Reinkarnacja, jaki ma sens?
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
|
Do problemu iluzji bytów dotarli również chrześcijańscy myśliciele,
pewnie Outsaider nie wie o tym.
Mistrz Eckhart nauczał że :byt jest boskiej natury ale nie stworzenie,bo ono nie jest realne,świat materialny jaki postrzegamy jest czystą nicością,
dusza ludzka jest natomiast realna,ponieważ jej dno jest boskiej natury.
|
Śr sie 05, 2009 13:14 |
|
|
|
 |
xiwanx
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2007 17:42 Posty: 238 Lokalizacja: Toruń, Kujawsko-pomorskie
|
Cyryl napisał(a): Do problemu iluzji bytów dotarli również chrześcijańscy myśliciele, pewnie Outsaider nie wie o tym. Mistrz Eckhart nauczał że :byt jest boskiej natury ale nie stworzenie,bo ono nie jest realne,świat materialny jaki postrzegamy jest czystą nicością, dusza ludzka jest natomiast realna,ponieważ jej dno jest boskiej natury.
W buddyzmie w tym punkcie zaczynały się spory. Można wyróżnić dwa podstawowe nurty: 1. nurt pustki własnej natury, czyli szkoły, które mówiły, że to doświadczenie to wszystko (np dzisiejsza szkoła Dalajlamy) oraz 2. szkoły, które głosiły jakiś rodzaj ostatecznego istnienia, które odkrywa się po rozpoznaniu "iluzji bytów" (np większość wschodnioazjatyckiego buddyzmu).
Pzdr
Piotr
_________________ GeekLaw - blog o prawie w świecie internetu i nowych technologii.
|
Śr sie 05, 2009 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Do problemu iluzji bytów dotarli również chrześcijańscy myśliciele, pewnie Outsaider nie wie o tym. Mistrz Eckhart nauczał że :byt jest boskiej natury ale nie stworzenie,bo ono nie jest realne,świat materialny jaki postrzegamy jest czystą nicością, dusza ludzka jest natomiast realna,ponieważ jej dno jest boskiej natury.
ba... - pewnie, że nie wie
mam dlatego pewien problem - który jak sądzę mocen jesteś rozwiązać....
czy aby taka anihilacja duszy i taki zanik, zniknięcie jednostkowośći i całkowitego zniknięcia w Absolucie to na pewno chrześcijańska mistyka?
pzdr
|
Śr sie 05, 2009 19:46 |
|
|
|
 |
xiwanx
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2007 17:42 Posty: 238 Lokalizacja: Toruń, Kujawsko-pomorskie
|
outsider napisał(a): Cyryl napisał(a): Do problemu iluzji bytów dotarli również chrześcijańscy myśliciele, pewnie Outsaider nie wie o tym. Mistrz Eckhart nauczał że :byt jest boskiej natury ale nie stworzenie,bo ono nie jest realne,świat materialny jaki postrzegamy jest czystą nicością, dusza ludzka jest natomiast realna,ponieważ jej dno jest boskiej natury. ba... - pewnie, że nie wie mam dlatego pewien problem - który jak sądzę mocen jesteś rozwiązać.... czy aby taka anihilacja duszy i taki zanik, zniknięcie jednostkowośći i całkowitego zniknięcia w Absolucie to na pewno chrześcijańska mistyka?
Twoje czytanie cudzych postów to piękny przykład na to jak umysł stwarza świat
Pzdr
Piotr
_________________ GeekLaw - blog o prawie w świecie internetu i nowych technologii.
|
Śr sie 05, 2009 20:20 |
|
 |
Dominikdano
|
/Mistrz Eckhart/
Przekształcamy się całkowicie w Boga i w Niego zmieniamy.[..] On sam czyni mnie jednym ze sobą, a nie tylko czyni podobnym. Na Boga żywego, prawdą jest, że nie ma rtu żadnej różnicy.
.
|
Śr sie 05, 2009 20:21 |
|
|
|
 |
On
|
No właśnie. Jednak Bóg jest Duchem(nie mylić z naturą aniołów) spoza tego świata gdzie nie ma reinkarnacji i materii w tym materii subtelnej(sarks) a reinkarnacja to "zabawa" w tym świecie w całości będącym we władaniu Złego.
Dlatego nie ma co zachwycać się tym zjawiskiem z tego świata tym bardziej, że przez mędrców i świętych hinduskich uważana jest za przekleństwo a nie za dobrodziejstwo.
|
Śr sie 05, 2009 21:56 |
|
 |
Zencognito
|
On napisał(a): No właśnie. Jednak Bóg jest Duchem(nie mylić z naturą aniołów) spoza tego świata gdzie nie ma reinkarnacji
Bynajmniej
|
Cz sie 06, 2009 6:51 |
|
 |
Cyryl
|
outsider napisał(a): Cyryl napisał(a): Do problemu iluzji bytów dotarli również chrześcijańscy myśliciele, pewnie Outsaider nie wie o tym. Mistrz Eckhart nauczał że :byt jest boskiej natury ale nie stworzenie,bo ono nie jest realne,świat materialny jaki postrzegamy jest czystą nicością, dusza ludzka jest natomiast realna,ponieważ jej dno jest boskiej natury. ba... - pewnie, że nie wie mam dlatego pewien problem - który jak sądzę mocen jesteś rozwiązać.... czy aby taka anihilacja duszy i taki zanik, zniknięcie jednostkowośći i całkowitego zniknięcia w Absolucie to na pewno chrześcijańska mistyka? pzdr
"gdzie człowiek w posłuszeństwie opuszcza swe "ja" i się go wyzbywa ,tam Bóg zniewolony koniecznością,musi zająć jego miejsce"
Mistrz Eckhart
|
Cz sie 06, 2009 11:07 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
 Re: Reinkarnacja, jaki ma sens?
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Wt gru 29, 2009 11:29 |
|
 |
Damian907
|
Jeśli o mnie chodzi, to polecam książkę Iana Stevensona "20 przypadków wskazujących na reinkarnację"
Pozdrawiam
_________________ Polecam:
http://www.buddyzm.edu.pl
|
Śr lip 21, 2010 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ponieważ zamknięto mi temat, odpowiadam tutaj.
Frater, to co napisałeś w poprzednim wątku jest nielogiczne i łątwe do obalenia, co uczyniłam w poscie wcześniejszym. Pozdrawiam
|
Pt sie 13, 2010 15:33 |
|
 |
Niedoskonały
|
@frater Myślałem trochę nad tym jak Ci przystępnie wytłumaczyć logiczność reinkarnacji kiedy mnie nie było. Wpadłem nawet na pewien pomysł. Powiedzmy że w pewnym punkcie w przeszłości na Ziemi było 3 mln ludzi. W każdym z tych ludzi była dusza, część z nich była w kolejnym wcieleniu a część to były te "młode" dusze które pierwszy raz pojawiły się w ciele. Minęło 100 lat i na Ziemi jest 3,5 mln ludzi. Co się stało z duszami ? 2 mln "starych" dusz zreinkarnowało się w nowych ciałach. Przybyło również 2 mln "nowych" dusz, czyli tych młodych. W tym momencie mamy 4 mln dusz i 3,5 mln ciał. Co z tymi 500tys ? Otóż 500tys dusz odeszło do boga i stało się z nim jednością. Zakończyły one swoją wędrówkę i nie reinkarnowały się dalej. Z prostego równania wychodzi nam że 2mln "starych" dusz + 2mln "młodych" dusz - 500 tys dusz zjednoczonych z bogiem = 3,5 mln dusz, które są sobie w tych 3,5 mln ciał. Proszę abyś się odniósł konkretnie do tego przykładu i wykazał że jest on nie logiczny.
|
Pn sie 16, 2010 20:05 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Pomysł jest logiczny, ale nie udowadnia reinkarnacji 
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Śr sie 25, 2010 10:06 |
|
 |
Niedoskonały
|
Nie chciałem udowodnić reinkarnacji. Powiem nawet że w nią nie wierze. Mój post był w odpowiedzi na oburzenie i wykrzykiwanie że reinkarnacja jest nie logiczna i łatwo ją obalić przez użytkownika frater. Dlatego mu to tak rozpisałem żeby mógł udowodnić ze to jest nie logiczne 
|
Śr sie 25, 2010 18:23 |
|
 |
Nithael
|
Reinkarnacja ma bardzo głęboki sens. Ale podobnie do np koncepcji jednego życia i raju/piekła /czyścca jest tak samo nie do udowodnienia.
|
Pt paź 08, 2010 17:41 |
|
|
|