Czy chrześcijaństwo wyklucza buddyzm
Autor |
Wiadomość |
lemoniada
Dołączył(a): Pt cze 05, 2009 13:15 Posty: 46 Lokalizacja: Gdańsk
|
 Re: Czy chrześcijaństwo wyklucza buddyzm
labcio napisał(a): lemoniada juz nie moge czytac twoich farmazonów, ja rozumiem ze jestes jeszcze dzieckiem i jeszcze dojrzewasz. Poczytaj co ma wspolnego new z buddyzmem, i co to jest dokladnie new age. Moze idz sobie pisz na forum o buddyzmie. Gdzie brakuje siły argumentów, pozostaje zwykła siła... Całę szczęście inni użytkownicy potrafią się bardziej merytorycznie wypowiadać
|
Wt maja 04, 2010 17:16 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
bramin napisał(a): @Lemoniada Jest cos takiego jak powrot do formy zwierzecej!!!
O ile przyjmiemy koncepcję, że ludzka dusza może w ogóle inkarnować w ciało zwierzęcia.
|
Wt maja 04, 2010 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@a.R.E.k.
Ja chyba wyrazilem sie jasno jesli chodzi te koncepcje (inkarnacja w cialo zwierzecia). Jest to doktryna buddyjska a nie chrzescijanska.
W poprzednim poscie napisales o"strasznej ignorancji" ksiedza, ktory zajal stanowisko wobec przejscia z katolicyzmu na buddyzm. Czy byl to grzech przeciwko Duchowi Sw.? nie wiem bo nie znam calego kontekstu, jednakze powinienes wiedziec ze odstepstwo od wiary czy herezja podlega ekskomunice i jest grzechem. I reakcja tego ksiedza nie ma tu zadnego zwiazku z ignorancja.On nie musi znac sie na buddyzmie, mozna tu najwyzej mowic o niewiedzy. Z Twojej wypowiedzi widze, ze tez niewiele wiesz o budyzmie ale nie przyszloby mi do glowy nazwac Cie ignorantem.
|
Śr maja 05, 2010 8:27 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Nie chodzi mi o to, czy on wie dużo czy mało o buddyźmie. Mam na myśli to, że zamykanie Boskości w sztywnych ramkach jest ignorancją. To tak jakby powiedzieć Bogu: "Tylko ta religia jest dobra i tylko w tej możesz się objawiać. W innych Ci nie wolno". Poza tym nikt nie może decydować o tym, czego Bóg nie wybacza a co wybacza. Z tego co mi wiadomo to chrześcijanie wierzą w miłosierdzie Boga, więc nie mogą stwierdzić, czy ktoś poszedł do tzw. Piekła czy nie. Jeśli chodzi o reinkarnację to rozumiem, że mówisz o doktrynie buddyjskiej, jednak ja mówię o ogólnym pojęciu i różnorodności koncepcji. W chrześcijaństwie bodajże doktryna o reinkarnacji nie istnieje w ogóle.
|
Śr maja 05, 2010 9:59 |
|
 |
filippiarz
|
a.R.E.k. napisał(a): bramin napisał(a): @Lemoniada Jest cos takiego jak powrot do formy zwierzecej!!!
O ile przyjmiemy koncepcję, że ludzka dusza może w ogóle inkarnować w ciało zwierzęcia. W buddyzmie "przyjęto koncepcję", że może.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr maja 05, 2010 10:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@a.R.E.k. ale jednak zarzuciles temu ksiedzu ignorancje, gdyz on osmielil sie powiedziec co on o tym mysli.
Masz racje twierdzac ze Boga nie mozna ograniczac, On objawia sie takze w innych religiach. Masz racje rowniez piszac iz, nikt nie moze decydowac czego Bog wybacza a czego nie. Chrzescijanie wierza w milosierdzie Boga i nie moga stwierdzic czy ktos poszedl do piekla czy nieba, Jego wola jak i wolna wola czlowieka decyduja o ostatecznym przeznaczeniu czlowieka. Co do reinkarnacji, nie mozna tu mowic o roznorodnosci koncepcji, jest to cos wspolnego dla wszelkich odmian buddyzmu lacznie z buddyzmem ludowym. Inne koncepcje jak np. dotyczace Buddy, kanonicznosci ksiag nie sa jednolite i trudno je w jakikolwiek sposob sklasyfikowac. Tylko wydaje mi sie, ze dyskusja zeszla juz troche na boczny tor gdyz pytanie w pierwszym poscie brzmialo czy chrzescijanstwo wyklucza buddyzm. Moim zdaniem sformulowanie „wyklucza” nie jest zbyt szczesliwe.Zaklada ono odrzucenie, czy odmowienie racji bytu. Autorowi chodzilo, byc moze o to, czy chrzescijanstwo mozna pogodzic z buddyzmem. I jest to bardzo ciekawe zagadnienie. Moznaby pokusic sie wtedy o jakas analize porownawcza.
|
Śr maja 05, 2010 20:01 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Kiedy czytałem nieco na ten temat (mimo iż nie jestem ani chrześcijaninem ani buddystą i do żadnej z tych religii mnie nie "ciągnie") i w końcu wyszło na to, że buddyzm i chrześcijaństwo są nie do pogodzenia, ponieważ w chrześcijaństwie istnieje idea zbawienia przez Chrystusa, a wyznawcy buddyzmu osiągają nirwanę jedynie poprzez własny wkład.
|
Śr maja 05, 2010 20:49 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Nie znam się zbyt dobrze na buddyzmie. Znam raczej jakieś przejawy buddyzmu i jego niektóre założenia. Nie mogę jednak powiedzieć, że jest mi obcy, bo poznałem zarówno buddystów, jak i tych, którzy do buddyzmy dążyli. Moim zdaniem buddyzm z chrześcijaństwem się nie wykluczają, lecz pięknie uzupełniają. Jest to nie tylko moje zdanie. Słyszałem również od znajomego buddysty, który zaczął studiować zasady chrześcijańskie, że buddyzm i chrześcijaństwo są sobie znacznie bliższe sobie, niż się powszechnie sądzi.
Podejrzewam, że ta bliskość może wynikać z tego, że buddyści nie skupiają się na Bogu tylko na sobie i własnych wartościach etycznych i ich praktykowaniu, a chrześcijaństwo bardzo celnie definiuje Boga, nie skupiając się na rozwoju osobistym i dążeniu do świętości wiernych chrześcijan, usprawiedliwiając ich grzeszność. Obie opcje pięknie uzupełniają się.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr maja 05, 2010 20:54 |
|
 |
lemoniada
Dołączył(a): Pt cze 05, 2009 13:15 Posty: 46 Lokalizacja: Gdańsk
|
@maly_kwiatek. Bardzo trafna odpowiedź 
|
Cz maja 06, 2010 10:38 |
|
 |
Damian907
|
lemoniada napisał(a): Zastanawiałem się nad przejściem na buddyzm, gdyż bardziej odpowiada mi spokój. Pojawił się jednak problem. Zgodnie z nauczaniem buddyzmu, na świecie mamy do czynienia z reinkarnacją. Z tym jednak nie zgadza się chrześcijaństwo. W Biblii jest wyraźnie napisane (o ile dobrze pamiętam) Umrzesz tylko raz i są to bodajże słowa samego Boga, wiec bardziej wiarygodniej osoby znaleźć już nie można. Zastanawia mnie, że te słowa można traktować w sposób przenośny? Witaj Lemoniada, Cieszę się że zainteresowałeś się Buddyzmem, jednak na Twoim miejscu nie śpieszyłbym się z przechodzeniem, początkowy zachwyt musi mieć mocne wewnętrzne podstawy, zwłaszcza że Dharma ma inny cel niż chrześcijaństwo, oraz inną właśnie "podstawę". Porównaj np. stosunek do osobowego stwórcy: http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=334A co do wielu wcieleń, to jest pewna wiarygodna książka na ten temat: http://www.gandalf.com.pl/b/dwadziescia ... jacych-na/
_________________ Polecam:
http://www.buddyzm.edu.pl
|
Cz maja 06, 2010 11:19 |
|
 |
Damian907
|
jo_tka napisał(a): Wyszła niedawno książeczka o. Badeniego, ostatnia napisana przed śmiercią. Ma tytuł "prosta modlitwa". Zajrzyj, jest i o buddyzmie i tym, co Cię w nim pociąga... Czym jest to "coś"?
|
Cz maja 06, 2010 11:24 |
|
 |
Damian907
|
barbathus napisał(a): moje stanowisko wobec ewentualnego porzucenia chrześcijaństwa: nie było bardziej genialnego człowieka niz Jezus (z czasów nam współczesnych może Ojciec Pio); jeśli coś chcesz porzucić, to całą ideologię, która nie przystaje do tego, co Jezus mówił, a co jest zapisane w Biblii; tam nie ma chaosu, zakazów, nakazów; Powiedziałbym że przejście (ewentualne i po głebokim zastanowieniu) na Buddyzm, nie oznacza odrzucenia nauk Jezusa, jest On dla nas wielkim nauczycielem, wielkim bodhistawą. Róznica jest taka że nie traktujemy go jako zbawiciela, wg nas każdy może Wyzwolic sie samemu, nie jestemy skazani na laske, czy nie laske jakiegos boga (czy czlowieka)
|
Cz maja 06, 2010 11:28 |
|
 |
Damian907
|
Teresse napisał(a): Z tego co wiem w buddyzmie tez jest walka z szatanem- ale jednak podejmowana na sposób magiczny- jakieś karteczki z inskrypcjami...choć czy bardziej magiczny niz w ludowym chrześcijaństwie. Nie wiem. Szatanem nazywamy iluzje umysłu, nie jest to jakaś realnie istniejąca istota. Teresse napisał(a): W buddyzmie tez jest piekło- ale nie wiem dokładnie o co w nim chodzi. Głupiec mówi, że piekło mieści się pod morzem. Ja jednak mówię, że piekło jest nazwą dla bolesnego doznania. Budda Siakjamuni
|
Cz maja 06, 2010 11:31 |
|
 |
Damian907
|
labcio napisał(a): l A jakoś mnisi buddyjscy , choc moze i potrafią podróżowac poza ciałem tysięcy km w ciemnej otchlani i chodzić po ogniu nie zafascynowali mnie swoim dorobkiem kulutrowym i cywilizacyjnym i nie zamienilbym swojego zycia z zyciem pierwszego lepszego "mistrza wschodu"  pozdrawiam:) Dlaczego nie zamieniłbyś?
|
Cz maja 06, 2010 11:33 |
|
 |
Damian907
|
a.R.E.k. napisał(a): Chodzi Ci o medytację z początku filmu? Ona nie jest buddyjska, tylko hinduistyczna. Nawet nie hinduistyczna, tylko "medytacja" uczniów Osho.
|
Cz maja 06, 2010 11:35 |
|
|
|