Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
No ale Jahwe chyba tak samo myśli jak Jezus, czy się mylę?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz mar 07, 2013 10:43 |
|
|
|
 |
|
niewazny12
|
 Strach przed piekłem!
Mi się wydaje, że nikt nie powinien być dręczony. "Strach przed piekłem" to chyba najlepszy środek do podzielenia ludzkości i zakłamywania obrazu Stwórcy - malteizm przedstawia Go jako niezwykle surową istotę gnębiącą niewiernych. "Każdy walczy z każdym", religie nawzajem zastraszają się piekłem. A chciałbym widzieć każdego w Niebie. Z chęcią bym zobaczył wieczne zbawienie Lucyfera. Szkoda, że tego nie będzie. Pragnienie kary bożej wydaje mi się czymś obrzydliwym, zaprzeczeniem Miłości. Świat kłóci się o to, która religia jest dziwa. To bardzo przykra sytuacja. Nawzajem "wyzywają" się od bałwochwalców, obłudników. Takimi określeniami przedstawia się zwykłych, bogobojnych członków innych religii. Czyli sprawa monoteizmu to "dwustuprocentowe zamieszanie do tesseraktu". Jakby jakaś "paranoja". Piszę chyba nieco nieskładnie... Jak żyć?
Jeżeli miałbym być najmniejszym ze zbawionych, to trudno. Ważne, aby w ogóle być zbawionym. Strach przed wiecznym potępieniem zdominował świat. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkim złem jest ból. Ból w ogóle nie powinien istnieć. Można powiedzieć, że "trudno wyobrazić sobie coś bardziej podzielonego, niż monoteizm na Ziemi". Różne grupy nazywające siebie jedynymi chrześcijanami, muzułmanami, judaistami itp...
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
| Pn sie 05, 2013 22:25 |
|
 |
|
ARHIZ
|
 Re: Strach przed piekłem!
niewazny12 napisał(a): Mi się wydaje, że nikt nie powinien być dręczony. "Strach przed piekłem" to chyba najlepszy środek do podzielenia ludzkości i zakłamywania obrazu Stwórcy - malteizm przedstawia Go jako niezwykle surową istotę gnębiącą niewiernych. "Każdy walczy z każdym", religie nawzajem zastraszają się piekłem. A chciałbym widzieć każdego w Niebie. Z chęcią bym zobaczył wieczne zbawienie Lucyfera. Szkoda, że tego nie będzie. Pragnienie kary bożej wydaje mi się czymś obrzydliwym, zaprzeczeniem Miłości. Świat kłóci się o to, która religia jest dziwa. To bardzo przykra sytuacja. Nawzajem "wyzywają" się od bałwochwalców, obłudników. Takimi określeniami przedstawia się zwykłych, bogobojnych członków innych religii. Czyli sprawa monoteizmu to "dwustuprocentowe zamieszanie do tesseraktu". Jakby jakaś "paranoja". Piszę chyba nieco nieskładnie... Jak żyć?
Jeżeli miałbym być najmniejszym ze zbawionych, to trudno. Ważne, aby w ogóle być zbawionym. Strach przed wiecznym potępieniem zdominował świat. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkim złem jest ból. Ból w ogóle nie powinien istnieć. Można powiedzieć, że "trudno wyobrazić sobie coś bardziej podzielonego, niż monoteizm na Ziemi". Różne grupy nazywające siebie jedynymi chrześcijanami, muzułmanami, judaistami itp... A tymczasem czy te grupy różnią się aż tak bardzo? Każda z nich wie, że nie wolno kłamać, zabijać, kraść...
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Śr sie 07, 2013 15:04 |
|
|
|
 |
|
akbar
|
Kłamać, kraść - Takija. Zabijać - sura 9:5
Nie każda religia chyba tego zakazuje. Chodzi o to, że jeśli już jest wiele tych "prawdziwych" religii monoteistycznych to gdyby każda opierała się na wymienionych przez ARHIZA elementach i ich ścisłe przestrzegała postrzegalibyśmy siebie w inny przyjazny sposób. Jakos nie widze wojen pomiędzy protestantami a katolikami, buddystami i chrześcijanami. A mimo to muzułmanie walczą z każda inna religią, ba! i między sobą.
|
| Śr sie 14, 2013 19:45 |
|
 |
|
ARHIZ
|
No jakby patrzeć na przykazania, to np. chrześcijaństwo nie zabrania kłamać - nie można jedynie mówić fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu.
Co do sury 9:5 - pamiętamy, że w tamtych czasach była wojna. Chodzi o to, by nie łamać pokoju w czasie rozejmu - atakować dopiero wtedy, gdy rozejm się skończy lub gdy sojusz wygaśnie.
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Śr sie 14, 2013 21:13 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
Jajko napisał(a): Na jakiej podstawie dokonać wyboru najlepszej religii? Jakie kryteria przyjąć? Czy jedynym ma być przyjęcie religii rodziców? Najlepszą religia jest ta, która jest prawdziwa, więc wybór może być tylko jeden, znaczy religia Rzymskiego Kościoła. W tym pytaniu jest informacja, że rodzice jakąś religię wyznają, czyżby więc jej nie przekazali?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| Cz sie 15, 2013 17:49 |
|
 |
|
JedenPost
|
Endek napisał(a): Najlepszą religia jest ta, która jest prawdziwa, więc wybór może być tylko jeden, znaczy religia Rzymskiego Kościoła. Problem w tym, że pogląd, że rzymski katolicyzm jest prawdziwy podzielają tylko rzymscy katolicy, natomiast pytanie zadane jest z perspektywy kogoś nie będącego rzymskim katolikiem, tudzież wyznawcą innej religii, ponieważ z takiej perspektywy nie miałoby zbytniego sensu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz sie 15, 2013 19:13 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Endek napisał(a): Jajko napisał(a): Na jakiej podstawie dokonać wyboru najlepszej religii? Jakie kryteria przyjąć? Czy jedynym ma być przyjęcie religii rodziców? Najlepszą religia jest ta, która jest prawdziwa, więc wybór może być tylko jeden, znaczy religia Rzymskiego Kościoła. W tym pytaniu jest informacja, że rodzice jakąś religię wyznają, czyżby więc jej nie przekazali? No ale rodzice mogę być np. ateistami, albo muzułmanami. Poza tym, dlaczego akurat Rzymski Kościół, a nie Polski Kościół albo Starowiercy?
|
| Cz sie 15, 2013 19:19 |
|
 |
|
akbar
|
ARHIZ napisał(a): No jakby patrzeć na przykazania, to np. chrześcijaństwo nie zabrania kłamać - nie można jedynie mówić fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu.
Co do sury 9:5 - pamiętamy, że w tamtych czasach była wojna. Chodzi o to, by nie łamać pokoju w czasie rozejmu - atakować dopiero wtedy, gdy rozejm się skończy lub gdy sojusz wygaśnie. Ale trzeba się zastanowić czy Bóg nagradza, pochwala kłamstwo? Oszukiwanie Niemców przez Polaków o ukrywaniu Zydów. Kłamali, ale w imię ratowania ludzkiego życia. Islam kłamie w imię ratowania wiary. Czyli moga kogoś okłamać kto zagraża wierze islamskiej i go zabić. Różnica kolosalna. Nie ma w Biblii pochwały kłamstwa przez Boga, ale wybaczał w imię ratowania życia. 9:5 - gdyby ARHIZ tak uważali jak Ty muzułmanie to nie mam pytań  Niestety Koran to instrukcja życia i jeśli biora ja zbyt dosłownie to mamy tego skutek w atakach szyitów na sunnitów, muzułmanów na inne religie.
|
| Pt sie 16, 2013 6:49 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Zapodaj proszę ten werset o kłamstwie - będzie się do czego donieść (poza tym, ledwo pamiętam ten fragment, o ile w ogóle  ) "Niestety Koran to instrukcja życia i jeśli biora ja zbyt dosłownie to mamy tego skutek w atakach szyitów na sunnitów, muzułmanów na inne religie." No i tutaj jest właśnie klops, bo interpretacja dawnego tekstu będącego - powiedzmy instrukcją (np. jak żyć) - bez uwzględnienia kontekstu historycznego jest czystą manipulacją. Smutne, nieprawdaż?
|
| Pt sie 16, 2013 9:04 |
|
 |
|
akbar
|
Cytuj: No i tutaj jest właśnie klops, bo interpretacja dawnego tekstu będącego - powiedzmy instrukcją (np. jak żyć) - bez uwzględnienia kontekstu historycznego jest czystą manipulacją. Smutne, nieprawdaż? Jest i jest to obecną przyczyną obrazu islamu jaki mamy teraz. I nic się nie zmieni dopóki ktos nie powie, że Bóg miał na mysli tylko VII wiek  Nie ma szans. ARHIZ napisał(a): Zapodaj proszę ten werset o kłamstwie - będzie się do czego donieść (poza tym, ledwo pamiętam ten fragment, o ile w ogóle  ) Masz na mysli Biblię czy Koran? 
|
| Pt sie 16, 2013 11:55 |
|
 |
|
Endek
|
JedenPost napisał(a): Problem w tym, że pogląd, że rzymski katolicyzm jest prawdziwy podzielają tylko rzymscy katolicy, natomiast pytanie zadane jest z perspektywy kogoś nie będącego rzymskim katolikiem, tudzież wyznawcą innej religii, ponieważ z takiej perspektywy nie miałoby zbytniego sensu. Skoro pyta toś, kto nie jest katolikiem, to znaczy że doszedł do wniosku ze jego obecna wiara nie jest tą prawdziwą, dlatego udzieliłem mu właściwej odpowiedzi.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| So sie 17, 2013 9:50 |
|
 |
|
Endek
|
ARHIZ napisał(a): dlaczego akurat Rzymski Kościół, a nie Polski Kościół albo Starowiercy? Nie masz żadnej pewności co prawdziwe i stoisz przed podobnym dylematem, dlatego zdaj się na mnie. Ja nie mam żadnych wątpliwości.
|
| So sie 17, 2013 9:56 |
|
 |
|
JedenPost
|
Endek napisał(a): Skoro pyta toś, kto nie jest katolikiem, to znaczy że doszedł do wniosku ze jego obecna wiara nie jest tą prawdziwą, dlatego udzieliłem mu właściwej odpowiedzi. OK, ale rzecz w tym, że w poście otwierającym temat zawarte jest pytanie o podstawy wyboru, kryteria.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sie 17, 2013 10:45 |
|
 |
|
Endek
|
JedenPost napisał(a): OK, ale rzecz w tym, że w poście otwierającym temat zawarte jest pytanie o podstawy wyboru, kryteria. Człowiek który dąży do Prawdy, musi sobie zdać sprawę ze stopnia trudności. Im prawdziwsza wiara, tym więcej trudu musi nas kosztować jej przyjęcie. Łatwa wiara, to żadna wiara.
|
| N sie 18, 2013 14:03 |
|
|
|