Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 16:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 2 maja - czy można robić zakupy lub prace domowe 
Autor Wiadomość

Post 2 maja - czy można robić zakupy lub prace domowe
Święto Matki Bożej Królowej Polski zostało przeniesione na sobotę 2 maja, czyli faktycznie drugiego maja jest dzień świąteczny? A zatem, należy przestrzegać zakazu chodzenia do sklepu i nie wykonywać prac niekoniecznych, czyli nie można wtedy np. sprzątać mieszkania czy wykonywać prac w ogrodzie, tak samo jakby była niedziela czy święto nakazane? Zawsze przestrzegam niechodzenia do sklepów w niedziele i święta kościelne, wiem, że to ciężki grzech, czy to samo odnosi się do 2 maja, na który przeniesione jest święto Matki Bożej? Ja uważam że zakupy czy sprzątanie w ten dzień (2 maja) byłoby ciężkim grzechem, Rodzice twierdzą, ze nie i że ja przesadzam, kto ma rację?

[img]http://games.onego.ru/lastfm/ladysherlockian.png[/img]

Striving to better, oft we mar what's well.
William Shakespeare

Śr kwi 29, 2015 12:40
Post Re: 2 maja - czy można robić zakupy lub prace domowe
co do sprzątania to wiadomo nie popadajmy w paranoje , trzeba posprzątać tzn umyć naczynia itp. żeby nie żyć w bałaganie :) spokojnie siostry zakonne też sprzątają ja do nich jeżdżę raz na miesiąc i im pomagam w myciu naczyń itp. Wiadomo to jest dzień odpczynku więc nie ma sprzątania całego mieszkania czy zakonu czy coś innego , ale lekkie pracy typu mycie naczyń , czy posprzątania łóżka itp jak najbardziej :)

Śr kwi 29, 2015 12:51
Żydzi maja 39 czynnosci zabronionych w szabat:
1. Obsiewanie pola zbożem - rzucanie jakichkolwiek nasion na ziemię w miejscu, w którym mogą zakiełkować, sadzenie roślin, ich podlewanie, wlewanie wody do wazonu, wyrywanie chwastów.
2. Oranie pola - kopanie, zamiatanie powierzchni ziemi, robienie bruzd w ziemi, nawożenie, osuszanie gleby.
3. Zbieranie plonów - zrywanie owoców, koszenie trawy, piłowanie gałęzi drzew, zrywanie kwiatów, zbieranie jagód, grzybów; ogólnie: oddzielanie jakichkolwiek roślin od źródła ich życia; także przenoszenie roślin.
4. Wiązanie snopów zboża - zbieranie opadłych owoców, robienie wieńców, zbieranie chrustu. Zakaz dotyczy wyłącznie produktów natury, a nie przedmiotów wytworzonych przez człowieka.
5. Młócenie ziarna - wyciskanie soku z owoców, wyjmowanie nasion ze strąków, dojenie zwierząt.
6. Przewiewanie ziarna - rozdzielanie przedmiotów przez rozdmuchiwanie ich.
7. Wybieranie - rozdzielanie, sortowanie przedmiotów, cedzenie płynów, moczenie warzyw tak, aby zanieczyszczenia wypłynęły na powierzchnię lub opadły na dno naczynia.
8. Mielenie - mielenie kawy, pieprzu, piłowanie metalu, krojenie owoców lub warzyw.
9. Przesiewanie przez sito - oddzielanie niepotrzebnych składników od pokarmu.
10. Wyrabianie ciasta - mieszanie drobnych substancji spożywczych z jakimkolwiek płynem.
11. Pieczenie - gotowanie, smażenie, topienie wosku, metalu.
12. Strzyżenie - wyrywanie piór, obcinanie paznokci.
13. Wybielanie (czyszczenie) - moczenie tkanin, wytrząsanie kurzu z ubrań, czyszczenie plam, rozwieszanie prania.
14. Czesanie surowej wełny - młócenie lnu, czesanie peruki.
15. Farbowanie - malowanie przedmiotów, robienie makijażu, także używanie lakieru do paznokci.
16. Przędzenie nici - wyrabianie lin, naprawianie uszkodzonych.
17. Przygotowywanie krosna do tkania.
18. Robienie pętli.
19. Tkanie - robienie na drutach, plecenie koszy.
20. Rozdzielanie na pojedyncze nici - prucie, usuwanie nici z ubrania.
21 i 22. Zawiązywanie i rozwiązywanie węzłów.
23. Szycie - klejenie kawałków papieru, używanie zszywaczy do papieru.
24. Rozdzieranie - papieru, materiału, oddzielanie przedmiotów sklejonych.
25. Chwytanie zwierzęcia w pułapkę - zaganianie w miejsce zamknięte, zamykanie okna, aby ptak nie wyfrunął.
26. Zarzynanie - jakiekolwiek zabijanie, zadawanie ran, siniaków.
27. Obdzieranie zwierzęcia ze skóry.
28. Solenie/garbowanie skóry - marynowanie, solenie mięsa, stosowanie roztworów chemicznych w celu przeróbki jakiegokolwiek materiału.
29. Zaznaczanie linii - malowanie farbą, rysowanie atramentem, tuszem, zaznaczanie czymkolwiek na powierzchni przedmiotu, aby podzielić lub pociąć przedmiot na mniejsze części.
30. Obcinanie zbędnych kawałków - rozsmarowywanie kremów na skórze, używanie mydła w kostce, zdrapywanie błota z butów, używanie papieru ściernego.
31. Wycinanie właściwych kształtów - przycinanie skóry, tkaniny, papieru, ostrzenie ołówka.
32. Pisanie - stawianie liter, wyszywanie, grawerowanie, drukowanie, pieczętowanie.
33. Wymazywanie napisów - zdrapywanie, wycieranie, usuwanie chemiczne liter.
34. Budowanie - kopanie ziemi, aby postawić fundament, wbijanie gwoździ, wiercenie, wylewanie cementu, naprawianie narzędzi, używanie parasola.
35. Burzenie - rozbiórka czegokolwiek zbudowanego, jakakolwiek czynność odwrotna wobec działań budowania (patrz: punkt 34): np. wyciąganie gwoździ.
36. Gaszenie ognia - zmniejszanie płomienia.
37. Rozpalanie ognia - zapalanie zapałki, zapalniczki, dokładanie do ognia już płonącego.
38. "Ostatnie uderzenie młotem" - wszystkie czynności, które mają za zadanie zakończenie wytwarzania jakiegokolwiek produktu: nadawanie połysku, ostrzenie noża, wygładzanie, przymocowanie uchwytu.
39. Przenoszenie przedmiotów – pomiędzy strefami: prywatną a publiczną i transport czegokolwiek w przestrzeni publicznej na odległość większą niż 4 amot (około 2 metrów).
źródło

Czy twoje poglądy nie przypominają tego podejścia? Czy rzeczywiście rzeczą śmiertelnie ważną jest to, że kupisz chleb, zamieciesz, umyjesz naczynia, czy cos ugotujesz 2 maja? Tak ważne, że pretenduje do grzechu śmiertelnego skazującego wg katolików na wieczne potępienie?? Takie masz wyobrazenie Boga ? :o

Codziennie chyba jest jakies swięto w KRK. Codziennie przecież jest jakis swięty (lub kilku), a z nim związany jakis kult. Czy tak?

Śr kwi 29, 2015 13:16

ladysherlockian napisał(a):
Święto Matki Bożej Królowej Polski zostało przeniesione na sobotę 2 maja, czyli faktycznie drugiego maja jest dzień świąteczny? A zatem, należy przestrzegać zakazu chodzenia do sklepu i nie wykonywać prac niekoniecznych, czyli nie można wtedy np. sprzątać mieszkania czy wykonywać prac w ogrodzie, tak samo jakby była niedziela czy święto nakazane? Zawsze przestrzegam niechodzenia do sklepów w niedziele i święta kościelne, wiem, że to ciężki grzech, czy to samo odnosi się do 2 maja, na który przeniesione jest święto Matki Bożej? Ja uważam że zakupy czy sprzątanie w ten dzień (2 maja) byłoby ciężkim grzechem, Rodzice twierdzą, ze nie i że ja przesadzam, kto ma rację?

A w Poniedziałek Wielkanocny i Boże Narodzenie (dzień drugi) twoim zdaniem można pracować?

Śr kwi 29, 2015 18:13
W takiej Portugalii to sa normalne dni pracy, podobnie w Ameryce Pdn i Środkowej.

Śr kwi 29, 2015 18:47

Kozioł napisał(a):
W takiej Portugalii to sa normalne dni pracy, podobnie w Ameryce Pdn i Środkowej.

Akurat to pytałem autorkę postu bo jestem ciekaw jej wiedzy na temat KrK i świąt nakazanych i nienakazanych. Wiedza niezbyt popularna i wielu ludzi żyje w nieświadomości.
Więc dla przypomnienia:

Aktualna lista świąt nakazanych (2015)

Świętej Bożej Rodzicielki Maryi - Nowy Rok ⇒ (1 stycznia)
Objawienie Pańskie ⇒ (6 stycznia)
Wniebowstąpienie Pańskie ⇒ w VII Niedzielę Wielkanocy (nie czwartek!)
Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej - Boże Ciało ⇒ (czwartek po Uroczystości Trójcy Przenajświętszej)
Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny - Matki Boskiej Zielnej ⇒ (15 sierpnia)
Wszystkich Świętych ⇒ (1 listopada)
Boże Narodzenie ⇒ (25 grudnia)

Święta nienakazane wynikające z tradycji (tej tradycji z małej litery):
można normalnie pracować, nie ma obowiązku uczestnictwa w nabożeństwie:

2 lutego (poniedziałek) Ofiarowanie Pańskie (Matki Boskiej Gromnicznej)
19 marca (czwartek) Uroczystość św. Józefa
6 kwietnia (poniedziałek) Poniedziałek Wielkanocny
25 maja (poniedziałek) Najświętszej Maryi Panny, Matki Kościoła
29 czerwca (poniedziałek) Uroczystość św. Piotra i Pawła
8 grudnia (wtorek) Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny
26 grudnia (sobota) Boże Narodzenie (drugi dzień)

Środa Popielcowa nazywana także Popielcem nie jest świętem nakazanym.

Jeszcze cytat z Opoki
Cytuj:
Z Kodeksu Prawa Kanonicznego:

W niedzielę oraz inne dni świąteczne nakazane, wierni są zobowiązani uczestniczyć we Mszy św. oraz powstrzymywać się od wykonywania tych prac i zajęć, które:
utrudniają oddawanie Bogu czci,
przeżywanie radości właściwej dniowi świątecznemu,
utrudniają korzystanie z należytego odpoczynku duchowego i fizycznego (kan. 1247 KPK).
Nakazowi uczestniczenia we Mszy św. czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim (nie tylko rzymskim), bądź w sam dzień świąteczny, bądź też wieczorem dnia poprzedzającego (kan. 1248 KPK).
Jeśli z braku kapłana lub z innej poważnej przyczyny nie można uczestniczyć w Eucharystii, zaleca się bardzo, ażeby wierni brali udział w liturgii Słowa, gdy jest ona odprawiana w kościele parafialnym lub innym świętym miejscu według przepisów wydanych przez biskupa diecezjalnego, albo poświęcali odpowiedni czas na modlitwę indywidualną w rodzinie lub grupach rodzin (tamże, §2).

źródło

Śr kwi 29, 2015 19:58

I dodajmy, że jakieś dziewięćdziesiątkilka procent katolików zapewne z biskupami włącznie, w ogóle nie ma pojęcia, że jest takie święto, bo ma ono wymiar lokalny.

Śr kwi 29, 2015 22:04
Biskupi udzielili na dzień 1 maja 2015r dyspensy od pokarmów mięsnych, z racji święta Józefa Robotnika i długiej majówki - tradycji grilowania Polaków.
Zatem grilujący w dniu 2 maja winni nie sprzątać po sobie w miejscach grilowania w obawie popełnienia grzechu? :o

Cz kwi 30, 2015 8:20

Uroczystość NMP Królowej Polski nie jest świętem nakazanym. Zatem: nie ma obowiązku uczestnictwa we Mszy św. i nie ma zakazu wykonywania prac niekoniecznych.

Święta nakazane to (poza niedzielami):

1 stycznia (Bożej Rodzicielki Maryi)
6 stycznia (Objawienie Pańskie)
15 sierpnia (Wniebowzięcie NMP)
1 listopada (Wszystkich Świętych)
25 grudnia (Boże Narodzenie)
+ Boże Ciało (święto ruchome)

Na liście nie ma Wielkanocy, bo to zawsze jest niedziela. Podobnie Zesłanie Ducha Świętego. Tzw. drugie dni świąt (Bożego Narodzenia i Wielkanocy) nie są świętem nakazanym. Wniebowstąpienie w Polsce zostało przeniesione na VII Niedzielę Wielkanocną.

Kiedyś na tej liście znajdował się jeszcze:

19 marca (św. Józefa Oblubieńca)
29 czerwca (świętych Piotra i Pawła)
8 grudnia (Niepokalane Poczęcie NMP)

ale obowiązek został zniesiony, choć oczywiście pozostaje zachęta do uczestnictwa we Mszy świętej.

Cz kwi 30, 2015 8:52

Miałam kupić sobie czytnik na promocji, ale przypomniałam sobie, że na 2 maja przeniesiono święto Matki Bożej Królowej Polski, więc wtedy nie można robić zakupów, bo byłby to grzech ciężki.

[img]http://games.onego.ru/lastfm/ladysherlockian.png[/img]

Striving to better, oft we mar what's well.
William Shakespeare

Cz kwi 30, 2015 10:39
Miałam kupić sobie czytnik na promocji, ale przypomniałam sobie, że na 2 maja przeniesiono święto Matki Bożej Królowej Polski, więc wtedy nie można robić zakupów, bo byłby to grzech ciężki.
Właśnie ci tłumaczą wyżej, że bzdury pleciesz. Czytałaś to chociaż??
Eh, grochem o ścianę.

Cz kwi 30, 2015 12:20

O matko, masz problemy z czytaniem?
W niedzielę oraz inne dni świąteczne nakazane, wierni są zobowiązani uczestniczyć we Mszy św. oraz powstrzymywać się od wykonywania tych prac i zajęć.
Czyli w niedziele (w tym Wniebowstąpienie Pańskie ⇒ w VII Niedzielę Wielkanocy) + 6 dni świąt nakazanych wcześniej wymienionych . I to wszystko!!!

1. Nie jest to święto (Matki Bożej Królowej Polski) nakazane wiec nie musisz się powstrzymywać od prac niekoniecznych.
Możesz pracować i nie musisz uczestniczyć w nabożeństwie. No chyba że wypada w niedzielę jak w tym roku.

2. Tak do końca nie jest powiedziane że zakupy w niedziele i święto nakazane to grzech.
Ja przynajmniej nigdy nie spotkałem się z taką oficjalną opinią KrK.

Możesz iść 2 maja do sklepu i zrobić zakupy!!!

Cz kwi 30, 2015 12:22
Otodox napisał(a):
2. Tak do końca nie jest powiedziane że zakupy w niedziele i święto nakazane to grzech.
Ja przynajmniej nigdy nie spotkałem się z taką oficjalną opinią KrK.
A to nie czytałes, jak chłopak bał się iść w niedzielę na basen, bo to moze byc grzech ciężki? Tak mu spowiednik namącił!

Cz kwi 30, 2015 12:30
Uwielbiam takie wątki :D Ja i tak pójdę w sobotę, 2 maja do sklepu... by w nim pracować :D

Cz kwi 30, 2015 22:35
to Ja :) napisał(a):
Uwielbiam takie wątki :D Ja i tak pójdę w sobotę, 2 maja do sklepu... by w nim pracować :D

To jedni będą Ci współczuć jako niewolnicy systemu, a inni jako niewolnicy kasy :) .....tak źle i tak niedobrze.

Pt maja 01, 2015 8:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona