Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona
 Harry Potter 
Autor Wiadomość

Ludzie. Juz pisałem. Dyskusja o Harrym Potterze i "magii" w nim zawartej jest dez sensu bez 2 rzeczy:

1. Ustalenia czym jest magia.
2. Ustalenia czy magia istnieje.

I to pomoże rozwiązać problem. Bo takie dyskutowanie "magia istnieje" "nie" "a tak" "a nie" "a tak"... Do niczego nie prowadzi...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 08, 2009 9:27

Cytuj:
życzę Ci, żebyś zmienił zdanie w najmniej bolesnych dla Ciebie okolicznościach.

To nie po chrześcijansku tak źle życzyć...
nagłego zzabobonnienia :D

Ty uważasz to za zabobon, a ja uważam, za rzecz realną. Życzę Ci więc tego co najlepsze ;)

So sie 08, 2009 9:32

a.r.e.k - Tak wiem, pentagram skierowany jednym z ramion w górę wykorzystywany jest w białej magii, jako ochronny. Problem w tym, że KAŻDA magia jest działaniem szatana, stąd też nie czyni to różnicy żadnej.

Tfu, tfu. Tylko nie biała magia! :-D
Pentagram z ramieniem ku górze to pentagram ochronny, zgadza się.
Ja używam obu pentagramów, ale żadnego z nich nie łączę z Szatanem.

So sie 08, 2009 9:39

Ludzie. Juz pisałem. Dyskusja o Harrym Potterze i "magii" w nim zawartej jest dez sensu bez 2 rzeczy:

1. Ustalenia czym jest magia.
2. Ustalenia czy magia istnieje.

I to pomoże rozwiązać problem. Bo takie dyskutowanie "magia istnieje" "nie" "a tak" "a nie" "a tak"... Do niczego nie prowadzi...

Ja bym odwrócił kolejność punktów i odpowiediałbym:
Tak, magia istnieje. Magia jest mocą, dzięki której zmieniasz świat według swojej Woli. Natomiast magia taka jak w HP nie istnieje, ponieważ Magia nie jest oderwana od Natury człowieka i Wszechświata.

So sie 08, 2009 9:41

Cristof, to prawda, ten pentagram jest odwrócony. Ten symbol ma przypominac rogatego diabła. Takie gwiadki to ja rysowałam w dzieciństwie gdy odkrylam jak to się robi (fajna geometryczna kombinacja linii - dla 8-latki to było coś). ;)

oktagram jest lepszy :D ale to nic trudnego też.
http://foto.recenzja.pl/foty/oktagram-1 ... 7a910.jpeg

So sie 08, 2009 9:43

Magia nie jest oderwana od Natury człowieka i Wszechświata.

Większej bzdury nie czytałem.
Magia jest w naturze człowieka? A ja słyszałem, że dążenie do świętości jest w naturze człowieka, czego uczy mnie chrześcijaństwo. Magia i chrześcijaństwo się wykluczają wzajemnie.

Stosujesz obydwie wersje pentagramu? Bawisz się w magię? Więc wiesz, że jesteś okultystą?
Może nie wypowiadaj się w tematach na temat moralności i etyki. Jeszcze namieszasz w głowach ludziom, a po co?

So sie 08, 2009 10:08

Ja bym odwrócił kolejność punktów i odpowiediałbym:
Tak, magia istnieje. Magia jest mocą, dzięki której zmieniasz świat według swojej Woli. Natomiast magia taka jak w HP nie istnieje, ponieważ Magia nie jest oderwana od Natury człowieka i Wszechświata.
I dokładnie. TYeraz można dyskutowac dalej, kiedy już coś ustliliśmy... Bo tu są dyskusje 3 grup: nie wierzących w magię, wierzących w magię, i twierdzących, ze magia to okultyzm...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 08, 2009 10:46

Czyli jednak wyszło na to, że pani Kuby po prostu skłamała, powołując się na opinię kardynała Ratzingera, której tak naprawdę nie było. Kobieta chcąc przepchnąć jakoś swoją książkę posunęła się do niezbyt eleganckiego czynu. W ten sposób ośmieszyła ona kard. Ratzingera, próbując go napuścić na książkę dla dzieci. Wyszło na to, że Prefekt Kongregacji Nauki Wiary nie ma nic innego do roboty, jak uganiać się za książką dla dzieci. Autorka wyświadczyła kardynałowi niedźwiedzią przysługę, a niektórzy publicyści podchwycili ten żałosny trop i przez moment mieli czym walić w swoich przeciwników. Walili fałszywą bronią. Tak samo fałszywą, jak książka pani Kuby, w której roi się od błędów merytorycznych i która jest świadectwem kompletnej nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.

So sie 08, 2009 11:20

a tę książkę Kuby można gdzieś online przeczytać?

So sie 08, 2009 11:33

Stosujesz obydwie wersje pentagramu? Bawisz się w magię? Więc wiesz, że jesteś okultystą?
Może nie wypowiadaj się w tematach na temat moralności i etyki. Jeszcze namieszasz w głowach ludziom, a po co?
Temat pentagramu już był wałkowany na tym forum i to podejrzewam, że nie raz... Pentagram był wykorzystywany w chrześcijaństwie jako symbol pięciu ran Chrystusa. Reformacja oczywiście "odkryła" okultystyczną głębię pentagramu (i nie tylko), głównie dlatego, że wszystko, co rzymskokatolickie kojarzyło się im z szataństwem. W ten sposób nie tylko pentagram, ale i np. odwrócony krzyż (symbol męki św. Piotra Apostoła) stały się okultyzmem. To oczywiście cieszy najbardziej diabła, ponieważ wprowadzanie chrześcijan w zmieszanie zawsze go cieszyło, a już, zwłaszcza kiedy święte symbole ktoś uparcie nazywa szatańskimi. Zatrąca to wręcz o grzech przeciwko Duchowi Św. (por Mk 3,22-30)

Aby nie być gołosłownym, proponuję obejrzenie tej kolekcji zdjęć.
Michał S napisał(a):
Jeden z kościołów w Hanowerze zawiera pentagram na ścianie szczytowej i przy wejściu. Jednak, ponieważ są to zdjęcia z picasa.web, nie jestem w stanie ich tutaj wprowadzić. Ale można sobie samemu obejrzeć:
Wejście do kościoła i jedna ze ścian.
Gdyby komuś otworzyły się przypadkiem tylko albumy Dana, to chodzi o zdjęcie 1 i 36 z kolekcji Hannover and Schützenfest 2007-07-08.

So sie 08, 2009 12:50

Tego nie wiedziałem Kancermeisterze. Ale jeśli to prawda, to po raz kolejny satanizm zaprzeczył, ośmieszył to co chrześcijańskie. Tak, diabeł na pewno się z tego cieszy.
I chętnie przywoływany tym znakiem przychodzi...

Biedne dzieci :
Obrazek

So sie 08, 2009 13:13

a.R.E.k. napisał(a):
Magia nie jest oderwana od Natury człowieka i Wszechświata.

Większej bzdury nie czytałem.
Magia jest w naturze człowieka? A ja słyszałem, że dążenie do świętości jest w naturze człowieka, czego uczy mnie chrześcijaństwo. Magia i chrześcijaństwo się wykluczają wzajemnie.

Haha, to właśnie ja czytam tu ogromne bzdury i demonizowanie Harry'ego Pottera! To jest naprawdę śmieszne!
Dążenie do świętości? A co to jest świętość? Dla mnie to pojęcie ma mnóstwo znaczeń. Chrześcijaninem nie jestem, tylko poganinem, więc w mojej koncepcji wiara i magia świetnie się ze sobą łączą.
Stosuję obydwie wersje pentagramu. Nie bawię się w magię, tylko ją uprawiam. Jestem okultystą... chyba możnaby tak powiedzieć. Nie wiem.
A wypowiadać się mogę jak każdy i nie mam zamiaru ludziom mieszać w głowach. Każdy niech robi jak chce.

So sie 08, 2009 13:38

powiedziałbym że mi cię żal, ale szczerze mówiąc, to bym skłamał.

A czemu to właściwie pentagram ma być symbolem szatana? Skoro z szatanem kojarzona jest liczba 666 to sekstagram pasował by znacznie lepiej - złożony z sześciu odcinków, które przecinają się w sześciu punktach, tworząc w środku sześciokąt.

So sie 08, 2009 13:39

I chętnie przywoływany tym znakiem przychodzi...
Diabeł nie musi przychodzić. On ciągle jest obok nas (1P 5,8), choć czasem o tym nie pamiętamy. On czeka na to zapomnienie, wykorzystuje je. Zawsze warto mieć na uwadze to, o czym wspominała św. Teresa z Lisieux: są dwa sposoby współpracy z Szatanem - nie widzieć go w ogóle i widzieć go wszędzie. Ten drugi sposób jest przegapiany znacznie częściej, niż się nam wydaje.

So sie 08, 2009 13:47
Zawsze warto mieć na uwadze to, o czym wspominała św. Teresa z Lisieux: są dwa sposoby współpracy z Szatanem - nie widzieć go w ogóle i widzieć go wszędzie. Ten drugi sposób jest przegapiany znacznie częściej, niż się nam wydaje.

Gwoli ścisłości - św. Teresa z Avila.

So sie 08, 2009 14:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona