Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Reiki - Fakty i mity
O rei-ki mozna powiedzieć to samo poza tym, ze nie cwiczy sie w parkach.
|
Pt maja 14, 2010 13:05 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
jo_tka napisał(a): Duch Święty nie jest energią tylko osobą.
Jeśli energia reiki została zbadana, to poproszę jakieś informacje o badaniach/ publikacjach naukowych. Jeśli jest to zjawisko tak naturalne jak np. grawitacja nikt się jej nie będzie czepiał. Jeśli nie lub jej pochodzenie jest nieznane, pozostaje problem.
Mnie nie interesuje wątpliwość. Mnie interesuje wyłącznie PEWNOŚĆ, że jeśli w grę wchodzą siły nadnaturalne to jest to Bóg. To swego rodzaju manifest podejścia do zjawisk nie znanych przez ludzi uważających się za tzw. wierzących. Warto przeczytać co napisałaś, jot-ka i przyjrzeć się temu, słowo po słowie. Czas już na zadanie pytania, którego by nie przetrawiła swego czasu baranek - autorka zamknięcia tematu reiki. Pytanie brzmi: Na jakiej podstawie uważamy, że Bóg nie jest energią? Skąd wziął się u nas ten pogląd? Z lekcji fizyki, z lekcji religii ? A może z własnego strachu przed Bogiem? Strachu przed nieskończoną mocą Jego Energii? Ja i Ty jesteśmy osobami - skąd u licha pomysł - że przez to nie jesteśmy energiami? Badania nad Reiki a właściwie nad istotą stworzenia, procesu stwarzania i nad tym co jest siłą sprawczą stworzenia są prowadzone od kilkunastu lat i doprowadziły do zupełnie naukowych i niezwykle interesujących rezultatów. Na forum nie wolno polecać linków, które nie odpowiadają określonej linii poglądów moderatorów, więc jeśli chcesz to sama sobie poszukaj na Youtube tego co mówi o tym wybitny badacz znawca tematu Gregg Braden. I ostatnia kwestia. W metodologii naukowej, w przedmiocie nienamacalnym, nie ma zjawiska pewności. Nie licz na to, kochana. Istota Boga - tkwi w tym, że jest On nienamacalny  ! Podobnie zresztą jest w religii, która opiera się na wierze, a nie na udowodnionych faktach.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So maja 15, 2010 11:13 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Cyryl napisał(a): Shamanka,filozofia i medycyna chińska uczą,że energia qi znajduje się w całym wszechświecie.Istnieje przykładowo qi ludzka,qi ziemska i qi niebiańska.Pozyskujemy ją oddychając i przyjmując pokarmy,część jej dziedziczymy od rodziców,kiedy jej braknie -umieramy.Możemy zwiększyć jej ilość w organiżmie poprzez ćwiczenia ruchowe i oddechowe,każdego ranka w chińskich parkach tysiące ludzi się gimnastykuje.Każdy sobie może ćwiczyć ,dlatego nie rozumiem po co inicjacja? Nie ma różnych Qi (Reiki). Ona jest Jedna - jak Bóg jest Jeden. To o czym napisałeś, to obszary, gdzie ta uniwersalna energia się manifestuje. W człowieku, w Planecie, w Kosmosie. Inicjacja w Reiki jest elementem systemu przekazywania świadomości Reiki i pracy z Reiki, szczególnie przy uzdrawianiu. Ponowne odkrycie Reiki w nowych czasach i jej uzdrawiającego działania skutkowało na początku XX wieku określoną szkołą doktora Usui a potem jego następców. Dziś w 2010 roku wiemy już, że inicjacja w Reiki nie jest w ogóle potrzebna. Ludzie bez inicjacji rozwijają się harmonijnie, poznają Boga i mechanizmy stworzenia, w ramach powiększania harmonii uzdrawiają poszczególne istoty i obszary. W międzyczasie powstało tysiące systemów reiki, w których zazwyczaj za pieniądze, można się dowartościować w świadomość typu "Jestem wybranym właścicielem / użytkownikiem Reiki". Dziś bardziej od systemów Reiki istotne jest krzewienie świadomości o tym co piszesz Cyryl, o powszechnej dostępności do uniwersalnej energii życia i miłości. Każdy ma prawo dostępu do Boga i do Jego manifestacji.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So maja 15, 2010 11:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mały Kwiatku, dzięki, pięknie to ujłęaś.
|
So maja 15, 2010 13:25 |
|
 |
Gundam Freedom
|
Gregg Braden? To nawiedzone indywiduum przypomina mi Davida Willcocka, znanego szarlatana i channelera demonów. Jeśli to dla Was 'wybitny znawca tematu' to obawiam się, że szukacie w złych miejscach. Szukacie mądrości, proście Boga.
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.
|
So maja 15, 2010 21:09 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Rozumiem, że to Twoja ocena Gregga Bradena. A jakieś argumenty?
I z Duchem Twoim.
|
So maja 15, 2010 22:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słowa Jezusa często mi towarzyszą, ale nie chcę by Jezus był ze mną. Bóg mi wystarczy.
|
N maja 16, 2010 5:47 |
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Założyłam kiedyś ze ta energia po prostu jest i dziala zgodnie z intencja człowieka. Ale Uniwersalna energia to nie magia. Magia jest tym rodzajem siły i energii, którą ukierunkowujemy intencjonalnie, stąd mówimy np o białej i czarnej magii. OK. Czyli w charakterze dowodu występują Twoje założenia. a) że energia istnieje b) że energia działa w reiki c) że działa zgodnie z intencją czlowieka Uniwersalna energia działa zgodnie z intencją człowieka, ale to nie magia, bo magia jest energią, którą człowiek ukierunkowuje intencjonalnie? Nie widzisz sprzeczności w tym zdaniu?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn maja 17, 2010 20:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zle zrozumials, magia jest rodzajem energii który mzona ukierunkowac zgodnie z wolą i inetncja Reiki nie ukierunkujesz na złe intencje bo nie zadziała, magia tak.
Swoja drogą dziwię sie Wam chrześciajnie ze odmawiacie innym prawa do korzystania z darów Boga, ktory dal nam by móc pomagać innym. Jeśli reiki działa, jest skuteczne i szkody nikomu nie czyni to czemu oczerniacie, demonizujecie itd? Jak ktos według swego sumienia nie uznaje metod naturalnych jako spzrecznych ze swoja wiarą, to niech z nich nie korzysta. Ja wiem, ze nawet egzorcysci pomagają sobie tą energią (reiki) w pracy przy odpędzaniu demonów, to jakos nie logicznym by było, by te demony pzryciągała.
Nie znam reikowca, któy mialby przy sobie byty mroku. Magów, wróżki tak, ale osoby od uzdrawiania praniczneho, czy reiki nie.
|
Pn maja 17, 2010 21:05 |
|
 |
jo_tka
|
Shamanka - już prosiłam o DOWÓD, że jest to dar BOGA. Nie założenie. Na razie go nie podałaś. Skąd wiesz, że egzorcyści posługują się Reiki? Poproszę choć wypowiedź egzorcysty. Nie świeckiego, bo tacy w KK nie istnieją.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt maja 18, 2010 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam znajomego ksiedza egzorcystę, inicowany był do I i II stopnia reiki jeszcze pzrez Siostrę Mariuszę. Mówił, ze podczas egzorcyzmów wspomaga sie reiki.
Prosisz o dowód na to, ze Reiki jest darem od Boga. A ja sie zapytam tak, a co nie jest darem od Boga? Bo wszystko co jest było i będzie dzieje się z woli Boga. Nie masz dodowu na istnienie Boga a odmawiasz prawa do traktowania czegos co jest przyjazne, pomaga, uzdrawia, jako daru od Boga.
Ja w Boga wierzę, powiem, ze moja wiara to juz nie wiara. Ja wiem, ze Bóg istnieje. Czym lub Kim jest - wierzę w to, że jest ponad podizałami, ponad reiligiami, ponad wszystkim. jest Absolutem. Od Niego wszystko pochodzi i do Niego powraca. Reiki, Prana, Chi, Mana to tylko nazyw emanacji Jego Energii. Jakiejś Boskiej cząstki. Nie utożasamiam tego Boga z Bogiem Abrahama, bo ten jest Bogiem tylko Muzułmanów, Żydów i Chrześcijan. A ludzi na świecie jest miliardy, wiele jest też wyznań, odłamów i kultów innych Bogów. Żadna reiligia nie ma na Boga monopolu. Reiki zas skupia ludzi, któzy są ponad podziałąmi, bez względu na swją wiarę i religię, do jakiej należą. Oni chcą tylko pomagać innym. Jak widze jednak dla chrześcijan niesienie pomocy innym to jakieś diabelskie sztuczki.
Powiem Ci, ze kiedy robię zabiegi reiki czuję w dłoniach przepływ tej energii, siłę strumienia jaki pzrechodiz pzreze mnie i kieruje się przez dłonie dalej. Czuję ciepło, czuję ile ktos tej energii pobiera. Kiedy sie wyciszę potrafię tez dostzrec światło tej energii. czyste, pełne ciepłą i miłosci. Po zabiegach reiki czy je robię czy przyjmuję, podobnie po uzdrawianiu pranicznym, czuję wewnetrzny spokój, harmonię, pogodę ducha. Chcę się usmiechać do innych i pocieszać ich, jesli widzę smutek w ich oczach. I według Ciebie powoduje to jakiś demon? Zły byt czy cień z piekła? Spójrz na to obiektywnie i logicznie.
|
Wt maja 18, 2010 12:02 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
A ja poprosze o dowód że reiki nie jest od Boga. I czy napewno to nie to samo co zesłanie Ducha Świętego ?
|
Wt maja 18, 2010 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie. I nie piszcie, ze nie ma o tym w biblii, tylko dowód. Lucyfera też w Biblii nie ma a się zrobiło z niego Ksiecia Pikeieł.
|
Wt maja 18, 2010 12:16 |
|
 |
Moria
|
Reiki - fakty:
Reiki - system światopoglądowo-kultyczny, wywodzący się z ezoterycznego pseudo-buddyzmu, oparty na doświadczeniu inicjacji, którego celem jest uzdrawianie. Nie jest to jednak metoda neutralna, ale właśnie inicjacyjny system duchowy (zakładający w sposób idolatryczny samoubóstwienie człowieka: "bóg wewnętrzny"), jak też sama koncepcja uzdrawiania nie ma charakteru chrześcijańskiego (mimo propagowania synkretyzmu przez tę ideologię, np. odwoływanie się do cudów Chrystusa). Na całym świecie, w ośrodkach zajmujących się sektami Reiki traktowana jest jako niebezpieczna duchowość, a przez wielu nawet jako sekta.
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Wt maja 18, 2010 19:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ło matko a Ty skad takie bzdury wyszperałeś?
|
Wt maja 18, 2010 19:26 |
|
|
|