtrancał" się w czyjąś rozmowę i pouczał, że ktoś źle mówi.

Jak byłem mały to też mówiłem "ament", a o tym że Bozia to nie Matka Boska dowiedziałem się zaledwie kilka lat temu. Moja żona nie chciała mi uwierzyć, że Bozia to Jahwe.

Cz sty 31, 2013 12:19
Witaj zacny Żabo na forum.

Teresse napisał(a):
Jak reagować?
Zdziel gościa Masamune przez łeb.
Cytuj:
Nie wierze zeby ktos 30+ nie wiedzial ze mowi źle?
Jak byłem mały, to co niedzielę leciał w TV "Kaczord Donald". Czasami jak się kogoś uczepi jakiś błąd, to trudno go zwalczyć. A ten wziął się chyba od rymującej się modlitwy "Niech będzie pochwalony Przenajświętszy Sakrament".

Cz sty 31, 2013 13:31

A może powstał na zasadzie podobieństwa do innych słów takich jak lament, cement, zamęt, testament itd itp?

Cz sty 31, 2013 13:39
Jajko napisał(a):
A może powstał na zasadzie podobieństwa do innych słów takich jak lament, cement, zamęt, testament itd itp?
Być może. Mało w sumie polskich słów kończy się w języku polskim na '-en'. Poza tym zwróćmy uwagę, jak to się artykuuje. Jakoś tam nawet "prosi się, żeby po głosce n uderzyć końcówką języka w podniebienie.

Cz sty 31, 2013 13:52
Ludziska tak sie juz poprzyzwyczajali, ze chyba nie zdaja sobie sprawe z tego, ze "Amen" nie jest polskim wyrazem. Stąd to "klapanie jęzorem" na zakończenie :D

Podstawy edukacji religijnej sie kłaniaja :D

Cz sty 31, 2013 16:56
<nachalny-prawoslawny-prozelityzm>
To jednak trzeba przyznać, że forma "amiń" jest dla nas - Słowian łatwiejsza i naturalniejsza do wymówienia.
</nachalny-prawoslawny-prozelityzm>

Cz sty 31, 2013 17:09
zefciu napisał(a):
<nachalny-prawoslawny-prozelityzm>
To jednak trzeba przyznać, że forma "amiń" jest dla nas - Słowian łatwiejsza i naturalniejsza do wymówienia.
</nachalny-prawoslawny-prozelityzm>

To chyba nie jestem Słowianką :)

Pt lut 01, 2013 0:20

Jajko napisał(a):

I mankament

Po to są spotkanie formacyjne dla rodziców np gimnazjalistów. Przydałaby się też nauka o tym jak się prawidłowo przeżegnać

So lut 02, 2013 20:10
Cytuj:
Przydałaby się też nauka o tym jak się prawidłowo przeżegnać

Tyc prowda. Jak sie patrzy na niektórych gdy sie żegnaja to niewiadomo czy ten gest oznacza odganianie much czy może coś człeka swędzi w okolicy klatki piersiowej :D

So lut 02, 2013 20:49

Żeby to tylko słowa amen dotyczyło...
Czasem się słyszy w kościele podczas modlitwy Ojcze nasz: "ale nazbaw ode złego"

So lut 02, 2013 21:19

Być może "ament" wziął się stąd, że w książeczkach z modlitwami po słowie Amen drukowany był mały krzyż który to przypominał wyglądem literkę "t".
Tak na marginesie słowo "ament" po łacinie znaczy głupiec :)

So lut 02, 2013 21:26
Iwona

To może problem z wymową, jakas wada :D
W przypadku wiernego to tak nie razi, ale ja słyszałem księdza mówiacego przez mikrofon z wielkim namaszczeniem - "Mudmy się". Gdzieś mu sie to "l" gubiło po drodze :D

So lut 02, 2013 21:41

powinno się zwracać uwagę na takie rzeczy

So lut 02, 2013 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona