|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Zabijanie na wojnie - czy to grzech ?
Autor |
Wiadomość |
LukasLukas
|
 Zabijanie na wojnie - czy to grzech ?
Witam Od dawna nurtuje mnie pytanie czy pójście na wojnę w obronie ojczyzny albo w obronie ludzi przed napastnikami np. w domu jest grzechem ? W przykazaniu 5 jest aby nie zabijać, Jezus nauczał że mamy kochać nieprzyjaciół to czy Ci wszyscy ludzie którzy walczyli za Ojczyznę złamali przykazanie ?
|
Cz wrz 10, 2015 9:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zabijanie na wojnie - czy to grzech ?
LukasLukas napisał(a): W przykazaniu 5 jest aby nie zabijać To znane przekłamanie. Oryginalne sformułowanie Pięcioksięgu Mojżeszowego brzmi: "Nie morduj". Nie zakazuje bynajmniej o wszelkiego rodzaju odbierania życia. /.../
Ostatnio edytowano So wrz 12, 2015 12:16 przez jumik, łącznie edytowano 2 razy
Przypominam o charakterze działu
|
Cz wrz 10, 2015 9:34 |
|
 |
LukasLukas
|
Ale Jezus nauczał: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. (Mt 5,43-48)
To tak czy inaczej nie można zabijać.
|
Cz wrz 10, 2015 9:41 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Bezwzględne "niezabijanie" byłoby postawą pozbawioną współczucia i odpowiedzialności.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz wrz 10, 2015 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kobiecym okiem  Mówi się że: "na wojnie, jak i w miłości wszystkie chwyty dozwolone" A na serio: ciekawe co Pan Jezus na to? Coś mi się ostatnio porobiło, zadaje zbyt wiele pytań na które nie ma odpowiedzi...bynajmniej ja ich nie widzę.
|
Cz wrz 10, 2015 9:51 |
|
|
|
 |
LukasLukas
|
Ale możecie sie odnieść do słów Pana Jezusa: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. (Mt 5,43-48)
To się wszystko kłóci ze wszystkim
|
Pn wrz 14, 2015 12:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konkret: jaka jest różnica między nieprzyjacielem a wrogiem? Czaisz?
|
Pn wrz 14, 2015 13:32 |
|
 |
LukasLukas
|
Przecież to jest praktycznie jedno i to samo, zależy jak kto na to spojrzy.
|
Pn wrz 14, 2015 13:52 |
|
 |
JedenPost
|
Czy ktoś Ci karze tego kogo zabijesz na wojnie na wojnie nienawidzić?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 14, 2015 14:11 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
"Miłość samego siebie pozostaje podstawową zasadą moralności. Jest zatem uprawnione domaganie się przestrzegania własnego prawa do życia. Kto broni swojego życia, nie jest winny zabójstwa, nawet jeśli jest zmuszony zadać swemu napastnikowi śmiertelny cios" KKK 2264
|
Pn wrz 14, 2015 18:02 |
|
 |
LukasLukas
|
Dzięki tobie @remek116 znalazłem link do strony gdzie jest to wszystko opisane: http://www.teologia.pl/m_k/kkk1p02.htm (chyba to jest dobra stronanie świadków jehowy czy innych) możecie poczytać od KKK 2263 do KKK 2267 Mimo wszystko cały czas przeczuwam że to jest grzech i nawet jesli uratowałbym kogoś, zabijając przy tym napastnika/ów (możliwe że każdy by tak zrobił), pewnie do końca życia gryzłbym się z myślami ze zrobiłem coś, co Bogu się nie podoba. Nie chce wyjść tutaj na bojaźliwego ale nawet much nie zabijam tylko łapę i wynosze z domu bo nie mam sumienia.
|
Śr wrz 16, 2015 12:09 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Lukas - spokojnie, strona ktora podales jest ok. Autorem jest ks. dr Michal Kaszowski - emerytowany wykladowca na Wydziale Teologicznym UŚ, mialem przyjemność uczestniczyć w jego zajęciach podczas moich studiów. Rzetelna strona o fundamentach teologii. 
|
Śr wrz 16, 2015 12:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|