Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
Nie Cristof. Rozmawiajmy o książce która wykorzystuje bardzo banalne stereotypy opisując wymyslony, nierealny świat czarodziejów. Mam tu na myśli latające miotły, kociołki, gotowanie chwastów. jednorożce, smoki - po prostu mix basni, podań, legend, mitów.
Duży plus dla autorki ze umiała połączyć świat bajek z tym, co znane jest zwykłemu nastolatkowi, że wplotła odrobinę basniowej, dobrej magii w szare życie młodych ludzi.
|
Śr lip 22, 2009 19:18 |
|
|
|
 |
Cristof
|
Niestety magia i czarownicy istnieją Ukyo. To, że Ty byś nie chciała żeby tak było nie zmieni faktów...
|
Śr lip 22, 2009 19:24 |
|
 |
Sareneth
|
Cytuj: Ale czym według Ciebie jest magia Sarenethcie? Jak to się dzieje, że tak się dzieje, że to funkcjonuje? Jakie siły za tym stoją? Chciałbym poznać Twoje zdanie. Nie ściemniaj, że trudno wyjaśnić, ok? Ok! Ale jak nie zrozumiesz, to nie będzie moją winą... Wyjaśnię to tak, jak mnie nauczono: Magia jest myślą, skrępowana słowem, gestem lub inną myślą. Jak to funkcjonuje? Normalnie. Myśl jest tutaj główną siłą sprawczą. Jakie siły za tym stoją? Nie wiadomo, skoro jednym z zaprzeczeń odnośnie magii jest stwierdzenie, że "magia nie istnieje"... Mogę to opisać dokładniej na PW, gdyż i tak to, co dalej chciałbym przekazać zostanie skasowane przez moderację, za złamanie regulaminu... Cytuj: Zresztą demony same to mówią podczas egzorcyzmów
Takie brednie mnie zwyczajnie bawią. "Nie wierz sztanaowi, gdyż jest mistrzem kłamstwa" "ani nie wierz w żadne jego słowo". Kiedy "szatan" podczas egzorcyzmów twierdzi, że Jezus nie umarł, że miał stado dzieci, lub pochodzi z MArsa - to kłamstwo! Ale kiedy ten sam "Szatan" twierdzi, że aborcja jest zła, wróżbiarstwo i magia również, to wszyscy musimy mu wierzyć. Brednie?
Skoro KK nie jest instytucją świecką, to dlaczego o dogmatach tego kościoła, lub o najważniejszych jego ustaleniach decydują ludzie?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Śr lip 22, 2009 20:02 |
|
|
|
 |
Cristof
|
Kiedy egzorcysta zaklina szatana imieniem Pana, żeby mówił prawdę, to nie ma on innego wyjścia. Na szczęście nasz Pan jest silniejszy, a demony czują respekt przed Nim.
Dlaczego moderacja miałaby skasować to co chcesz napisać o magii? Nie rozumiem? Myślę, że chętnie by się wszyscy dowiedzieli w końcu
Skoro nawet magowie nie wiedzą jaka siła stoi za działaniami magicznymi to jest to napewno działanie duchowe, szatańskie, bo przecież nie boskie. Nasz Pan brzydzi się wszelkimi praktykami magicznymi na czego poparcie jest cała masa cytatów z Pisma Św.
Ludzie ci są "robotnikami w winnicy Pana", "narzędziami w Jego ręku" przez które On działa.
|
Śr lip 22, 2009 20:29 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Cristof napisał(a): Niestety magia i czarownicy istnieją...
... tylko że nie mają nic wspólnego z opisami z HP.
To co pisze p. Rowling jest barwną, pasjonującą, wzruszającą a czasem pouczającą fikcją.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr lip 22, 2009 20:31 |
|
|
|
 |
Cristof
|
W HP są liczne ODWOŁANIA do realnej magii. HP nie jest czystą fikcją.
|
Śr lip 22, 2009 20:36 |
|
 |
r4dz10
|
Cristof napisał(a): W HP są liczne ODWOŁANIA do realnej magii. HP nie jest czystą fikcją.
magia z Harrego Pottera nie jest realna. kiedyś kolega wycelował patykiem w pieska, powiedział "avada kedavra" i piesek biega jakoś do dziś  dla niewtajemniczonych to zaklęcie ma na celu zabójstwo.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz lip 23, 2009 8:24 |
|
 |
Sareneth
|
Cristof napisał(a): W HP są liczne ODWOŁANIA do realnej magii. HP nie jest czystą fikcją.
W Harrym Potterze jest magia przedstawiano w sposób, w jaki widzi to 3/4 społeczności: machmy patykiem i z jego końca wylatuje zaklecie...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz lip 23, 2009 11:08 |
|
 |
Cristof
|
Mam pytanie. Czy według was przedstawienie magii w HP (w sposób może nie w 100% zgodny z tą prawdziwą) może zachęcić ludzi (szczególnie dzieci, ale i dorosłych) do prawdziwego się nią posługiwania?
|
Cz lip 23, 2009 12:27 |
|
 |
Sareneth
|
Nie. MAgia jak już pisałem jest jedynie tłem dla wydarzeń. Gdyby Rowling napisała książkę o Ziucie z Pcimka Górnego, która potrafi pluć na odległosc, i gdyby ta książka miała takie same cechy jak Harry Potter, to też byłby to hit...
Jedyne, do czego moze ta ksiazka namówić, to do latania z patykiem po polu i krzyczenia Avada Kedvra do każdego. Tylko, że te dzieci nie będą Voldemortem, a Harym, Ronem, Hermioną lud Dumbledorem...
|
Cz lip 23, 2009 12:35 |
|
 |
Ukyo
|
Dodam jeszcze, że w sumie to ja ganiałam po polach z patykiem i wyobrażałam sobie że jestem czarodziejką na długo przed tym, jak Rowling wydała Pottera.

|
Cz lip 23, 2009 12:54 |
|
 |
r4dz10
|
Cristof napisał(a): Mam pytanie. Czy według was przedstawienie magii w HP (w sposób może nie w 100% zgodny z tą prawdziwą) może zachęcić ludzi (szczególnie dzieci, ale i dorosłych) do prawdziwego się nią posługiwania?
nie wiem jak z innymi, ja w magię nie wierzyłem i nie wierzę, więc HP do niczego mnie nie zachęcało.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz lip 23, 2009 12:54 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Cristof napisał(a): Mam pytanie. Czy według was przedstawienie magii w HP (w sposób może nie w 100% zgodny z tą prawdziwą) może zachęcić ludzi (szczególnie dzieci, ale i dorosłych) do prawdziwego się nią posługiwania?
Nie.
Posługiwanie się magią opiera się na innych mechanizmach, przynosi inne skutki i wymaga zupełnie innych predyspozycji niż te opisane w HP.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Cz lip 23, 2009 12:58 |
|
 |
Sareneth
|
Ukyo napisał(a): Dodam jeszcze, że w sumie to ja ganiałam po polach z patykiem i wyobrażałam sobie że jestem czarodziejką na długo przed tym, jak Rowling wydała Pottera.  Nie ty jedna. Znam osoby, ktore bawiły sie w "Czarodziejki z księżyca"
|
Cz lip 23, 2009 13:00 |
|
 |
Ukyo
|
Cristof - także mogę z czystym sumieniem powiedzieć NIE.
Ten, co wierzy w magię i ma o niej jakieś tam pojęcie nie będzie się wzorował na Potterze! A z kolei ci, którzy w magię nie wierzą, nie mają o niej pojęcia, czary z Pottera traktować będą jak te z Kopciuszka czy Królewny Śnieżki.
Sareneth dobrze napisał - ludzi nie przyciąga magia, ludzi przyciągają przygody chłopca, który mimo ze zwyczajny, pełen wad, może być bohaterem i dzięki dobremu sercu ocalić świat. 
|
Cz lip 23, 2009 13:09 |
|
|
|