Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Oj, czytaj ze zrozumieniem.
KLPS ma tylko takie cele, jakie są zapisane w dokumentach. Innych nie ma i nie można ich nijak zbadać. Za to KK, jak sądzę, ma najróżniejsze cele i ich udział w działalności niekoniecznie pokrywa się z dokumentami, jak mniemam, no ale KK jest już dawno zalegalizowany i najwyżej można by było go na tej podstawie (że cele poboczne dominują nad celem zasadniczym) zdelegalizować. Teraz rozumiesz?

Pt kwi 11, 2014 9:24

Jajko napisał(a):
KLPS ma tylko takie cele, jakie są zapisane w dokumentach. Innych nie ma i nie można ich nijak zbadać.

Wcale nie trzeba niczego badać, bo doskonale o nich wiadomo - i nie ma znaczenia, że Potwór "zapomniał" o nich wspomnieć w dokumentach.

Cytuj:
Za to KK, jak sądzę, ma najróżniejsze cele i ich udział w działalności niekoniecznie pokrywa się z dokumentami, jak mniemam, no ale KK jest już dawno zalegalizowany i najwyżej można by było go na tej podstawie (że cele poboczne dominują nad celem zasadniczym) zdelegalizować. Teraz rozumiesz?

To ty, jak zwykle zresztą, nic nie rozumiesz ani niczego nie wiesz w kwestii, w której się wypowiadasz :D Po pierwsze - wykreślenie wpisu z rejestru KiZW nie oznacza "delegalizacji". Organizacja może sobie swobodnie działać (zresztą KLPS działa już 3 lata, bez żadnych problemów skądkolwiek), tyle, że nie jako "zarejestrowany związek wyznaniowy". Po drugie - Kościół katolicki nie ma żadnych "dokumentów", ponieważ ani nie działa, ani nie działał na podstawie "wpisu do rejestru". Przed podpisaniem konkordatu działał na podstawie specjalnej ustawy - jednej z szeregu "ustaw o stosunku państwa do [tu nazwa związku wyznaniowego]", obecnie działa na podstawie konkordatu, który jest umową międzynarodową.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 11, 2014 9:35

Johnny99 napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
To jest opinia.

Nieprawda. To jest fakt.

Faktem w postępowaniu rejestrowym jest złożony wniosek. A z wniosku nic z tego o czym piszesz nie wynika. Reszta to są opinie, sądy, dywagacje etc. Minister może je sobie uprawiać po pracy, w wolnym czasie.

Cytuj:
Żaden urzędnik w polskim porządku prawnym nie ma podstaw by oceniać który związek wyznaniowy czy kościół jest prawdziwym związkiem czy prawdziwym kościołem, a który "pozornym". To nie są pojęcia z polskiego porządku prawnego. To światopogląd.

Oczywiście, że ma. Skoro rejestruje się "kościoły i inne związki wyznaniowe", to rejestruje się kościoły i inne związki wyznaniowe, a nie co innego.[/quote]
Toteż wniosek o wpis do rejestru - jak wynika ze złożonego wniosku - złożył Kościół Latającego Potwora Spaghetii. Z którego z postanowień ze złożonych dokumentów wniosku wynika co innego?

Piotr1 napisał(a):
Ewidentnie to minister ma do czynienia ze złożeniem wniosku o wpis do rejestru kościołów i związków wyznaniowych. Ma stwierdzić czy spełnia wymagania formalne (100 notarialnych podpisów itd.), czy nie zachodzą przesłanki do odmowy wpisu z art 33 ust 2 i 3; i na więcej przepisy polskiego prawa mu nie pozwalają.

