Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 5:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 pomocy 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: pomocy
Aiveena napisał(a):
Bardzo chętnie na nią spojrzę, choć nie gwarantuję, że podejmę próbę jej rozwiązania. I nawiasem, nie sądzę by jakakolwiek zagadka była w stanie sprawdzić wiedzę w określonym zakresie.

Hm... daj pomyśleć. Moge dac kilka?

1. "Pomiedzy bykiem a orłem mieszka lew, oraz poprzez głowę mogą być wyrażone".
2. "On, który świeci i rządzi ponad wszystkimi, zsyła swoje światło na swą wieczną kochankę, Nią, która leży pod nim i jest mu posłuszna, postrzegając jego światło i się nim żywiąc".
3. 1 + 1 = 3. 3=4. (To juz gdzies na forum bylo, jesli nie usuneli, ale ja powtorze)
4. Jak na górze tak i na dole. - To jest bardzo znana fraza, to dalem tylko z ciekawosci jak duzo osob na tym forum wie co ona znaczy. To tez jest sprawdzian z wiedzy.

W pierwszej dalem podpowiedzi zaznaczajac najwaznieszcze rzeczy, reszte daje bez podpowiedzi.

Molly napisał(a):
Ty sam chcesz się zbawić ... Tylko Bóg o tym decyduje. I to Ty masz problem z rozumowaniem , niestety .

Więc miałem racje i nie zrozumiałaś tego co napisałem.

Molly napisał(a):
Wybieram opcję czysta ślepa wiara .

Za to ja nie mowie ze to zly wybor. To jeden z wielu, oraz rownie dobry.

...

Molly oh Molly...

Daje sobie spokuj juz z twoimi komentarzami.

Wt cze 14, 2011 18:05

tomek92pl napisał(a):

1. "Pomiedzy bykiem a orłem mieszka lew, oraz poprzez głowę mogą być wyrażone".
2. "On, który świeci i rządzi ponad wszystkimi, zsyła swoje światło na swą wieczną kochankę, Nią, która leży pod nim i jest mu posłuszna, postrzegając jego światło i się nim żywiąc".
3. 1 + 1 = 3. 3=4. (To juz gdzies na forum bylo, jesli nie usuneli, ale ja powtorze)
4. Jak na górze tak i na dole. - To jest bardzo znana fraza, to dalem tylko z ciekawosci jak duzo osob na tym forum wie co ona znaczy. To tez jest sprawdzian z wiedzy.

1. Byk to ofiarność i wytrwałość, lew - siła i odwaga, orzeł - przenikliwość, zaś głowa to rozum. Te trzy zwierzęta to symbole Ewangelli i ewangelstów. Jest jeszcze symbol człowieka (Ew. Marka), byk Łukasz, lew Mateusz, orzeł Jan. Zwierzęta te i człowiek wskazują na charakter poszczególnych Ewangelii - Mareka najprostsza, u Mateusza najwęcej jest przypowieści o królestwie niebieskim, Łukasz ma rzobudowaną cześć pasyjną, zaś Jana jest najbardziej przenikliwa. Tak więc chodzi o Ewangelie.

2. Przywodzi mi to Tao, jedność Yin i Yang - dwie przeciwstawne i komplementarne siły, tworzące moc.

3. 1+1 = 3 to zagadka Bertranda Rusella, pt "Czy Rusell jest papierzem?". Rusell nie jest papieżem, wtedy 1+1=2. Przypuśmy, że mu się wydaje że nim jest (choć nie jest), czyli jest w błędzie, a więc 1+1 nie może być dwa (bo wtedy wiedziałby że nie jest papieżem), zatem 1+1=3? Dlaczego 3? Bo mamy papieża, Rusella i kogoś kto jest Rusellem, ale nie do końca bo mu się zdaje że jest kimś innym. A choć w rzeczywistości mamy dwie osoby, to wirtualnie mamy do czynienie z trzema. Dlatego 1+1=3.
Jeśli chodzi o te 3=4, to dalej pojadę już arytmetycznie (oczywiście to jest błędne, ale chodzi o pokazanie fałszu dowodu na podstawie fałszywej przesłanki.
Przypuśćmy że a=1, b=3, c=4 i że 3=4
3=4, zatem b=c;
b=a+a zgodnie z fałszywą zasadą 1+1=3
c=a+a+a (skoro c=b+a, to c musi równać się a+a+a - gdyby c=4a, to wtedy c=b+2a, zatem c!=b, czyli 3 nie równa się 4, tylko 5).
a+a=a+a+a / +a - dodajemy a do obu stron
a+a+a=a+a+a+a
zatem mamy
3a=4a / /a - dzielimy przez a obie strony i wychodzi
3=4

4. Zdanie to pochodzi ze szmaragdowej tablicy, starożytnego arabskiego traktatu alchemicznego. To zasada alchemiczna, wolnomularska i ezoteryczna. I znowu można ją uzasadnić matematycznie (tym razem prawidłowo), przez inwersję czyli odwrócenie
f(x)=1/x - to funkcja inwersji

np. x = 1000, więc f(x) = 1/1000
Jeśli x=1/1000 - czyli argumentem funkcji inwersyjnej staje się je wartość, a więc dokonujemy inwersję inwersji.
to f(x)=1/(1/1000), a zatem f(x)=1000 - to co było na dole przeszło na górę i vice versa.

Cz cze 16, 2011 2:07
czasowo zablokowany

szyszkownik napisał(a):
1. Byk to ofiarność i wytrwałość, lew - siła i odwaga, orzeł - przenikliwość, zaś głowa to rozum. Te trzy zwierzęta to symbole Ewangelli i ewangelstów. Jest jeszcze symbol człowieka (Ew. Marka), byk Łukasz, lew Mateusz, orzeł Jan. Zwierzęta te i człowiek wskazują na charakter poszczególnych Ewangelii - Mareka najprostsza, u Mateusza najwęcej jest przypowieści o królestwie niebieskim, Łukasz ma rzobudowaną cześć pasyjną, zaś Jana jest najbardziej przenikliwa. Tak więc chodzi o Ewangelie.

Tak, to moze i jedna z interpretacji chociaz i nie do konca idealna. Co ona w takim razie dokladnie oznacza? Zastosuj to do 5 roznych rzeczy, a najlepiej podaj mi co nas ta zagadka uczy, jakiej zasady.
Ktos inny?
szyszkownik napisał(a):
2. Przywodzi mi to Tao, jedność Yin i Yang - dwie przeciwstawne i komplementarne siły, tworzące moc.

3. 1+1 = 3 to zagadka Bertranda Rusella, pt "Czy Rusell jest papierzem?". Rusell nie jest papieżem, wtedy 1+1=2. Przypuśmy, że mu się wydaje że nim jest (choć nie jest), czyli jest w błędzie, a więc 1+1 nie może być dwa (bo wtedy wiedziałby że nie jest papieżem), zatem 1+1=3? Dlaczego 3? Bo mamy papieża, Rusella i kogoś kto jest Rusellem, ale nie do końca bo mu się zdaje że jest kimś innym. A choć w rzeczywistości mamy dwie osoby, to wirtualnie mamy do czynienie z trzema. Dlatego 1+1=3.
Jeśli chodzi o te 3=4, to dalej pojadę już arytmetycznie (oczywiście to jest błędne, ale chodzi o pokazanie fałszu dowodu na podstawie fałszywej przesłanki.
Przypuśćmy że a=1, b=3, c=4 i że 3=4
3=4, zatem b=c;
b=a+a zgodnie z fałszywą zasadą 1+1=3
c=a+a+a (skoro c=b+a, to c musi równać się a+a+a - gdyby c=4a, to wtedy c=b+2a, zatem c!=b, czyli 3 nie równa się 4, tylko 5).
a+a=a+a+a / +a - dodajemy a do obu stron
a+a+a=a+a+a+a
zatem mamy
3a=4a / /a - dzielimy przez a obie strony i wychodzi
3=4

Odpowiadajac na 2 a potem dajac taka odpowiec na 3 nie wiesz co to znaczy, nie zrozumiales wlasnej definicjy w pytaniu 2. Czyli trzy kompletnie zawaliles a dwa blisko byles ale spaprales swoja definicje odpowiedzia na pytanie 3.

szyszkownik napisał(a):
4. Zdanie to pochodzi ze szmaragdowej tablicy, starożytnego arabskiego traktatu alchemicznego. To zasada alchemiczna, wolnomularska i ezoteryczna. I znowu można ją uzasadnić matematycznie (tym razem prawidłowo), przez inwersję czyli odwrócenie
f(x)=1/x - to funkcja inwersji

np. x = 1000, więc f(x) = 1/1000
Jeśli x=1/1000 - czyli argumentem funkcji inwersyjnej staje się je wartość, a więc dokonujemy inwersję inwersji.
to f(x)=1/(1/1000), a zatem f(x)=1000 - to co było na dole przeszło na górę i vice versa.

Probuj dalej.

