Dlaczego koran jest falszywy?
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Dlaczego koran jest falszywy?
To są niezbyt duże liczby pierwsze, a niezbyt duże są dość gęsto rozrzucone. A gdy akurat wybierzemy odpowiednie słowa to może się zgadzać.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 30, 2018 19:14 |
|
|
|
 |
niewazny12
|
https://prime-numbers.info/list/additive-primes - lista pierwszych addytywnych liczb pierwszych. Do ok. 18 tysięcy szansa, że dana liczba będzie addytywną liczbą pierwszą, wynosi ok. 1:19, a więc całkiem sporo. Kilka addytywnych liczb pierwszych pojawia się w publikacji Alego Adamsa - np. 8317 jako wartość prymalogiczna pierwszego rozdziału Koranu, 4201 jako wartość dla rozdziału 112 z basmalą i 3167 jako wartość dla rozdziału 112 bez basmali. Wygląda na to, że tekst Koranu został wyjątkowo przemyślany. Przez kogo? Może był po prostu czymś ze wszechwiedzy Stwórcy (chociaż nie miał być jego objawieniem), której fragment posiedli aniołowie (także czy przynajmniej ci upadli), a może też Koran powstał na statku kosmicznym, komputerowo? Obserwacje UFO zdają się być wynikiem działań demonicznych, a nie pozaziemskiej cywilizacji.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
Ostatnio edytowano Cz sie 30, 2018 21:10 przez niewazny12, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz sie 30, 2018 21:04 |
|
 |
Andy72
|
niewazny12 napisał(a): Kilka addytywnych liczb pierwszych pojawia się w publikacji Alego Adamsa - np. 8317 jako wartość prymalogiczna pierwszego rozdziału Koranu, 4201 jako wartość dla rozdziału 112 z basmalą i 3167 jako wartość dla rozdziału 112 bez basmali.
Pytanie: czy liczby dotyczące wszystkich 113 rozdziałów są pierwsze, addytywne?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 30, 2018 21:08 |
|
|
|
 |
niewazny12
|
Nie wiem, czy pozostałe rozdziały Koranu mają wartości prymalogii równe liczbom pierwszym, zwłaszcza addytywnym. Pojawiła się informacja tylko o rozdziałach 1 i 112. Na stronie https://www.slideshare.net/anabdullah603/primalogy znalazłem informację, że wartość prymalogii wersetu 2:255 ma być addytywną liczbą pierwszą - 11261 (gdy zignoruje się hamzę). Sprawdzałem tekst tego wersetu tu: http://transliteration.org/quran/WebSit ... Fram2E.htm i nie wiem, czy obliczenia A. Adamsa są słuszne, bo może tam pojawia się jakaś dodatkowa litera. Wygląda na to, że 2:255 został zaprojektowany z myślą o prymalogii.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Cz sie 30, 2018 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A, no to spoko. Ja tez mam rozpoznanie schizofrenii i tez miałem w pewnym momencie """objawienie""", dość bluźniercze - w sensie, że pewien obrazek stanął mi przed "oczami wyobraźni". Wynikało z niego, że Allah to jest potęga, która zwycięży, a Bóg jest, hm, powiedzmy że narzędziem Allaha. I że nic się nie da z tym zrobić.
Brednia jakich mało. A na """cuda""" numerologiczne jest prosta rada: należy wziąć jakikolwiek tekst świecki, przyporządkować mu liczby jak Koranowi i sprawdzić, co wyjdzie; ręczę, że cuda-niewidy. Podobnie sprawdza się """skuteczność""" horoskopów.
Also, weźcie chłopaki pod uwagę, że oryginalny tekst Koranu jest niedostępny dla badaczy, bo Arabowie nie chcą pokazać najstarszych rękopisów. Ba, oryginalny tekst Koranu - w ogóle nie istniał; po prostu spisywano przypadkowe mowy proroka jak leciało i na czym leciało. Podobno nawet na kamieniach i liściach palmowych. Tę spuściznę porządkowano dopiero po śmierci Mahometa. A są jeszcze Hadisy, bez których Koranu zrozumieć się nie da.
Generalnie to Twój błąd, nieważny, polega na tym, że traktujesz Koran tak, jakby to Biblia była, tzn. wytwór tej samej kultury, powstały w ten sam sposób, w tych samych okolicznościach. A to jest nieprawda. Dlatego daj sobie i swojej psychice spokój.
|
Cz sie 30, 2018 21:32 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Ja jakoś nie miałem schizy odnośnie Koranu, dla mnie ten problem nie istniał. Ale zauważmy - gdyby WSZYSTKIE liczby były pierwszymi , było by to zastanawiające, nawet gdyby tylko dwie ale Koran miałby tylko dwie księgi, to byłby to pewien przypadek, ale tak? Gdy wybrane dwie księgi z 113 mają te liczby? To tak jakby rzucić 10 razy kostką i zastanawiać się że dwa razy wypadła szóstka.
|
Cz sie 30, 2018 21:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na początku zaznaczam, że nie mam pojęcia, co to wartość prymalogiczna. Zakładam, że jest to jakaś funkcja hashująca tekst Koranu na liczby i daje ona równomierny rozkład. Nie mam też pojęcia, czy dane, które podajesz są poprawne. Zakładam, że są. niewazny12 napisał(a): Do ok. 18 tysięcy szansa, że dana liczba będzie addytywną liczbą pierwszą, wynosi ok. 1:19, a więc całkiem sporo. Czyli na 114 sur mamy 228 liczb (z basmalą i bez). Z tych liczb oczekujemy, że 1/19 będzie addytywnymi liczbami pierwszymi. Czyli spodziewamy się około 12 takich liczb. Tymczasem: Cytuj: Kilka addytywnych liczb pierwszych pojawia się w publikacji Alego Adamsa - np. 8317 jako wartość prymalogiczna pierwszego rozdziału Koranu, 4201 jako wartość dla rozdziału 112 z basmalą i 3167 jako wartość dla rozdziału 112 bez basmali. Mamy tutaj wskazane trzy. A ile ich jest naprawdę? Oczywiście, jeśli jest ich ponad 12, to i tak nie wskazuje to na żadne „statki kosmiczne”. Należy wziąć jeszcze pod uwagę liczbę „ciekawych zbiorów liczb”, które wzięto pod uwagę.
|
Pt sie 31, 2018 10:00 |
|
 |
niewazny12
|
Spotkałem się z poglądem, że wersety 9:128 i 9:129 nie należą do Koranu. Tu przedstawione są dowody liczbowe za tym poglądem: http://www.19miracle.org/two-false-vers ... the-quran/Znalazłem też taką stronę: http://www.heliwave.com/ Podane na niej jest, że suma numerów poszczególnych rozdziałów Koranu pomnożonych przez liczby wersetów tych poszczególnych rozdziałów jest liczbą pierwszą: 209029 (co prawda nie addytywną, bo suma cyfr wynosi 22, a 22 to liczba złożona). Dla rozdziału 3 (mającego 200 wersetów) iloczyn ten wynosi 600, czyli 3*200. Jeżeli uznamy, że sura 9 ma 127 rozdziałów, nie 129, to suma liczb oznaczających numery rozdziałów pomnożonych przez liczby wersetów poszczególnych rozdziałów zmniejszy się o 18 i wyniesie 209011. 209011 jest liczbą złożoną, dzieli się przez 11 i 19001. Jeżeli usuniemy dwa wersety z dziewiątej sury, to liczba wersetów w Koranie (nie licząc pierwszego rozdziału, nazwanego "Kluczem" oraz 112 basmali przed wszystkimi rozdziałami z wyjątkiem dziewiątej sury, która nie ma basmali) wyniesie 6227, a nie 6229. 6227 nie jest liczbą pierwszą, dzieli się przez 13 i 479. 6229 jest addytywną liczbą pierwszą. Jeżeli usuniemy 9:128 i 9:129, to suma numerów sur i liczb wersetów w poszczególnych surach wyniesie 12789, a nie 12791. 12789 nie jest liczbą pierwszą, można ją zapisać jako iloczyn liczb: 3*3*7*7*29. 12791 jest liczbą pierwszą, co prawda nie addytywną (suma liczb wynosi 20).
|
Pt sie 31, 2018 22:43 |
|
 |
niewazny12
|
Przepraszam za swój post pod swoim postem, ale chciałbym jeszcze coś dopisać do poprzedniego, a nie mogłem już go edytować. Jeżeli dodamy do siebie liczby oznaczające numery rozdziałów Koranu i liczby oznaczające liczby wersetów w tych rozdziałach, to otrzymamy dwie grupy wartości: powtarzające się i takie, które się nie powtarzają. Dla przykładu dla rozdziału pierwszego, który ma 7 wersetów, otrzymamy 8 (czyli 1+7), a dla drugiego, mającego 286 wersetów, 288. Suma liczb powtarzających się wyniesie 7906, zaś suma tych, które się nie powtarzają, 4885. Iloraz tych liczb wynosi 1,61842374616 i w zaokrągleniu do trzech miejsc po przecinku wynosi 1,618. Złoty podział to 1,61803398875. Iloraz liczb 7905 i 4885 jest bliższy złotemu podziałowi i wynosi 1,61821903787, jeszcze bliższy jest iloraz liczb 7904 i 4885 (1,61801432958). Jeżeli uznamy, że Koran nie zawiera wersetów 9:128 i 9:129 to iloraz ten wyniesie 1,61908662707 (w zaokrągleniu 1,619, nie 1,618). Jest to iloraz liczb 7906 i 4883.
|
Pt sie 31, 2018 23:01 |
|
 |
Andy72
|
nie zagłębiaj się w to, bo "Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą wielkie znaki i cuda, aby, o ile można, zwieść i wybranych" (uważaj żeby te znaki Ciebie nie zwiodły)
|
Pt sie 31, 2018 23:27 |
|
 |
niewazny12
|
Czyli mamy kolejny werset z Biblii, który może być ostrzeżeniem przed Koranem (Mt 24:24). Tyle czytałem o Koranie, że mogę dojść do wniosku, że jego znaki i cuda są wielkie. W wersecie jest mowa o "fałszywych mesjaszach" i "fałszywych prorokach". Jednym z tych fałszywych mesjaszy mógł być islamski Jezus, a jednym z fałszywych proroków Mahomet.
Zaprezentowane wczoraj cuda Koranu są sprzeczne ze sobą. Kilka zależności (zwłaszcza związanych z liczbami pierwszymi) znika, gdy usuniemy 9:128-129. Wymieniono wiele zależności związanych z dziewiętnastką, które pojawiają się po usunięciu tych dwóch wersetów.
|
So wrz 01, 2018 21:45 |
|
 |
Andy72
|
Myślę że nie należy tego roztrząsać, podobnie jak UFO czy duchów czy jakichś demonicznych spraw.
|
So wrz 01, 2018 21:56 |
|
 |
niewazny12
|
Myślę, że są ludzie, dla których matematyczne zależności w Koranie stanowią argument za uznaniem tej księgi za boską. Mnie ta sprawa może interesować. Koran może być NIEZWYKLE przemyślanym dziełem Szatana, najbardziej podstępnym dziełem, jakiego dokonał w całej historii.
Ciekawe, jak wiele potrafią upadli aniołowie. Czy dla nich napisanie tekstu pełnego matematycznych zależności jest czymś łatwym czy trudnym? Może złe duchy już w starożytności tworzyły statki kosmiczne, komputery (może Koran powstał komputerowo)?
Dziękuje za zaprezentowanie kolejnego wersetu, który może odnosić się do islamu (w Twoim poprzednim poście).
|
So wrz 01, 2018 22:03 |
|
 |
Andy72
|
A jaki problem dla inteligencji jaką jest szatan byłoby skomponowanie tekstu, gdzie sto 4-cyfrowych liczb było by pierwszych? Współczesne komputery nie takie liczby pierwsze obliczają.
|
So wrz 01, 2018 22:06 |
|
 |
niewazny12
|
Ciekawe, czy szatan jest mądrzejszy od komputera. Ciekawe, co potrafią dobrzy i źli aniołowie. Czy dla nich mnożenie wielkich liczb jest czymś równie prostym, co dla nowoczesnych superkomputerów. Jeżeli są oni bardzo biegli w matematyce, to może i komputera nie potrzebowaliby do napisania Koranu. Ciekawe, czy Wj 7:11-12 nie jest dowodem na to, że czary istnieją i że mędrcy i czarownicy faraona uczynili "cud" przemiany laski w węża: 10 Mojżesz i Aaron przybyli do faraona i uczynili tak, jak nakazał Pan. I rzucił Aaron laskę swoją przed faraonem i sługami jego, i zamieniła się w węża. 11 Faraon wówczas kazał przywołać mędrców i czarowników, a wróżbici egipscy uczynili to samo dzięki swej tajemnej wiedzy. 12 I rzucił każdy z nich laskę, i zamieniły się w węże. Jednak laska Aarona połknęła ich laski.Przypis do Wj 7:11 z tej strony podaje wprawdzie, że " Polegało to na odpowiednim naciśnięciu węża, wywołującym otępienie lub wyprostowanie. Tradycja dała tym czarownikom imiona Jannes i Jambres; zob. 2 Tm 3,8.". Zmiana laski w węża to inny rodzaj cudu niż matematyczne zależności, których Koran jest pełen. Swoją drogą ciekawe, skąd się wziął wąż, w którego zmieniła się laska rzucona przez Aarona (według Koranu przez Mojżesza, kolejna różnica między Koranem i Biblią). Może była to teleportacja węża i laski? Myślę, że mogło to nie być stworzenie kolejnego węża bez jego zwierzęcych rodziców.
|
So wrz 01, 2018 22:13 |
|
|
|