Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna strona
 Harry Potter 
Autor Wiadomość

Mała dygresyjka:
I tak wszyscy ostatecznie dowiemy się po śmierci jak to jest ;) Bo przed śmiercią nikt nie ucieknie...

po śmierci nic się nie dowiemy, bo będziemy gnić w trumnie lub leżeć w urnie na półce ;) działajmy, póki można.

Cz lip 30, 2009 18:35

Egzorcyzmy. 13 - letniego chłopca musi przytrzymywać 12 dorosłych mężczyzn, gdyż posiada nadludzką siłę. Na słowa modlitwy wydziera się okropnie. Bluźni przeciwko Bogu Ojcu, Jezusowi, Maryi, pluje na krzyż, przeklina, gryzie, drapie. Nagle Ty wchodzisz z linijką i cyrklem: "Poczekajcie, dajcie mi odmierzyć. Chciałbym zaobserwować dowód naukowy." IRRACJONALNE.
I tu okazuje się, z e nie znasz sie na NAUCE. To jest własnie RACJONALNE.

Dlaczego NIGDY nie ma osób z zewnątrz, aby to potwierdziły? Takich właśnie jak ja, które by chciały wejść z miarką. Urządzeniem do pomiaru siły...

Czy zdajesz sobie sprawę, ze to byłby DOWÓD?

Ale dowodów brak, choć przysłużyłyby się słusznej sprawie.

Czyżby złe duchy w obliczu naukowca traciły siły? A może ich nie ma, a wszystkie te opowieści osa tylko zmyśleniem?

Cz lip 30, 2009 18:37

Czyżby złe duchy w obliczu naukowca traciły siły? A może ich nie ma, a wszystkie te opowieści osa tylko zmyśleniem?

złe duchy nie tracą sił, one po prostu wolą, by ludzie w nie nie wierzyli, dlatego przy naukowcu się ukrywają! jak możesz nie wierzyć funkcjonariuszowi Bożemu, tylko opierać się na jakiejś tam nauce?!

Cz lip 30, 2009 18:41

Biblistyka to trochę co innego, bo rozumienie znaczenia liczb konieczne jest czasem do zrozumienia przekazu - z numerologią nie ma to nic wspólnego.
O biblistyce nie pisałem. Numerologia ma początek w hebrajskim. Języku.

jo_tka napisał(a):
Z punktu widzenia Kościoła każda próba badania przyszłości (wróżby) czy wpływania na nią z wykorzystaniem sił nadnaturalnych (magia), określania charakterystyki osób na podstawie imienia, nazwiska czy daty i godziny urodzenia (a więc numerologia czy horoskopy) jest złem. Do tego żadna klasyfikacja mi nie jest potrzebna. Wszystko idzie do kosza.
Czemu złem jest zbadanie liczby imienia? Nie przywołuje ŻADNYCH sił nadnaturalnych. Ba, nie muszę się odżegnywać od Boga - mogę wierzyć, ze to Bóg, który kieruje Wszechświatem, kieruje wszystkim. Zatem czemu numerologia jest złem?

jo_tka napisał(a):
W nauce ma to wymiar badania obserwacyjnego, w którym stwierdza się współistnienie stanów A (praktyki jw) i B (opętanie). W grupie osób zniewolonych kontakt z magią stwierdza się często. Potrafisz to zanegować? Masz dane, które stwierdzają co innego?
Nie mam danych, o których mówisz. Najpierw zacytuj mi współzależność między A i B UDOWODNIONĄ NAUKOWO, wtedy będziemy mówili, że jest związek. Przekonanie jednego czy 666 egzorcystów to jeszcze nie jest dowód naukowy.

A zatem, jak na razie, związku takiego NIE MA.

Cz lip 30, 2009 18:46

Bo kto jest winny w pierwszej kolejności, jeżeli 12 latek wkłada drucik do kontaktu? Dziecko, bo już jest duże na tyle, zeby wiedziec że to niebezpieczne. Potem rodzic bo nie przypilnował. A na końcu ten, ktory dał drucik. Nie odwrotnie.
Nikt. W moim domu moje dziecko może wkładać tuzin drucików do kontaktu. Nie zabraniam mu, bo NIC mu się nie stanie.

Czy ktoś kiedykolwiek UDOWODNIŁ skuteczność magii? Jakichkolwiek zjawisk "paranormalnych"? Albo w jakimś piśmie naukowym (typu science, czyli nie teologicznym) UDOWODNIONO istnienie "opętania" lub związku między dokonywaniem rytuałów magicznych (lub wróżeniem) a opętaniem?

NIE.

Osobiście NIE zajmuję się obecnie magią czy wróżbami, z jednego powodu: bo Kościół mówi NIE. To mi wystarcza, nie potrzebuję zmyślanych historii. Jeśli papież orzeknie (zgodnie z ceremoniałem nieomylności), że grzechem jest noszenie czarnych skarpetek, mi to wystarczy. Nie potrzebuję zmyślonych uzasadnień od pseudo-teologów.

Cz lip 30, 2009 18:52

Nawiasem mówiąc, właśnie stwierdziłeś, że książka może być szkodliwa, skoro rodzice w pewnych sytuacjach powinni ją zabrać.

Dla mnie też HP moze być szkodliwy. Ze względu na treści, ale nie MAGIĘ. Po prostu to nie jest ksiażka dla 5 latków, i przedszkolakowi nie dałbym siódmego tomu.

jo_tka napisał(a):
Już napisałam: podział magii mnie z gruntu nie interesuje. Każda klasyfikacja jest dla mnie nieużyteczna. Być może jednak dla kogoś jest - chyba że mija się z faktami?
Tylko, ze się rozbija całość o: co to jest magia... Myślenie magiczne... No i: czy to, co jest w HP, ma jakiś związek z magia realną, czy raczej z bajkami?

Nawiasem mówiąc, sporo katolików praktykuje MAGIĘ. I się z tego nie spowiada, nawet się tym SZCZYCĄ. Ślady tejże magii można znaleźć w kościołach... Kto wie, o czym piszę?

Cz lip 30, 2009 18:57

Ukazuje miłość i przyjaźń - owszem. Ale czemu to musi być miłość i przyjaźń dwóch okultystów?
A okultyści nie mają się miłować i przyjaźnić? Taka jest twoja nauka?

Cz lip 30, 2009 19:02

Djdomin - fajnie by było gdyby nauka mogła wszystko wyjaśnić. Bardzo bym się cieszył z tego.
r4dz10 - tego czy będziesz gnił w trumnie czy będziesz co innego robił - NAUKOWO dowiesz się też po śmierci ;)

"Cogito ergo sum", co? Fajnie by było.

Cz lip 30, 2009 19:07

Taa.. naukowo. Dostaniesz nobla r4dz10, jak opowiesz, co widziałeś w trumnie. Nie zapomnij zadzwonić do komitetu noblowskiego! z trumny międzymiastowe są chyba za darmo. Zależy tylko jaki masz plan taryfowy..

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lip 30, 2009 19:10

Sareneth, naprawdę nie wyczuwasz ironii? Weź się w garść człowieku, trochę humoru ;)

Cz lip 30, 2009 19:11

Wyczuwam ironię. I ją rozbudowuję. Dlatego nie cytuję.

Swoją drogą czy wy wszystko musicie mieć zbadane, poznane i zmierzone racjonalnie?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lip 30, 2009 19:13

r4dz10 - tego czy będziesz gnił w trumnie czy będziesz co innego robił - NAUKOWO dowiesz się też po śmierci Mruga 2

naukowo jest dowiedzione, że każdy kończy w piachu - przejdź się na cmentarz. a życie po śmierci jest już tylko kwestią wiary.

Cz lip 30, 2009 19:20

A NAUKOWY pewnik czy jest czy nie, będziesz miał po śmierci. Nie cieszysz się? ;)
Każdy naukowiec chciałby to rozgryźć, a Ty nic...
Myślę, że nawet Harry Potter, wielki racjonalista, by nie poskąpił. ;)

Cz lip 30, 2009 19:23

A NAUKOWY pewnik czy jest czy nie, będziesz miał po śmierci. Nie cieszysz się? ;)
Każdy naukowiec chciałby to rozgryźć, a Ty nic...
Myślę, że nawet Harry Potter, wielki racjonalista, by nie poskąpił. ;)

nie wierzę w życie pozagrobowe, ale fakt: jeśli istnieje, przekonam się o tym; jeśli nie - to nie będę istniał, więc tu nie ma mowy o jakimkolwiek poznaniu prawdy poznaniu.

Cz lip 30, 2009 19:30

I idąc tym tokiem myślenia w pełni racjonalnie czy Harry Potter jest zły czy nie, dowiesz się dopiero po śmierci. ;)

Dobrze, że ja nie potrzebuję tyle czekać ;)

Cz lip 30, 2009 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna strona