Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Magia-problem społeczny-zrozumienie tematyki 
Autor Wiadomość

Magia, która opiera się wyłącznie na szarlatanerii, zabawie i udawaniu, to nie jest żadna magia, tylko głupota, rozrywka, jak kto woli. Ludzie, którzy sięgają po coś takiego, nie traktują tematu poważnie, nie zagłębiają się w niego, nie nazywajmy więc ich praktyk magią. Bardziej pasowałby tutaj termin "zabawa w magię", z szacunku do tej prawdziwej.

Co do wchodzenia w kręgi podejrzanych, jak to nazywasz, zgromadzeń (rozumiem pod tym pojęciem sekty i wszelkie inne toksyczne grupki, a nie poważne, formalne zgromadzenia) - akurat łatwym łupem dla takich grup wcale nie są ci, którzy bawią się w magię i traktują ją lekko. Bardziej narażeni są ci, który chcą się zająć magią poważnie, ale nie wiedzą, jak się do tego zabrać i nie wiedzą, gdzie szukać nowej ścieżki. Po raz drugi podkreślam, nie wrzucajmy ignorantów i prawdziwie poszukujących ludzi do jednego worka.

Następna sprawa - wspominasz o demonologii. Niesłusznie, bo ten termin to nazwa nauki, zajmującej się badaniem i poznawaniem istoty demonów. Tak, jak angelologia zajmuje się światem anielskim w teologii. Ten rodzaj magii, o który Ci chyba chodziło, to demonomancja. Tu się zgodzę, jeśli zabierze się za to ktoś nieprzygotowany i niepredysponowany, to może się to skończyć źle - podobnie, jak zabawa w wywoływanie duchów. Za demonomancję, taką poważną, mogą zabierać się tylko ludzie o bardzo silnej woli, o podobnych cechach psychologicznych, co chrześcijańscy egzorcyści (tylko ich działanie jest skierowane zdecydowanie w drugą stronę).

Co do otwarcia się na opętanie - znowu ta sama sytuacja. Jeśli ktoś jest nieprzygotowany, traktuje wszystko lekko, jako zabawę, a przy okazji określa sam siebie jako np. chrześcijanina, to faktycznie niezdrowe. Bo po pierwsze, przeczy zasadom swojej wiary, a po drugie, nie ma wiedzy o tym, czym jest magia i jakie zasady nią rządzą. A jeśli będzie miał pecha, coś lub ktoś wykorzysta jego ignorancję.

Nie można jednak powiedzieć, by ludzie, dla których magia jest częścią ich religii, ludzie, którzy znają się na rzeczy, wiedzą, z czym lepiej nie igrać i ogólnie podchodzą do sprawy poważnie, otwierali się na jakąś formę opętania. Pomijając kulty, w których występuje opętanie rytualne, jak np. voodoo. Opętanie, z tego, co wiem, grozi raczej tym, którzy z ciekawości, bez przygotowania, bez wiedzy zerkają na przysłowiową drugą stronę lustra i nie wiedzą, jakie konsekwencje to za sobą pociąga.

Bo chociaż od zabawy w magię do prawdziwej magii droga daleka, to czasem granice się zacierają. Magia ma źródło w skupieniu woli, więc czasami zdarza się, że ktoś, komu zależało tylko na zabawie... dostaje bonus. Ale, na szczęście, to się nie zdarza nagminnie :)

N paź 19, 2008 18:35

Magia w swojej prawdziwej postaci, to szeptanie jakiś zaklęć, przeprowadzanie rutuałów i wiara w ich moc sprawdzą...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn paź 20, 2008 12:45

Magia to także szeptanie życzeń, mocna wiara sprawcza w coś. Magia mozę być rytualna, ceremonialna, ludowa. Magia nas otacza, to moc Bogów. Halloween się zbliża...

Pn paź 20, 2008 13:12

Jumik, zgadzam się z Toba, praktykowanie magii jest sprzeczne z zasadmi chrześcijaństwa, ale nie możemy tez potepiac ludzi za to, że zbłądzili.

Przecież nikt nie potępia ludzi, tylko uprawianie magii.

Zencognito napisał(a):
Stratę czasu i nadęcie ego, że jest się jakimś super magiem, a nie zwykłym śmiertelnikiem.

O to to! Święta prawda!
Wszystkim "magom" radzę to przemyśleć, co dokładnie leży u podstaw ich zainteresowań.

Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)

Śr paź 22, 2008 6:17

Magia to coś przeciwstawnego do modlitwy, co działa w podobny sposób.
Uprawiając magię nie czuję się lepszy, ale... na pewno oryginalny.

Śr paź 22, 2008 13:40

Uprawiając magię nie czuję się lepszy, ale... na pewno oryginalny.

oryginalne to mogą być dżinsy bo uprawianie magii jest pokłonem w stronę szatana i nic w tym orginalnego. zawsze byli ludzie którzy uwierzyli słowu jakie padło z usta szatana w raju: "Jak Bóg będziecie(...)", a tak naprawdę chodzi tylko o to aby poznać zło. a zło nie jest czymś tylko kimś. szatan powiedział: "poznacie dobro i zło" czyli Bóg jest do kitu ja szatan jestem super mnie służcie....

Śr paź 22, 2008 14:56
Zobacz profil WWW
Tutaj znowu ujawnia się rozbieżność poglądów... Wszystko sprowadza się do postrzegania magii: według chrześcijan to coś nadnaturalnego, złego, zakazanego przez Biblię - według mnie to naturalna, dana człowiekowi przez Stwórcę możliwość czynienia swego życia pełniejszym. Skoro patrzymy na to z dwóch zupełnie różnych perspektyw, to się nie pogodzimy :)

Śr paź 22, 2008 19:44

według chrześcijan to coś nadnaturalnego, złego, zakazanego przez Biblię - według mnie to naturalna, dana człowiekowi przez Stwórcę możliwość czynienia swego życia pełniejszym. Skoro patrzymy na to z dwóch zupełnie różnych perspektyw, to się nie pogodzimy :)

Cóż, skoro takie forum wybrałaś, mogłaś sobie z tego zdawać sprawę

Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)

Cz paź 23, 2008 5:50

Może mi toś podać DOKŁADNY fragment Biblii, w którym Bóg zakazuje cłowiekowiu uprawiania magii?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz paź 23, 2008 7:34

http://biblia.wiara.pl/?grupa=6&art=112 ... 3387&katg=
http://mateusz.pl/wdrodze/nr383/05-wdr.htm

Cz paź 23, 2008 9:17

O, cześć AHAWA ;) My się znamy z innego forum.
Magia była znana zanim ludzie usłyszeli o Szatanie.

Cz paź 23, 2008 12:30

Ja się zajmuję 'oobe' (doświadczenia poza ciałem). Nie należę do żadnej organizacji, nie rzucam 'klątw', nie nadymam z tego powodu swojego 'ego' ani nie twierdzę że jestem okultystą, choć mam świadomość, że dla wielu 'latanie w astralu' jest niestety tożsame z 'sabatem' i 'paktowaniem z diabłem'.

Cz paź 23, 2008 14:18

Sabat jest świętem, niektóre sabaty są związane z porami roku. Więc z lataniem to nie ma wiele wspólnego ;)

Cz paź 23, 2008 18:34

To nie są cytaty negująe dosłownie magię, ale do niej nwiążujące. Proszę o dokładne stwierdzenie, ż magia jet zła (np. "Bóg powiediał, że magia jest zła")...

Cz paź 23, 2008 18:58

Sabat jest świętem, niektóre sabaty są związane z porami roku. Więc z lataniem to nie ma wiele wspólnego ;)

Trochę ma, bo na sabat też trzeba jakoś dolecieć. :)

Cz paź 23, 2008 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona