Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
nurhia
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
równie dobrze można życ bez religi, wyznajac te wartosci ktore w calej mnogosci wyznan sa prezentowane nie wchodzac tym samym w bezensowne wyklocanie sie ktora z tych wszytskich nieprawdziwych religii jest prawdziwa.bo niby dlaczego jakakolwiek mialaby byc prawdziwa? 10 sposobow na zrobienie dobrego tego samego ciasta.te same wartosci, tylko w inny sposob podane.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
N lut 07, 2010 21:28 |
|
|
|
 |
Keśka
|
Zadna religia nie jest dobra. Religia to wynalazek człowieka, służący zastąpieniu sobie prawdziwego Boga bożkami, naukowymi teoriami, filozofią lub demonicznymi praktykami.... Natomiast jest jeszcze coś, co jest wynalazkiem Boga, a nie człowieka. Jest to Ewangelia - plan zbawienia człowieka, dany nam przez Boga. Wybierając Ewangelię zamiast religijnych pustych praktyk otrzymamy nie tylko spełnione życie, pełne cudów i prawdziwej RELACJI z ZYWYM BOGIEM, ale też życie wieczne w Jego obecności.... A treść Ewangelii jest taka, że wszyscy są grzeszni, bo wszyscy odwrócili się od Boga i zamiast żyć zgodnie z Jego przykazaniami i kochać Go, oddając Mu należną chwałę, czczą inne bożki lub samego siebie. Zapłatą za grzech jest śmierć, najpierw cielesna, potem duchowa - wieczne potępienie. Jednak Bóg tak ukochał świat, że posłał swojego Syna Jezusa Chrystusa, aby zmarł za nas na krzyżu. Jezus Chrystus zapłacił naszą karę za nas. Bóg wykonał wyrok należny nam na Jezusie. Teraz, kiedy kara jest już zapłacona, możemy w darze, z niezasłużonej życzliwości Boga (łaski) otrzymać życie wieczne! Jednak Bóg dał nam wolną wolę, więc to od nas zależy, czy ten dar przyjmiemy. Warunkiem otrzymania życia wiecznego jest upamiętanie się z grzechów i wyznanie ich Bogu, nawrócenie - uwierzenie w Boga, moc ofiary Jezusa i uznanie Jezusa Chrystusa za Pana naszego życia, odwrócenie się od złych rzeczy w naszym życiu oraz nowo narodzenie - czyli odpowiedź Boga na nasze nawrócenie. Przez narodzenie na nowo stajemy się nowymi stworzeniami w Duchu Sw - tak mówi Biblia - i zaczynamy funkcjonować w rzeczywistości Duchowej, mając dostęp do Boga, stając się Jego dziećmi i zostając napełnionymi Jego Duchem Swiętym, który daje nam moc aby żyć odtąd według woli i przykazań Boga. Zródłem Ewangelii dla nas jest Biblia - Pismo, natchnione przez samego Boga, zawierające Jego Słowa. Tam możemy przeczytać wszystko, co jest nam potrzebne do zbawienia. Zachęcam Cię do modlitwy do Pana Jezusa i nawrócenia się do Niego. Mówię Ci, życie z prawdziwym Bogiem jest lepsze niż jakakolwiek religia  Pozdrawiam!
_________________ "Nie ma bowiem różnicy, gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie, którego Bóg ustanowił jako ofiarę przebłagalną przez krew jego, skuteczną przez wiarę."
|
N lut 07, 2010 21:51 |
|
 |
nurhia
|
Keśka napisał(a): Zadna religia nie jest dobra. Religia to wynalazek człowieka... z tym sie z Toba zgodze;)a co do dalszej czesci tekstu mam odmienne poglady osttanio na swiecie najlepsza religia wyznawna jest pieniadz:P mysle ze luzdie sami wybrali.
|
N lut 07, 2010 22:02 |
|
|
|
 |
Keśka
|
Tak? A jakie masz poglądy co do dalszej części? 
_________________ "Nie ma bowiem różnicy, gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie, którego Bóg ustanowił jako ofiarę przebłagalną przez krew jego, skuteczną przez wiarę."
|
N lut 07, 2010 22:11 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
jo_tka napisał(a): Powiem tak. Wybór jakiejkolwiek religii ma sens zerowy. Jak ktoś chce się bawić w teatr, niech się bawi, ale czy musi taki teatr robić z życia?
Jeśli istnieje Bóg i jeśli JEMU wierzę, to wierzę także temu, co objawił. No ale SKĄD człowiek ma wiedzieć KTÓRY BÓG i jego objawienia to prawda skoro nie spróbuje ich poznać, a zatem wybrać?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N lut 07, 2010 22:36 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Keśka napisał(a): Zródłem Ewangelii dla nas jest Biblia - Pismo, natchnione przez samego Boga, zawierające Jego Słowa. Tam możemy przeczytać wszystko, co jest nam potrzebne do zbawienia. Zachęcam Cię do modlitwy do Pana Jezusa i nawrócenia się do Niego. Mówię Ci, życie z prawdziwym Bogiem jest lepsze niż jakakolwiek religia  No dobrze, ale SKĄD człowiek ma wiedzieć, że akurat Ewangelia to słowo natchnione przez samego Boga? Jest tyle świętych ksiąg, tyle natchnionych przekazów, wreszcie tyle Ewangelii, które PRZEZ CZŁOWIEKA nie zostały uznane za natchnione, więc SKĄD ma człowiek wiedzieć, co pochodzi od danego Boga i który Bóg jest najlepszy?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N lut 07, 2010 22:40 |
|
 |
igor
|
Jajko napisał(a): No dobrze, ale SKĄD człowiek ma wiedzieć, Człowiek ma nie wiedzieć. Człowiek ma wierzyć. A jak? O tym było już chyba kilka wątków.
|
N lut 07, 2010 22:43 |
|
 |
nurhia
|
Keśka-zwyczajnie nie potrafie stwierdzic czy Ewangeli i Biblia jest prawdziwa.i mysle,że jej forma od dnia napisania napewno się zmienila i dlatego mam dystans do słow które opisuja pewne wydarzenia.do słow, nie do przekazu.przekaz jest uniwersalny  a co do Boga.jest jeden, i dla mnie może sie nazywac Jahwe, czy Allah badz w ogole nie miec imienia.
|
N lut 07, 2010 22:45 |
|
 |
Keśka
|
Jajko: Może w ten sposób, że Biblia jest jedyną księgą udowodnioną historycznie. Wszystkie manuskrypty Nowego Testamentu są niemalże identyczne, co znaczy że tekst który mamy jest tekstem oryginalnym. Istnienie Jezusa Chrystusa jest bardziej prawdopodobne niż istnienie np. Juliusza Cezara - rękopisów mówiących o życiu Jezusa jest kilka tysięcy, a rękopisów potwierdzających istnienie wielu starożytnych postaci jest często zaledwie kilka sztuk... Drugą rzeczą jest to, że Biblia się sprawdza i nie zaprzecza samej sobie, dając spójny obraz Boga, mimo że była pisana na przestrzeni ponad tysiąca lat przez wielu bardzo różnych autorów. Proroctwa na temat Jezusa, o których czytamy w Starym Testamencie sprawdziły się wszystkie w Jego osobie! Jest nieprawdopodobne, aby przez przypadek spełniło się chociaż 8 z nich w jednej osobie... A co dopiero ok 300, bo tyle ich jest.... I są to rzeczy na które On nie miał wpływu, np. miejsce urodzenia, sposób śmierci, za ile będzie wydany, itd... Polecam książkę Josha McDowella - Wiarygodność Pisma Sw. Mam ją w domu, mogę Ci wysłać jeśli chcesz  Trzecią rzeczą i najbardziej przekonującą dla mnie jest to, że Biblia sprawdza się w życiu. Ewangelia zmieniła moje życie. Postępując według tego, co jest napisane w Biblii następowały rzeczy, które ona obiecywała.... Kiedy uwierzyłam w Jezusa Chrystusa i oddałam Mu swoje życie, narodziłam się na nowo - tak jak obiecuje to Biblia! W niesamowity sposób nagle zmieniło się całe moje myślenie, poglądy, upodobania... W imieniu Jezusa widziałam i doświadczyłam uzdrowienia, co też obiecuje Biblia. Zostałam napełniona Duchem Swiętym wiele razy. Codziennie modlę się do Boga, który jest moim Ojcem. Nie są to religijne modły ani formułki. Jest to przebywanie z żywą osobą. Ja mówię do Niego, a On mówi do mnie. Jestem nawrócona od około roku i jest to najwspanialszy rok mojego życia, którego nie zamieniłabym na tysiąc lat życia bez Boga... Takiego pokoju, radości, bezpieczeństwa nie doświadczyłam NIGDY kiedy żyłam na własną rękę. Ewangelia zmieniła moje życie i to jest dla mnie najsilniejszy argument do tego, aby jej wierzyć  Pozdrawiam!
|
N lut 07, 2010 22:54 |
|
 |
Jajko
|
igor napisał(a): Jajko napisał(a): No dobrze, ale SKĄD człowiek ma wiedzieć, Człowiek ma nie wiedzieć. Człowiek ma wierzyć. A jak? O tym było już chyba kilka wątków. Żeby w coś uwierzyć, trzeba najpierw to poznać. A jak rozpoznać, która z poznanych religii jest tą prawdziwą?
|
N lut 07, 2010 22:58 |
|
 |
Keśka
|
Nurhia: Tak, Bóg jest jeden i możesz go nazywać jak chcesz, ale wiedz, że tylko w Jezusie Chrystusie możesz być zbawiona, nie ma innej drogi.
"Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. " Ew. Jana 14,6
|
N lut 07, 2010 22:59 |
|
 |
nurhia
|
to akurat wiem, wpaja mi sie to od przedszkola odkad zaczela sie moja przygoda z religia.
|
N lut 07, 2010 23:02 |
|
 |
Jajko
|
No właśnie... czy człowiek w ogóle MOŻE MIEĆ WYBÓR, skoro od dzieck ajest bombardowany jedyną wizją religii i boga? I de facto nie ma wyboru, tylko religia jest mu narzucona.
|
N lut 07, 2010 23:08 |
|
 |
Keśka
|
Religia może być narzucona, ale przez nią człowiek nie będzie zbawiony. Jak by się nie wpajało dziecku takich czy innych prawd wiary, choćby miało one ogromną wiedzę na ten temat, bez osobistego zawierzenia Bogu taka osoba nie będzie zbawiona. Bóg zawsze daje nam wybór.
"Patrz! Kładę dziś przed tobą życie i dobro oraz śmierć i zło" Pwt 30,15
|
N lut 07, 2010 23:34 |
|
 |
igor
|
Jajko napisał(a): No właśnie... czy człowiek w ogóle MOŻE MIEĆ WYBÓR, skoro od dzieck ajest bombardowany jedyną wizją religii i boga? I de facto nie ma wyboru, tylko religia jest mu narzucona. Czy może mieć wybór? Ależ oczywiście, że tak. Żeby daleko nie szukać rozejrzyj się choćby po tym forum - lub jakimkolwiek dotyczącym spraw wyznań. Mało to osób, które wychowały się w chrześcijańskich rodzinach a teraz uważają się za ateistów, agnostyków, świadków Jehowy, pogan, muzułmanów, buddystów itd? Mało to znowu nawróceń z innych wyznań na chrześcijaństwo? Wielu, jeśli nie większość, z tych ludzi było "bombardowanych jedną wizją religii i Boga" a jakoś dokonało wyboru. Jako osoba starająca się myśleć tak racjonalnie jak Ty, nie możesz przecież tego nie dostrzegać.
|
N lut 07, 2010 23:35 |
|
|
|