Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Johnny99 napisał(a): Ten ktoś WIE, że zdecyduje sam, pyta o to, JAK ma zdecydować, dlaczego właśnie tak i dlaczego nie inaczej. Czy tylko ja dostrzegam tutaj niedojrzałość takiego pytającego? - Tatusiu, którą zabawkę mam wybrać? - Sam zdecyduj. - A na którą mam się zdecydować? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Celem życia jako takiego jest życie. Rzeczywiście nikt go sobie nie wyznacza. Co to właściwie znaczy? Po to przecież podałem cytat objaśniający. No ale jedyne, co wynika z tego cytatu (i nawet pojawia się w nim wprost sformułowane), to to, że trzeba przestać zadawać głupie pytania  Właśnie od początku piszę, że w większości przypadków "Wielkie Pytanie O Życie, Wszechświat i całą resztę" jest głupim pytaniem. Wtedy, kiedy nie jest głupim pytaniem, jest na ogól formułowane rozsądniej niż "jaki jest sens życia?". Johnny99 napisał(a): Cytuj: Natomiast celem życia w sensie: celem życiowym, jaki sobie dla siebie wyznacza konkretna jednostka, mogą być różne rzeczy. To też jedynie stwierdzenie oczywistości. Rzecz jest w tym, jakie to powinny być rzeczy i z czego to wynika. "celem życiowym, jaki sobie dla siebie wyznacza konkretna jednostka, mogą być różne rzeczy". Czego jeszcze nie rozumiesz? Dla Jasia celem będzie kupa forsy, willa na Bahamach i trzy jachty, dla Stasia opracowanie metody kontroli zegara telomerowego, a dla Adasia pobożne wypełnianie obowiązków w zakonie kontemplacyjnym i dążenie do spełnienia ideałów chrześcijańskich. Co znaczy w tym kontekście pytanie o to, "jakie powinny to być rzeczy"? Takie, jakie dana, konkretna jednostka uzna, że powinny. To elementarne, drogi Watsonie.
|
| Cz cze 21, 2012 9:02 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Czy tylko ja dostrzegam tutaj niedojrzałość takiego pytającego? Jaką niedojrzałość? Czy niedojrzałe jest zadawanie pytań o to, jak powinno się postępować? Ty nigdy takiego pytania nie zadałeś? Cytuj: Właśnie od początku piszę, że w większości przypadków "Wielkie Pytanie O Życie, Wszechświat i całą resztę" jest głupim pytaniem. Wtedy, kiedy nie jest głupim pytaniem, jest na ogól formułowane rozsądniej niż "jaki jest sens życia?". Wolałbym tego nie sprowadzać do sporu o formę. Cytuj: "celem życiowym, jaki sobie dla siebie wyznacza konkretna jednostka, mogą być różne rzeczy". Czego jeszcze nie rozumiesz? Dla Jasia celem będzie kupa forsy, willa na Bahamach i trzy jachty, dla Stasia opracowanie metody kontroli zegara telomerowego, a dla Adasia pobożne wypełnianie obowiązków w zakonie kontemplacyjnym i dążenie do spełnienia ideałów chrześcijańskich. Co znaczy w tym kontekście pytanie o to, "jakie powinny to być rzeczy"? Takie, jakie dana, konkretna jednostka uzna, że powinny. To elementarne, drogi Watsonie. Chyba jednak nie. Ale po kolei: powiedzmy, że pytam ciebie tak: "mam kupę kasy - czy powinienem sobie za to kupić willę na Bahamach i trzy jachty, czy może ufundować w mojej gminie przedszkole, bo nie jest ona zbyt bogata, ludzie muszą pracować, a matki nie mają z kim zostawiać dzieci?". Czy uważasz, że to jest głupie pytanie? A może uważasz, że właściwa odpowiedź to "sam zdecyduj"? To bez sensu: WIEM, że sam zdecyduję i nikt mnie z tej decyzji nie zwolni, bo to moje pieniądze i sam nimi dysponuję! Ja się pytam, JAK POWINIENEM zadecydować.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz cze 21, 2012 9:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Czy tylko ja dostrzegam tutaj niedojrzałość takiego pytającego? Jaką niedojrzałość? Czy niedojrzałe jest zadawanie pytań o to, jak powinno się postępować? Ty nigdy takiego pytania nie zadałeś? Sam twierdziłeś, że nie jest pytanie o to, "jak postępować", tylko o to, jaki mieć WŁASNY CEL życiowy. Mogę Ci zaraz ustalić cel, skoro potrzebujesz nad sobą pana, żeby wykonywać jego rozkazy. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Właśnie od początku piszę, że w większości przypadków "Wielkie Pytanie O Życie, Wszechświat i całą resztę" jest głupim pytaniem. Wtedy, kiedy nie jest głupim pytaniem, jest na ogól formułowane rozsądniej niż "jaki jest sens życia?". Wolałbym tego nie sprowadzać do sporu o formę. Pod mętną formą kryje się mętna treść. Bałagan w mowie, bałagan w głowie. Johnny99 napisał(a): Cytuj: "celem życiowym, jaki sobie dla siebie wyznacza konkretna jednostka, mogą być różne rzeczy". Czego jeszcze nie rozumiesz? Dla Jasia celem będzie kupa forsy, willa na Bahamach i trzy jachty, dla Stasia opracowanie metody kontroli zegara telomerowego, a dla Adasia pobożne wypełnianie obowiązków w zakonie kontemplacyjnym i dążenie do spełnienia ideałów chrześcijańskich. Co znaczy w tym kontekście pytanie o to, "jakie powinny to być rzeczy"? Takie, jakie dana, konkretna jednostka uzna, że powinny. To elementarne, drogi Watsonie. Chyba jednak nie. Ale po kolei: powiedzmy, że pytam ciebie tak: "mam kupę kasy - czy powinienem sobie za to kupić willę na Bahamach i trzy jachty, czy może ufundować w mojej gminie przedszkole, bo nie jest ona zbyt bogata, ludzie muszą pracować, a matki nie mają z kim zostawiać dzieci?". To NIE jest pytanie o CEL ŻYCIOWY. Johnny99 napisał(a): Czy uważasz, że to jest głupie pytanie? To bardzo dobre pytanie, jeśli rzeczywiście masz te pieniądze, nie wiesz co z nimi zrobić i zastosujesz się do tego, co ja Ci powiem, żebyś z nimi zrobił Johnny99 napisał(a): Ja się pytam, JAK POWINIENEM zadecydować. Jak powinieneś zdecydować o celu swojego życia, co z nim zrobić? Szambonurkiem zostań. To akuratna odpowiedź na pytanie kogoś, kto nie ma pojęcia, jaki chciałby wybrać swój własny cel życiowy i musi pytać kogoś innego.
|
| Cz cze 21, 2012 10:20 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Sam twierdziłeś, że nie jest pytanie o to, "jak postępować", tylko o to, jaki mieć WŁASNY CEL życiowy. Mogę Ci zaraz ustalić cel, skoro potrzebujesz nad sobą pana, żeby wykonywać jego rozkazy. Cytuj: To NIE jest pytanie o CEL ŻYCIOWY. Oczywiście że jest. Wystarczy dostrzec, do jakich coraz bardziej ogólnych problemów prowadzi. Pierwszym jest: co mam zrobić z moimi pieniędzmi. Kolejny: po co ja w ogóle zarabiam pieniądze. Kolejny: po co w ogóle pracuję. Kolejny: po co w ogóle robię cokolwiek. I ostatecznie: po co w ogóle żyję? Jeśli cię tak mierzi to, że można o to pytać innych (choć doprawdy nie jestem w stanie pojąć, co w tym jest takiego zabawnego: nigdy w życiu nie pytałeś kogoś o radę w jakiejś sprawie? wszystko już wiesz?  ), to spytaj o to sam siebie. Wydaje ci się pewnie, że o tym właśnie mówisz? Nieprawda: jeżeli zapytasz sam siebie, to odpowiedź: "sam zdecyduję" będzie jeszcze bardziej bezsensowna.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz cze 21, 2012 10:30 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): Celem życia jest życie czyli przetrwanie w zmieniających się (lub nie) warunkach. Życie jako takie nie ma "wyższych celów". Można tak mówić do momentu, gdy podmiot orientuje się, że może świadomie zdecydować o przerwaniu swojego życia - a więc zrezygnować z przetrwania. Od razu pojawia się pytanie, dlaczego miałby tego nie zrobić? Czy ma żyć tylko po to, żeby.. żyć (bo celem życia jest życie)? Ja tu miałem na myśli życie jako całkoształt procesów życiowych w najszerszej formie, a nie marną egzystencję pojedynczego osobnika. Cele życia pojedynczych osobników mogą być bardzo różne. Globalnie, wydaje mi się, życie dąży do trwania, choć lokalnie może się to nie udać i lokalnie życie się zakończy (samobójca, wojna, nuklearna zagłada planety).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz cze 21, 2012 15:50 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Mówicie tak zgodnie, jakbyście się umówili.. akruk napisał(a): celem życiowym, jaki sobie dla siebie wyznacza konkretna jednostka, mogą być różne rzeczy Jajko napisał(a): Cele życia pojedynczych osobników mogą być bardzo różne. Wow, to doskonale, że już sobie jasno, po raz kolejny, ustaliliśmy te dwie oczywistości: - osobnik zdolny do decyzji musi zdecydować o swoim postępowaniu, - możliwości do wyboru jest - uwaga! - nie jedna, ale wiele! I to różnych! więc czy możemy wreszcie zacząć odpowiadać na pytanie o sens życia, tj. co mianowicie wybierać i dlaczego?
|
| Pt cze 22, 2012 7:46 |
|
 |
|
Jajko
|
Chodzi Ci o sens/cel życia jako żywota jednostki czy jako całokształto procesów życiowych w ogóle?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pt cze 22, 2012 8:05 |
|
 |
|
Johnny99
|
Życia jako żywota jednostki świadomej.
|
| Pt cze 22, 2012 8:09 |
|
 |
|
Jajko
|
A to każda jednostka ma swój własny cel, a w zbiorze jednostek te cele bywają bardzo różne, choć generalnie, sądzę, że większość dąży do zapewnienia sobie oraz swoim potomkom jak najlepszych warunków życia, jednakoż bez znacznego pogarszania warunków życia innych.
|
| Pt cze 22, 2012 8:34 |
|
 |
|
Johnny99
|
A skąd ten cel się bierze?
|
| Pt cze 22, 2012 8:52 |
|
 |
|
Jajko
|
Nie wiem za bardzo, chyba po troszę z instynktu, racjonalnego myślenia, empatii, wychowania, światopoglądu itd
|
| Pt cze 22, 2012 9:04 |
|
 |
|
Johnny99
|
Czyli uważasz, że jednostka nie wyznacza sobie sama celów, tylko one się po prostu biorą z różnych tych rzeczy, które wymieniasz?
|
| Pt cze 22, 2012 11:33 |
|
 |
|
JedenPost
|
Jednostka z reguły ze swojej perspektywy wybiera sobie cel, niemniej nie jest w stanie przecież zweryfikować, w jakim stopniu jest zdeterminowana przez owe "różne rzeczy".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt cze 22, 2012 12:06 |
|
 |
|
Jajko
|
Skoro jednym z determinantów wybrania celu jest racjonalne myślenie, to chyba można powiedzieć, że przynajmniej po części jednostka sobie cel wybiera albo też nie wybiera celu nierealnego (a to też jest pewnego rodzaju wybór). Niemniej jednostka jest ograniczona w swoim wyborze m.in. przez te elementy, ktore wymieniłem.
|
| Pt cze 22, 2012 12:21 |
|
 |
|
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Jednostka z reguły ze swojej perspektywy wybiera sobie cel, niemniej nie jest w stanie przecież zweryfikować, w jakim stopniu jest zdeterminowana przez owe "różne rzeczy". Ale my na tym właśnie wyborze się skupiamy. Jajko napisał(a): Skoro jednym z determinantów wybrania celu jest racjonalne myślenie, to chyba można powiedzieć, że przynajmniej po części jednostka sobie cel wybiera albo też nie wybiera celu nierealnego (a to też jest pewnego rodzaju wybór). No to skoro już to ustaliliśmy, to się zastanówmy, jaki jest sens życia.
|
| Pt cze 22, 2012 13:22 |
|
|
|