Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
Cristof napisał(a): Uważam, że o. Posacki może nie w 100%, ale w większości znacznej pisze prawdę. Jest godny zaufania, w końcu to egzorcysta. Zna się chłop na rzeczy, można nawet napisać  Jest wiarygodny nie tylko ze względu na swoje wysokie wykształcenie (wyższe niż Rowling? chyba tak), ale i bogate doświadczenie praktyczne. Czegóż chcieć więcej? Ot, chocby prostej umiejętności jaką posiadac powinien każdy gimnazjalista - czyli umiejętności czytania ze zrozumieniem i interpretacji prostej powieści dla młodziezy gdzie dobro jest ładne i sympatyczne, natomiast zło jest niemiłe, cuchnące aż chwilami razi starszego czytelnika. Dowiodłam Ci po kilku przykładach ze Posacki najnormalniej myli się w przypadku fabuły i wymowy cyklu, czemu więc nie mogę zakładać, ze reszta także jest manipulacją? Ty zakłądasz z góry ze on, jako człowiek wykształcony, nie moze się mylić, a ja mam prawo przypuszczać, ze owo wykształcenie dało mu do ręki narzędzia ułatwiające manipulację przekazem - własnie duża wiedza sprzyja tworzeniu nadinterpretacji i przekłamań wiarygodnych w oczach niedoinformowanych. Cristof napisał(a): Kościół jest godny zaufania, bo jest skarbnicą dwutysiącletniej mądrości, której nie puszcza się (nie wolno do tego dopuścić) z dymem. A kto tak robi, ten zazwyczaj za dużo w głowie nie ma...- smutna prawda. Nawet ateiści umieją docenić niektóre starania KK. A więc, jeśli zarzucacie kłamstwo Posackiemu, to zarzucacie go również Ratzingerowi, który jest obecnym Papieżem (bardzo popiera on działalność egzorcystów). I tu uległeś manipulacji Kuby. O ile wiem, kardynał wyraził jedynie zadowolenie z napisania przez tę kobietę "pracy" o Harrym Potterze, który wtedy rzeczywiście był nadzwyczaj popularny i dzieci na chwilkę odłożyły maskę Batmana czy lalkę Barbie na rzecz pelerynek jakie nosili Hermiona i Ron. Cristof napisał(a): Uważacie, że Papież kłamie? Oj nieładnie, nieładnie, paskudnie wręcz!
On jeszcze wtedy nie był papieżem. Watpię że przeczytał książeczkę ze smiesznym obrazkiem chłopca w okularach siedzącego na miotle. Popełnił błąd. Podobno ludziom czasem się to zdarza. 
|
Śr sie 05, 2009 22:47 |
|
|
|
 |
Leontodon
|
Cristof napisał(a): Polecam więc gorąco wzbogacić swoją wiedzę w tym zakresie, a później się wypowiadać jako znawca tematu. Pozdrawiam
Nie mój drogi. MAGII NIE MA. Jeszcze żadnemu z tych magików nie udało się nic zaczarować albo wyczarować natomiast często udaje się im ogłupiać naiwnych  . Ciemnota z która walczono w Oświeceniu ma się co prawda dobrze, jak widać po tobie, ale to nie czyni tych bujd ani trochę bardziej prawdziwymi. Znajdź sobie kto to taki James Randi, poczytaj trochę czym się ten pan zajmuje i nie kompromituj tu chrześcijaństwa wiara w "abrakadabra czary mary hokus pokus bęc" czy inne Jężlepy lub Patronusy
MEGA ROTFL w XXI wieku ktoś wierzy w magię? Dawno nikt mnie tak nie ubawił. A tzw. opętanie to materiał, nader ciekawy , to prawda, ale dla neurologów i psychiatrów. A KK kompromituje sie utrzymując takich bajkoopowiadaczy jak egzorcyści - ale to można złożyć na karb typowego dla tej instytucji konserwatyzmu.
|
Śr sie 05, 2009 23:02 |
|
 |
Cristof
|
Ukyo - Książki Kuby nie czytałem, jak już wielokrotnie wspominałem.
Rozumiem, że masz większą wiedzę od Posackiego, skoro go krytykujesz?
Leontodon - Oj, skądże, MAGIA JEST i jest sferą działania demonów, złych duchów, czy upadłych aniołów (jak wolisz). A skoro twierdzisz inaczej to mi to jakoś udowodnij. Bardzo wiele osób w XXI w wierzy w magię. Widzę, że nie orientujesz się w takich zjawiskach jak okultyzm, szamanizm, spirytyzm (m.in słynne wywoływania duchów), New Age i zagrożeniach jakie ze sobą niosą. Wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę internetową, żeby zobaczyć, niestety, że te zjawiska wciąż są żywe.
Co do utrzymywania przez Kościół urzędu egzorcysty, to wykonuje On tylko prosty nakaz Jezusa, skierowany do Apostołów, aby "wyrzucali złe duchy". Nasz Pan pokazał nam jak to robić, a my go naśladujemy, zgodnie z jego przyzwoleniem.
A ja uważam, że to Oświecenie wprowadziło swoistą ciemnotę, której to pogląd jakoby umysłem dało się wszystkiego dociec, jest po prostu bzdurką. Co łatwo da się udowodnić.
Ty mnie, szanowny Leontodonie, nie rozbawiłeś, lecz zasmuciłeś. No ale podobno człowiek uczy się całe życie i na własnych błędach, także jest we mnie jakaś nadzieja.
|
Cz sie 06, 2009 8:12 |
|
|
|
 |
Ninurta
|
Cristof napisał(a): A skoro twierdzisz inaczej to mi to jakoś udowodnij.
no sorry, że tak się wtrącam, ale to chyba TY powinieneś JAKOŚ udowodnić, że magia jest. skoro tyle tego na świecie, to chyba nie będzie duży problem?
|
Cz sie 06, 2009 8:29 |
|
 |
Leontodon
|
Cristof napisał(a): Leontodon - Oj, skądże, MAGIA JEST i jest sferą działania demonów, złych duchów, czy upadłych aniołów (jak wolisz). A skoro twierdzisz inaczej to mi to jakoś udowodnij. Bardzo wiele osób w XXI w wierzy w magię. Widzę, że nie orientujesz się w takich zjawiskach jak okultyzm, szamanizm, spirytyzm (m.in słynne wywoływania duchów),
Ty
Udowadnia sie ISTNIENIE CZEGOŚ. to podstawa racjonalizmu który ty masz jak widać gdzieś . Tak więc to ty masz mi udowodnić że te bujdy to prawda. Wielu już próbowało przed tobą i jakoś nikomu się tonie udało. Zawsze bajęda okazywała się bajędą  . Nie orientuje się bo co tu jest do orientowania się? W oszustwach tzw. mediów? T WIERZYSZ w wywoływanie duchów ? No nie , spadłem z krzesła ..... KURDE mamy XXI wiek! Latamy w kosmos! A tu mi taki bierze serio wirujące talerze ....
ROTFL.
_________________ Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!
|
Cz sie 06, 2009 8:41 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Leontodon napisał(a): y w magię? Dawno nikt mnie tak nie ubawił. A tzw. opętanie to materiał, nader ciekawy , to prawda, ale dla neurologów i psychiatrów. A KK kompromituje sie utrzymując takich bajkoopowiadaczy jak egzorcyści - ale to można złożyć na karb typowego dla tej instytucji konserwatyzmu. A że ktoś w XXI wieku wierzy w przemianę wody w wino, opętania, demony, przemianę chleba w ciało, wina w krew, powstawanie z martwych, duchy, UFO, itp. to już jest normalne? 95% społeczeństwa w to wierzy!
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz sie 06, 2009 9:08 |
|
 |
Ukyo
|
Cristof, Ty w ogóle nie rozumiesz tego co piszę.
Napisałam że wiedza i prawdomówność nie musza iść w parze. Tu nie chodzi o wiedze Posackiego, ale jego intencje! Skoro kłamał i manipulował przekręcając wątki Harry'ego to jaka pewność mam mieć ja, która nie znam się na okultyźmie i demonologii, że akurat w tym punkcie pisze prawdę?
Stracił zaufanie w moich oczach i tyle. Skłamał przy dziecinnej książce żeby poprzec swoje tezy - dlaczego dalej ma nie naginać okultyzmu aby te tezy jeszcze mocniej potwierdzić?
|
Cz sie 06, 2009 10:21 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Uprzejmie informuję, że o. Posacki na co najmniej stopień naukowy doktora (choć kto wie czy już nie profesora). Poza tym jest to wybitny (na skalę światową) znawca demonologii, historii mistyki, nowych ruchów religijnych i sekt, problematyki okultyzmu i ezoteryki, wykładowca na światowych zjazdach egzorcystów. Ponadto jest jeszcze filozofem. Ja akurat myślałem o Morabito, ale mniejsza. Zobaczmy twojego Posackiego. Wybitny znawca demonologii, mistyki, problematyki ezoteryki? No daruj. Już to wystarczy żeby "autorytet" tego gościa po prostu wyśmiać. Naukowcem to on raczej nie jest. Cytuj: Z całym szacunkiem ale tylko głupcy albo ignoranci, ograniczają się do tego (i kto tu się ogranicza, co?), że to NIE MOŻE BYĆ NIC NADPRZYRODZONEGO. Bezpodstawnie sobie po prostu z góry zakładają taką tezę. Błąd. Z całym szacunkiem, ale tylko głupcy i ignoranci odwołują się do zjawisk nadprzyrodzonych tam, gdzie ich małe rozumki nie mogą znaleźć innych wyjaśnień. Że już nie wspomnę o wyjaśnieniu takim jak "nie wiem" które czasem bywa przydatne, ale u ignorantów i głupców nie występuje. Oni zawsze muszą wiedzieć, a jeśli nie wiedzą, to wymyślą sobie, że stoją za tym siły nadprzyrodzone. Bardzo to dojrzałe, nie ma co. Witold napisał(a): Ja się nie ograniczam. Poza tym nie sądzę, aby wiara w opętanie kłóciła się z racjonalnością. Owszem, kłóci się. Tak samo jak przywoływanie duchów na seansie spirytystycznym, widzenie przyszłości w kartach i inne brednie. Egzorcyzmy i okultyzm to takie same zabobony, Cristofie. Cytuj: Tym bardziej, że co raz to nowi naukowcy udowadniają zjawisko opętania... Ta, tacy jak Morabito i Posacki  czyli żadni naukowcy. Nauka się "strefą nadprzyrodzoną" nie zajmuje. A to chociażby dlatego, że w przeciwieństwie do rozumków pokroju Cristofa, w nauce termin "nie wiem" występuje, a odwoływanie się do nadnaturalnego nie jest żadną odpowiedzią na nic. Jest zabobonne i dziecinne. Witold napisał(a): Ale "wyrzucanie złych duchów" jest m.in. jego misją, którą zlecił mu jeszcze Chrystus po zmartwychwstaniu. Nasz Pan był przecież pierwszym chrześcijańskim egzorcystą. Chcesz, żeby Kościół zrezygnował z tej, tak ważnej posługi? Skoro mogliśmy zrezygnować z szukania czarownicy winnej temu, że na polu zdechła krowa, to najwyższa pora zrezygnować także z innych zabobonów z dokładnie tej samej półki. Paul napisał(a): Nie inaczej, Paul. To nie egzorcysta działa, lecz sam Chrystus. Nie da się ukryć, argument nie do obalenia. No, może można by próbować go obalić, stwierdzając że Chrystus nie żyje od prawie 2000 lat, ale to przecież nieistotny szczegół, prawda? Cytuj: Szkodliwi to są zwolennicy HP. Poczytaj całość tematu a dowiesz się dlaczego.
Szkodliwa jest głupota.
Reszty się domyśl.
|
Cz sie 06, 2009 13:25 |
|
 |
Witold
|
P.S. Cristof...
Cytuj: MAGIA JEST i jest sferą działania demonów, złych duchów, czy upadłych aniołów (jak wolisz). A skoro twierdzisz inaczej to mi to jakoś udowodnij.
No to proszę bardzo. Czekamy na dowody na istnienie magii.
|
Cz sie 06, 2009 13:28 |
|
 |
Cristof
|
Ukyo - Dlaczego o. Posacki miałby kłamać...?
Witold - Może dla ateistów o. Posacki nie jest wiarygodnym naukowcem.
Witold napisał(a): Z całym szacunkiem, ale tylko głupcy i ignoranci odwołują się do zjawisk nadprzyrodzonych tam, gdzie ich małe rozumki nie mogą znaleźć innych wyjaśnień. Że już nie wspomnę o wyjaśnieniu takim jak "nie wiem" które czasem bywa przydatne, ale u ignorantów i głupców nie występuje. Oni zawsze muszą wiedzieć, a jeśli nie wiedzą, to wymyślą sobie, że stoją za tym siły nadprzyrodzone. Bardzo to dojrzałe, nie ma co. A kiedy "nie wiem" jest przydatne? Odgórne założenie redukcji opcji rozwiązania problemu było kiedykolwiek przydatne? Głupotą jest takie działanie, mój drogi. Zasłanianiem sobie oczu klapką wręcz  Co więcej, nie dopuszczasz rozwiązania, które jak najbardziej prawdopodobne (głupota czy ignorancja?). Witold napisał(a): Nauka się "strefą nadprzyrodzoną" nie zajmuje. Nie jest to prawdą. Coraz częściej nauka jest zainteresowana tą strefą... Witold napisał(a): Skoro mogliśmy zrezygnować z szukania czarownicy winnej temu, że na polu zdechła krowa, to najwyższa pora zrezygnować także z innych zabobonów z dokładnie tej samej półki.
I nie pomagać ludziom, którzy przecież sami się zgłaszają do egzorcystów? Egzorcyści nikogo nie szukają, to ludzie sami znajdują egzorcystów. I proszą o pomoc... Witold napisał(a): Chrystus nie żyje od prawie 2000 lat Chrystus zmartwychwstał i zasiada po prawicy Boga Ojca. Dziś rano z nim rozmawiałem w modlitwie  Nie zapominaj, że jesteś na katolickim forum kolego  Witold napisał(a): Szkodliwa jest głupota. Reszty się domyśl.
Pomyślałem i wiem!
Szkodliwa to głupota jest ale odgórnie wpajana. Oj, jakże taka głupota jest szkodliwa...
A ludzie niestety, "chwytają się" jej jak ryby haczyka...
|
Cz sie 06, 2009 15:10 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Witold - Może dla ateistów o. Posacki nie jest wiarygodnym naukowcem. Poprawka. Posacki w ogóle nie jest naukowcem. Witold napisał(a): A kiedy "nie wiem" jest przydatne? Właśnie wtedy, kiedy nie wiesz. Czasem warto byłoby potrafić się do tego przyznać zamiast zasłaniać się wiarą w nadprzyrodzone. Cytuj: Głupotą jest takie działanie, mój drogi. Zasłanianiem sobie oczu klapką wręcz  Co więcej, nie dopuszczasz rozwiązania, które jak najbardziej prawdopodobne (głupota czy ignorancja?). A co w tym rozwiązaniu jest prawdopodobnego? Poza tym że nic? Cytuj: Nie jest to prawdą. Coraz częściej nauka jest zainteresowana tą strefą... Nazwiska, uniwersytety, może jakieś instytuty badawcze? Konkretnie to jaka dziedzina nauki zajmuje się nadprzyrodzonym? Może ci podpowiem: ŻADNA. Witold napisał(a): I nie pomagać ludziom, którzy przecież sami się zgłaszają do egzorcystów? Egzorcyści nikogo nie szukają, to ludzie sami znajdują egzorcystów. I proszą o pomoc... Wróżki, spirytyści, tarociści, homeopaci, bioenergoterapeuci i akupunkturzyści również nie. Ludzie sami do nich przyłażą i proszę o pomoc. Witold napisał(a): Chrystus zmartwychwstał i zasiada po prawicy Boga Ojca.
Kłóciłbym się.
|
Cz sie 06, 2009 15:31 |
|
 |
Cristof
|
Witold napisał(a): Posacki w ogóle nie jest naukowcem. Niestety nie jest to prawda. Ma on stopień naukowy co najmniej doktora. Witold napisał(a): Właśnie wtedy, kiedy nie wiesz. Czasem warto byłoby potrafić się do tego przyznać zamiast zasłaniać się wiarą w nadprzyrodzone. Wolę wiedzieć niż nie wiedzieć  Gdy z kolei zatwardziały naukowiec racjonalista stwierdzi, że czegoś nie może dowieść czysto empirycznymi metodami naukowymi, od razu jest pewien, że to nie może istnieć. Czyż nie jest to "nadprzyrodzony" redukcjonizm made in tzw. "Oświecenie"?  Witold napisał(a): A co w tym rozwiązaniu jest prawdopodobnego? Poza tym że nic? Tak Ci się tylko zdaje, albo tak Ci ktoś "zamydlił" oczy, Witold napisał(a): Nazwiska, uniwersytety, może jakieś instytuty badawcze? Konkretnie to jaka dziedzina nauki zajmuje się nadprzyrodzonym? Może ci podpowiem: ŻADNA. Oj, Witoldzie, ciężka jest z Tobą rozmowa... A wejdź sobie na stronę PAN chociażby, albo poczytaj uchwałę Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów z dnia 24 października 2005 roku w sprawie określenia dziedzin nauki, a zmienisz zdanie. Chociaż w sumie co ja piszę i tak nie zmienisz... Wiesz lepiej... Możesz też w sumie włączyć pierwszy lepszy kanał typu "Discovery" i zobaczyć tam próby dowiedzenia się czegoś o świecie nadprzyrodzonym. Wszystko to wskazuje na to, że świat ten cieszy się zainteresowaniem współczesnej nauki. Witold napisał(a): Wróżki, spirytyści, tarociści, homeopaci, bioenergoterapeuci i akupunkturzyści również nie. Ludzie sami do nich przyłażą i proszę o pomoc.
Taa, tyle, że Jezus ich potępiał, a posługę egzorcystów ZLECIŁ. Tutaj jest ta subtelna różnica...
A HP tylko ich reklamuje.
|
Cz sie 06, 2009 18:40 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Niestety nie jest to prawda. Ma on stopień naukowy co najmniej doktora. Stopień doktora nie robi z nikogo naukowca. Kaczyński jest doktorem prawa i bynajmniej nie jest naukowcem. Tak samo jak nie jest naukowcem filozof i teolog Posacki. Cytuj: Tak Ci się tylko zdaje, albo tak Ci ktoś "zamydlił" oczy, Stwierdzam oczywistości. Oczywiste nawet dla małych dzieci, które są na tyle duże żeby wiedzieć, że potwory w szafie nie istnieją. Ty i tobie podobni niestety tego nie wiedzą  Cytuj: Oj, Witoldzie, ciężka jest z Tobą rozmowa... A wejdź sobie na stronę PAN chociażby, albo poczytaj uchwałę Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów z dnia 24 października 2005 roku w sprawie określenia dziedzin nauki, a zmienisz zdanie. No i co tam takiego jest? Cytuj: Możesz też w sumie włączyć pierwszy lepszy kanał typu "Discovery" i zobaczyć tam próby dowiedzenia się czegoś o świecie nadprzyrodzonym. Wszystko to wskazuje na to, że świat ten cieszy się zainteresowaniem współczesnej nauki. Twoim zdaniem coś jest nauką, dlatego że mówi o tym Discovery? Ile ty masz lat, 7? Cytuj: Taa, tyle, że Jezus ich potępiał, a posługę egzorcystów ZLECIŁ. Tutaj jest ta subtelna różnica...
A to już problem Jezusa. Próbowałeś kiedyś myśleć samodzielnie?
|
Cz sie 06, 2009 21:54 |
|
 |
Cristof
|
Witold napisał(a): Stopień doktora nie robi z nikogo naukowca. Kaczyński jest doktorem prawa i bynajmniej nie jest naukowcem. Tak samo jak nie jest naukowcem filozof i teolog Posacki. Zapomniałeś, że Posacki jest też egzorcystą. Jest zatem i teoretykiem i praktykiem - w pewnym sensie naukowcem. Witold napisał(a): Stwierdzam oczywistości. Oczywiste nawet dla małych dzieci A więc dorośnij. Witold napisał(a): No i co tam takiego jest? Wejdź, i zobacz czy czasem nie ma tam nauk, zaliczanych przez Ciebie do rodzaju "nadprzyrodzonych". Witold napisał(a): Twoim zdaniem coś jest nauką, dlatego że mówi o tym Discovery? Ile ty masz lat, 7? Jest to tylko jeden z przykładów. Jakbyś oglądał, to wiedziałbyś, że można tam różne "perełki" zobaczyć. Witold napisał(a): A to już problem Jezusa. Próbowałeś kiedyś myśleć samodzielnie
Samodzielnie czy egoistycznie? Hm?
Wybór mój jest samodzielny, nikt mnie nie przymuszał. Wybieram Jezusa.
Ani Ty mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie jak sądzę. Może by tak skończyć tą bezowocną dyskusję? Co Ty na to?
|
Cz sie 06, 2009 22:48 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Zapomniałeś, że Posacki jest też egzorcystą. Jest zatem i teoretykiem i praktykiem - w pewnym sensie naukowcem. Nie istotne na jakich czarach sobie dorabia. Nie jest naukowcem w żadnym sensie. Ja? Przecież to ty wierzysz w potwory w szafie  Cytuj: Wejdź, i zobacz czy czasem nie ma tam nauk, zaliczanych przez Ciebie do rodzaju "nadprzyrodzonych". Tak. Ogrodnictwo  To pewnie też twoim zdaniem jest dziedzina nauki? Zresztą niby co tam jest nadprzyrodzonego? Jedna teologia o to zahacza, samotna wśród tych wszystkich naukowych wspaniałości takich jak np. dyrygentura (nauka! Wiedzieliście, że dyrygenci są naukowcami? Idę o zakład że nie mają o tym pojęcia, może ktoś im to powinien uświadomić?) Cytuj: Jest to tylko jeden z przykładów. Jakbyś oglądał, to wiedziałbyś, że można tam różne "perełki" zobaczyć. Kiedyś oglądałem. I faktycznie - wiele głupot tam czasem puszczają. Cytuj: Ani Ty mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie jak sądzę. Może by tak skończyć tą bezowocną dyskusję? Co Ty na to?
Faktycznie, dyskusja z kimś, kto uważa, że egzorcyści są naukowcami, wielkiego sensu raczej nie ma 
|
Cz sie 06, 2009 23:25 |
|
|
|