Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 19:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
 podróze astralne 
Autor Wiadomość

hmmm ale mozej jedank jak pięknie porposze ? powiecie mi moze dlaczego OOBE jest nieetyczne ? tylko blagam - nie linkujcie tu jakich artów na 100 stron ;) krótko i na temat :)

Śr gru 28, 2005 23:24
Zobacz profil YIM

Cytuj:
gu gu ga ga Mieszku.... a moglbys mi poweidziec na jakeij zasadzie kosciol uznaje dana metode za etyczna/nieetyczna Pytajnik Bo narazie nie moge zrozumiec co w takim oobe nieetycznego...

udaj sie do pobliskiego kościoła i zapytaj księdza teologa
sami twierdzicie, ze gdzie nie spojrzeć tam kościół i mentalność KK
więc:

skarpetki włóż i buciki tez na łapki, cóż.. :tuptup:

Incognito
Cytuj:
Opierając się na Biblii, Tradycji Apostolskiej, nauczaniu Kościoła i jego Ojców oraz najróżniejszych opracowaniach teologicznych, których człowiek uważający że większość ludzi myśli iż Ziemia jest płaska, nie będzie w stanie pojąć.

Incognito by to zrozumieć, tę twą szumna myśl musiałem kilka razy przeczytac
ale zgadzam się z Toba

ja też nie rozumie jak to możliwe, że na podstawie bibli NT niektórzy dochodza do takich a nie innych wniosków
w biblii [w tej części NT] naprawde nie ma nic na temat tego jak urzadzic sobie życie według przepisu typu broda,pejsy,albo inne takie tam...
jedna jest kwestia Chrystusowa jaką Bóg porusza ma to życie być etyczne !
a Kościół o to dba i jest misyjny z tym by nieść Słowo dalej by inni byli i zyli etycznie zgodnie z zamysłem Boga
nic tam więcej nie ma

cały NT w "dwa zdania" streszczony...
[przeszedłem sam siebie ;) ]

więc o naukę trzeba dbac w zakresie etycznym i szukać prawdy nie krętactwa
nauka poszukuje,człowiek ma szansę dojśc do prawdy o istnieniu Boga swoim umysłem
kretactwa to uniemozliwiaja
w nauce nie ma nic doprawdy na stałe wszystkie założenia sa o tyle o ile sa potrzebne by zrozumieć zajwisko i je co nieco opisać
czy matematyka dba o prawde?
nie dba
jest tylko narzedziem do osiagania prawdy tak samo założenia typu "ziemia jest płaska"
po czym nastepuje badanie
to, ze ktos wierzy a nie rozumie juz samo przez sie widać ze nauka jest dla niego wiara i nie wierzy w Boga tylko w siły przyrody...
pomieszanie tego z katolicyzmem jest typowe dla głupców!
my wierzymy w Boga!!!!!!!!!!!!!!!
a nie w płaska ziemię!
to były założenia przed chrzescijańskie zreszta które chrześcijanie obalili swa pracą
miedzy innymi Kopernik ksiądz,i w dodatku obrońca Polskości!! przed Niemcami!!!
czy wy to ateiści zrozumiecie?
bo jak na razie na forum to się dowiedziałem, ze Kopernik był tak naprawde ateistą i dla nauki musiał sie męczyc z KK
szkoda słow...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz gru 29, 2005 14:35

Kościół potępia magię i ezoterykę w każdej formie, bez żadnego "ale".

Drogi Baranku nadążając za twoim tokiem rozumowania należałoby uznać, że wszystkie cuda i doświadczenia mistyczne to magia i okultyzm. Nic bardziej błędnego! Kościół NIE POTĘPIA cudów i chrześcijańskiej mistyki, dlatego jest to "ALE".
Nie ma równości między doświadczeniami pozacielesnymi (które noszą znamiona głębokiego mistycyzmu) świętych, a OBE w wykonaniu osób tj. Monroe... To tak jakby porównać borowika szlachetnego do borowika szatańskiego.

Jeszcze raz; OBE to nie jest zjawisko jakieś nowe, nieznane Kościołowi.
Św. Jan w tym stanie doznaje apokaliptycznych wizji (w których uczestniczy), a św. Paweł zostanie porwany "do siódmego nieba". Chodzi tu o jedno i to same zjawisko. Mamy tu bowiem do czynienia z brakiem działania zmysłów cielesnych i istnienia w innym ciele, ALE wszystko odbywa sie w tych przypadkach niezależnie od woli mistyka i pod wpływem działania Boga. W kazdym innym przypadku mamy do czynienia z działaniem diabelskim. "Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący, krąży, szukając, kogo pożreć" (1 P 5,8). Każdy, kto ulega pokusie doświadczenia OBE, wykorzystując do tego róznorakie techniki oddala się od Chrystusa, który mówi, że "kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; a kto nie zbiera ze Mną, rozprasza"(Łk 11:14-23).