Pt cze 17, 2011 22:16

O rety, czuję się jak w szkole... :oops:
Podchodzisz do tego zbyt poważnie jak dla mnie. Ja to traktuje z przymróżeniem oka, jako zabawę i miłą rozrywkę intelektualną. Rozkminianie takich rzeczy, aczkolwiek może być ciekawe i emocjonujące, nie prowadzi do wzrostu mądrości, do rozumienia istoty cierpienia. Inaczej mówiąc wyrosłem już z potrzeby udawadniania sobie i komuś czegoś.
Równie dobrze ja mogę zapodać jakieś tam zagadki w stylu koanów zen i proszę niech się wszyscy głowią co autor miał na myśli - np. "Ile jest ziarenek piasku na Pustyni Błędowiskiej?" Tak więc aż tak to mnie nie rajcuje, szkoda mi czasu. Powiedziałem co wiedziałem, a zamiast rozkminania tego w nieskończoność wolę zająć się czymś innym.
Ps. Kiedyś też mi się wydawało, że jak będę dużo wiedział to odkryję dlaczego jest tak jak jest. Tymczasem wiedza a mądrość nie koniecznie idą ze sobą w parze. Można dużo wiedzieć i być głupcem i vice versa. Co na górze, to na dole.
A poza tym całość jest czymś więcej niż tylko sumą swoich części.

Pt cze 17, 2011 22:56
czasowo zablokowany

szyszkownik napisał(a):
Rozkminianie takich rzeczy, aczkolwiek może być ciekawe i emocjonujące, nie prowadzi do wzrostu mądrości, do rozumienia istoty cierpienia.

Moze zgadywanie zagadek nie, ale ich zrozumienie tak, owszem, a zwlaszcza numer 2. To ze podchodzisz do tego z przymróżeniem oka, jako zabawe, nie da ci tego zrozumienia. Wiedzy nie zdobedziesz rozwiazujac te zagadki (szansa jest ale watpie w to, bo jest mala).

szyszkownik napisał(a):
Tak więc aż tak to mnie nie rajcuje, szkoda mi czasu. Powiedziałem co wiedziałem, a zamiast rozkminania tego w nieskończoność wolę zająć się czymś innym.

Zagadka miala na celu pokazanie Avieenie, ze mozna dzieki nim w pewnym stopniu okreslic wiedze czlowieka na temat mistycyzmu. To ze ktos to musi rozkminiac w nieskonczonosc jest dowodem ze mistykiem nie jest, ale to ze zagadke numer 2 dosc szybko rozwiazales (prawie rozwiazales! ) to znaczy ze potrafisz czytac i mysles, spostrzegac takie proste rzeczy. Za tu masz u mnie plus.

szyszkownik napisał(a):
Ps. Kiedyś też mi się wydawało, że jak będę dużo wiedział to odkryję dlaczego jest tak jak jest. Tymczasem wiedza a mądrość nie koniecznie idą ze sobą w parze. Można dużo wiedzieć i być głupcem i vice versa.

Zgadza sie.
szyszkownik napisał(a):
Co na górze, to na dole.

Nadal nie zalapales :) Nie dziwie sie, do tego jednak trzeba sie troche poduczyc.

szyszkownik napisał(a):
A poza tym całość jest czymś więcej niż tylko sumą swoich części.

Dokladnie. Dlatego wlasnie, dokladniejsze zrozumienie niektorzych rzeczy o ktorych byla zagadka (oraz wielu innych), przychodzi po zapoznaniu sie z nimi wszystkimi, i zrozumieniu ich calkowicie. Wtedy przychodzi nowy rodzaj 'wiedzy' ktory pomaga zastosowac je do wszystkiego.

So cze 18, 2011 14:53

tomek92pl napisał(a):
Dokladnie. Dlatego wlasnie, dokladniejsze zrozumienie niektorzych rzeczy o ktorych byla zagadka (oraz wielu innych), przychodzi po zapoznaniu sie z nimi wszystkimi, i zrozumieniu ich calkowicie. Wtedy przychodzi nowy rodzaj 'wiedzy' ktory pomaga zastosowac je do wszystkiego.

O jakim nowym rodzaju wiedzy piszesz? Co to za wiedza, i do czego zastosowaniu jest pomocna?

N cze 19, 2011 1:10
czasowo zablokowany

szyszkownik napisał(a):
O jakim nowym rodzaju wiedzy piszesz? Co to za wiedza, i do czego zastosowaniu jest pomocna?

Roznie sie nazywa, logos, great arcanum, etc. Zastosowanie jest do wszystkiego. Doslownie wszystkiego.

N cze 19, 2011 2:27

E tam, do wszystkiego to znaczy do niczego tak naprawdę. Chyba że jesteś w stanie podać przykład do czego konkretnie ci się przydała ci się ta wiedza, oprócz podbudowywania ego.

N cze 19, 2011 11:49
czasowo zablokowany

Apollonius of Tyana, Alexander the Great, Paracelsus, Napoleon Bonaparte, etc. etc. Znasz tych wszystkich ludzi? Wiesz juz czemu zawdzieczaja to co osiagneli? Pomysl o rzeczach jak Kamien Filozoficzny, uniwersalny lek etc. Oczywiscie te rzeczy nie istnieja, lecz ich wlasciwosci mozna osiagnac po dokonczeniu "Wielkiego Dziela" i zrozumieniu The Great Arcanum. To o nim wspominal Samael Aun Weor i wiele innych.

N cze 19, 2011 12:43

tomek92pl napisał(a):
Apollonius of Tyana, Alexander the Great, Paracelsus, Napoleon Bonaparte, etc. etc. Znasz tych wszystkich ludzi? Wiesz juz czemu zawdzieczaja to co osiagneli? Pomysl o rzeczach jak Kamien Filozoficzny, uniwersalny lek etc. Oczywiscie te rzeczy nie istnieja, lecz ich wlasciwosci mozna osiagnac po dokonczeniu "Wielkiego Dziela" i zrozumieniu The Great Arcanum. To o nim wspominal Samael Aun Weor i wiele innych.

Acha i oni ci tak imponują. No to powodzenia.
A i zapomniałeś wspomnieć o Himmlerze - on też dużo osiągnął.
Oj bracie, daj sobie lepiej z tym spokój, gdyż możesz sobie skomplikować życie.
Oczyszczaj umysł, czyń wszelkie dobro i unikaj wszelkiego zła. Oto jest najprostsza i najlepsza zagadka (co nie znaczy że łatwa do zastosowania w praktyce), zrozumienie której wiedzie do zakończenia wszelkiego cierpienia i do szczęścia tu i teraz (co nie znaczy że braku problemów wogóle).

Ostatnio edytowano N cze 19, 2011 13:23 przez szyszkownik, łącznie edytowano 1 raz

N cze 19, 2011 13:03
zbanowany na stałe

tomek92pl napisał(a):

To może lepiej skorzystać z NLP; nauczyć się Modelowania, założyć i odpalić jakąś kotwicę i gotowe. Programów wzmacniajacych ego maja bez liku. A zaoszczędzony czas mozna spozytkować na cos sensowniejszego.

N cze 19, 2011 13:11
zbanowany na stałe

waldekk napisał(a):
To może lepiej skorzystać z NLP; nauczyć się Modelowania, założyć i odpalić jakąś kotwicę i gotowe. Programów wzmacniajacych ego maja bez liku. A zaoszczędzony czas mozna spozytkować na cos sensowniejszego.

I to właśnie jest magia, traktowana przez Kościół Katolicki jako grzech.

N cze 19, 2011 13:32
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):

Nie wiem co ma wspólnego NLP z magią ale ...
Kościół Katolicki to autorytetem dla mnie nie jest a raczej kojarzy mi sie z pedofilią.
Więc niech sobie głoszą co chcą, byle ręce trzymali...

Ostatnio edytowano N cze 19, 2011 13:48 przez waldekk, łącznie edytowano 1 raz

N cze 19, 2011 13:38
zbanowany na stałe

waldekk napisał(a):
Nie wiem co ma wspólnego NLP z magią

Gdy się dowiesz, może być za późno ...

N cze 19, 2011 13:48

maly_kwiatek napisał(a):
waldekk napisał(a):

Wiesz mały_kwiatku mineły już te czasu kiedy ksiądz z ambony huknął że coś jest grzechem, a wierni pokornie spuszczali łby, bo sprzeciw oznaczał stos, ostracyzm lub przynajmniej wytykanie palcami.
Dzisiaj mówienie do ludzi, że coś jest grzechem już nie trafia (nawet do katolików, nie mówiąc o reszcie społeczeństwa), a wywołuje uśmiech politowania. Co zatem pozostaje? Trzeba wiedzieć, dlaczego coś jest grzechem, lub mówiąc po buddyjsku działaniem niekorzystnym, niosącym cierpienie. Tylko zrozumienie tego, może powstrzymać kogoś przed popadnięciem w tarapaty. Sęk w tym, że sam osobiście wątpię, żeby moje ostrzeżenia, czy twoje powstrzymały tomka92pl przed szukaniem kamieni filozoficznych, wnikaniem w arkana i czynieniem innych tego podobnych głupot.
Usilnie wierzy w swoje, tak jak wierzyli ci chrześcijanie, którzy mordowali dla Boga. Bo lgnięcie do obiektów mentalnych jakimi są poglądy czy idee, jest najsilniejszym rodzajem iluzji, znacznie trudniejszym do uchwycenia i opanowania, anizeli pragnienie przyjemności zmysłowych, jak również przynoszącym najwięcej cierpienia sobie i innym (wojny, totalitaryzmy itd).
Mam tylko nadzieję, że nawet jeśli tomek92pl, coś tam sobie ubzdura, to i tak nie zastosuje tego na szerszą skalę.

N cze 19, 2011 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona