Czy to grzech? [Granie w Wiedzmina]
Autor |
Wiadomość |
Martin9
|
Czy to grzech? [Granie w Wiedzmina]
Mam 16 lat. Czy fakt, że zagram w Wiedźmina (jedynkę) będzie grzechem? Mój brat (20) grał i bardzo mu się spodobała ta gra, i zaciekawił mnie. Wiem że gra jest teoretycznie +18, ale np. słownictwo, to gorsze u mnie w szkole jest I nie chcę grać dlatego, że +18, tylko datego, że to podobno bardzo dobry RPG.
|
Pn lip 25, 2011 17:11 |
|
|
|
|
Eldian
|
Re: Czy to grzech?
Raczej bym nie polecał, obojętnie w jakim wieku. Sama gra jest brutalna, przepełniona aluzjami do erotyki. A poza tym marnuje cenny czas
|
Pn lip 25, 2011 18:18 |
|
|
noOne
|
i lasuje młody mózg.. po to została skonstruowana żeby Cię "zepsuć"
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt lip 26, 2011 13:24 |
|
|
|
|
Soul33
Moderator
|
A ja Ci polecam przeczytać książki. Sam czytałem w wieku lat 16 i wcześniej żadne inne mnie aż tak nie wciągnęły. Zresztą dozwolone dla wszystkich, a w grze nie ma nic gorszego
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lip 26, 2011 15:45 |
|
|
akacja
|
Najpierw przeczytaj to: viewtopic.php?f=50&t=27097A według mojej wrażliwości grzechem jest: - przesiadywanie godzinami na komputerze tracąc czas na jałowe gry - szukanie podniecenia seksualnego w różnych obrazkach, grach erotycznych. Zapytaj swojego sumienia, zapytaj kapłana w realu czy jest to grzechem.
|
Wt lip 26, 2011 16:45 |
|
|
|
|
Vroo
|
... a kapłan poprosi o pożyczenie Wiedźmina, po czym przez 2 tygodnie nie będzie spowiadał, bo trzeba w końcu przejść. Znaczki PEGI to tylko wskazówka (dla rodziców), a nie wymóg prawny czy moralny. Gra przeznaczona jest dla ludzi dojrzałych, choćby przez to, że podejmuje się tam dość głębokie wybory moralne i czasami trzeba wybierać według nas "mniejsze zło", w przypadku gdy popieramy jedną ze stron konfliktu. Jednocześnie gra pokazuje konsekwencje naszych decyzji. Moim zdaniem nie tylko można, ale i warto zagrać - oczywiście jeśli mamy na to czas.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Wt lip 26, 2011 21:35 |
|
|
noOne
|
Vroo napisał(a): ... Moim zdaniem nie tylko można, ale i warto zagrać - oczywiście jeśli mamy na to czas. zapewniam Was że nie warto grać, gry niszczą osobowość, nie wnoszą NIC wartościowego, życie toczy się w realu, nie w virtualu, gry są ucieczką od realu, już lepiej sączyć browar na kanapie, niż grać w głupie gierki na kompie czy jakimś innym urządzeniu playstation czy coś w tym guście.. a jak mamy możliwość sączyć ten browar gdzieś np nad wodą gdzie mamy towarzystwo i piękne widoki to już wogóle świat virtualny staje się wyraźnie beznadziejny.. takie rzeczy dzieją się z dziecmi grającymi w gry komputerowe : http://www.youtube.com/watch?v=cJTaMKZPrKk
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr lip 27, 2011 8:33 |
|
|
Vroo
|
noOne:
Zapewniasz? Czy powtarzasz komunały, które gdzieś przeczytałeś?
"Zapewniam Cię, że nie warto czytać książek. Książki niszczą osobowość, a zycie toczy cię w realu nie w książce. Książki są ucieczką od realu, już lepiej sączyć browar na kanapie." I argumenty TEJ jakości możesz dla każdej rozrywki znaleźć.
Film który podsyłasz dotyczy uzależnienia od gier sieciowych (w tym przypadku WoW), a nie samych gier.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Śr lip 27, 2011 9:13 |
|
|
mr_fuchs
|
czy pan zdrowy? a co z grami o bogatej fabule? co z grami z zagadkami logicznymi? co z nauką języka, która się z tym łączy? ( choć teraz niestety coraz więcej lokalizacji ) co z grami strategicznymi, ekonomicznymi? jesli iść Twoim tropem należałoby także zakazać chodzenia do kina bo to jeszcze głupsze noOne napisał(a): Vroo napisał(a): ... Moim zdaniem nie tylko można, ale i warto zagrać - oczywiście jeśli mamy na to czas. zapewniam Was że nie warto grać, gry niszczą osobowość, nie wnoszą NIC wartościowego, życie toczy się w realu, nie w virtualu, gry są ucieczką od realu, już lepiej sączyć browar na kanapie, niż grać w głupie gierki na kompie czy jakimś innym urządzeniu playstation czy coś w tym guście.. a jak mamy możliwość sączyć ten browar gdzieś np nad wodą gdzie mamy towarzystwo i piękne widoki to już wogóle świat virtualny staje się wyraźnie beznadziejny.. takie rzeczy dzieją się z dziecmi grającymi w gry komputerowe : http://www.youtube.com/watch?v=cJTaMKZPrKk
|
Śr lip 27, 2011 9:24 |
|
|
noOne
|
"a co z grami o bogatej fabule?" nic - głupota, życie to bogata fabuła..
"co z nauką języka, która się z tym łączy?" można sie uczyć metodami tradycyjnymi
"co z grami strategicznymi, ekonomicznymi?" virtualny swiat - zwodniczy..
"jesli iść Twoim tropem należałoby także zakazać chodzenia do kina bo to jeszcze głupsze " zgadza się, to cały produkt hollywood itp to głupota zupełna.. a konkretniej narzędzie zepsucia i demoralizacji, jak wygląda stan duchowy młodzieży ostatnich lat ? stan jest opłakany.. gry komp, filmy, tv, durne ksiązki, durne bajki - totalny przewrót ideologiczny,
sam kiedyś ogladałem dużo tv i dużo filmów, w tej chwili od jakiegoś czasu nie oglądam zupełnie tv/filmów - zero i jestem dużo zdrowszy duchowo, polecam
|
Śr lip 27, 2011 9:36 |
|
|
Asparagus
|
Re: Czy to grzech? [Granie w Wiedzmina]
noOne napisał(a): sam kiedyś ogladałem dużo tv i dużo filmów, w tej chwili od jakiegoś czasu nie oglądam zupełnie tv/filmów - zero i jestem dużo zdrowszy duchowo, polecam noOne - nie każdy jest talibem...
|
Śr lip 27, 2011 10:43 |
|
|
mr_fuchs
|
zapewne uzdrawia Cie duchowo ten browar z kanapy
|
Śr lip 27, 2011 18:42 |
|
|
WIST
|
Panowie, albo dyskutujcie albo nie piszcie nic...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lip 27, 2011 19:12 |
|
|
Bungee
|
Osobiście bardzo odradzam grania w gry z oznaczeniem, iż znajdują się w nich treści erotyczne (grzech ciężki gwarantowany). Jeden raz tylko kupiłem antologię pewnej serii, z której jedna miała takie oznaczenie przykryte ceną...
|
Śr sie 03, 2011 15:23 |
|
|
zephyr7
|
O tempora, o mores! WARTO zagrać w Wiedźmina - i nawet trzeba. Ta gra to jedna z lepszych polskich produkcji, wyznaczyła przełom w krajowym przemyśle gier komputerowych. Gra osadzona jest na kanwie świetnej historii, ukazuje dylematy wiedźmina Geralta (tak, tak, pijaka i rozpustnika), który próbuje zachować neutralne moralnie stanowisko wobec otaczającego go zła (nietolerancji, przemocy, konfliktów, wojen, itp.). no i jeszcze: Cytuj: życie toczy się w realu, nie w virtualu A co to jest "real"? Odsyłam do filozofii i mechaniki kwantowej, gdzie jasno jest napisane, że akt obserwacji jest tym, co stwarza rzeczywistość. Co to jest real? Życie jak zwierzęta, bez emocji, pragnień, marzeń, wyobraźni???? Cytuj: gry są ucieczką od realu Podobnie jak kino, książki i ... religia... ps. wirtualny pisze się przez W
|
Cz sie 04, 2011 20:46 |
|
|
|