Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr gru 04, 2024 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Dobra Wiadomość dla tych, którzy tracą nadzieję 
Autor Wiadomość

Post Dobra Wiadomość dla tych, którzy tracą nadzieję

Tak została nazwana gratisowa publikacja, która jest w ten sposób opisana:

Publikacja darmowa do pobrania elektronicznego lub zamówienia w postaci drukowanej

Często bywa tak, że ludzie przez lata uczestniczą w różnych praktykach religijnych, myśląc, że dzięki nim zyskają przychylność Boga, a przez to również wstęp do Jego Królestwa, gdy już przyjdzie czas na rozstanie się z tym życiem. Inni ludzie, z powodu swego grzechu, czują się tak niegodni Bożej przychylności, iż uważają, że tylko święci pośrednicy mogą im dopomóc w wyjednaniu łaski przed Tronem Najwyższego w Niebiosach. Takie błędne myślenie bierze się najczęściej z faktu nieznajomości tego, co Pismo święte rzeczywiście mówi na temat zbawienia. W konsekwencji ludzie tracą nadzieję na wiekuiste Życie z Bogiem. Nawet osoby świetnie wykształcone w swych zawodach często mają niewielką wiedzę na temat zbawienia. Inni nie potrafią odpowiedzieć sensownie na pytanie: Dlaczego Dobra Nowina o ratunku w Chrystusie (czyli Ewangelia) jest dobra i jakie przełożenie jej treść ma na ich obecne i przyszłe życie? Aby temu zaradzić, przygotowaliśmy dla Państwa broszurę wyjaśniającą jak w pigułce, co Biblia tak naprawdę mówi o zbawieniu. Z niej dowiedzą się Państwo, czym jest zbawienie, a czym nie jest, jak można go dostąpić, a co zupełnie nie ma znaczenia, bo nie działa, pomimo tego, że w powszechnym myśleniu panuje przekonanie, iż może jednak działa.

Zapraszamy do bezpłatnego zamawiania drukowanej broszury (pokrywają Państwo tylko koszty wysyłki) lub pobierania jej w postaci pliku PDF dostępnego pod linkiem poniżej.

Zachęcamy do przekazywania tej broszury dalej i dystrybuowania jej wśród Państwa znajomych i rodziny.

Pod tym tekstem jest to:
Pliki do pobrania:

Kliknięcie napisu: Dobra Wiadomość dla tych, którzy tracą nadzieję
pozwala pobrać darmowy plik (opisuje to tak, bo nie rzuca się w oczy to miejsce pobierania; ale ono działa - mam pobrany plik i znam już jego zawartość. Jest w porządku!).

Gdzie to wszystko?!
Tutaj :arrow: https://vocatio.com.pl/pl/p/Dobra-Wiadomosc-dla-tych%2C-ktorzy-traca-nadzieje/1425

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Śr lip 31, 2024 16:32

Post Re: Dobra Wiadomość dla tych, którzy tracą nadzieję
Jerzy_67, Adwentysta Dnia Siódmego traci nadzieję? Pobiera pliki publikowane przez ŚJ by ją odbudować? Jakiś kryzys wiary przeżywasz?

Śr lip 31, 2024 18:02

george45 napisał(a):
Jerzy_67, Adwentysta Dnia Siódmego traci nadzieję? Pobiera pliki publikowane przez ŚJ by ją odbudować? Jakiś kryzys wiary przeżywasz?

Dobra wiadomość, że to odkryłeś i ludzie się nie nabiorą.

Śr lip 31, 2024 22:17

mareta napisał(a):
george45 napisał(a):

Dobra wiadomość, że to odkryłeś i ludzie się nie nabiorą.

Oboje - george45 i mareta - jesteście w wielkim błędzie, bo:
- nie tracę nadziei;
- publikacja, jaką tu "reklamuję" ma tyle wspólnego z organizacją świadków Jehowy, co george45 wspólnego ma z chrześcijańską wiarą w Boga objawionego w Biblii.

Ech, że też Wam się nawet nie chciało (chyba) linku otworzyć, albo chociaż go przeczytać... - przecież chyba Wydawnictwo VOCATIO jest wam znane, prawda?!... A to ono, a nie coś, co jest ŚJ, wydało tę książkę!

No, doprawdy, george45, takiej wtopy, toś jeszcze nie zaliczył na forum!! A mareta bezmyślnie za Tobą poszła... Ale nie martwcie się - raczej się cieszcie, bo możecie gratisowo tę publikację uzyskać i duchowo się zbudować! Polecam i życzę Wam tyle nadziei w życiu, że aż się przelewać ona będzie na innych...

Cz sie 01, 2024 5:27

Powiem prawdę. Trochę sobie obiecywałem po tym wątku.
Pobrałem, zobaczyłem. Publikacja ładna, wiele wmawia nic nie tłumaczy.
Jej docelowi odbiorcy to dzieci przed 1 komunią lub ewentualnie tefałenowi prówkożercy.
Wystarczy przeczytać w Piśmie, dlaczego Jezus wybrał sobie na ucznia 3-krotnego zdrajcę, któremu w twarz powiedział, że ten Go zdradzi, a potem kościół zrobił z niego swój fundament.
Być może było to potrzebne, ale dla większości na krótką metę.
Nie powinno się tej publikacji raczej promować na tym forum, ponieważ tutejsi użytkownicy w większości wykazują znacznie większe zrozumienie i są już dość mocno ukierunkowani na logikę.
Obawiam się, że mentalność wątkodawcy zatrzymała się na etapie rozwoju przedstawionym w tej publikacji, jednak większość dorasta wraz ze swoją wiarą i jakieś tam cytaty Pisma wyrwane z kontekstu ukierunkowane na przetrwanie Słowa Bożego za wszelką cenę są obecnie trochę odpychające, jak trochę zbyt prymitywna próba manipulacji.

Cz sie 01, 2024 7:33

Publikację wydało wyd. NPD, powstałe specjalnie dla Nowego Przekładu Dynamicznego, owszem - zainicjowanego przez Vocatio, ale to i tak nie Urząd Nauczycielski Kościoła ;)

"W 2023 recenzji naukowej dokonał zespół biblistów reprezentujących różne ośrodki akademickie i Kościoły chrześcijańskie (Kościół katolicki, luterański, zielonoświątkowy i wspólnoty ewangelikalne), w składzieː Maciej Małyga, Rajmund Pietkiewicz, Mariusz Rosik, Mirosław Rucki, Monika Szela-Badzińska, Kalina Wojciechowska, Dominik Tomczyk. Autorzy recenzji wskazali na szereg wątpliwości w sprawach zasadniczych, takich jakː zastosowana metoda, potencjalny odbiorca, cel tłumaczenia, rozwiązania translatorskie i błędy merytoryczne, treści przypisów i komentarzy oraz sposoby pozyskiwania recenzji biblistów; przedstawiono też opis sprzeczności z przyjętymi założeniami metodologicznymi, przykładowymi błędami merytorycznymi i wadliwymi rozwiązaniami translatorskimi pod kątem nadinterpretacji tekstu źródłowego, wpisywania w tekst docelowy treści nieistniejących lub nieuzasadnionych substratem przekładu oraz odredakcyjnego nauczania na rzecz chrześcijaństwa biblijnego, w tym kilka szczegółowych analiz dotyczących komentarzy, przypisów i reinterpretacji tekstu źródłowego przez redakcję NPD, które można odczytać jako próbę zniechęcenia ich do Kościołów instytucjonalnych i pozyskania dla nowej idei."

https://ojs.academicon.pl/wpt/article/view/5477/6284

edit: Jerzy_67, na pewno miałeś dobre intencje i nawet dobrze, że założyłeś ten wątek, bo jest tez okazja, by zalecić trochę ostrożności.

Cz sie 01, 2024 7:33

C2H6O napisał(a):
Wystarczy przeczytać w Piśmie, dlaczego Jezus wybrał sobie na ucznia 3-krotnego zdrajcę, któremu w twarz powiedział, że ten Go zdradzi, a potem kościół zrobił z niego swój fundament.
Podasz odsyłacz do tego zapisu? [chodzi mi o wyjaśnienie tego "dlaczego"]

Cz sie 01, 2024 8:21

Jerzy_67 napisał(a):
C2H6O napisał(a):
Podasz odsyłacz do tego zapisu? [chodzi mi o wyjaśnienie tego "dlaczego"]

Jestem troszkę zaskoczony, że ktoś o to pyta.
Nie ma jednego zdania z wyjaśnieniem w Biblii tak jak nie ma tylko jednego wyjaśnienia.
Wybór niektórych apostołów jest bardzo szczegółowo i obszernie wyjaśniony w Dziejach Apostolskich.
Niemniej jednak ten akurat epizod 3-ktornej zdrady przepowiedzianej jest dość mocno zaakcentowany w Piśmie i dość kluczowy w roli i męce Chrystusa.
Abstrahując od faktycznych okoliczności jestem ciekawy, co Ci mówi Twoja intuicja nt. powodu wyboru takiego właśnie człowieka przez Chrystusa.
Bezsprzecznie Chrystus wiedział kogo wybiera na ucznia, przepowiedział jego 3-krotną zdradę i dokonała się ona pomimo, że uprzedzony o niej zdrajca zarzekał się, że nie zdradzi. Rola tego zdrajcy w rozwoju wiary i kościoła także musiała być znana Chrystusowi.
Twoim zdaniem, dlaczego Chrystus wybrał właśnie takiego człowieka tak, jakby promując i nagradzając jego zdradę?

Cz sie 01, 2024 9:11

C2H6O napisał(a):
Abstrahując od faktycznych okoliczności jestem ciekawy, co Ci mówi Twoja intuicja nt. powodu wyboru takiego właśnie człowieka przez Chrystusa.

C2H6O napisał(a):
Twoim zdaniem, dlaczego Chrystus wybrał właśnie takiego człowieka tak, jakby promując i nagradzając jego zdradę?
No właśnie dlatego Ciebie zapytałem, bo tak napisałeś, jakbyś to wiedział... To wiesz, czy nie?

Cz sie 01, 2024 9:21

Jerzy_67 napisał(a):
No właśnie dlatego Ciebie zapytałem, bo tak napisałeś, jakbyś to wiedział... To wiesz, czy nie?

Już któryś raz mnie pytasz o takie kwestie.
Oczywiście, że wiem - na moim poziomie wiedzy, który zapewne nie jest skończony i są inni, którzy wiedzą więcej.
Nie mogę jednak tej wiedzy Ci przekazać o ile w ogóle możesz ją przyjąć.
Podam Ci krótką analogię dlaczego tak się dzieje.
Otóż każda dziedzina ma swoje poziomy, tak jak matematyka, tak i wiara oraz Biblia.
Wiedza nie jest dostępna dla każdego.
Nie każdy może otrzymać wiedzę z zakresu szkoły średniej czy akademicką.
Żeby ją otrzymać musi najpierw przejść odpowiednią naukę, rozwój i egzaminy.
Mieć także do tego predyspozycje. Dobry geograf czy przyrodnik nigdy zapewne nie będą dobrymi fizykami i odwrotnie, ponieważ jedni mają predyspozycje do zapamiętywania, a inni do rozumowania.
Nikt z podstawówki czy zawodówki nie dostanie dostępu do nauki akademickiej, ponieważ byłoby to bez sensu i ze stratą dla wszystkich, dla ucznia i wykładowcy.
Gdyby ktoś bez predyspozycji i całej tej drogi rozwoju zapytał mnie np. jaka jest całka z ln, bo nie ma ona jednego wyrażenia jak np. jej pochodna, to mógłbym pewnie mu odpowiedzieć i że trzeba ją wyliczyć, ale ta odpowiedź dla niego byłaby bez sensu.
Podobnie z residuum funkcji zespolonej, którą bada się w otoczeniu punku.
Czy potrafisz wskazać chociaż jedną bifurkację ze swojego najbliższego otoczenia lub która nawet Cię tworzy i ją wyjaśnić?
Dla mnie i dla osób o podobnym wykształceniu czy zakresie rozwoju jest to oczywista oczywistość, ale dla innych niezrozumiały bełkot.
Tu bełkotem pewnie bym Ci nie odpowiedział ale i tak jest bardzo mała szansa, że zrozumiesz moją odpowiedź lub jej nie odrzucisz, gdy naruszy ona któreś z Twoich przekonań stabilizujących Twoją wiarę czy osobowość.

Cz sie 01, 2024 9:47

:badgrin: Hahaha, C2H6O - zabawny jesteś z tym swoim nadętym EGO!... Wyluzuj, bo pękniesz! :lol:

Cz sie 01, 2024 10:00

Jerzy_67 napisał(a):
:badgrin: Hahaha, C2H6O - zabawny jesteś z tym swoim nadętym EGO!... Wyluzuj, bo pękniesz! :lol:

Cieszę się, że się nie gniewasz :)
Czasem, gdy już samo pytanie definiuje poziom wiedzy, po prostu nie mam za bardzo jak odpowiedzieć.
Czasem także wiedza zawarta w odpowiedzi nie byłaby zbyt "przyjemna" i oszczędzenie jej komuś pogodnemu, a uważam Cię za człowieka bardzo pogodnego, jest dodatkowym powodem, żeby nie odpowiadać.
Jeśli to pytanie będzie Cię nurtowało przez dłuższy czas to na pewno w ten czy inny sposób dostaniesz na nie swoją odpowiedź, ale nie jestem pewien, czy jest tego warta.

Cz sie 01, 2024 10:15

Ojej, nie patrz tylko na mnie; pomyśl o innych: przecież gdy podasz do publicznej wiadomości to, co wiesz w temacie powodu wyboru przez Jezusa Piotra, to jeśli ja tego nie pojmę, to przecież pojmą inni: może nawet tysiące (jeśli nie miliony)!...
Zatem nie bądź taki, że z uwagi na mnie zachowasz tę wiedzę tylko dla siebie i do grobu z nią zejdziesz, ale póki życie w Tobie się znajduje, to działaj: niechże świat się dowie!...
:brawo:
Tymi brawami zachęcam Cię do opublikowania wiadomej Tobie wiedzy!... :brawo:

Cz sie 01, 2024 10:28

@Jerzy_67
Z tego co tu widzę i wnoszę to każdy ma tam jakieś swoje przemyślenia na ten temat i nie potrzebuje o to pytać.
Gdzieś w tym roku widziałem jakieś forum katolickie, na którym omawiają szczegółowo Dzieje Apostolskie w odcinkach. Wnioski są tam różne i trochę jakby dużo dziwnych i tęczowych awatarów ale jak coś to pewnie można ostrożnie zerknąć.

Cz sie 01, 2024 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]