Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona
 Dlaczego koran jest falszywy? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego koran jest falszywy?
To sklepienie to (mogło być) coś, co zniknęło w czasie potopu. Mogło być ono zbiorowiskiem wody, które "runęło" na ziemie jako deszcz przyczyniający się do wielkiego potopu.

Koran 19:27 I przyszła z nim do swego ludu niosąc go. Oni powiedzieli: "O Mario! Uczyniłaś rzecz niesłychaną!
Koran 19:28 O siostro Aarona! Twój ojciec nie był złym człowiekiem i matka twoja nie była występna."

Koran nazywa Maryję siostrą Aarona. W Biblii jest podobny zwrot:
Wj 15:20 - Miriam prorokini, siostra Aarona, wzięła bębenek do ręki, a wszystkie kobiety szły za nią w pląsach i uderzały w bębenki.

Maryja jest w Koranie określona także jako córka Imrana:
Koran 66:12 I Marię, córkę Imrana, która zachowała dziewictwo; tak więc tchnęliśmy w nią nieco z Naszego Ducha. I ona potwierdziła słowa swego Pana i Jego Ksiąg, i była wśród pokornych.

W Biblii Amram (imię przypominające słowo "Imran") jest ojcem Mojżesza, Aarona i Miriam:
Lb 26:59 - Żona Amrama nazywała się Jokebed, a była córką Lewiego, urodzona w Egipcie. Z niej urodzili się Amramowi Aaron i Mojżesz oraz ich siostra Miriam.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn sie 20, 2018 22:07
niewazny12 napisał(a):
To sklepienie to (mogło być) coś, co zniknęło w czasie potopu. Mogło być ono zbiorowiskiem wody, które "runęło" na ziemie jako deszcz przyczyniający się do wielkiego potopu.
Po pierwsze, to nie było "zbiorowisko wody", tylko sklepienie oddzielające "wody górne" od Ziemi na dole. W którym były "upusty", przez które woda mogła spadać w dół. Nie czytało się Biblii, oj, nie czytało:
Rdz 7:11 BW napisał(a):
W roku sześćsetnym życia Noego, w miesiącu drugim, siedemnastego dnia tego miesiąca, w tym właśnie dniu wytrysnęły źródła wielkiej otchłani i otworzyły się upusty nieba.

Po drugie: nie, nie zniknęło w czasie potopu, ponieważ jest wzmiankowane w późniejszych czasach.
Takie wyobrażenie o budowie świata mieli starożytni Hebrajczycy i późniejsi Izraelici. Biblijne sklepienie nad Ziemią to coś solidnego: hebrajskie raqia pochodzi od czasownika oznaczającego rozklepywanie metalu na cienkie płytki i blachy. Prócz tego, że było lite i mocne, jak się wydaje czasem wyobrażano je sobie jako półprzejrzyste(?), zbudowane z czegoś w rodzaju kryształu:
Hi 37:18 BW napisał(a):
Czy potrafisz tak jak On rozpostrzeć sklepienie niebios, które jest mocne jak lustro polerowane?
Wyj 37:18 BW napisał(a):
I ujrzeli Boga Izraela, a pod jego stopami jakby twór z płyt szafirowych, błękitny jak samo niebo.
Ez 1:22-26 BW napisał(a):
Nad głowami żywych istot było coś w kształcie sklepienia, błyszczącego jak niesamowity kryształ, rozciągniętego w górze nad głowami[...] A nad sklepieniem, nad ich głowami, było coś z wyglądu jakby kamień szafirowy w kształcie tronu; a nad tym, co wyglądało na tron, u góry nad nim było coś z wyglądu podobnego do człowieka.
Owoce męskie i żeńskie to mały pikuś przy nieistniejącym sklepieniu.

Pn sie 20, 2018 22:53

Nie wierzysz w boskie natchnienie Biblii?

Tłumacz Google tłumaczy arabskie słowo اثْنَ‍‍يْ‍‍نِ jako "Two", czyli "Dwa". Z kolei słowo زَ‌وْجَ‍‍يْ‍‍نِ to "couple, pair" (czyli "para"). Słowa te występują w 13:3.

Koran podaje zupełnie inne imię ojca Abrahama (wcześniej Abrama), co Biblia.

6:74 Oto powiedział Abraham do swego ojca Azara: "Czy ty bierzesz sobie bałwany za bogów? Ja widzę ciebie i twój lud w jawnym błędzie!"

Rdz 11:26 Gdy Terach miał siedemdziesiąt lat, urodzili mu się synowie: Abram, Nachor i Haran.

Muzułmanie często wykazują tendencję do podważania wiarygodności Biblii. Po co ktoś miałby fałszować Biblię w takich sprawach jak imię ojca Abrama?

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt sie 21, 2018 21:03
niewazny12 napisał(a):
Nie wierzysz w boskie natchnienie Biblii?
Nie wierzysz w boskie natchnienie Koranu?

niewazny12 napisał(a):
Koran podaje zupełnie inne imię ojca Abrahama (wcześniej Abrama), co Biblia.
I co z tego? Przecież to różne księgi, różnych religii. To mały pikuś w porównaniu z tym, że będący częścią Biblii Nowy Testament podaje zupełnie inne imię ojca Szelacha (Sali) niż to podano w czterech miejscach Starego Testamentu, który również jest częścią Biblii.

Wt sie 21, 2018 21:26

Wydaje mi się, że sceptycy mogą mieć więcej argumentów przeciwko Biblii niż przeciwko Koranowi. Z tego, co wiem, wynika, że Koran raczej nie powstał "ot tak". Myślę, że siły nadprzyrodzone miały udział w powstaniu świętej dla muzułmanów księgi, przynajmniej niektórych jej części. Pozostaje pytanie: czy to były siły dobra, czy też może zła?

W Biblii są dwa fragmenty, które mogą mieć związek z objawieniem Koranu (a także świętych dla mormonów pism):
- Gal 1:8 - Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!
- 2 Kor 11:14 - I nic dziwnego; wszak i szatan przybiera postać anioła światłości.

Wt sie 21, 2018 22:48
niewazny12 napisał(a):
Wydaje mi się, że sceptycy mogą mieć więcej argumentów przeciwko Biblii niż przeciwko Koranowi. Z tego, co wiem, wynika, że Koran raczej nie powstał "ot tak". Myślę, że siły nadprzyrodzone miały udział w powstaniu świętej dla muzułmanów księgi, przynajmniej niektórych jej części. Pozostaje pytanie: czy to były siły dobra, czy też może zła?

W Biblii są dwa fragmenty, które mogą mieć związek z objawieniem Koranu (a także świętych dla mormonów pism):
- Gal 1:8 - Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!
- 2 Kor 11:14 - I nic dziwnego; wszak i szatan przybiera postać anioła światłości.

Mahomet wychowany pośród chrześcijan i żydów, dla uskutecznienia swojego planu zjednoczenia wędrownych ludów arabskich odprawiających kult wielu bogów, Boga Biblii ST i NT postanowił ukazać jako jedynego i tym to m.in. sposobem dokonać zjednoczenia.
Aby uwiarygodnić swoje przesłanie oczywiście musiały mu to przekazać istoty nadprzyrodzone.
Trudno jednak dopatrywać się w tym demona, który z natury jest mistrzem destrukcji, zatem nie jest jego dziełem stworzenie monolitu Islamu.

Śr sie 22, 2018 7:01

Nke wiem, czy Islam jest monolitem i w jakim sensie to rozumiesz.

Śr sie 22, 2018 7:05
Zbigniew3991 napisał(a):
Nke wiem, czy Islam jest monolitem i w jakim sensie to rozumiesz.

W jakim sensie - skoro ponad miliard ludzi wyznaje Islam, to chyba jest monolitem.
Owszem wewnętrznie podzielony, podobnie jak chrześcijaństwo, ale stanowi jedną religię.

Śr sie 22, 2018 7:07

Monolit to coś jednorodnego, niepodzielonego. Ani Islam, ani Chrześcijaństwo nie są monolitami.

Śr sie 22, 2018 7:09
Zbigniew3991 napisał(a):
Monolit to coś jednorodnego, niepodzielonego. Ani Islam, ani Chrześcijaństwo nie są monolitami.

Czyli praktycznie żadna religia nie stanowi monolitu w sensie wewnętrznej jednorodności.
Ale wiara w jednego Boga - niezależnie Chrystus, Jahwe, Allah - łączy wszystkich wyznawców danej religii.

Śr sie 22, 2018 7:11
niewazny12 napisał(a):
Nie mają związku z Koranem, bo są wyrwane z kontekstu. W obu przypadkach chodzi o to, że w rodzącym się chrześcijaństwie istniały różne osoby i grupy pozyskujące nowych wiernych, a Paweł żali się i próbuje przekonywać ludzi, których nawrócił, żeby nie słuchali innych, głoszących podobne, choć odmienne nauki. Pełny kontekst wygląda tak:
Ga 1:6-8; BT napisał(a):
Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy -- niech będzie przeklęty!
Cały rozdział 11 drugiego listu do Koryntian to wyżalanie się Pawła, że nawróceni przez niego ludzie przyjmują nauki innych wędrownych apostołów, także Żydów, także głoszących Chrystusa, którzy rzekomo objadają ich i wyzyskują. I wychwalanie własnych przewag: on nie jest ciężarem dla tych, których nawraca i bardzo wiele wycierpiał dla wiary.
2 Kor, 11:3n napisał(a):
Obawiam się jednak, ażeby nie były odwiedzione umysły wasze od prostoty i czystości wobec Chrystusa w taki sposób, jak w swojej chytrości wąż uwiódł Ewę. Jeśli bowiem przychodzi ktoś i głosi wam innego Jezusa, jakiegośmy wam nie głosili, lub bierzecie innego ducha, któregoście nie otrzymali, albo inną Ewangelię, nie tę, którąście przyjęli -- znosicie to spokojnie. Otóż sądzę, że dokonałem nie mniej niż "wielcy apostołowie". Choć bowiem niewprawny w słowie, to jednak nie jestem pozbawiony wiedzy. Zresztą ujawniliśmy się wobec was we wszystkim, pod każdym względem. Czyż popełniłem jakiś grzech przez to, że poniżałem siebie, by was wywyższyć? że za darmo głosiłem wam Ewangelię Bożą? Ogołacałem inne Kościoły, biorąc co potrzebne do życia, aby wam przyjść z pomocą. A kiedy byłem u was i znajdowałem się w potrzebie, nikomu nie okazałem się ciężarem. Czego mi nie dostawało, to dopełnili bracia przybyli z Macedonii. W niczym nie obciążyłem was i nadal nie będę was obciążał. [...] Ci fałszywi apostołowie to podstępni działacze, udający apostołów Chrystusa. I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości. Nic przeto wielkiego, że i jego słudzy podszywają się pod sprawiedliwość. Ale skończą według swoich uczynków.
[...] Znosicie to, że was ktoś bierze w niewolę, że was objada, wyzyskuje, że was z góry traktuje, że was policzkuje. Mówię to ku waszemu zawstydzeniu, tak jakbym chciał okazać moją pod tym względem słabość. Jeżeli inni zdobywają się na odwagę -- mówię jak szalony -- to i ja się odważam. Hebrajczykami są? Ja także. Izraelitami są? Ja również. Potomstwem Abrahama? I ja. Są sługami Chrystusa? Zdobędę się na szaleństwo: Ja jeszcze bardziej! Bardziej przez trudy, bardziej przez więzienia; daleko bardziej przez chłosty, przez częste niebezpieczeństwa śmierci.
Następnie powołuje się na to, że miał objawienie, został porwany do raju, gdzie usłyszał tajemnice, których nie może przytoczyć i ogólnie wszystko: znaki, cuda, "przejawy mocy" -- z których ani jednego przezornie nie wskazuje -- świadczy o tym, że jest prawdziwym apostołem, obdarzonym łaską Boga (rozdz. 12).

Podobnie o różniącym się nauczaniu w początkach chrześcijaństwa propagowanym przez rozmaite osoby piszą Dzieje Apostolskie:
Dz 18:24-26 napisał(a):
Pewien Żyd, imieniem Apollos, rodem z Aleksandrii, człowiek uczony i znający świetnie Pisma przybył do Efezu. Znał on już drogę Pańską, przemawiał z wielkim zapałem i nauczał dokładnie tego, co dotyczyło Jezusa, znając tylko chrzest Janowy. Zaczął on odważnie przemawiać w synagodze. Gdy go Pryscylla i Akwila usłyszeli, zabrali go z sobą i wyłożyli mu dokładnie drogę Bożą.

Śr sie 22, 2018 7:14

وَمِ‍‌‍نْ كُلِّ ‌ال‍‍ثَّمَ‍رَ‍‌اتِ جَعَلَ فِيهَا‌ ‌زَ‌وْجَ‍‍يْ‍‍نِ ‌اثْنَ‍‍يْ‍‍نِ - Wa Min Kulli Ath-Thamarāti Ja`ala Fīhā Zawjayni Athnayni - "a ze wszystkich owoców umieścił na niej pary, po dwoje". Fragment wersetu 13:3.

Można odnieść wrażenie, że autor świętej dla muzułmanów księgi pomylił wiek Noego podany w Biblii z okresem, w którym przebywał on wśród występnego ludu:

Koran 29:14 Wysłaliśmy już Noego do jego ludu, i przebywał on wśród nich tysiąc lat bez pięćdziesięciu. I pochwycił ich potop, ponieważ byli niesprawiedliwi.

Rdz 9:28 Noe żył po potopie trzysta pięćdziesiąt lat.
Rdz 9:29 I umarł Noe w wieku lat dziewięciuset pięćdziesięciu.

Tekst Koranu może zdawać się głosić, że Noe żył przed tym, jak był wysłany do swego ludu i że podczas potopu miał ponad 950 lat. W związku z tym w czasie potopu miałby on o wiele więcej lat niż podaje Biblia.

Rdz 7:6: Noe miał sześćset lat, gdy nastał potop na ziemi.

Śr sie 22, 2018 15:48

niewazny12 napisał(a):
وَمِ‍‌‍نْ كُلِّ ‌ال‍‍ثَّمَ‍رَ‍‌اتِ جَعَلَ فِيهَا‌ ‌زَ‌وْجَ‍‍يْ‍‍نِ ‌اثْنَ‍‍يْ‍‍نِ - Wa Min Kulli Ath-Thamarāti Ja`ala Fīhā Zawjayni Athnayni - "a ze wszystkich owoców umieścił na niej pary, po dwoje". Fragment wersetu 13:3.

Można odnieść wrażenie, że autor świętej dla muzułmanów księgi pomylił wiek Noego podany w Biblii z okresem, w którym przebywał on wśród występnego ludu:

Koran 29:14 Wysłaliśmy już Noego do jego ludu, i przebywał on wśród nich tysiąc lat bez pięćdziesięciu. I pochwycił ich potop, ponieważ byli niesprawiedliwi.

Rdz 9:28 Noe żył po potopie trzysta pięćdziesiąt lat.
Rdz 9:29 I umarł Noe w wieku lat dziewięciuset pięćdziesięciu.

Tekst Koranu może zdawać się głosić, że Noe żył przed tym, jak był wysłany do swego ludu i że podczas potopu miał ponad 950 lat. W związku z tym w czasie potopu miałby on o wiele więcej lat niż podaje Biblia.

Rdz 7:6: Noe miał sześćset lat, gdy nastał potop na ziemi.

A może Bibli nie należy czytać aż tak dosłownie?

Ten wiek Noego - może to oznacza coś innego niż to, że Noe żył ponad tysiąc lat?

Czy słowa Jezusa: "Jeśli ręka jest Ci powodem do grzechu, odetnij ją" należy traktować dosłownie?

Śr sie 22, 2018 19:26

Spotkałem się ze stwierdzeniem, że słowo ‌ال‍‍ثَّمَ‍رَ‍‌اتِ, oznaczające "owoce", nie oznacza owoców jako takich, lecz "rośliny, które owoce wydają". Może to wyglądać na "ratowanie" wiarygodności Koranu przez osoby uznające jego natchnienie.

Spotkałem się z dwoma różnymi uzasadnieniami słownictwa użytego w 13:3 - jedno mówiło, że słowo مِ‍‌‍ن oznacza "niektóre z" (chociaż tuż po tym słowie w wersecie jest słowo كُلِّ, oznaczające "wszystkie", "każdy" i że słowo "owoc" oznacza "roślinę, która wydaje owoc". Drugie tłumaczenie zwracało uwagę na słowo فِيهَا‌, które znaczy "w (którym)" (i miały być to żeńskie i męskie gamety roślin, które dają owoc). "Niektóre z każdych owoców uczynił w parach, po dwoje" - takie tłumaczenie może mi przyjść na myśl. Obydwa tłumaczenia (różne, niejednomyślne!) budzą wątpliwości.

16:68 I objawił twój Pan pszczołom: "Wybierajcie sobie wasze mieszkania w górach, w drzewach i w tym, co ludzie budują;
16:69 następnie jedzcie ze wszystkich owoców i chodźcie pokornie drogami swego Pana!" Z wnętrzności ich wychodzi napój różnego koloru, w którym ludzie znajdują uzdrowienie. Zaprawdę, w tym jest znak dla ludzi, którzy się zastanawiają!

Pszczoły jedzą z kwiatów, nie z owoców! Powinno zostać użyte słowo "kwiat", a nie "owoc".

Śr sie 22, 2018 20:56

Czytasz z oryginału, czy z tłumaczenia? Skąd czerpiesz wiedzę na ten temat?

Śr sie 22, 2018 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona