Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 14:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona
 Dlaczego bioenergoterapeuta ma więcej prawdziwych uzdrowień 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego bioenergoterapeuta ma więcej prawdziwych uzdrow
Teraz proszę zwrócić uwagę na źródło bioenergoterapii:

"Reiki pierwotnie nie miało nic wspólnego z chrześcijaństwem. Wymyślił je na początku XX wieku Japończyk, buddysta, doktor Mikao Usui. Miał on odkryć w starej japońskiej świątyni buddyjskiej zapiski zaklęć i znaków, którymi posługiwał się, uzdrawiając, Budda. Kiedy jednak w Reiki zaangażowała się siostra Mariusza Bugaj z zakonu sióstr pasjonistek z Pułtuska, "okazało się", że ów Japończyk – doktor Mikao Usui był duchownym chrześcijańskim, a w buddyjskiej świątyni znalazł metody, którymi uzdrawiając posługiwał się nie tylko Budda, ale także Jezus Chrystus! Katolikom pokazywano też błogosławieństwo papieskie, które otrzymała siostra Mariusza. Do oryginalnego tekstu ("Ojciec Święty Jan Paweł II udziela całym sercem Apostolskiego Błogosławieństwa S. Mariuszy Jadwidze Bugaj wzywając obfitości łask Bożych") ktoś dopisał nad nazwiskiem siostry "Wielkiemu Mistrzowi Reiki", a na zakończenie: "jej uczniom i potrzebującym pomocy". Stworzono w ten sposób wrażenie jakoby Jan Paweł II błogosławił Reiki. Skutek tych zabiegów był taki, że wśród osób inicjowanych na mistrzów Reiki znaleźli się nawet księża. W 1995 r. władze kościelne nakazały siostrze Mariuszy wycofać się z Reiki. Siostra zastosowała się do tego polecenia, a po kilku latach zmarła. Tym niemniej zwolennicy ruchu wciąż powołują się na jej zaangażowanie jako dowód, że Reiki nie jest sprzeczne z katolicyzmem. "

Pn paź 10, 2011 16:52

Jeszcze raz cytat ze źródła, które już przedstawiałem:

Inicjacja
"Poszedłem na kurs reiki. To było 3-dniowe szkolenie. Mistrz opowiadał, jak się używa energii, jak nakłada dłonie. Po tych 3 dniach powiedział: – A teraz zapomnijcie o tym wszystkim, bo ta energia jest inteligentna. Ona sama wie, co ma robić, ona sama uzdrawia. Potem była inicjacja. Mistrz wykonuje nad adeptem jakieś znaki, ale nie wiem dokładnie jakie, bo trzeba mieć wtedy zamknięte oczy i przyjmować to wszystko z zaufaniem. Ja po tym wszystkim czułem, jakbym miał w dłoniach rozpalone kule wielkości piłeczek pingpongowych. Potem mogłem już uzdrawiać."

ten pan długooooooo był bio...

Pn paź 10, 2011 16:53

Mały kwiatku:

Jeśli ktoś oczekuje uzdrowienia w Bogu/ od Boga, niech to wyrazi wprost. Jeśli stosuje się na nim różne nieznane praktyki bez jego wiedzy i jasnej zgody, to jest to nadużycie. Zawsze w końcu można mu to jasno powiedzieć i zapytać, czy się zgadza, prawda?

Stawia się takie pytanie?

Wt paź 11, 2011 20:44
zbanowany na stałe

Nigdy mi się nie zdarzyło, by ktoś przed zabiegiem pytał z obawą, czy czasem nie używam energii magicznych czy diabelskich. Nie słyszałem też, by takimi pytaniami zasypywano znajomych Reikowców czy bioenergoterapeutów. Myślę, że osoby wątpiące po prostu nie zgłaszają się do zabiegów u uzdrowicieli. Osobiście zwykle informuję przed zabiegiem na czym on ma mniej więcej polegać i podkreślam, że to co się dzieje podczas zabiegu poświęcam w intencji, by było zgodne z Bożą Wolą.

W internecie jest interesujący Kodeks Etyczny Reikowców, który dobrze pasuje wobec innych, najróżniejszego rodzaju uzdrowicieli. Staram się tego kodeksu przestrzegać.

Cytuj:
KODEKS ETYCZNY REIKI DLA PROFESJONALISTÓW
Na wstępie trzeba powiedzieć, że na poziomie Mistrza etyka jest niezwykle istotna. Mistrz - Nauczyciel nie jest Guru ani święty i nie może domagać się od uczniów świętego uwielbienia. Opłaty za szkolenie i zakres szkolenia powinny być adekwatne i realizowane tak, jak wcześniej ustalono. Mistrz Reiki powinien zachowywać się wobec wszystkich studentów w sposób moralny i etyczny. Standardy etyczne omawiane na niższych poziomach Reiki nadal obowiązują. Informacje i sprawy powierzone w zaufaniu przez klientów i uczniów są poufne i nie wolno ich ujawniać innym osobom.

PROFESJONALNE POSTĘPOWANIE
Praktycy Reiki prowadzą się w sposób profesjonalny i etyczny, wykonując tylko te usługi, do których są kwalifikowani, co jest uczciwie potwierdzone ich wyszkoleniem, świadectwami, zawodowym stowarzyszeniem lub innymi kwalifikacjami. W żaden sposób nie utrzymują, że praktykują medycynę lub psychoterapię, o ile nie posiadają w tym zakresie stosownych licencji państwowych.

HISTORIA CHOROBY I DANE KLIENTÓW
Praktycy Reiki przechowują starannie udokumentowane zapisy dotyczące klientów, włącznie z historią choroby i charakterystykami ciała i ducha. Przed podjęciem działań, omawiają wszystkie istotne aspekty, które mogłyby stanowić przeciwwskazanie dla zastosowania Reiki, a także kierują klientów do odpowiednich specjalistów medycznych i psychologicznych, jeśli to właściwe.

PROFESJONALNY WYGLĄD
Praktycy Reiki zwracają baczną uwagę na czystość i profesjonalny wygląd swego ciała i ubrania, obrusów, narzut, używanych przyrządów i ogólnie całego gabinetu. Starają się zapewnić relaksującą atmosferę, zwracając uwagę na racjonalne planowanie działań i przejrzystość, co do opłat.

KOMUNIKACJA I POUFNOŚĆ
Praktycy Reiki utrzymują jasną i uczciwą komunikację z klientami i pilnują ścisłej poufności wszystkich medycznych czy osobistych danych klientów. Jasno ujawniają zastosowane techniki, odpowiednio identyfikując każdą z nich, w technicznym zakresie swojej zawodowej praktyki.

OBJAŚNIANIE ZAMIERZEŃ I ZAUFANIE
Zachęca się praktyków Reiki, aby objaśniali swoje zamierzenia dla zrealizowania holistycznego (kompleksowego) aspektu terapeutycznej zmiany i dla rozwinięcia umiejętności klienta świadomego skupiania się na własnym ciele duchowym. Dla ustanowienia i utrzymania zaufania w kontaktach z klientami, zachęca się ich do zapytywania klientów o samopoczucie, o to czy się dobrze czują, do ustanowienia jasnych granic swego działania i do stworzenia atmosfery bezpieczeństwa.

SZACUNEK DLA KLIENTÓW
Praktycy Reiki uwzględniają stany fizyczne i emocjonalne klientów, nie denerwują klientów czynnościami, słowami czy milczeniem, ani wykorzystywaniem dla własnych korzyści relacji z klientami. W żaden sposób nie wchodzą w seksualne relacje z klientami. Biorą pod uwagę strefy komfortu dla klientów pod względem dotyku, stopnia nacisku i uznają życzenia klientów, na tyle, na ile to możliwe, z punktu widzenia granic osobistych, zawodowych i etycznych. Uznają oni wartości wewnętrzne i indywidualność każdego człowieka i dlatego nie dyskryminują bezzasadnie klientów lub kolegów.

