Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 9:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Odpust --- Ojciec Święty Franciszek 
Autor Wiadomość

Post Odpust --- Ojciec Święty Franciszek
Na pewno kazdy widział wybór nowego papieża, chciałbym sie spytac o odpust, który nam udzielił Ojciec Franciszek (czy
św. Ojciec Franciszek ?).
Oznacza to ze nasze winy za wyrządzone dotychczas grzechy zosatały wymazane, zapomniane przez Ojca ?

Jesli tak, to gdy wczesniej nie spełniłem warunków odpustu: nie przystąpiłem do spowiedzi (ani nie byłem w łasce uświęcającej), nie odmówiłem modlitwy w intencjach Ojca Świętego (własnie papieża nie było, był papiez emeryt), nie przyjąłem Komunii Świętej, nie nawiedziłem np:cmentarzu.

Cz mar 14, 2013 21:35

Post Re: Odpust --- Ojciec Święty Franciszek
kowal_losu napisał(a):
Na pewno kazdy widział wybór nowego papieża, chciałbym sie spytac o odpust, który nam udzielił Ojciec Franciszek (czy
św. Ojciec Franciszek ?).

- po prostu (papież) Franciszek (tak jak po prostu Benedykt XVI, Jan Paweł II) (bez święty, bo św. jest się po kanonizacji)
- Ojciec Święty (to jest tradycyjny tytuł - "Świety" nie określa tutaj świętości jak przy świętych, ale jest to tradycyjne określenie)
- papież

Tak chyba najwygodniej. Nie wiem natomiast jak z przedrostkiem zakonnym - ojciec.

kowal_losu napisał(a):
Oznacza to ze nasze winy za wyrządzone dotychczas grzechy zosatały wymazane, zapomniane przez Ojca ?

Precyzyjniej rzecz biorąc "Odpust jest darowaniem wobec Boga kary doczesnej za grzechy odpuszczone już co do winy."

kowal_losu napisał(a):
Jesli tak, to gdy wczesniej nie spełniłem warunków odpustu: nie przystąpiłem do spowiedzi (ani nie byłem w łasce uświęcającej), nie odmówiłem modlitwy w intencjach Ojca Świętego (własnie papieża nie było, był papiez emeryt), nie przyjąłem Komunii Świętej, nie nawiedziłem np:cmentarzu.

Ja część oglądałem w tv, części słuchałem w radio. Jak słuchałem to tłumaczyli, że jest to odpust pod zwykłymi warunkami, a więc:
"Do uzyskania odpustu zupełnego wymaga się wykonania dzieła obdarzonego odpustem, oraz wypełnienia trzech następujących warunków: 1) spowiedź sakramentalna, 2) Komunia eucharystyczna, 3) modlitwa w intencjach Ojca Świętego."

"Ponadto wymaga się wykluczenia wszelkiego przywiązania do grzechu nawet powszedniego."

"Wypada, by Komunia święta i modlitwa w intencjach Ojca Świętego miały miejsce w tym dniu, w którym wykonuje się dzieło obdarzone odpustem."

(ale jeśli dobrze rozumiem, nie jest konieczne, żeby tego samego dnia, choć najlepiej)

O ile wiem, nie chodzi o to, że do każdego odpustu zupełnego musi być spowiedź, tylko, że łaska uświęcająca.

Więcej: http://www.opoka.org.pl/slownik/odpust.html

Wydaje mi się, że jeśli nie spełnimy jakichś warunków odpustu zupełnego, to wtedy jest to odpust cząstkowy, ale nie widzę na tej stronie tego napisanego.

Cz mar 14, 2013 21:54
Zobacz profil WWW

wiem ze ten temat jest juz troche ,,przeterminowany,, ale nieładnie jest nie podziekowac, wiec dzieki jumik za odpowiedz i przperaszam ze dopiero teraz.

Cz mar 28, 2013 22:48

Spoko :)

Pozdrawiam

So mar 30, 2013 22:00
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]