Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr gru 04, 2024 13:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Halloween. 
Autor Wiadomość

Post Re: Halloween.
Zastanawia mnie jakimi drogami, z jakich pobudek powstaje u człowieka, statystycznie może i nawet chrześcijanina Polaka myśl, by nafaszerować żyletką/igłą/gwoździem czekoladkę czy cukierek dla dzieci w Halloween. Plemienne podziały? Kibolska wojenka ze złem? Czyli paranoja. A może psychopatia? Brak wyobraźni, czyli człowieczenstwa? Ewolucyjny odpad?

So lis 02, 2024 11:56

Witold33 napisał(a):
Zastanawia mnie jakimi drogami, z jakich pobudek powstaje u człowieka, statystycznie może i nawet chrześcijanina Polaka myśl, by nafaszerować żyletką/igłą/gwoździem czekoladkę czy cukierek dla dzieci w Halloween. Plemienne podziały? Kibolska wojenka ze złem? Czyli paranoja. A może psychopatia? Brak wyobraźni, czyli człowieczenstwa? Ewolucyjny odpad?

A oglądałeś Dzień świra?

So lis 02, 2024 18:55

Każdy oglądał. Zwłaszcza, że trwał 8 lat. A jak sądzisz, ten świr też uważał, że Halloween odbiera dzieciom duszę?

N lis 03, 2024 7:20

Nie przejmuj się świrem. Skoro wierzysz, że ten Halloween odbiera dzieciom duszę, to trwaj w tym przekonaniu. Mnie nie przekonasz do tego.
A tak na marginesie, to co ten Halloween robi z tymi odebranymi duszyczkami? Czy możesz uzupełnić swoją wiarę/teorię o oświecić maluczkich?

N lis 03, 2024 8:47

Nie wiem, zadzwonię do Torunia. To u nich trąbią święci mędrcy o dusz odbieraniu. Sądzę, że sami w to nie wierzą, bo dorośli. No ale to rynkowa konkurencja. Ja tam w odbieranie dusz nie wierzę, bo nie mam wiedzy, czy dusza istnieje, czy nie. Ale swoją drogą gwoździe dzieciom - średniowiecze. Dżungla.

N lis 03, 2024 13:05

Witold33 napisał(a):
z jakich pobudek powstaje u człowieka,

Pewnie sadystycznych + złośliwych. Trudno to inaczej wytłumaczyć.
Cytuj:
jak sądzisz, ten świr też uważał, że Halloween odbiera dzieciom duszę?

To było dzieło różnych ludzi w różnych miejscowościach, nie pomysł jednego typa. Zgłoszono to w Gnieźnie, Pyrzycach, Osielsku k. Bydgoszczy, Jankowie Dolnym, Lipkach Wielkich i Godziszewie na Kociewiu.
Pewnie smutni frustraci, którzy nie lubiąc, gdy inni się bawią, i/lub nienawidząc dzieci, postanowili zrobić coś tak jednocześnie złośliwego i sadystycznego - oni nie muszą czegokolwiek uważać, poza tym, że "dzieciarni trzeba pokazać, żeby się za dobrze nie bawiła".
To raczek zagadnienie dla psychiatry, nie religioznawcy.
Cytuj:
gwoździe dzieciom - średniowiecze. Dżungla.

W średniowieczu powstała Polska i wiele innych krajów istniejących do dziś (choć część z nich: z przerwami), a dżungla to ważne miejsce, będące skupiskiem bioróżnorodności, oczyszczające powietrze i pochłaniające CO2.
Więc dżungli niech będzie jak najwięcej. A także łęgów i lasów innego rodzaju.

N lis 03, 2024 20:10

A ja bym tam całkiem nie wekslował sprawy na świeckie banalne frustracje. W mediach katolickich, a może i w kościołach tyle się słyszy o demonicznym charakterze Halloween, że niejeden fanatyczny talib może odczuć wzmożenie i uroi sobie być przedmurzem i św.Jerzym.

Pn lis 04, 2024 12:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3