ZAWODOWA UCZCIWOŚĆ
Praktycy Reiki przedstawiają Reiki w sposób profesjonalny i pełen uczucia, prezentując sobą i swoją praktyką staranność i etykę. Prowadzą swój biznes uczciwie, nie podając fałszywych informacji i ani nie przedstawiając się nieprawdziwie klientom lub studentom, ani nie działając w sposób urągający naturze i dobremu imieniu Reiki.

ŚWIADOMOŚĆ
Praktycy Reiki powstrzymują się od nadużywania alkoholu lub narkotyków. Nie można używać tych używek w ogóle podczas czynności zawodowych.

DOSKONAŁOŚĆ ZAWODOWA
Praktycy Reiki dążą do zawodowej doskonałości poprzez regularną ocenę osobistych i zawodowych wyzwań i słabości, poprzez ciągłą edukację i szkolenia.

RÓWNOŚĆ
Wszyscy praktycy Reiki tego samego poziomu powinni być traktowani jak równi, niezależnie od inicjującego ich Mistrza i od ich zestawu poglądów. Wszyscy Mistrzowie - Nauczyciele Reiki powinni być traktowani równo niezależnie od inicjującego ich Mistrza i od udziału ( bądź braku udziału) w jakichkolwiek stowarzyszeniach.

PRAWA UCZNIÓW
Nauczyciele Reiki uznają prawa uczniów do wyboru ich własnego systemu uzdrawiania i inicjującego Mistrza.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ NAUCZYCIELI
Wszyscy Nauczyciele Reiki powinni przedstawiać jako informacje źródłowe o Reiki, tylko informacje przekazane przez Mikao Usui w japońskiej linii przekazu. Każde użycie innych materiałów i informacji powinno być zaopatrzone w objaśnienie, że nie pochodzi od źródłowej linii.

Kodeksy w rozumieniu obowiązujących standardów nie są wymaganym prawem obowiązkiem, dopóki ktoś nie wykonuje swoich funkcji uzdrowicielskich zawodowo i nie podlega prawom cechu lub stowarzyszenia. Warto jednak przyjrzeć im się także, będąc amatorem, a i potencjalnym pacjentem. Mogą stanowić dobry przewodnik przy wyborze terapeuty.

Nie mam pojęcia, jak taki kodeks pasowałby w stosunku do uzdrowicieli charyzmatycznych, po prostu kompletnie nie znam tego obszaru uzdrawiania.Może dobrze byłoby ich zapytać jak oni to robią.

Warto uświadomić sobie, że do uzdrowicieli trafiają najróżniejsi ludzie, niezależnie od wyznań czy nawet ateiści. Ja sobie nie wyobrażam lekarza czy psychologa, który przyjmowałby tylko katolików, bo na przyjmowanie ateistów czy ludzi innej wiary Bóg mu nie pozwala. Uzdrowiciele przyjmują więc też ludzi różnych wyznań. Wyznanie nie ma większego znaczenia dla terapii, choć w pewnych przypadkach, gdy modlimy się w intencji chorego i prosimy by modlił się razem, ateista robi czasem zdziwioną minę.
Bóg nie robi różnicy między katolikami, kalwinami czy ateistami, kocha jednako wszystkie swoje dzieci i warto o tym pamiętać, gdy się prowadzi zacięte spory o udział Boga w uzdrawianiu.

Na koniec jeszcze jedno, za to ważne.
Profesjonalni bioenergoterapeuci nie tylko notują wizyty chorych (od tego ostatecznie zależą płacone podatki). Profesjonaliści przedstawiają tak jak mówisz jo_tka, sposób terapii, wpisują go na kartkę z oświadczeniem i proszą pacjenta o podpis potwierdzający jego zgodę na terapię.

Wt paź 11, 2011 21:02

poczytaj kodeks etyczny dla tarocistów, potem dla wróżbitów, dla czarownic.
Według tego co przeczytałem to naprawdę profesjonaliści z dyplomami.

Próbujesz mydlić oczy (sobie, nie nam), że robisz ludziom dobrze?

Śr paź 12, 2011 5:42
zbanowany na stałe

Jeśli znasz takie kodeksy to je podaj, w szczególności kodeksy etyczne obowiązujące charyzmatyków kościelnych, bo o nich m.in. jest ten temat.
Ja takich kodeksów nie znam.

I po co te insynuacje?
Jo_tka zadała konkretne pytanie to odpowiedziałem, jak umiałem.

Śr paź 12, 2011 5:59
Pan wielki katolik a nie zna kodeksu etycznego charyzmatyków?
Konkurencja ci się nie podoba?
Teraz wielki pan bioenergoterapeuta będzie atakował charyzmatyków, a kiedy zaczniesz Kościół?
maly_kwiatku masz jeszcze jakieś super zdolności, energie kosmiczne?
To jest zwykły pseudonaukowy bełkot, a tak naprawdę to działanie jednego "ładnego" ducha.
jesteś tak zafascynowany swoją "władzą", "mocą" , że nic nie widzisz już.

Śr paź 12, 2011 7:33
Nie potrafiłam pojąć skąd taki fatalizm, czarnowidztwo u katolika - po tych wyborach możliwe jest nawet uchwalenie ustawowego podatku od pisania na katolickich forach internetowych, albo od słuchania RM i ogladania telewizji Trwam.
Skoro jednak miesza się praktyki magiczne bioenergoterapii ze słuchaniem RM w którym non stop przestrzegają p-ko tego typu praktykami - oczywiście słusznie, wszystko jasne.

Śr paź 12, 2011 8:29
Moderator

Alus napisał(a):
Nie potrafiłam pojąć skąd taki fatalizm, czarnowidztwo u katolika - po tych wyborach możliwe jest nawet uchwalenie ustawowego podatku od pisania na katolickich forach internetowych, albo od słuchania RM i ogladania telewizji Trwam.
Skoro jednak miesza się praktyki magiczne bioenergoterapii ze słuchaniem RM w którym non stop przestrzegają p-ko tego typu praktykami - oczywiście słusznie, wszystko jasne.

Przesadziłaś...
Mały_kwiatek i tak sam się pogrąża swoimi wypowiedziami i nie trzeba do tego mieszac polityki, by wszyscy to widzieli.
Jak pewnie zauważyłaś, jestem z przeciwnej niż Ty opcji politycznej, co nie przeszkadza mi trzeźwo oceniać (w podobny do Twojego sposób) treści propagowanych przez Małego_kwiatka.
Wole jak trzymasz się tematu. Politycznego w politycznym, newage'owskiego w niewage'owskim
Tak więc nic nie jest jasne

Ostatnio edytowano Śr paź 12, 2011 10:25 przez medieval_man, łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 12, 2011 10:19
Zobacz profil WWW
Moderator

maly_kwiatek napisał(a):
Jeśli znasz takie kodeksy to je podaj, w szczególności kodeksy etyczne obowiązujące charyzmatyków kościelnych

Charzymatyk to nie zawód, wiec nie potrzebuje kodeksu.
Charyzmatyk nie stosuje żadnych metod czy technik leczenia.
Charyzmatyk tylko wykorzystuje dany mu przez Boga dar.
Oczywiście piszę o prawdziwych charyzmatykach, a nie o niektórych obwoźnych chrześcijańskich cyrkach na kółkach, gdzie przedstawia się (pewnie w dobrej woli) kogos jako światowej sławy charyzmatyka uzdrowiciela i do kogo na spotkania spędza się złaknione sensacji tłumy.

Śr paź 12, 2011 10:24
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Przesadziłaś...
Mały_kwiatek i tak sam się pogrąża swoimi wypowiedziami i nie trzeba do tego mieszac polityki, by wszyscy to widzieli.
Jak pewnie zauważyłaś, jestem z przeciwnej niż Ty opcji politycznej, co nie przeszkadza mi trzeźwo oceniać (w podobny do Twojego sposób) treści propagowanych przez Małego_kwiatka.
Wole jak trzymasz się tematu. Politycznego w politycznym, newage'owskiego w niewage'owskim
Tak więc nic nie jest jasne

Jakbyś nie zauważył - nie wtłaczam wątku politycznego - chodzi o ton fatalizmu, czarnowidztwa.
A przecież nasz Pan pouczał "Ufajcie".....czyli bądźcie pragmatyczni, realnie postrzegajcie rzeczywistość, ale nie wpadajcie w stany rozpaczy, czarnowidztwa......i służcie tylko Jedynemu Panu.

Śr paź 12, 2011 11:14
zbanowany na stałe

kacperek29 napisał(a):

medieval_man napisał(a):

Panowie, uzgodnijcie stanowiska, bo przeczycie sobie wzajemnie.

A mały kwiatek nie jest wielki katolik tylko mały kwiatek.

medieval_man napisał(a):

A kto ponosi odpowiedzialność gdy uczestnik uzdrawiającej Mszy Świętej zasłabnie, umrze, lub dozna urazu w trakcie "zaśnięcia w Panu"?
Kto jest odpowiedzialny za uzależnienia lub opętania jakie mogą nastąpić w związku z tymi działaniami?

Nie odpowiedzieliście też, skąd wiadomo, że Pan w którym są zaśnięcia u charyzmatyków, to Pan Bóg czy Pan Jezus?

Śr paź 12, 2011 12:16
A czym się różni Pan Bóg od Pana Jezusa? :o

Śr paź 12, 2011 12:44
maly_kwiatek napisał(a):
kacperek29 napisał(a):

medieval_man napisał(a):

Panowie, uzgodnijcie stanowiska, bo przeczycie sobie wzajemnie.

To już nie można mieć różnego zdania? Sprecyzuje może, nie chodzi mi o kodeks etyczny w formie ustanowionej przez władze państwowej, czy jakieś stowarzyszenie charyzmatyków czy coś takiego. Pisząc o kodeksie miałem na myśli etykę katolicką wynikającą z wiary w Jezusa Chrystusa i Biblię.

maly_kwiatek napisał(a):
medieval_man napisał(a):

A kto ponosi odpowiedzialność gdy uczestnik uzdrawiającej Mszy Świętej zasłabnie, umrze, lub dozna urazu w trakcie "zaśnięcia w Panu"?
Kto jest odpowiedzialny za uzależnienia lub opętania jakie mogą nastąpić w związku z tymi działaniami?

Nie odpowiedzieliście też, skąd wiadomo, że Pan w którym są zaśnięcia u charyzmatyków, to Pan Bóg czy Pan Jezus?

maly_kwiatku kto ponosi odpowiedzialność jak ci się coś stanie w kościele w czasie Mszy św. lub innego nabożeństwa?
Opętanie od modlitwy do Boga?

Śr paź 12, 2011 12:46
zbanowany na stałe

Nigdy nie byłem na Mszy Świętej uzdrawiającej u charyzmatyków kościelnych.
Skoro odbywa się tam jakieś uzdrawianie to oczywiste są sytuacje, w których krewni osób poszkodowanych na zdrowiu, lub zmarłych w trakcie uzdrawiania wnoszą na policję, czy do prokuratury, o ustalenie przyczyn pogorszenia zdrowia lub śmierci bliskiej osoby.

Z tego powodu lekarze i zawodowo pracujący bioenergoterapeuci są ubezpieczeni od skutków cywilnych swojego działania. Z tego powodu istnieją Izby Lekarskie rozpatrujące takie sprawy lekarzy na potrzeby policji, prokuratury i Sądów. Zarzuty wobec bioenergoterapeutów prokuratura i Sądy rozpatrują po zapoznaniu się z opinią biegłych powołanych przez Cech Rzemieślniczy.

Dlatego pytam, jak to jest uregulowane u charyzmatyków kościelnych, zajmujących się masowym uzdrawianiem.

Śr paź 12, 2011 12:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona