Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 13:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Nie zabijaj. Dekalog a wegetarianizm. 
Autor Wiadomość

Artykul, do ktorego link podal saxon jest....hmmmm no taki sobie. Nie przemawia do mnie, taka lekka pochwala wegetarianizmu i ledwo ze tolerancja "miesozernych" :)

Zgadza sie, jedzenie miesa zostalo "wprowadzone" dopiero po Potopie.
Cytuj:
Dopiero po upadku grzechowym, a zwłaszcza po potopie, człowiek otrzymuje pozwolenie używania także pokarmów mięsnych obok roślinnych

Rdz 4:3-4
3. Gdy po niejakim czasie Kain składał dla Pana w ofierze płody roli,
4. zaś Abel składał również pierwociny ze swej trzody i z ich tłuszczu, Pan wejrzał na Abla i na jego ofiarę;
(BT)

Abel hodowal trzode i skladal z niej ofiare Panu. Po co ja hodowal, skoro miesa nie jadano?

Upadek grzechowy byl i przed potopem. Przeciez to z powodu "zepsucia moralnego ludzkosci" ......
Rdz 6:7
7. Wreszcie Pan rzekł: Zgładzę ludzi, których stworzyłem, z powierzchni ziemi: ludzi, bydło, zwierzęta pełzające i ptaki powietrzne, bo żal mi, że ich stworzyłem.
(BT)

Co w takim razie ma wspolnego "upadek grzechowy" z jedzeniem miesa?
Jakos to do mnie nie dociera :)

Kolejna sprawa:
Jezus - Syn Boga Zywego - Jedyny czlowiek bez grzechu......jako prawy Zyd, najprawdopodobniej jadal mieso. Jezeli nie na codzien, to chociaz na swieto Paschy (rytualny baranek).

Troche mnie w tym artukule rozbawila opowiesc o sw. Rozy z Limy...ktora "dogadala sie" z komarami.....zaraz mi sie przypomnialo, ze Jan Chrzciciel
Mt 3:4
4. Sam zaś Jan nosił odzienie z sierści wielbłądziej i pas skórzany około bioder, a jego pokarmem była szarańcza i miód leśny.
(BT)

Nie dosyc, ze chodzil ubrany w skore...to jeszcze szarancze jadl.......ech takim wege to on nie byl :)

Lubie czytac o J. Salija.........jednak ten akurat fragment jego ksiazki, zbytnio do mnie nie przemowil.

Co nie znaczy, ze nie szanuje wegetarian.....z tym akurat sie zgadzam. To indywidualna sprawa kazdego co lubi jesc.

Jeszcze jedno na koniec.
o. Salij (mushin to rowniez zaznaczyl), pisze, ze dawniej ludzie inaczej sie odnosili do swoich zwierzat hodowlanych. Owszem inaczej, ale nie znaczy to, ze lepiej. Czlowiek dbal o swoja swinke i krowke (czasem bardziej niz o zone), dlatego ze mial ich malo i ze one byly jego "zywicielkami".
Moze to niezbyt trafne prownanie, ale..........jezeli ma sie jeden samochod to sie o niego bardzo dba. Gdybysmy ich mieli 10, to z pewnoscia nie dbalibysmy o kazdy tak jak o ten jeden.

pozdrowka

So cze 05, 2004 23:50

Kiedyś rozmawiałem z osobą deklarującą się w wierze chrześcijańskiej (sic!), która to osoba miała wątpliwości co do moralnej postawy Jezusa, a to z powodu... jedzenia przez Niego ryb. :-D :-D :-D

N cze 06, 2004 13:14

No strasznie smieszne, wrecz nie do, pomyslenia prawda? Ktos mial watpliwosci co do tego co glosi Pismo, Kosciol. Jakby nie wiedzial ze watpliwosci sa ZAKAZANE

Pozdrawiam, szczegolnie watpiacych

N cze 06, 2004 20:13

Na szczęście głupota nie jest zakazana i dlatego możesz pisać te bzdury połamańcze :biggrin:

N cze 06, 2004 20:54

Ciekaw jestem jak czułbyś się cytują swoje dumne Wersety w rzeźni gdzie gotuje się świnie żywcem lub podczas rozładunku koni po transporcie.

Mushin

Wt cze 08, 2004 15:32

Masz racje mushin ! Od dziś nie jedzmy mięsa na znak prostestu przeciwko ludziom maltretujacym zwierzęta , nie jedzmy roślin na znak protestu przeciwko ludziom , którzy deptają kwiatki i trawniki !!! Nic nie jedzmy ! Ojczyzna wzywa , ogłaszam narodową głodówkę !
Ps. Ale nie tak zaraz bo musze jeszcze wykupić żywność z kantyny :biggrin:

Śr cze 09, 2004 12:59

Masz racje mushin ! Od dziś nie jedzmy mięsa na znak prostestu przeciwko ludziom maltretujacym zwierzęta , nie jedzmy roślin na znak protestu przeciwko ludziom , którzy deptają kwiatki i trawniki !!!

Tak jest! A proponuję także: I nie oddychajmny na znak protestu przeciw zanieczyszczaniu powietrza. :-D

Śr cze 09, 2004 15:50

Boć to zawsze łatwiej nie robić czegoś - niż zrobić coś, żeby np. zwierzęta traktować lepiej...
Wszak to, że ktoś "w proteście" wcina marchewę zamiast mielonego - raczej nie rusza takiego sadystycznego kołka z ubojni.

Śr cze 09, 2004 15:59

No strasznie smieszne, wrecz nie do, pomyslenia prawda? Ktos mial watpliwosci co do tego co glosi Pismo, Kosciol. Jakby nie wiedzial ze watpliwosci sa ZAKAZANE

Ekhm.. to ja może jeszcze raz:

"studiuje u nas Gruzin..." 8)

Sorki, rozrzewniłem się trochę... No tak..to co my tu.. aha

UWAGA! TŁUMACZĘ:

1.Rzeczona osoba przekonań wegetariańskich, utrzymywała iż jest chrześcijanką
2.Chrześcijanie to (w skrócie) tacy ludkowie, co wierzą, że Jezus Chrystus - Syn Boży, przyjął ciało człowieka i umarł za ludzkie grzechy na krzyżu. Ci sami ludkowie wierzą też, że Jezus - Baranek Boży - jest bez grzechu. Ba! Jakby tego było mało - to jeszcze wierzą iż Jezus jako Syn Boży, jest Bogiem w Trójcy Jedynym - czyli Stworzycielem.
3.W/w osoba uważając siebie za chrześcijankę - powątpiewała w b]moralnść swego Zbawiciela[/b] - Baranka bez skazy, Boga - Stworzyciela, ponieważ... jadł rybę... którą, podobnie jak cały świat, sam stworzył...
Podsumowanie:
Ona uważała, że jedzenie ryb jest niemoralne, sama nie jadła - więc... wychodzi na to, że była bardziej moralna od swego Boga :-D :-D :-D

Koniec anegdoty :):):)

Śr cze 09, 2004 16:39

Masz racje mushin ! Od dziś nie jedzmy mięsa na znak prostestu przeciwko ludziom maltretujacym zwierzęta , nie jedzmy roślin na znak protestu przeciwko ludziom , którzy deptają kwiatki i trawniki !!! Nic nie jedzmy ! Ojczyzna wzywa , ogłaszam narodową głodówkę !
Ps. Ale nie tak zaraz bo musze jeszcze wykupić żywność z kantyny :biggrin:

1. Szkoda, że nie czytałeś tego co pisałem wcześniej - wiedziałbyś, iż nie postuluję takich rzeczy. Nie jestem 'wojującym' wege. Za idiotyzm uważałbym nie jedzenie mięsa jako znak protestu.

2. Szkoda, że nie napisałeśs na temat. Może nie pojąłęś co chciałem przekazać albo po prostu zagłuszyłeś to szyderstwem...

3. A jak już... to o prawie popytu i podaży słyszałeś?

Ironia i przesadnia ci nie wyszyły. Może jednak wrócimy do dyskusji merytorycznej?

Pozdrawiam,

M.

Cz cze 10, 2004 8:26

Widzisz mushinie niestety mój mały mózg nie mógł pojąć twoich zgrabnych i tak pięknie dobranych słów dlategoż ja nie zrozumieć o co ci chodziło i napisać tak jak zrozumieć ze szczyptą mało dosadnej ironii. Do dyskusji merytorycznej mogę się włączyć jak powiesz mi bardziej zrozumiale o ci chodzi . Pozdrawiam

Cz cze 10, 2004 10:56
Chlopaki!!!.......moze rzeczywiscie lepiej by bylo wrocic do dyskusji merytorycznej???

Bo bede cial bez "opamietania" :P:D:P:D

Cz cze 10, 2004 11:12

Bo bede cial bez "opamietania" :P:D:P:D

I bardzo slusznie. Popieram.

Mushin odniosl sie do wczesniejszych wypowiedzi jakoby w buddyzmie pozycja czlowieka byla rowna pozycji zwierzecia, oraz jakoby wegetarianizm byl w buddyzmie bezwzglednym wymogiem. Obie te opinie sa bledne, co Mushin dosc dobrze wyklarowal. Dodam tylko, ze w buddyzmie zarowno ludzie jak i zwierzeta uwazane sa za odczuwajace istoty - stad byc moze bierze sie bledne przekonanie o rownosci ich pozycji. Jednak w buddyzmie podkresla sie wyjatkowosc istoty ludzkiej, w kontekscie mozliwosci jakimi dysponuje na drodze wewnetrznego rozwoju, a jakimi nie dysponuja zwierzeta.

Pozdrawiam,

Jaroslaw Wierny
www.buddyzm.edu.pl

Pt cze 11, 2004 12:27

Oj dawno mnie tu nie bylo.
Wydaje mi sie tez ze przestalem obserwowac jakiekolwiek tematy na tym forum, ale jak widac ten jakos zostal.
Duzo pisac mi sie nie chce, ale widze ze Wizard troszke gupoty wypisuje, wiec nie omieszkam sie go poprawic- JESTEM ROBOTNIKIEM (KOPIĘ ROWY, DZIURY POD DRZEWKA, PRZENOSZE KAMIENIE, OGOLNIE PRACA W OGRODNICTWIE) I JAKOS NA TEJ MOJEJ MARCHEWCE ZASUWAM NIE WOLNIEJ OD INNYCH, JAK NIE WIERZYCIE ZAPRASZAM NA POKAZ DO GDANSKA
Pozdrawiam, szczegolnie Asie

do gdanska? oo :D

pozdrawiam :D

makawity napisał(a):
Boć to zawsze łatwiej nie robić czegoś - niż zrobić coś, żeby np. zwierzęta traktować lepiej...

prawda..

Cz sie 19, 2004 15:42

Post Re: Nie zabijaj. Dekalog a wegetarianizm.
łamacz szczękowy napisał(a):
Zastanawiam sie dlaczego Chrzescijanie i muzulmanie przykazanie nie zabijaj (tak jasno sprecyzowane) interpretuja jako nie zabijaj ludzi?
Czy nie wydaje sie wam, ze gdyby o to chodzilo to byloby zaznaczone?

Moja druga zagwozdka jest taka- skoro kazda religia w jakis sposob zagrania jedzenia miesa (np Chrzescijanie nie jedza w piatki, kiedys tez w srody i wielki post; Zydzi tylko wybrane rodzaje miesa), to czy najlepszym wyjsciem nie jest nie jedzenie go wcale?

prosze tez zeby kazdy kto sie wypowie powiedzial czy jet wegetarianinem czy nie

Pozdrawiam

Ja jestem muzułmaninem i jestem wegetarianinem ;)
Ale raczej ze względów zdrowotnych, bo czuje się o niebo lepiej od kiedy nie jem mięsa.

Rzeczywiście Koran mówi „nie zabijaj” ale odnosi się to tylko do ludzi. O spożywanych pokarmach mówią inne wersy :

Cytuj:
"O wy, którzy wierzycie! Jedzcie dobre rzeczy, którymi was obdarzyliśmy i dziękujcie Bogu, jeśli go czcicie! On zakazał wam tylko: padliny, krwi i mięsa wieprzowego i tego co zostało złożone na ofiarę czemuś innemu niż Bogu...".
(Koran, 2:172-173)

"Zakazane wam jest: padlina, krew i mięso świni; to, co zostało poświęcone na ofiarę w imię czegoś innego niż Boga; zwierzę zaduszone, zabite od uderzenia, zabite na skutek upadku, zabite na skutek pobodzenia i to, które pożerał dziki zwierz - chyba, że zdołaliście je zabić według rytuału - i to, co zostało ofiarowane na kamieniach...".
(Koran, 5:3)

"Powiedz: ja nie znajduję w tym, co mi zostało objawione, niczego zakazanego dla człowieka w jego pożywieniu z wyjątkiem tego, co jest martwe, albo rozlanej krwi, albo mięsa świni, bo to jest obrzydliwe - albo tego co zostało złożone na ofiarę czemuś innemu niż Bogu..."
(Koran, 7:145)

"On wam zakazał tylko: padliny, krwi i mięsa wieprzowego oraz tego, co zostało złożone w ofierze czemuś innemu niż Bogu...".
(Koran, 16:115)

Czyli jedzenie mięsa nie jest w islamie zabronione oprócz tego które zostało wyżej wymienione.

Pozdrawiam

Pn sie 23, 2004 9:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona