Re: Odpust --- Ojciec Święty Franciszek
kowal_losu napisał(a):
Na pewno kazdy widział wybór nowego papieża, chciałbym sie spytac o odpust, który nam udzielił Ojciec Franciszek (czy
św. Ojciec Franciszek ?).
- po prostu (papież) Franciszek (tak jak po prostu Benedykt XVI, Jan Paweł II) (bez święty, bo św. jest się po kanonizacji)
- Ojciec Święty (to jest tradycyjny tytuł - "Świety" nie określa tutaj świętości jak przy świętych, ale jest to tradycyjne określenie)
- papież
Tak chyba najwygodniej. Nie wiem natomiast jak z przedrostkiem zakonnym - ojciec.
kowal_losu napisał(a):
Oznacza to ze nasze winy za wyrządzone dotychczas grzechy zosatały wymazane, zapomniane przez Ojca ?
Precyzyjniej rzecz biorąc "Odpust jest darowaniem wobec Boga kary doczesnej za grzechy odpuszczone już co do winy."
kowal_losu napisał(a):
Jesli tak, to gdy wczesniej nie spełniłem warunków odpustu: nie przystąpiłem do spowiedzi (ani nie byłem w łasce uświęcającej), nie odmówiłem modlitwy w intencjach Ojca Świętego (własnie papieża nie było, był papiez emeryt), nie przyjąłem Komunii Świętej, nie nawiedziłem np:cmentarzu.
Ja część oglądałem w tv, części słuchałem w radio. Jak słuchałem to tłumaczyli, że jest to odpust pod zwykłymi warunkami, a więc:
"Do uzyskania odpustu zupełnego wymaga się wykonania dzieła obdarzonego odpustem, oraz wypełnienia trzech następujących warunków: 1) spowiedź sakramentalna, 2) Komunia eucharystyczna, 3) modlitwa w intencjach Ojca Świętego."
"Ponadto wymaga się wykluczenia wszelkiego przywiązania do grzechu nawet powszedniego."
"Wypada, by Komunia święta i modlitwa w intencjach Ojca Świętego miały miejsce w tym dniu, w którym wykonuje się dzieło obdarzone odpustem."
(ale jeśli dobrze rozumiem, nie jest konieczne, żeby tego samego dnia, choć najlepiej)
O ile wiem, nie chodzi o to, że do każdego odpustu zupełnego musi być spowiedź, tylko, że łaska uświęcająca.
Więcej:
http://www.opoka.org.pl/slownik/odpust.htmlWydaje mi się, że jeśli nie spełnimy jakichś warunków odpustu zupełnego, to wtedy jest to odpust cząstkowy, ale nie widzę na tej stronie tego napisanego.