Cz gru 29, 2005 22:17
baranek napisał(a):
Kościół potępia magię i ezoterykę w każdej formie, bez żadnego "ale".

Drogi Baranku nadążając za twoim tokiem rozumowania należałoby uznać, że wszystkie cuda i doświadczenia mistyczne to magia i okultyzm. Nic bardziej błędnego! Kościół NIE POTĘPIA cudów i chrześcijańskiej mistyki, dlatego jest to "ALE".

Cuda boże i mistyka chrześcijańska nie mają nic wspólnego z magią.

Pt gru 30, 2005 17:23

Cuda boże i mistyka chrześcijańska nie mają nic wspólnego z magią.

Mają bardzo dużo wspólnego, po prostu w KK jest nieco inna terminologia. Ale tak czy inaczej są te same wspólne elementy.

Pt gru 30, 2005 18:33

Cytuj:
Mają bardzo dużo wspólnego, po prostu w KK jest nieco inna terminologia. Ale tak czy inaczej są te same wspólne elementy.

Malganis po prostu różnimy się w okreslaniu etycznym dobra i zła,nazywania ducha i materii, takze w postrzeganiu zjawisk...
krótko mówiac... magia to nie mistyka chrześcijańska

a zapatrywania typu "do jednego wora" mozna spokojnie odrzucić
nie maja racji bytu
sęk w tym, że od wieków znajda się tacy którzy próbuja jednoczyc a wynikiem ich pracy jest kolejna sekta..
to tak jak z jednoczeniem ras
mędrcom wydawało się, że pomieszanie ras spowoduje zlanie się koloru tymczasem doszła nam kolejna w zasadzie rasa mulatów i innych krojcoków skórnych od których nazw włos sie jezy na głowie
podobnie było z językami
wprowadzenie esperanto tylko dodało kolejny język...
jednoczenie zlewanie religijne spowodowało kolejne jakies tam powstawanie blizej nie okreslonych dziwactw religijnych

nasze pojecia katolickie zwiazane z mistycyzmem religijnym wrzucone do jednego tygla z magia dadzą nieubłaganie taki sam wynik
którego skutkiem bedzie to , ze znajda się tacy którzy powiedza ci Malganis iż nie mówisz o prawdziwej magi tylko...

mniejsza o to
nie masz racji[kropka]

So gru 31, 2005 21:08

[/color]
mniejsza o to
nie masz racji[kropka]

A może troche więcej pokory Mieszek? Skąd wiesz kto ma rację, a kto jej nie ma?... Pewnie tylko ty masz rację najczęściej lub prawie zawsze.
Prawdziwa mądrość tkwi w człowieku, który potrafi przyznać rację komuś kto nie ma tej racji, a tym bardziej jeśli ją ma.

Pn sty 02, 2006 18:02

Patataj potrafie przyznac racje komus jesli sie pomyle
kwestia w tym ze różnica pogladów sprawia iz ani jedna strona ani druga nie ustapi nigdy[domyslnie]

chodzi więc o to [nie wiem czy sie domyśliłeś] aby wymienić swoje poglądy w dyskusji i dowiedzieć się o co chodzi ateistom i innym -to wiadomośc dla katolików wazna i na odwrót o co chodzi katolikom,chrześcijanom - to wiadomośc wazna dla tych co tu przychodza
no bo po to tu się przychodzi w końcu na to forum
:lol:

jesli chcesz wysłuchac zgodnych z twoimi pogladami tez poczytaj sobie książki ulubionych autorów ;) :lol: :lol: :lol: :lol:

acha Patataj pokora mnie nie strasz
znamy te techniki manipulacji
juz od zarania dziejów wiadomo że by pokonac przeciwnika trzeba go poznac i jego własnymi pojeciami załatwic wzbudzajac w nim wyrzuty

poza tym nie znając chrzescijaństwa [byc moze]tak dobrze mylisz pokore ze własnym poczuciem godnosci i wartosci przedsawianych pogladów
ja nikomu nie narzucam na siłę moich pogladów
nikogo nie pobiłem i nie zastraszałem
no chyba ze zdanie katolika takie: iż xli spotkaja sie z nieuchronna kara jesli nie poddaja się przepaści miłosierdzia Boga traktujesz jako zastraszanie... ;)
:lol:

co do twoich słów: "Skąd wiesz kto ma rację, a kto jej nie ma?"
to po prostu moje zdanie krytyczne które wypowiadam po ukształtowaniu mnie takim a nie innym przez osoby mi bliskie np F. Konecznego
:razz:i to nie jest brak pokory
tylko własne wartosciowe zdanie które dla ciebie się nie liczy i próbujesz "upokornic" niepokornych wobec niech zgadne: ...twojej boskości..

Pn sty 02, 2006 20:01
Dalszą wymianę wzajemnych "grzeczności" proszę przenieść na PW ( i nie dziwić się, jeśli posty tego typu znikną ;) )

Pn sty 02, 2006 21:40

Terminy i pojęcia bardzo gmatwają rozumienie wielu spraw, prowadza do sprzeczności i nieporozumień. Jak już wspomniałem konieczna jest "brzytwa Ockhama"; nie mnóżmy bytów bez potrzeby. Moim zdaniem nie należy wyjaśniać terminów abstrakcyjnych używając ściśle rozumowych pojęć, zawierających pospolitą składnię. Jest tylko to co pochodzi od Boga i to co pochodzi od diabła, ALE przecież diabeł też pochodzi od Boga i jest nawet ontycznie dobry, więc cóż jest złem?
Można śmiało pokusić sie o słowa, że szatan jest wyrafinowanym narzędziem w rękach Boga. Ja ponadto twierdzę, że działanie szatana jest o wiele bardziej przebiegłe niż to może się wydawać. Czy szatan działa wśród ateistów i ludzi innej wiary? Po co?... On ma największy wpływ na tych, którzy uważają, że są najbliżej Boga i prowadzą walkę ze złem, bo tacy wszedzie widzą zło... Człowiek blisko Boga wszedzie widzi dobro i dobrych ludzi a sam siebie uważa za najgorszego z tych wszystkich. To jest prawdziwa pokora!

Pn sty 02, 2006 22:42

na to dał Patataj Bóg również wielkie dobro dla człowieka : rozum
można go wykorzystywać źle lub dobrze

mozna widzieć i dobro i zło nie bedąc pesymista lub optymista w "podróżach astralnych"
jesli jednak w czymś nie ma dobra a jest dobro tylko z gruntu na którym zło powstalo to się mówi ze jest to coś złe bo wykorzystuje jako pozywke dobro przekrecając je i niszcząc w ten sposób
bo nie ma prawie dobra lub prawie zła w takich wypadkach
sytuacja jest przejrzysta

zło samo w sobie nie jest twórcze
musi miec pozywke
dlatego diabel jest przebiegły bo przychodzi jako anioł światłości korzystajac z tego iz jest stworzony przez Boga ku dobru
i to bardzo wielkiemu
bo slowo Lucyfer oznacza niosacego swiatło...

Wt sty 03, 2006 18:33
Baranku jedna i ważna uwaga. Żaden mag, ezoteryk, astralny wędrowiec itp. nie nazwie OOBE magią ani ezoteryką, ponieważ OOBE się do takowych nie zalicza.

Pn sty 09, 2006 21:34

Baranku jedna i ważna uwaga. Żaden mag, ezoteryk, astralny wędrowiec itp. nie nazwie OOBE magią ani ezoteryką, ponieważ OOBE się do takowych nie zalicza.

OOBE to ezoteryka i magia w najczystszej postaci, osnowa działań szamanów, czarownic itp. Szamani opuszczają własne ciała udając się w niebiańskie i piekielne rejony, aby nawiązać kontakt z duchami, zaś słynne loty czarownic odbywały się własnie poza ciałem. W Księdze Cieni, napisanej przez założyciela ruchu Wicca, Geralda Gardnera, podróż astralna jest jedną z najważniejzych umiejetności jakie musi posiąść czarownik. Można by wymieniać tak wiele przykładów...

"Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus

Cz sty 19, 2006 19:35
Po pierwsze Szamani używali różych praktyk, które mogą być zaliczone do działąń magicznych aby wejść w trans i odbyć podróż.
Po drugie Szamani odbywali tzw. Szamańskie Podróże co ma niewielem wspólnego z OOBE.
Po trzecie OOBE to coś innego niż podóż astralna.
Po czwarte OOBE to nie magia, prędzej parapsychologia lub psionika ale też nie do końca.

Pt sty 20, 2006 8:07

Po trzecie OOBE to coś innego niż podóż astralna.

Chyba jesteś kiepsko zorientowany w temacie skoro tak twierdzisz. OOBE to jednak jest podróż astralna, ponieważ po opuszczeniu ciała podrużuje się po Astralu - nie zaś jak to ktoś napisał, po niebie i piekle.

Pozdrawiam !

Pt sty 20, 2006 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona