Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 23, 2025 23:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona
 chrześcijańska joga 
Autor Wiadomość

Bo nie rozumiem, jak owi księżą mogli jednocześnie "uczestniczyć w buddyjskich śpiewach i recytacjach" jednocześnie "nie wznosząc wspólnych modlitw do Buddy" ?

Możlliwe. Są takie słowa czy wezwania, które są wspólne dla wszystkich religii.
Szkoda tylko, że twój cytat był wyrwany z kontekstu i nie podałeś faktu obecności buddystów na Jasnej Górze, gdzie oddali część Matce Jezusa w ikonie jasnogórskiej.

Cz lip 06, 2006 20:48

TEZA
"Kowalski wdepnął w (censored)"

ARGUMENTY PRZECIW TEZIE
- Wcale nie wdepnął
- A nawet gdyby wdepnął, to co, nie wolno?
- Udowodnij mi, że nie wolno wdeptywać w (censored).
- W sumie, to kto powiedział, że to (censored) śmierdzi?
- (censored) jest wspólnym dziedzictwem całej ludzkości.

Cz lip 06, 2006 21:17

Osoby: Torquemada (T) i Filippiarz (F)

T: - udowodni mi, że nie jesteś wielbłądem filippiarzu!
F: - zobacz: oto mój Dowód Osobisty. Jak zapewnie doskonale wiesz, tylko ludzie, ba! Tylko Polacy mogą mieć Dowody Osobisty Rzeczpospolitej Polskiej.
T: - mogę zobaczyc?
F: - ależ proszę.
[...]
T: - ale tu wcale nie ma napisane, że nie jesteś wielbłądem!

Cz lip 06, 2006 21:47

IDEA:
-zagrajmy w mah jonga

ZARZUTY PRZECIW IDEI:
-nie ma dowodów, że mah jong nie jest grą demoniczną
-podaj fragment nauczania Kościoła który pochwala lub choćby dopuszcza granie w mah jonga
-czy fotografowanie się katolika z mah jongiem jest ok? A jakby sie sfotografował z klockami wykonanymi z ludzkich kości to też by było ok?

*myślenia, nie argumentacji, bo tego co robisz TT, to nawet argumentacją nazwać nie można

Cz lip 06, 2006 21:51
Cytuj:
Bo nie rozumiem, jak owi księżą mogli jednocześnie "uczestniczyć w buddyjskich śpiewach i recytacjach" jednocześnie "nie wznosząc wspólnych modlitw do Buddy" ?

Szkoda tylko, że twój cytat był wyrwany z kontekstu i nie podałeś faktu obecności buddystów na Jasnej Górze, gdzie oddali część Matce Jezusa w ikonie jasnogórskiej.

A teraz zróbmy eksperyment myślowy, zmieniając w tekście nazwę jednej fałszywej religii na nazwę innej fałszywej religii:

Cytuj:
Cytuj:
Bo nie rozumiem, jak owi księżą mogli jednocześnie "uczestniczyć w satanistycznych śpiewach i recytacjach" jednocześnie "nie wznosząc wspólnych modlitw do Belzebuba" ?

Szkoda tylko, że twój cytat był wyrwany z kontekstu i nie podałeś faktu obecności satanistów na Jasnej Górze, gdzie oddali część Matce Jezusa w ikonie jasnogórskiej.

Cz lip 06, 2006 21:56

"SS rozstrzelało w południe 1000 Polaków"
A teraz zróbmy eksperyment myślowy, zmieniając jednych Niemców na innych Niemców:
"Niemieccy piekarze rozstrzelali w południe 1000 Polaków"

Cz lip 06, 2006 22:01

Piszmy, piszmy! Póki moderatora nie ma :P

Cz lip 06, 2006 22:06

Szkoła myślenia* a'la konserwa.

IDEA:
-zagrajmy w mah jonga

ZARZUTY PRZECIW IDEI:
-nie ma dowodów, że mah jong nie jest grą demoniczną
-podaj fragment nauczania Kościoła który pochwala lub choćby dopuszcza granie w mah jonga
-czy fotografowanie się katolika z mah jongiem jest ok? A jakby sie sfotografował z klockami wykonanymi z ludzkich kości to też by było ok?

Incognito, gratuluje. Dawno nie widzialem tak trafionego komentarza :D :D .

Cz lip 06, 2006 22:18

Część dalsza toku myślenia konserwy:

"SS rozstrzelało w południe 1000 Polaków"
A teraz zróbmy eksperyment myślowy, zmieniając jednych Niemców na innych Niemców:
"Niemieccy piekarze rozstrzelali w południe 1000 Polaków"

A to wcale nie jest gorsze. Typowa logika Tomka :D :D

Cz lip 06, 2006 22:19

Wbrew sarkazmowi który zawarłem w swoich postach wcale nie uważam, aby to było zabawne. To raczej smutne i straszne, że ktoś jest tak zaślepiony w swojej nienawiści. :?

Cz lip 06, 2006 22:24
Wbrew sarkazmowi który zawarłem w swoich postach wcale nie uważam, aby to było zabawne. To raczej smutne i straszne, że ktoś jest tak zaślepiony w swojej nienawiści. :?

Biję się w piersi, albowiem gorąco pragnę nawrócenia pogan, co jest niewybaczalnym grzechem przeciw dialogowi międzyreligijnemu.

Co więcej, biorę poważnie słowa Chrystusa "Idźcie i głoście ewangelię wszelkiemu stworzeniu, kto uwierzy i przyjmie chrzest będzie zbawiony, kto nie uwierzy, będzie potępiony". A przeciez wiadomo, że ci, którzy interpretują to dosłownie są faszystami, lefebvrystami i fanatykami. Jak wiadomo, gdyby Chrystus żył dzisiaj, to kazałby dialogować i urządzać wspólne medytacje.

Cz lip 06, 2006 22:28

Watpie zebys kogos nawrocil, jezeli zaczynasz od nazywania buddystow, wyznawcami demonow.
Cytuj:
Wbrew sarkazmowi który zawarłem w swoich postach wcale nie uważam, aby to było zabawne. To raczej smutne i straszne, że ktoś jest tak zaślepiony w swojej nienawiści.

Wbrew tym buzkom na koncu wcale nie uwazam tego za smieszne, a jedynie za bardzo trafione. Uwierz, ze plakac mi sie chce, kiedy to czytam.

Cz lip 06, 2006 22:32

Co więcej, biorę poważnie słowa Chrystusa "Idźcie i głoście ewangelię wszelkiemu stworzeniu, kto uwierzy i przyjmie chrzest będzie zbawiony, kto nie uwierzy, będzie potępiony".

Słowa, że nie minie jedno pokolenie nim nadejdzie Królestwo Boże też bierzesz na poważnie?

Cz lip 06, 2006 22:46

"wszystkie dzieła Pana są dobre,
w odpowiedniej chwili dostarcza On wszystkiego, czego potrzeba.
Nie można mówić: 'To od tamtego gorsze',
albowiem wszystko uznane będzie za dobre w swoim czasie."

Cz lip 06, 2006 23:19

Uwielbiam czytać, że coś napisałam, jeśli w temacie nie ma ani jednej mojej wypowiedzi :D

Ale do rzeczy
Zdjęć wspólnej modlitwy zlokalizować mi się nie udało, więc nie będę oceniać, co na nich jest. Myślę, że problemów jest w tym kilka:
1. Medytacja chrześcijańska jest modlitwą. W buddyzmie nie ma modlitwy, bo nie ma do kogo się modlić. Nie ma Boga osobowego, który mógłby modlitwy wysłuchać...
2. Czy wspólną medytację w jednym miejscu można w tej sytuacji w ogóle nazwać wspólną modlitwą?
3. W każdej takiej sytuacji należy uwzględnić również jej rozumienie na zewnątrz.

Kilka cytatów:
Cytuj:
Jeśli osobowe i nieosobowe rozumienie Boga jest równorzędne i wymienne, wóczas modlitwa staje się fikcją, bowiem Bóg nie widzi, nie słyszy, nie ma zdolności poznania i nie wychodzi mi naprzeciw, modlitwa idzie na marne. Modlitwa jest wówczas jedynie namysłem nad sobą, obcowaniem z sobą a nie dialogiem. Może ona być inicjacją w Absolut, próbą odłączenia własnego "ja" i wejścia w nieskończoność, z którą utożsamiam się w głębi serca i w której chcę się zatopić, ale nie ma żadnego punktu zaczepienia, który byłby dla mnie miarą i od którego powinienem jakoś oczekiwać odpowiedzi.

To jest chyba podstawowa różnica między medytacją chrześcijańską i buddyjską.

[wyślę, żeby mi nie skasowało, cdn...]

Pt lip 07, 2006 6:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona