Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie profanujesz mojego kunsztu bo nie jesteś w stanie go sprofanować. I naprawdę najlepiej zrobisz jak przestaniesz ze mną rozmawiać bo jeżeli od bodajże od dwóch stron potwierdzam, że podziały ( PODZIAłY, A NIE SAMą MAGIę) uważam za absurd (TAK, TAK!!), a Ty mi8 nagle wyskakujesz z tym tekstem o brzytwie Ockhama (którą to znam) to mi już ręce opadają i nie widzę sznas na dyskusję z Tobą skoro słowa rozmówcy nie tyle wlatują jednym i wylatują drugim uchem co omijają Cię szerokim łukiem i padają gdzieś jak groch o ścianę.
|
Cz lut 09, 2006 23:06 |
|
|
|
 |
Patataj
|
Ale nadal jest uparcie skłonny głosić, ze isnieje jakaś PSIOnika itd. itd.
Chodzi mi o to, że bez sensu jest nadawac różne terminy i znaczenia tym samym rzeczom. Wytłumacz może czymś się różni wg ciebie magia od tej twojej PSIOniki dla przykładu lub dlaczego OBE to nie jest magia?
_________________ "Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus
|
So lut 11, 2006 0:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najpierw mi wytłumacz co to jest PSIOnika bo z tym terminem spotykam się pierwszy raz.
|
Pn lut 13, 2006 11:21 |
|
|
|
 |
Patataj
|
Skad mam wiedziec co to jest? Nie mam pojecia... Pewnie coś z fantastyki albo z rpg. Lepiej ty wytłumacz, bo juz wczesniej o tym wspominałeś kilka razy.
_________________ "Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus
|
Pn lut 13, 2006 12:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wskaż mi gdzie,a Ci uwierzę bo o PSIOnice nigdy nie słyszałem.
|
Wt lut 14, 2006 11:46 |
|
|
|
 |
MalGanis
|
Odpisałem już Patatajowi, ale post zniknął w tajemniczych okolicznościach.
Odpiszę więc jeszcze raz - Chaota pisał o PSIonice, ewentualnie psionice, Psionice - i znaczenie właśnie tego terminu znamy. [...]
Mam nadzieję, że i ten post nie zniknie w tajemniczych okolicznościach.
Zniknie nie tylko ten, ale wszelkie kolejne czepiające się pisowni ... dobrze wiecie, o czym mowa, więc zacznijcie pisać na temat, zamiast komentować literówki.... baranek
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
Wt lut 14, 2006 13:47 |
|
 |
Patataj
|
Oto cytat z jednej ze stron o tematyce rpg:
"Psionika jest odpowiednikiem magii w systemach fantasy".
Nie ma w rzeczywistości czegoś takiego jak psionika, to tylko czysta fikcja literacka. Z tego wzgledu wielka prośba - nie mieszajcie fikcji z rzeczywistością...
|
Cz lut 16, 2006 16:16 |
|
 |
MalGanis
|
Sporo jest podobieństw między fantasy i s-f a magią, New Age itd.
A jaki z tego wniosek? Żaden [...]
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
Cz lut 16, 2006 18:03 |
|
 |
Patataj
|
Są to tylko pozorne i powierzchowne podobieństwa mające niewiele wspólnego z rzeczywistym obrazem magii... A taki z tego wniosek, że łatwo dochodzi do bezpodstawnego przelania pewnych wymyslonych motywów do świata realnych zjawisk.
|
Pt lut 17, 2006 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aha, czyli amerykański projekt psi-szpiegów (można było obejrzeć o tym program nawet na National Geographic) pochodzący sprzed czasów powstania RPGów wynikał z tego, że rząd amerykański przeczytał coś w nieistniejącym wtedy podręczniku do D&D i postanowił zrobić taki projekt?
Od kiedy to strony o RPGach są dla ciebie taką wyrocznią?
Jeżeli nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak PSIonika to już nie mój problem. Wejdź na wikipedią i poczytaj sobie http://en.wikipedia.org/wiki/Psionics. Pokrótce PSIonika to różne rodzaje zdolności wynikająca z uaktywnienia dodatkowej powierzchni kory mózgowej (na codzień używamy około 10%). Są to zdolności takie jak telepatia, telekineza, pirokineza (częściej w postaci samozapłonu) itd.
Skoro uważasz, że te wszystkie badania nad tymi zagadnieniami prowadzone od wielu lat to efekt nieodróżniania faktów od fikcji przez naukowców to moze pomodlisz się z ich wyzdrowienie co?[/img]
|
Pt lut 17, 2006 22:53 |
|
 |
Patataj
|
To wszystko to jest parapsychologia i zdolności parapsychiczne, natomiast termin psionika pochodzi od jakis hipotetycznych energii Psi, które nie maja żadnych naukowych podstaw i racji bytu, czyli po prostu nie ma czegoś takiego jak energia Psi. Nie nalezy mieszać tego ze zdolnościami parapsychicznymi, które wystepuja w realnym swiecie.
|
N lut 19, 2006 20:37 |
|
 |
Futer8
|
Występują? A, to dobre. Zaskocze Cię - nie występują.
|
N lut 19, 2006 20:42 |
|
 |
Patataj
|
Czuję się zaskoczony... Bardzo ciekawa opinia. Proszę rozwiń i uzasadnij tę myśl.
|
N lut 19, 2006 21:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Otóż Patataju PSIonika jest działem parapsychologii jeśli jeszcze tego nie wiesz. I pod parapsychologię mógłbym też podciągnąć OOBE.
|
Pn lut 20, 2006 14:34 |
|
 |
Patataj
|
Parapsychologia zajmuje się OBE, nawet bardzo intensywnie,
ale co do psioniki to mnie nie przekonasz. Nigdy nie zetknąłem się z takim terminem w poważnym kontekście. Chaota, być może masz na mysli psychotronikę?
|
Pn lut 20, 2006 14:59 |
|
|
|