Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
Cristof, udowodniłam Ci, ze kłamie. I mogę udowodnic to jeszcze raz. A dlaczego? To może jego się zapytaj. Ja obstawiam: dla pieniędzy bo HP to wciąż dobry, popularny temat.
A z artykułem przytoczonym przez Kamlę się zgadzam - nawet z okresleniem "agent" w stosunku do Dracona (choc to ewidentnie tragiczna postać - zastraszony nastolatek którego przeraża zbrodnia, której musi dokonać), a Snape był mroczny.  I uprzedzam - takich będzie więcej po ukazaniu się ektranizacji siódmego tomu, bo chyba kościelni krytycy nie opierają się na powieśc.
Zdjecie małych satanistów? Moody/Barty mówi uczniom, ze zaklęcia takie jak Avada Kedavra moze byc wykrzykiwane nawet przez cały dzień a skutku nie odniesie. Trzeba naprawdę chciec kogos zabic, mieć zła duszę. samo narysowanie pentagramu nikogo jeszcze nie zsatanizowało, tak jak nam w podstawówce nie udało się wywołać ducha Ani z Zielonego Wzgórza. 
|
Pt sie 07, 2009 17:39 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Cristof napisał(a): Nie ma znaczenia, z której strony pentagramu staniesz, usiądziesz. Pentagram jest zawsze tym samym...
Nie prawda, nie z perspektywy okultystycznej. Pentagram jest zawsze pentagramem, tak jak krzyż jest zawsze krzyżem, choć zależnie od pozycji oznacza różne rzeczy.
|
Pt sie 07, 2009 18:41 |
|
 |
Ukyo
|
Cristof, to prawda, ten pentagram jest odwrócony. Ten symbol ma przypominac rogatego diabła. Takie gwiadki to ja rysowałam w dzieciństwie gdy odkrylam jak to się robi (fajna geometryczna kombinacja linii - dla 8-latki to było coś). 
|
Pt sie 07, 2009 19:19 |
|
|
|
 |
Cristof
|
Ekhem, a więc...
Większość z moich rozmówców jak widzę zakłada, że świat duchowy nie istnieje i mają takie prawo. Ja jednak uważam, że świat widzialny nie może stanowić naukowej podstawy interpretacji ateistycznej. Uczciwa refleksja znajduje w nim dość elementów prowadzących w stronę poznania Boga. W tym sensie interpretacja ateistyczna jest jednostronna i tendencyjna...
Skoro wierzymy w Boga i w Jego działanie, to wierzmy też w szatana i jego nieustanną próbę mydlenia oczu i uchodzenia, jak pisze św. Paweł, za "anioła światłości - krótko pisząc, kuszenia.
Bóg działa przez krzyż, szatan przez pentagram. Co w tym niezrozumiałego?
a.r.e.k - Tak wiem, pentagram skierowany jednym z ramion w górę wykorzystywany jest w białej magii, jako ochronny. Problem w tym, że KAŻDA magia jest działaniem szatana, stąd też nie czyni to różnicy żadnej.
|
Pt sie 07, 2009 20:20 |
|
 |
Cristof
|
Ukyo napisał(a): Cristof, to prawda, ten pentagram jest odwrócony. Ten symbol ma przypominac rogatego diabła. Takie gwiadki to ja rysowałam w dzieciństwie gdy odkrylam jak to się robi (fajna geometryczna kombinacja linii - dla 8-latki to było coś). 
Oj lepiej tego nie rysuj Ukyo, zaufaj mi 
|
Pt sie 07, 2009 20:22 |
|
|
|
 |
oredaktor
|
Cristof napisał(a): Ukyo napisał(a): Cristof, to prawda, ten pentagram jest odwrócony. Ten symbol ma przypominac rogatego diabła. Takie gwiadki to ja rysowałam w dzieciństwie gdy odkrylam jak to się robi (fajna geometryczna kombinacja linii - dla 8-latki to było coś).  Oj lepiej tego nie rysuj Ukyo, zaufaj mi 
Kompletnie nie czaje. jestem wyznania Rzymsko-katolickiego i wiara de facto zabrania mi wiary w bzdury typu magia, pentagramy, okultyzm itp nie dlatego, że mają zły wpływ, ale dlatego, że przypisuje się im moce których NIE MA! Co miałby niby taki pentagram zrobic.,..
|
Pt sie 07, 2009 20:26 |
|
 |
Cristof
|
Sama gwiazda pięcioramienna nic Ci nie zrobi. ale moce które się za nią kryją - owszem. Chodzi o to, że pentagram jest symbolem, znakiem przynależności do szatana. Jeżeli się go używa, nosi, bawi się nim to obrazowo mówiąc "daje się pstryczka w nos złemu, prowokując go". Nierzadko takie zabawy kończą się zniewoleniem.
|
Pt sie 07, 2009 20:41 |
|
 |
Leontodon
|
Cristof napisał(a): Sama gwiazda pięcioramienna nic Ci nie zrobi. ale moce które się za nią kryją - owszem. Chodzi o to, że pentagram jest symbolem, znakiem przynależności do szatana. Jeżeli się go używa, nosi, bawi się nim to obrazowo mówiąc "daje się pstryczka w nos złemu, prowokując go". Nierzadko takie zabawy kończą się zniewoleniem.
Cholibka. Inteligentny zdawałoby sie człowiek wierzy w pentagramy , zniewolenia , opętanie , etc. etc. bajedy dla przysłowiowych przed wojną kucharek. Nie umiem tego pojąć.... A przy tym uważa szatana za durnia który uzywa takich jarmarcznych idiotyzmów w erze Rozumu i racjonalizmu 
_________________ Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!
|
Pt sie 07, 2009 21:08 |
|
 |
Cristof
|
Używa tego w co nie wierzycie. Podejście tyle przebiegłe ile efektywne niestety...
|
Pt sie 07, 2009 21:33 |
|
 |
oredaktor
|
Leontodon napisał(a): A przy tym uważa szatana za durnia który uzywa takich jarmarcznych idiotyzmów w erze Rozumu i racjonalizmu 
No troche szacunku dla księcia ciemnosci hahaha  W sumie faktycznie, przypisywanie szatanowi takich cudek niewidek to dopiero pstryczek w nos
Ale odchodząc od pentagramu. W tym temacie napisano już 31 stron postów, a czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego temat o młodym czarodzieju z blizną na czole znajduje się w dziale New Age?  Myślałem, że tu są tylko podroże astralne, joga i szybkie czytanie -,-' HP tu średnio pasuje gdyż jest tylko książką
|
Pt sie 07, 2009 21:39 |
|
 |
oredaktor
|
Cytuj: Używa tego w co nie wierzycie. Podejście tyle przebiegłe ile efektywne niestety...
No nie bo tu walne  Są jakieś statytsyki informujące o ilości opętanych osób w Polsce lub na świecie? Bo sądzę ze na nasz blisko 40 mln kraj znalazło się tylu opętanych, że szło by ich policzyć na palcach jednej ręki niezręcznego stolarza. I to ciekawe ile z nich dostało diabła w łeb bo nosiło pentagram 
|
Pt sie 07, 2009 21:42 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Używa tego w co nie wierzycie. Podejście tyle przebiegłe ile efektywne niestety...
Ja mam własną wersję tego jakże popularnego twierdzenia. A mianowicie:
Największm sukcesem szatana jest ludzka naiwność i głupota, która sprawia że niektórzy nie tylko wierzą w jego istnienie, ale i tak panicznie się boją że może się ujawnić, opętać, sprowadzić nieszczęście i tak dalej.
Jesteś Cristofie przykładem, jak wielki sukces udało się odnieść nieistniejącemu 
|
Pt sie 07, 2009 21:47 |
|
 |
Cristof
|
Istniejącego, istniejącego niestety.
No cóż Witoldzie (przykładzie reprezentanta wojującego ateizmu?), życzę Ci, żebyś zmienił zdanie w najmniej bolesnych dla Ciebie okolicznościach.
|
Pt sie 07, 2009 21:53 |
|
 |
oredaktor
|
Cytuj: Największm sukcesem szatana jest ludzka naiwność i głupota, która sprawia że niektórzy nie tylko wierzą w jego istnienie, ale i tak panicznie się boją że może się ujawnić, opętać, sprowadzić nieszczęście i tak dalej.
Największym sukcesem szatana jest to, że ludzie potrafią czynić starszne zło anwet bez potzreby opętania
|
Pt sie 07, 2009 21:53 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Istniejącego, istniejącego niestety.
Nieistniejącego, nieistniejącego... niestety  (?) Cytuj: życzę Ci, żebyś zmienił zdanie w najmniej bolesnych dla Ciebie okolicznościach.
To nie po chrześcijansku tak źle życzyć...
nagłego zzabobonnienia 
|
Pt sie 07, 2009 22:22 |
|
|
|