radiestezja i bioenergoterapia
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
|
Nie rozumiesz widzę przenośni,co miałem na myśli pisząc,że ktoś ma coś z rycerza.Rycerstwa Niepokalanej do tego nie mieszaj.
|
Cz lis 27, 2008 11:56 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Jeszcze jedno ,rycerzem Niepokalanej mógłbym zostać,ale rycerzem tego fanatyka nigdy.
|
Cz lis 27, 2008 12:10 |
|
 |
AHAWA
|
Cyryl, to dlaczego nie zostaniesz tylko siejesz cos w rodzaju: zrobilbym to i tamto gdyby bylo tak i tak, jak to mowia u nas w jednej parafii: Idźcie w pokoju Chrystus i weźcie się do roboty!!!, a pana Tekielego zostaw w spokoju bo żadnym fanatykiem nie jest, zresztą kim ty jesteś prochu marny żeby go oceniać?
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Cz lis 27, 2008 15:57 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Ja proch marny śmiem oceniać Pana Tekielego ponieważ wypisuje idiotyzmy.Jest to forum katolickie ,a nie zwolenników poglądów Pana Tekielego.Wyobraż sobie,że istnieją tacy katolicy którzy podobnych poglądów nie popierają i mają do tego podstawy.AMEN.
|
Cz lis 27, 2008 17:07 |
|
 |
jo_tka
|
Cyryl napisał(a): Przecież wynika to z Twoich wypowiedzi. Prosiłam o przykłady. Doprecyzuję: chodzi mi o cytat wykazujący sprzeczności w moich wypowiedziach. Bo mnie się to wydaje proste: 1. Jeśli coś ma podłoże biologiczne, to powinno być naukowo potwierdzone -> poproszę o dowód czysto naukowy; 2. Jeśli coś ma podłoże duchowe, to muszę mieć pewność że pochodzi od Boga -> takim dowodem (przesłanką) mogą być owoce. A tu mam świadectwa ludzi, niekoniecznie pozytywne. Można im wierzyć lub nie, ale jeśli chcę mieć pewność, zignorować ich nie mogę. Byłby to dowód głupoty. Pewność oznacza brak przesłanek przeciwnych. Cytuj: powołujesz się na wypowiedzi niektórych osób z kręgu duchownych i z nimi związanych wykazujących nastawienie fanatyczne.Opinie duchownych nie zgadzających się z tym pomijasz. Cytacik poproszę  Cytuj: Mówisz ogólnikowo o jakichś siłach duchowych mających działać w wymienionych wyżej terapiach ,a nie potrafisz konkretnie napisać jakie to siły.
Bo nie wiem - napisałam to wiele razy. Tylko że mnie to wystarczy. Potrzebuję pewności, że działa Bóg. A takiej mi dać nie możesz.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz lis 27, 2008 17:23 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Proszę bez uwag prywatnych i "pobożnych życzeń".
|
Pt lis 28, 2008 0:37 |
|
 |
AHAWA
|
czyli jo_tka, rozumiem ze Cyryl moze obrazac osoby nie biorace udzialu w dyskusji ale jak cos ktos napisze bezposrednio do niego to juz nie jest OK?
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N lis 30, 2008 10:05 |
|
 |
Cyryl
|
Nie jest moją intencją obrażanie nikogokolwiek.Niestety nie mam mozliwości konfrontacji na tym forum z Panem Tekielim.Jestem człowiekiem prostolonijnym dlatego to co jest w mojej ocenie głupie nazywam po imieniu.
Ten pan nie jest dla mnie żadnym autorytetem.Powtarzam jeszcze raz, nie wszystcy katolicy maja obowiązek zgadzać się z jego tezami.
|
Pn gru 01, 2008 13:28 |
|
 |
Cyryl
|
Jotka, wszystko wynika z kontekstu Twoich wypowiedzi.Ty w zjawiskach ,o których dyskutujemy dopatrujesz sie wrogich człowiekowi sił duchowych.Są to poglądy publikowane przez o.Posackiego czy Tekielego w jego "Encyklopedii New Age", autorzy ci są promowani przez redakcję "Naszego Dziennika" czy "Radio Józef".Nie zauważyłem,żebyś powoływała się gdziekolwiek na wypowiedzi abp. Pylaka czy książki o.Klimuszki ,którzy w tym wypadku mówią o działaniu sił przyrody.Abp.Pylak usiłował polemizować z takimi poglądami na łamach "Naszego Dziennika" ale jego wypowiedzi nie wydrukowano/obiektywizm?/.Człowiek nie zna całego mechanizmu natury i nauka nie potrafi wytłumaczyć wszystkich zjawisk.Nie jest to co prawda ściśle o bioterapii ale szkoda,że moderatorzy nie powołuja się na takich autorów np. w przypadku medytacji czy religii wschodnich jak Thomas Merton,o. Jan Bereza, Bede Griffiths,Thomas Matus, Laurence Freeman /i można by tu jeszcze wielu przytoczyć/.Czasem odnoszę wrażenie jakby wypowiadający się na forum niektórzy uczestnicy nie przeczytali nic poza "Encyklopedią Ne Age".
Przypominam,że istnieje coś obecnie takiego jak dialog międzyreligijny obejmujący również religie wschodu.I nie jest to jakieś bagno jak określają je współcześni polscy hunwejbini ,Sobór Watykański II wyrażnie naucza ,że w tych religiach znajduje sie również jakaś ukryta prawda.I jeśli dana metoda lecznicza została stworzona przez np. buddystów nie należy jej dyskredytować z przyczyn ideologicznych.
|
Pn gru 01, 2008 14:10 |
|
 |
jo_tka
|
Wypowiedzi ks. Klimuszki czy tego drugiego księdza nie znam. Wypowiedzi o. Posackiego też średnio. Niespecjalnie mnie to obchodziło, mówiąc uczciwie.
Zauważ: ja nie mówię NA PEWNO, że tam działają "wrogie siły duchowe", używając Twoich określeń. Ja mówię tylko że MOGĄ działać, bo nie wiemy co działa.
I to wystarczy.
Rozumiem, że ze sprzeczności się wycofujesz?
|
Pn gru 01, 2008 18:12 |
|
 |
jo_tka
|
I proszę, by pamiętać, że to forum dyskusyjne, a nie reklamowe...
|
Pn gru 01, 2008 22:29 |
|
 |
AHAWA
|
Cyryl, piszesz ze Tekieli mowi idiotyzmy, potem nazywasz go fanatykiem, no brakuje jeszcze tylko bardziej dosadnego slownictwa, dla mnie to jest obrazanie.... I nie bardzo rozumiem dlaczego sie pienisz w stosunku do Pan Tekielego, czy nie wierzysz ze szatan istnieje? czy nie wierzysz ze oprocz grzechu pierworodnego na czlowieka czych nienawisc upadlego aniola? bo jesli tak jest to masz wielki problem bracie.
pzdr
|
Pn gru 01, 2008 23:01 |
|
 |
Cyryl
|
To ,że nie podobają mi się treści głoszone w "Encyklopedii New Age " ma się nijak do mojej wiary w istnienie szatana.Problemem tego człowieka jest to,że widzi zło tam gdzie go nie ma.Słownictwo biblijne używa często określenia duchów nieczystych ,które niekoniecznie muszą być szatanami.Jeśli chodzi o moją wiarę w szatana to potrafię doskonale obejść się bez pomocy Tekielego.
Człowiek z gorliwością neofity stara się zwalczać pewne zjawiska ,których sam nie potrafi do końca wytłumaczyć i chce wylewać dziecko z kąpielą.To ,że był zaangażowany w ruch New Age ,nie świadczy,że zjadł wszystkie rozumy,a jemu się tak wydaje.Nie należę do newagedżowców , co nie przeszkada mi korzystać np. z zabiegów akupunktury albo medytować stojąc na głowie przez kilka minut dziennie.Wolnoć Tomku w swoim domku.Działanie wyżej wymienionego pana jest w mojej opinii szkodliwe, ponieważ ludzie czytają jego książki często cytowane w mediach kościelnych i myślą,że takie jest stanowisko całego Kościoła, a nie wiedzą ,że istnieją inni duchowni majacy odmienne zdanie jak uporczywie wspominany w moich wypowiedziach abp.Pylak ,który wyraznie napisał,że nie zgadza się z opiniami wyrażanymi przez o.Posackiego.Niestety jedni publicyści mają chody w mediach związanych z Kościołem, innych nie publikuje się.Pozostaje pytanie czy jest to uczciwe i obiektywne, i kto naprawdę za tym stoi.
|
Wt gru 02, 2008 15:26 |
|
 |
Cyryl
|
Jotka,"mogą" to działać różne rzeczy, nie możemy sie opierać na takich argumentach.Gdyby np. sądy opierały się na "mogą" to trzeba by wybudować dużo nowych więzień.Z drugiej strony nie udowodniono działania złych mocy w terapiach naturalnych ,a świadectwa to są w tych sprawach różne.Może w rzeczywistości nie powoływałaś sie na wymienionych publicystów /nie jestem w stanie przeczytać wszystkich Twoich wypowiedzi na forum wstecz/,dziwnym jednak zbiegiem okoliczności Twoje opinie pokrywają się z opiniami tych panów ,a nie innych.
|
Wt gru 02, 2008 15:34 |
|
 |
AHAWA
|
Cyryl napisał(a): To ,że nie podobają mi się treści głoszone w "Encyklopedii New Age " ma się nijak do mojej wiary w istnienie szatana. to moze juz czas sciagnac plaszczyk Alfy i Omegi? i zaczac patrzec na siebie? Cyryl napisał(a): Jeśli chodzi o moją wiarę w szatana to potrafię doskonale obejść się bez pomocy Tekielego.
jesli zyjesz glebokim zyciem sakramentalnym, masz prawdziwa relacje z Jezusem i zyjesz w pustelni to faktycznie moze tak byc, jednak zostalismy stworzeni do zycia we wspolnocie dlatego sam to mozesz wstapic do piekla. Cyryl napisał(a): Człowiek z gorliwością neofity stara się zwalczać pewne zjawiska ,których sam nie potrafi do końca wytłumaczyć i chce wylewać dziecko z kąpielą. czy sluchales kiedys jego swiadectwa ze wypowiadasz sie w ten sposob, czy moze nienawisc tak Cie zaslepia ze widzisz tylko to co chcesz widziec? Cyryl napisał(a): Nie należę do newagedżowców , co nie przeszkada mi korzystać np. z zabiegów akupunktury albo medytować stojąc na głowie przez kilka minut dziennie.
to nie jest smieszne i ironiczne ale zalosne.... Cyryl napisał(a): Wolnoć Tomku w swoim domku.
widze ze nalezysz to ekipy pana Owsiaka... robta co chceta... tyle ze gdyby by tak bylo to bezsensowne bylyby interwencje Policji w domach... Cyryl napisał(a): Działanie wyżej wymienionego pana jest w mojej opinii szkodliwe, ponieważ ludzie czytają jego książki często cytowane w mediach kościelnych i myślą,że takie jest stanowisko całego Kościoła, a nie wiedzą ,że istnieją inni duchowni majacy odmienne zdanie jak uporczywie wspominany w moich wypowiedziach abp.Pylak ,który wyraznie napisał,że nie zgadza się z opiniami wyrażanymi przez o.Posackiego. to wkoncu obrazasz Tekielego czy Posackiego, zdecyduj sie. Ponadto bede wdzieczny za wrzucenie linka do oficjalnej wypowiedzi abp. Pylaka dotyczacej tego tematu. Cyryl napisał(a): Niestety jedni publicyści mają chody w mediach związanych z Kościołem, innych nie publikuje się.Pozostaje pytanie czy jest to uczciwe i obiektywne, i kto naprawdę za tym stoi.
gdyby Tekieli mial chody w mediach to nie bylo tak ze o Encyklopedii New Age slyszeli by tylko zainteresowani tematem, a tak wlasnie sie dziej, gdyby nie pismo Milujcie Sie! i ich sklep internetowy to trudno bylo by wogole zakupic ta pozycje.
ps. jak dla mnie swoim nickiem obrazasz św. Cyryla, wkoncu nikt inny jak On spedzil dlugie lata w wiezieniu za szerzenie tzw. "herezji" ktora zarzucasz O. Posackiemu.
|
Wt gru 02, 2008 17:33 |
|
|
|