Autor |
Wiadomość |
a.R.E.k.
|
 Re: Harry Potter
Cristof napisał(a): [quote="djdomin" Napisz coś więcej. Praktykujesz magię i okultyzm? Tak, ale co mam napisać więcej? W jaki sposób odprawiam rytuały nie napiszę. Narzędzia z HP jakich używa się w magii to różdżka, kociołek i miotła, jednak tylko kociołek ma co nieco wspólnego z tą książką, bo czasem się coś w nim gotuje ;P Wiem też, że niektórzy używają zaklęć w łacinie, ale są to raczej inkantacje niż krótkie zaklęcia jak w książce.
|
Pn mar 15, 2010 10:15 |
|
|
|
 |
Cristof
|
a.R.E.k. napisał(a): Cristof napisał(a): [quote="djdomin" Napisz coś więcej. Praktykujesz magię i okultyzm? Tak, ale co mam napisać więcej? W jaki sposób odprawiam rytuały nie napiszę. Narzędzia z HP jakich używa się w magii to różdżka, kociołek i miotła, jednak tylko kociołek ma co nieco wspólnego z tą książką, bo czasem się coś w nim gotuje ;P Wiem też, że niektórzy używają zaklęć w łacinie, ale są to raczej inkantacje niż krótkie zaklęcia jak w książce. Źle robisz, bo okultyzm jest karany przez Boga śmiercią wieczną, piekłem. Jest to grzech najgorszej kategorii. Bóg brzydzi się każdym kto dopuszcza się takich "obrzydliwości w Jego oczach". W wielu miejscach Pisma Św. jest o tym napisane.
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Pn mar 15, 2010 10:20 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: Ale masz fajnie, z Tolkienem rozmawiałeś... bo inaczej, ciekawe skąd masz tą wiedzę co on zrobił? Jest to wiedza ogólnie dostępna. Popularny we współczesnym fantasy wizerunek orka został spopularyzowany głównie właśnie przez "Władcę Pierścieni" Tolkiena. Rozmowa z Tolkienem nie ma tu nic do rzeczy, bo raczej wątpliwe by mógł to przewidzieć, pisząc tą książkę. Cytuj: To, że coś jest elementem literatury fantasy nie oznacza, że nie może istnieć w rzeczywistości. Bez znaczenia. Nadal do uznania jej istnienia potrzebne są jakieś sensowne argumenty, docelowo, dowody. Cytuj: Co nie oznacza, niemożliwości jej istnienia. Nie istnieje taki argument który jednoznacznie dowodziłby, że niemożliwe jest, że tak naprawdę nie istniejesz jak i cały nasz wszechświat i jesteś tylko wytworem programu komputerowego stworzonego przez inną cywilizację. Co nie znaczy jeszcze, że kogoś kto tak twierdzy, należy traktować poważnie. Nie ma czegoś takiego jak "niemożliwość istnienia", ja się pytam dlaczego uznać, że istnieje. A to co ty robisz to jest czysta manipulacja, odwracanie kota ogonem. Argument że nie jest niemożliwe istnienie orków, trolli i elfów, nawet jednym promilu nie przemawia za tym, że one istnieją.
|
Pn mar 15, 2010 14:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No trolle na pewno istnieją  . A poważnie, wszystkim szukającym skandali polecam przeczytać trylogię "Czarne kamienie" Anne Bishop - tam znajdziecie dużo ciekawsze elementy do rozważania (z dobrym Szatanem jako ojcem zastępczym na czele). Albo trylogię Jacqueline Carey "Dziedzictwo Kusziela" o tym, jak mogłoby wyglądać alternatywne chrześcijaństwo - religia miłości. Obie powieści nieco poważniejsze, bez wymachiwania różdżkami, dla starszych dzieci  .
|
Pn mar 15, 2010 15:06 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Cristof napisał(a): [ Źle robisz, bo okultyzm jest karany przez Boga śmiercią wieczną, piekłem. Jest to grzech najgorszej kategorii. Bóg brzydzi się każdym kto dopuszcza się takich "obrzydliwości w Jego oczach". W wielu miejscach Pisma Św. jest o tym napisane. Ok, ok, czyli przykładów nie potrafisz podać. Szkoda, może bym się zainspirował.
|
Pn mar 15, 2010 15:11 |
|
|
|
 |
Cristof
|
Witold napisał(a): Jest to wiedza ogólnie dostępna. Popularny we współczesnym fantasy wizerunek orka został spopularyzowany głównie właśnie przez "Władcę Pierścieni" Tolkiena. Rozmowa z Tolkienem nie ma tu nic do rzeczy, bo raczej wątpliwe by mógł to przewidzieć, pisząc tą książkę. Ale skądś musiał pierwotny wizerunek zaczerpnąć i dopiero później odpowiednio przekształcić, wykorzystać. Ej, bo nam rozmowa schodzi na manowce... Witold napisał(a): Bez znaczenia. Nadal do uznania jej istnienia potrzebne są jakieś sensowne argumenty, docelowo, dowody. Ok, jaką zatem metodologię badań proponujesz? Przy założeniu z góry, że magia nie istnieje? Witold napisał(a): Nie istnieje taki argument który jednoznacznie dowodziłby, że niemożliwe jest, że tak naprawdę nie istniejesz jak i cały nasz wszechświat i jesteś tylko wytworem programu komputerowego stworzonego przez inną cywilizację. Co nie znaczy jeszcze, że kogoś kto tak twierdzy, należy traktować poważnie. Poproszę prostszym językiem. Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi  Witold napisał(a): A to co ty robisz to jest czysta manipulacja, odwracanie kota ogonem. A może po prostu prawda? Czysta prawda? Czemu akurat tutaj doszukujesz się spisku z mojej strony i ze strony wielu ludzi, którzy uznają magię za groźną? Nic mi nie płacą za głoszenie takich poglądów - piszę szczerze. Zresztą u nas katolików, kłamstwo to grzech główny, więc staram się go wystrzegać.  a.R.E.k. napisał(a): Ok, ok, czyli przykładów nie potrafisz podać. Szkoda, może bym się zainspirował. Przykłady liczne masz w książkach Andrzeja Wronki, o. Posackiego, Ks. Zwolińskiego, Roberta Tekieli i wielu innych. Czy naprawdę muszę je powtarzać? Szperać po książkach okultystycznych nie mam najmniejszego zamiaru.
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Pn mar 15, 2010 17:07 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Ale skądś musiał pierwotny wizerunek zaczerpnąć i dopiero później odpowiednio przekształcić, wykorzystać. Ej, bo nam rozmowa schodzi na manowce... Na przykład z folkloru. Cytuj: Ok, jaką zatem metodologię badań proponujesz? Przy założeniu z góry, że magia nie istnieje? Ja? A dlaczego znowu ja? To ty masz wykazać istnienie magii, ja jestem tym którego masz docelowo przekonać o jej istnieniu. Niby jak ja mam ci powiedzieć jak wykazać istnienie magii, skoro uważam że magia nie istnieje? Cytuj: Nie istnieje taki argument który jednoznacznie dowodziłby, że niemożliwe jest, że tak naprawdę nie istniejesz jak i cały nasz wszechświat i jesteś tylko wytworem programu komputerowego stworzonego przez inną cywilizację. Co nie znaczy jeszcze, że kogoś kto tak twierdzy, należy traktować poważnie. Poproszę prostszym językiem. Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi  [/quote] Jeżeli twierdzisz, że brak dowodów na istnienie magii nie wyklucza jej istnienia, to OK, masz rację. Ale ANALOGICZNIE nie ma też żadnych dowodów wykluczających historię przedstawioną powyżej, o tym że tak naprawdę nie istniejemy i jesteśmy sztucznym wytworem kosmicznych programistów. Co jednocześnie nie oznacza, że powinniśmy brać to pod uwagę jako realną możliwość. Cytuj: A może po prostu prawda? Czysta prawda? Po pierwsze to mówiłem o sugerowaniu, że skoro "nie oznacza niemożliwości jej istnienia", to znaczy że możemy brać na poważnie to, że może istnieć. Cytuj: Czemu akurat tutaj doszukujesz się spisku z mojej strony i ze strony wielu ludzi, którzy uznają magię za groźną? Po drugie nie uważam że to spisek, raczej po prostu tak zwana ciemnota. Cytuj: Nic mi nie płacą za głoszenie takich poglądów - piszę szczerze. Zresztą u nas katolików, kłamstwo to grzech główny, więc staram się go wystrzegać.  Po trzecie to jest właśnie najgorsze, że wy naprawdę wierzycie w to co mówicie.
|
Pn mar 15, 2010 19:24 |
|
 |
djdomin
|
Tylko, ze nadal żaden z tych panów czy kapłanów nie jest okultystą. Zbadał - nie zbadał, kto ich tam wie. Posacki popiera książkę Kuby, która jest pełna fikcji i przeinaczeń. W tym momencie nie ufam innym jego słowom. Ew. autorytetem mógłby być Tekieli - podobno nawrócony okultysta - ale w środowisku nazwijmy to "pogańsko-magicznym" Tekieli jest ostro wyśmiewany...
Metodyka zbadania prawdziwości "magii" jest bardzo prosta. Zgłoś, jaką sztukę magiczną opanowałeś (lub sugerujesz do sprawdzenia), to dam ci opis eksperymentu naukowego. Ale muszę cię zawieść - były robione badania w Niemczech wśród zgłaszających się ochotników "uzdolnionych magicznie" czy "parapsychologów". Nigdy niczego nie udało się potwierdzić. Albo "nic nie działało", albo wykrywano zręczne oszustwo...
_________________ Dominik Jan Domin
|
Pn mar 15, 2010 19:31 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Cristof napisał(a): Szperać po książkach okultystycznych nie mam najmniejszego zamiaru. No właśnie, dlatego nigdy nie będziesz pewien, ile w tym wszystkim jest prawdy, bo po prostu tego nie sprawdzisz.
|
Pn mar 15, 2010 19:44 |
|
 |
Cristof
|
Witold napisał(a): Na przykład z folkloru. No i co w związku z tym? Witold napisał(a): Ja? A dlaczego znowu ja? To ty masz wykazać istnienie magii, ja jestem tym którego masz docelowo przekonać o jej istnieniu. Niby jak ja mam ci powiedzieć jak wykazać istnienie magii, skoro uważam że magia nie istnieje?
Dlatego Ty, ponieważ wprowadzasz nowy pogląd: "magia nie istnieje". Tymczasem praktyki magiczne były obecne wśród ludów od początku świata na wszystkich jego stronach. To Ty wprowadzasz nowość, nie ja. Witold napisał(a): Jeżeli twierdzisz, że brak dowodów na istnienie magii nie wyklucza jej istnienia, to OK, masz rację. Ale ANALOGICZNIE nie ma też żadnych dowodów wykluczających historię przedstawioną powyżej, o tym że tak naprawdę nie istniejemy i jesteśmy sztucznym wytworem kosmicznych programistów. Co jednocześnie nie oznacza, że powinniśmy brać to pod uwagę jako realną możliwość. Tym co nas różni (jak sądzę) jest to, że ja wierze w Boga, objawienie Pisma Św., itd. - ogólnie można mnie nazwać katolikiem. Wiarę katolicką postrzegam jako nieomylną. Tymczasem Ty nie wierzysz w nic - jesteś ateistą. Różnorodność postrzegania otaczającego nas świata troszkę determinuje nasze poglądy, nieprawdaż? Witold napisał(a): Po drugie nie uważam że to spisek, raczej po prostu tak zwana ciemnota. Haha, bo widzisz dla mnie ateizm jest ciemnotą. Witold napisał(a): Po trzecie to jest właśnie najgorsze, że wy naprawdę wierzycie w to co mówicie. I vice versa. Djdomin napisał(a): w środowisku nazwijmy to "pogańsko-magicznym" Tekieli jest ostro wyśmiewany... Najlepszą metodą obrony jest atak... Djdomin napisał(a): Ale muszę cię zawieść - były robione badania w Niemczech wśród zgłaszających się ochotników "uzdolnionych magicznie" czy "parapsychologów". Nigdy niczego nie udało się potwierdzić. Albo "nic nie działało", albo wykrywano zręczne oszustwo... Napisz mi coś więcej o tych badaniach. Chętnie dowiem się czegoś nowego. a.R.E.k. napisał(a): No właśnie, dlatego nigdy nie będziesz pewien, ile w tym wszystkim jest prawdy, bo po prostu tego nie sprawdzisz. Sprawa jest prosta - non possumus. Bóg zabrania, Kościół zabrania - nie zamierzam niczego testować na sobie i wyjść na głupca.
|
Pn mar 15, 2010 21:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Dlatego Ty, ponieważ wprowadzasz nowy pogląd: "magia nie istnieje". Tymczasem praktyki magiczne były obecne wśród ludów od początku świata na wszystkich jego stronach. To Ty wprowadzasz nowość, nie ja.
Praktyki magiczne były obecne wśród ludów od początku świata - prawda. Razem z całym panteonem bóstw. Czy to w jakiś sposób świadczy o istnieniu magii oraz tych bóstw? Zastanów się dobrze nad odpowiedzią  . Jeślibyś mógł podać swoją (odpowiednio konkretną) definicję magii, to moglibyśmy postawić weryfikowalną hipotezę zerową, co umożliwiłoby znalezienie odpowiedzi.
|
Pn mar 15, 2010 21:28 |
|
 |
nurhia
|
Cristof, rozumiem ze Twoim zdaniem autorka pottera czytala biblie szatana, jakis poradnik okultystyczny czy inny bzdet i z tego czerpala swoja wiedze na temat magii?!  Bóg nie zabrania czytać książek, a że koscioł chcialby swoje owieczki zanadto kontrolować to inna bajka. powinno sie tez zaprzestać wróżb andrzejkowych w przedszkolu;) co do tego co napisales na str. 18 tematu, odnosnie numerowanych zarzutów. 1 w ogole nie rozumiem.czarodziej= dobry,czarownik zły?i jakies porownanie do satanisty, sam sie nakrecasz.... 2 hm "jak w prawdziwej magii czy czarach" jakos nmie mialam okazji tej prawdziwej magii widziec, ale Tobie gratuluje doswiadczenia zyciowego w tej kwestii bo wnioskuje ze si eo magie otarles skoro tylke o niej wiesz... 3 W kopciuszku matka chrzestna rzucila czar na dynię i jakoś nie zjadła kopciuszka... 4 mugole.zjawisko normalne wystepujace od zawsze w spoleczenstwie.lepszy gorszy, jakos tak bylo dziwnym trafem od zawsze.rownie dobrze podzial moglby wygladac bogaty biedny.zwykla relacja spoleczna. 5 jakbys nie zauwazyl alchemicy pojawiaja sie w iekszosci fantastycznych ksiazek i nikt z tego problemu nie robi. 6 z ta swiatłościa Chrystusa to juz nie przesadzaj. 7 "Sam Dumbledore mówi Harry'emu że jest to niebezpieczne i można postradać zmysły poprzez długotrwałe wpatrywanie się w lustro."- owszem mozna zostac narcyzem. 8 szkoda że nie powiedzialam P. na j. polskim ze nie przeczytam Dziadów Mickiewicza, bo sa w nich duchy i to grzech...podejrzewam ze dostalabym niedostateczny od razu.za co?za głupotę. p.s dzieci zazwyczaj robia sobie wredne żarty i nie musza czerpać instrukcji z ksiazek. Twoje rozumienie magii jest inne i nasze takze. ja nie uwazam by wrozenie z fusow komukolwiek w czyms pomoglo, numerologia, nie wierze ze pod tym kryja sie jakies moce. itp.wiec czemu robisz problem z niczego?jeżeli Ty wiezrysz w tą magie to juz Twój problem.przyjamniej wiesz przeciw czemu protestujesz;]
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Pn mar 15, 2010 21:35 |
|
 |
Witold
|
Cristof napisał(a): Dlatego Ty, ponieważ wprowadzasz nowy pogląd: "magia nie istnieje". Ten pogląd nie jest nowy, ten pogląd jest ignorowanym stanem wyjściowym. Domniemanie nieistnienia. Żeby wyjść poza ten stan wyjściowy należałoby wykazać istnienie magii lub obiektywne podstawy do wnioskowania jej istnienia, tymczasem niestety zawsze opiera się to na bezmyślnym uwierzeniu w jej istnienie. Ale jeżeli nie przyjmiemy tego na pustą wiarę, to domniemanie nieistnienia jest racjonalnym wyjściem. Poza tym to, że tacy jak ty jednak stanowią mniejszość, którą często traktuje się z pewną dozą politowania, również to potwierdza. Nie przypominam sobie kiedy ostatnio gazety pisały o magii, ani o dyskusji polityków na temat zakazu używania magii w miejscach publicznych. W ogóle chyba ani nauka, ani prawo, ani życie codzienne, nic nie mówią na ten temat. Magii nie ma nigdzie poza fantastyką. Nie istnieje też żadna dziedzina nauki zajmująca się magią. Z miejsca zaznaczam że demonologia nauką nie jest i nie ośmieszaj się próbując mnie przekonać że jest inaczej. Cytuj: Tymczasem praktyki magiczne były obecne wśród ludów od początku świata na wszystkich jego stronach. To Ty wprowadzasz nowość, nie ja. Nie, nie wprowadzam. Zresztą nawet gdyby tak było to również nie jest absolutnie żaden argument. To ty postulujesz istnienie czegoś, na czego istnienie nie masz żadnych argumentów. Więc przestań robić z siebie głupka pisząc że to ja "wprowadzam coś nowego". To jest gorzej niż żałosne. Cytuj: Witold napisał(a): Po drugie nie uważam że to spisek, raczej po prostu tak zwana ciemnota. Haha, bo widzisz dla mnie ateizm jest ciemnotą. Witold napisał(a): Po trzecie to jest właśnie najgorsze, że wy naprawdę wierzycie w to co mówicie. I vice versa. Bla, bla, bla. A jakichkolwiek argumentów za istnieniem magii jak nie było tak nie ma.
|
Pn mar 15, 2010 22:04 |
|
 |
Witold
|
Prościej mówiąc to, że wiele kultur wierzyło w magię nie ma ŻADNEGO znaczenia, istotne jest to czy którakolwiek z nich miała jakieś dowody na jej istnienie. Jeżeli nie to nadal pozostajemy w punkcie wyjścia.
|
Pn mar 15, 2010 22:20 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cristof napisał(a): Mroczny pasażer napisał(a): Jak już wcześniej pisałem - każdy kto widzi w HP potajemnie przemycany okultyzmy najzwyczajniej w świecie nie zrozumiał książki. I to jest o tyle dziwne, że to książka dla dzieci, którą to dzieci doskonale rozumieją, ale to dorośli mają z nią problemy interpretacyjne. Źle to świadczy o dorosłych.
Przeceniasz możliwości interpretacyjne, umysłowe dzieci. Okultyzm w tej książce jest im podany na tacy, a one nie mają dostatecznej wiedzy, żeby się przed nim zabezpieczyć. Mroczny pasażer napisał(a): Ah i ja też mogę zacząć mówić, że Biblia, a szczególnie ST, nie potępia zabijania, a nawet je popiera w ramach kary. Mogę tak interpretować? Mogę. Ale nie znaczy to od razu, że mam rację. Nie masz, ponieważ byłaby to nadinterpretacja z Twojej strony. mroczny pasażer napisał(a): Analogicznie jest z Tobą Cristof - albo nie zrozumiałeś książki albo źle ją interpretujesz. Innych opcji najzwyczajniej w świecie nie ma. Odpowiednio zrozumiałem fragmenty tej książki, które zawierają opis realnie istniejących technik okultystycznych i interpretacja całej książki jest tutaj nieistotna. Ad1. Przykro mi, ale się mylisz.  Po pierwsze - nie manipuluj - NIE MA TAM OKULTYZMU. Są jakieś czary, wymyślone zaklęcia itp. I wiesz co? To nic nowego! Tak, takie rzeczy przewinęły się przez wiele książek dla dzieci. Zdziwiony? I powtarzam - w kinach jest grana Alicja w Krainie Czarów. Do ataku! Ad.2 Dokładnie! Tak samo jak teraz Ty nadinterpretowujesz Pottera. Dostrzeż to panie kolego. Ad.3 Jeszcze raz mi przykro, ale jeśli to wszystko co piszesz nt. Pottera jest wg Ciebie prawdą to nie zrozumiałeś książki, której targetem są dzieci w wieku 8-14 lat. To trochę smutne. ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt mar 16, 2010 12:27 |
|
|
|