Spowiedź generalna - kilka wątpliwości .
Szczęść Boże wszystkim !
Mam takie wątpliwości co do spowiedzi generalnej
którą jutro odbywam :
Tu daję cytat z pewnej strony internetowej ( link :
http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/ind ... z=&pyt=436 ) :
" Spowiedź generalna jest konieczna dla tych, którzy w przeszłości poważnie zaniedbali jeden z istotnych warunków sakramentu pokuty. Na przykład źle wyznając grzechy, świadomie pomijając jakiś grzech ciężki, czy też przystąpili do sakramentu pokuty bez żalu za grzechy, albo bez postanowienia poprawy. W takim wypadku należałoby skorzystać ze spowiedzi generalnej, obejmującej ten okres życia penitenta, w którym odprawiane spowiedzi de facto były nieważne. Spowiedź generalna jest wymagana, gdy wcześniejsze spowiedzi człowieka były nieważne. A wiec, gdy taił jakiś ciężki grzech albo za niego, mimo słownych deklaracji, nie żałował. Wtedy penitent musi wyznać wszystkie grzechy ciężkie, które popełnił od ostatniej ważnej spowiedzi (oczywiście te, które pamięta). "
Mam 20 lat . Co jeśli w moim przypadku było tak że w dzieciństwie zatajałem grzechy nieczystości . Potem nie odbyłem spowiedzi generalnej . Czy jutro muszę na tej spowiedzi generalnej wyznać także grzechy ciężkie które już w między czasie zostały odpuszczone - z całego mojego życia ? Wychodzi na to że ja nigdy nie maiłem ważnej spowiedzi . Bo odkąd pamiętam masturbowałem się , nawet wtedy gdy pierwszy raz byłem u spowiedzi w związku z po raz pierwszy przyjętą komunią świętą . W wieku 15 lat się nawróciłem . Od tego momentu zawsze szczerze wyznawałem wszystkie grzechy . Ale - chyba nigdy nie wspominałem o tamtym okresie z czasu zanim miałem 15 lat . Zaraz przystąpię do osobistego rachunku sumienia i nie wiem czy uwzględniać także te odpuszczone grzechy ciężkie czy też nie ? Pomocy

!!