Autor |
Wiadomość |
Cristof
|
Kancermeister napisał(a): Zawsze warto mieć na uwadze to, o czym wspominała św. Teresa z Lisieux: są dwa sposoby współpracy z Szatanem - nie widzieć go w ogóle i widzieć go wszędzie. Ten drugi sposób jest przegapiany znacznie częściej, niż się nam wydaje.
Kancermeistrze, czyżbyś "pił" do mnie?
Uważasz, że współpracuje z szatanem, nazywając okultyzm, który niewątpliwie występuje w HP, po imieniu?
Czyż wszelkie zarzuty typu: "przesadzasz Cristofie" nie są podyktowane przyczynami emocjonalnymi?
Popatrzmy chłodno, ogólnie i obiektywnie...
Z poganami i okultystami na temat ich diabelskich gustów światopoglądowych dyskutować zamiaru nie mam. Zaczepki takowych, będą przeze mnie ignorowane.
|
So sie 08, 2009 16:04 |
|
|
|
 |
oredaktor
|
Cristof napisał(a): Z poganami i okultystami na temat ich diabelskich gustów światopoglądowych dyskutować zamiaru nie mam. Zaczepki takowych, będą przeze mnie ignorowane. To podyskutuj ze mną, bo Ja jestem katolikiem  Cytuj: Uważasz, że współpracuje z szatanem, nazywając okultyzm, który niewątpliwie występuje w HP, po imieniu? Nie wiem jak sam Kancermeister, ale osobiście sądzę, że możesz siać niepotrzebny zamęt i panikę. Okultyzm w HP niewątpliwie występuje... niewątpliwie dla Ciebie Cytuj: Czyż wszelkie zarzuty typu: "przesadzasz Cristofie" nie są podyktowane przyczynami emocjonalnymi? Popatrzmy chłodno, ogólnie i obiektywnie...
Zabawne, ponieważ powiedziałbym, że zarzuty typu "przesadzasz" są jak najbardziej chłodne i w miarę obiektywne.
Jestem przekonany, że intencje masz słuszne i z pewnością Twoje argumenty są w wielu miejscach sensowne. Prosiłbym jednak o chwilkę refleksji nad tematem czy, aby napewno całe zło przypisywane HP ma jakieś podstawy i cyz nie ejst lekką przesadą.
|
So sie 08, 2009 16:32 |
|
 |
Cristof
|
Oredaktor - Bardzo się cieszę, że mam okazję pogadać w końcu z katolikiem
W celu uporządkowania:
Najpierw mam trzy pytania do Ciebie (i właściwie do każdego innego chrześcijanina): 1. Czy czytałeś choć jedną z części HP? 2. Czy znasz stanowisko Kościoła Katolickiego wobec szeroko pojmowanego okultyzmu (a więc m. in. magii, wróżbiarstwa i spirytyzmu)? 3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?
Jeżeli odpowiedzieliście na powyższe pytania twierdząco, to zapraszam do dyskusji.
|
So sie 08, 2009 18:03 |
|
|
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): 3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?
Daruj że marnuje swój czas na wtrącanie się, ale słówko "wiesz" jest ostatnim jakie powinno się znaleźć w tym pytaniu. Najwyżej "czy wierzysz".
|
So sie 08, 2009 18:29 |
|
 |
Sareneth
|
Cristof napisał(a): 3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?
I to jest brednia, gdyż takowa magia nie istnieje...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
So sie 08, 2009 19:14 |
|
|
|
 |
oredaktor
|
Cristof napisał(a): Najpierw mam trzy pytania do Ciebie (i właściwie do każdego innego chrześcijanina): 1. Czy czytałeś choć jedną z części HP? 2. Czy znasz stanowisko Kościoła Katolickiego wobec szeroko pojmowanego okultyzmu (a więc m. in. magii, wróżbiarstwa i spirytyzmu)? 3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?
1. Tak, więcej niż jedną nawet  Choć nie wszystkie
2. Tak
3. Nie, ale chętnie się dowiem. Jednak lepiej w wiadomości prywatnej, żeby nie zaśmiecać wątku 
|
So sie 08, 2009 21:24 |
|
 |
r4dz10
|
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn sie 10, 2009 10:51 |
|
 |
Cristof
|
Genialna strona demotywatory.pl 
|
Pn sie 10, 2009 17:17 |
|
 |
djdomin
|
Ukyo napisał(a): No tak, ale to już nie jest problem Harry'ego Pottera tylko nieodpowiedzialnych lub niedoinformowanych rodziców. Kiedyś byłam świadkiem, jak 4-latek po 22.00 oglądał w telewizji Robocopa (pierwsza część obfituje w krwawe sceny, zresztą, była oznakowana "tylko dla dorosłych"). Kiedy zwróciłam uwagę jego matce ta z uśmiechem zauważyła, że wreszcie będzie cicho i ona może zająć się gośćmi i piwkiem. Ależ ja się całkowicie z tym zgadzam. Napisałem, że nie dam HP każdemu dziecku - podobnie, jak nie dam małemu dziecku noża (a dorosłemu powiem, gdzie lezy i że kanapki ma sobie sam zrobić).
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt sie 18, 2009 12:19 |
|
 |
djdomin
|
Cristof napisał(a): Zarzucacie nam kłamstwo, a przecież u nas, katolików, jest ono grzechem i staramy się go wystrzegać.  Jakżesz więc to? Jesteś pierwszy katolikiem baz żadnego grzechu? Zresztą, do grzechu wymagana jest świadomość kłamstwa. Jesli wierzysz w prawdziwość jakiejś bzdury, to głosząc ją, nie kłamiesz, choć mówisz nieprawdę  Cristof napisał(a): Prof. Morabito (który gruntownie przebadał, również i najnowocześniejszymi metodami te zjawiska) nie jest odosobniony w swoich poglądach. Tylko, ze niewierzymy:
- profesora;
- prawdziwość i poprawność jego badań.
Zacytuj mi pismo NAUKOWE, gdzie jest to opublikowane. Nie ma? Nie ma więc wiarygodnych badań.
|
Wt sie 18, 2009 12:23 |
|
 |
djdomin
|
Cristof napisał(a): Uważam, że o. Posacki może nie w 100%, ale w większości znacznej pisze prawdę. Jest godny zaufania, w końcu to egzorcysta. Jesli nie w 100%, to znaczy, że jest NIEGODNY ZAUFANIA. Cristof napisał(a): A więc, jeśli zarzucacie kłamstwo Posackiemu, to zarzucacie go również Ratzingerowi, który jest obecnym Papieżem (bardzo popiera on działalność egzorcystów). Uważacie, że Papież kłamie? Oj nieładnie, nieładnie, paskudnie wręcz! Papież popiera porządnych egzorcystów. Nigdzie nie jest napisane, ze papież popiera kłamstwa pewnego pana o nazwisku na literę P.
Twoje uogólnianie posuwa sie za daleko i przechodzisz do kłamstwa.
|
Wt sie 18, 2009 12:25 |
|
 |
djdomin
|
Cristof napisał(a): Uprzejmie informuję, że o. Posacki na co najmniej stopień naukowy doktora (choć kto wie czy już nie profesora). Poza tym jest to wybitny (na skalę światową) znawca demonologii, historii mistyki, nowych ruchów religijnych i sekt, problematyki okultyzmu i ezoteryki, wykładowca na światowych zjazdach egzorcystów. Ponadto jest jeszcze filozofem.
doktora:
dr Aleksander Posacki SJ
Id osoby: 26189
Adres e-mail: posacki@poczta.onet.pl
Dyscypliny KBN: nauki filozoficzne
Specjalności: antropologia filozoficzna, filozofia religii, historia idei, historia mistyki
Charakterystyka pracy: Rozprawa doktorska Aleksandra Posackiego SJ pt: L' esperienza tragica come iniziazione: Lev Sestov (Doświadczenie tragiczne jako inicjacja: Lew Szestow) w badaniach nad twórczością rosyjskiego filozofa wykorzystuje definicję M. Eliadego, który uważa, że istotą doświadczenia inicjacji jest doświadczenie radykalnej egzystencjalnej przemiany. W takim ujęciu doświadczenie tragiczne u Szestowa (pojmowane głównie jako skrajne cierpienie czy "tragedia") byłoby odpowiednikiem "śmierci inicjacyjnej". Podobne spojrzenie uniwersalizuje w sensie metodologicznym doświadczenie Szestowa. Ukazuje bowiem związki pomiędzy odkryciami etnologii i filozofii (jak czynił to zresztą sam M. Eliade czy później J. Derrida). Zarazem jednak je przekracza w kontekście metodologii "doświadczenia" (temat pracy), które nie dotyczy ani racjonalizmu (jak to zwykle bywa w filozofii), ani empiryzmu (jak to jest w etnologii czy religioznawstwie). Inicjację należy tu pojmować w dwojaki sposób sensie "humanistycznym" jako przemianę ku człowieczeństwu i w sensie radykalnie "religijnym" jako narodzenie ku wierze. Celem pracy Aleksandra Posackiego SJ było ukazanie istoty wewnętrznej dynamiki myśli Lwa Szestowa. Autor zakładając, że sposób myślenia Szestowa jest "subiektywny" i "egzystencjalny", próbuje "myśleć" razem z Szestowem, rozumieć go od środka (a nie z "zewnątrz"), wczuć się w jego wewnętrzny tok myśli i doświadczeń. Aby zrealizować takie założenie hermeneutyczne odwołuje się także do korespondencji Szestowa, zwłaszcza tej, która ma charakter polemik intelektualnych z innymi filozofami jak M. Bierdiajew czy M. Buber. W kontekście tak zamierzonej interpretacji wielkie znaczenie ma również terminologia źródłowa. Z tej racji Posacki sięga do wszystkich oryginalnych dzieł rosyjskich Szestowa (pisał on po rosyjsku), korzystając częściowo z tłumaczeń włoskich, jakby wtórnie zaakceptowanych, z pozycji uprzedniej wiedzy, zaczerpniętej z tekstów oryginalnych. Autor korzysta także z zagranicznych opracowań myśli Szestowa, głownie z tekstów włoskich, francuskich, angielskich i rosyjskich. W ten sposób poznajemy także stopień oraz charakter recepcji myśli Szestowa w różnych krajach i kulturach, co ma dodatkową wartość poznawczą.
Słowa kluczowe: tragizm, inicjacja, wiara, zbawienie, grzech, upadek, Szestow Lew,
Tego, aby był on światowej jakości znawcą demonologii, okultyzmu i ezoteryki - wymagam potwierdzenia OD CIEBIE.
|
Wt sie 18, 2009 12:30 |
|
 |
djdomin
|
Cristof napisał(a): Leontodon - Oj, skądże, MAGIA JEST i jest sferą działania demonów, złych duchów, czy upadłych aniołów (jak wolisz). A skoro twierdzisz inaczej to mi to jakoś udowodnij.
Twoje teksty stoją w sprzeczności z rozumem. Udowadnia się BYT, a nie brak bytu.
Zatem UDOWODNIJ (metodami naukowymi, których zapewne nie znasz), że magia JEST.
A jak żądasz udowadniania BRAKU byty, to najpierw sam udowodnij, ze nie istnieje Latający Potwór Spaghetti. Wiecej pokory do nauki! Filozof może sobie dowolne rzeczy pisać, ale gdzie wchodzi metoda naukowa (science), to częśc z tych rzeczy trzeba odrzucić.
|
Wt sie 18, 2009 12:34 |
|
 |
djdomin
|
Witold napisał(a): Cristof napisał(a): Niestety nie jest to prawda. Ma on stopień naukowy co najmniej doktora. Stopień doktora nie robi z nikogo naukowca. Kaczyński jest doktorem prawa i bynajmniej nie jest naukowcem. Tak samo jak nie jest naukowcem filozof i teolog Posacki. Tylko filozof. Doktorat robił z filozofii. Vide post wyżej.
Pytanie, kto to jest "naukowiec".
|
Wt sie 18, 2009 12:40 |
|
 |
djdomin
|
Cristof napisał(a): Dla zainteresowanych też sferą duchową - pentagram od wieków był znakiem przywołującym duchy. Jest znakiem szatana i służy do jego przywoływania. Jest niezbędnym "rekwizytem" podczas sprawowania czarnych mszy przez satanistów... Pentagram też był symbolem CHRYSTUSA.
Podobnie, jak odwrócony krzyż, spotykany na ołtarzach w KATOLICKICH kościołach.
|
Wt sie 18, 2009 12:42 |
|
|
|