Nie można interpretować tych przepisów w ten sposób, że umożliwiają wpisanie do rejestru KiZW czegoś, co KiZW nie jest. Byłoby to działanie w sposób oczywisty sprzeczne z intencją ustawodawcy.[/quote]
W jakim postanowieniu złożonego wniosku wnioskodawcy i wnioskodawczynie deklarują, że nie sa KiZW? Jeżeli tak jest, to minister powinien się na taka deklarację powołać, odmawiając wówczas słusznie wpisu. Czegoś takiego nie zrobił. Opinie Twoje, ministra, moje i wszystkich przyjaciół, królika, czy KLPS jest KiZW czy nie jest są naszymi opiniami, natomiast ważne jest co stoi w deklaracji 108 obywatelek i obywateli podpisanych pod wnioskiem o wpis do rejestru. Podaj mi jakiś przepis prawa, który pozwala urzędnikom państwowym oceniać, kto jest KiZW a kto nie i na jakiej podstawie prawnej?

Cytuj:
W ogóle nie rozumiesz o czy piszemy. Państwo niczego, w kwestii zakładania kościołów i związków wyznaniowych nie "uznaje". W Polsce kościoły i związki wyznaniowe i ich działalność cieszy cię wolnością i niezależnością od państwa i nie wymagają żadnego "uznania". Państwo nie sprawuje i nie wolno mu sprawować żadnej kontroli, zbierać i gromadzić informacji itd na temat działalności Kościołów.

Jasne, ale to nie na temat.[/quote]
To Ty piszesz ciągle o "uznawaniu" kościoła przez ministra. Okazuje się, że piszesz nie na temat? Żaden KiZW nie potrzebuje uznania przez ministra, ani nikogo (nawet mitycznych "wszystkich"), że jest KiZW czy nie.

Cytuj:
I każdy kościół i związek wyznaniowy ma prawo złożyć wniosek o wpis do rejestru i jeśli spełni wymagania formalne i nie zachodzą przesłanki z art 33 ust 2 i 3 ustawy o wolności sumienia i wyznania - taki wpis otrzymać.

Tak - kościół i związek wyznaniowy, nie jego parodia.[/quote]

W żadnym dokumencie wniosku - o ile wiem - wnioskodawcy i wnioskodawczynie nie deklarują, że są parodią. A żaden urzędnik państwowy nie ma podstawy prawnej by oceniać, czy dany KiZW jest ortodoksją, herezją czy parodią.

Cytuj:
Urzędnik państwowy może prywatnie sadzić

To nie jest prywatny osąd, tylko powszechnie znany fakt.[/quote]

Żadna opinia czy ocena nie stanie się faktem przez sam fakt częstotliwości, z jaką jest tak określana. Faktem w postępowaniu rejestrowym jest złożony wniosek.

Cytuj:
Uznawać za kościół czy związek wyznaniowy muszą ci, którzy składają wniosek a nie minister.

I nawet oni de facto nie uznają, co powszechnie wiadomo.[/quote]

Ze złożonego wniosku to nie wynika, a minister - co podniósł w ustnym uzasadnieniu sąd - do wniosku się nie odniósł, i żadnego konkretnego postanowienia zawartego we wniosku nie zakwestionował ani nie kazał uzupełnić. Natomiast to, co głosi fama, nawet "powszechna" (jak zmierzyć powszechność famy?) nie jest podstawą wydawania decyzji administracyjnych. Na podstawie jakiego przepisu minister ma w postępowaniu rejestrowym badać "co powszechnie wiadomo" na temat KiZW?

Cytuj:
Gdzie tu mowa o ty, że minister może odmówić wpis do rejestru, jeżeli uważa, że "to nie jest religia" ani gdzie tu mowa o przesłankach na podstawie których ma oceniać który kościół czy związek wyznaniowy to jest "religia" a który "nie-religia"?

Jest tam po prostu stwierdzenie, że rejestruje się "kościoły i inne związki wyznaniowe", a nie co innego.[/quote]
Złożony przez KLPS wniosek - o ile wiem - dotyczy wpisu do rejestru kościoła a nie czegoś innego. Jeżeli w złożonej deklaracji pastafarianie i pastafarianki wnioskują o wpis "czegoś innego" to minister powinien wezwać do usunięcia braku w ciągu dwóch miesięcy i jeżeli wnioskodawczynie i wnioskodawcy nie uzupełnią wniosku to powinien odmówić wpisu - ale tego nie zrobił. Jeżeli ze złożonego we wniosku statutu, opisu życia religijnego, form kultu i doktryny itd wynika, że nie jest to KiZW to minister powinien wskazać braki jak wyżej. Nic takiego nie zrobił. Nie wskazał też, żeby postanowienia przedstawionych dokumentów i które postanowienia, godziły w bezpieczeństwo publiczne, zdrowie etc jak w ust. 3 art 33 ustawy. Postępowanie rejestrowe dotyczy złożonego wniosku a nie tego, co się mówi i sądzi, nawet powszechnie, o wnioskodawcach i wnioskodawczyniach.

Pt kwi 11, 2014 9:41

Taką nazwę to sobie mogą dzieci wymyślić na swoją podwórkową bandę, ale żeby dorośli ludzie byli na takim poziomie????????
Ręce pod ziemię opadają i brak słów :o
proponuję oderwać się od bujania w chmurach dzieciństwa i dorosnąć do poziomu człowieka dojrzałego, bo sami dajecie o sobie odpowiednie "świadectwo", LPS!

Ostatnio edytowano Pt kwi 11, 2014 9:58 przez Gosik777, łącznie edytowano 2 razy

Pt kwi 11, 2014 9:50

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Jakie cele, które jednocześnie nie mogą być celami związku wyznaniowego, nie do pomyślenia, by zawierały się w pojęciu szerzenia i wyznawania wiary , ma wg. Ciebie KLPS? Czy działalność KLPS związana jest z religią, czy nie?

Celem KLPS jest robienie sobie beki z religii, parodiowanie religii, wyśmiewanie wiary i ludzi wierzących. Jest to cel, do którego właściwa jest forma, na przykład, stowarzyszenia albo spółki z o.o. Celem KLPS nie jest szerzenie wiary, tylko wyśmiewanie szerzenia wiary, nie wyznawanie wiary, tylko wyśmiewanie wyznawania wiary - i tak dalej.

Nie wynika to - a przynajmniej minister w odmowie wpisu tego nie wskazał - ze złożonego wniosku. Reszta - to są dywagacje, opinie, sądy - o których słuszności możemy się spierać np, na tym forum, ale w postępowaniu rejestracyjnym są bez znaczenia.

Pt kwi 11, 2014 9:55

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):
KLPS ma tylko takie cele, jakie są zapisane w dokumentach. Innych nie ma i nie można ich nijak zbadać.

Wcale nie trzeba niczego badać, bo doskonale o nich wiadomo - i nie ma znaczenia, że Potwór "zapomniał" o nich wspomnieć w dokumentach.

Problem w tym, że na gruncie prawa istotne są formalne dokumenty, a nie to co się komuś wydaje, że powszechnie wiadomo. Tak, to może być luka. Ale takie jest prawo. Jeden z Kościołów w powszechnej opinii jest siedliskiem złodziejstwa i pedofilii o charakterze mafijnym. Czy należałoby go zdelegalizować?
I nie, nie porównuję delagalizacji z rejestracją. Podaję tylko przykład, że bywa iż dokumenty mówią jedno, a "powszechna opinia" drugie, ale prawo opiera się na dokumentach. Jeśli byś jednak upierał się, że nie można zastosować konkretnego prawa (tu rejestracji) do KLPS, bo "wiadomo że" itd, to powinieneś domagać się zastosowania konkretnego prawa (tu delegalizacji) do innego Kościoła. Czyż nie? Wszak "wiadomo, że" itd.

Pt kwi 11, 2014 9:58

Johnny99 napisał(a):
Celem KLPS jest robienie sobie beki z religii, parodiowanie religii, wyśmiewanie wiary i ludzi wierzących.

Mamy zatem religię, która wśród realizowanych celów ma nabijanie się z innych. W czym problem? Taka religia nie ma prawa istnieć?

Johnny99 napisał(a):
Celem KLPS nie jest szerzenie wiary

Dziwna sprawa. To kto w takim razie szerzy tę - dość szeroko przecież znaną - doktrynę jeśli nie KLPS?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Pt kwi 11, 2014 10:04 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Pt kwi 11, 2014 10:00

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):
Zresztą nie zakłada jej chyba i KK, a to największa firma w Polsce. Zdelegalizować?

Oczywiście, że zakłada, poza tym kto mówi o delegalizacji? :D

To takie samo absurdalne rozumowanie, jak Twoje na temat rejestracji KLPS. Jeżeli Krk nie jest KiZw tylko "czymś innym" to ustawa o stosunku państwa do Kościoła rzymskokatolickiego jest bezprzedmiotowa (bo nie ma "kościoła" z którym państwo ma być w stosunku), nie dotyczy go ustawa o gwarancji sumienia i wyznania (bo nie jest wyznaniem), ani konkordat (do dotyczy międzynarodowej gwarancji dla praw kościołom, którego nie ma, bo to co jest, nie jest kościołem). A więc Krk nie ma żadnej osobowości prawnej, wszelkie umowy, akty własności, wszelkie inne czynności prawne są nieważne. Tak?

Cytuj:
Ktoś z was uważa, że ministerstwo "zdelegalizowało" Potwora? :D Bo może, generalnie, po prostu nie wiecie, co mówicie? :D

O "uznaniu" bądź "nie uznaniu" KLPS przez ministra, przez "powszechną opinię" td. to ciągle Ty piszesz..... Nie wiesz co mówisz?

Pt kwi 11, 2014 10:04

Piotr1 napisał(a):
Faktem w postępowaniu rejestrowym jest złożony wniosek. A z wniosku nic z tego o czym piszesz nie wynika. Reszta to są opinie, sądy, dywagacje etc. Minister może je sobie uprawiać po pracy, w wolnym czasie.

Faktem, Panie Piotrze, jest cała rzeczywistość. Ludzie czasem piszą w dokumentach rzeczy, których nie ma albo tworzą je na żarty - naprawdę ;-) Niekiedy okazuje się to dopiero po długim i skomplikowanym postępowaniu dowodowym, a niekiedy widać to od razu. Tak jest i w tym przypadku. Nie ma tu żadnych "opinii" (tzn. były, ale niepotrzebne i błędnie zawnioskowane - zapewne tego się uczepił WSA), "sądów" czy "dywagacji".

Cytuj:
W jakim postanowieniu złożonego wniosku wnioskodawcy i wnioskodawczynie deklarują, że nie sa KiZW?

W żadnym, ponieważ chcą udawać związek wyznaniowy i uzyskać wpis, co samo w sobie ma być kolejną kpiną z religii, w tym wypadku zwłaszcza z stosunków państwo-religia, a zarazem ma posłużyć jako podstawa do kolejnych kpin (zapewne np. wniosków o nauczanie makaronizmu w szkołach).

Cytuj:
Opinie

To nie są opinie.

Cytuj:
Podaj mi jakiś przepis prawa, który pozwala urzędnikom państwowym oceniać, kto jest KiZW a kto nie i na jakiej podstawie prawnej?

Już ci podałem, a twój (zdaje się) współwyznawca podał ci to jeszcze klarowniej :-D

Cytuj:
Żaden KiZW nie potrzebuje uznania przez ministra, ani nikogo (nawet mitycznych "wszystkich"), że jest KiZW czy nie.

Oczywiście że nie, wpisu do rejestru też nie potrzebuje :-D

Cytuj:
W żadnym dokumencie wniosku - o ile wiem - wnioskodawcy i wnioskodawczynie nie deklarują, że są parodią.

Kabareciarze też nie mówią co chwila, że sobie żartują, a nawet udają, że to, co przedstawiają, wcale nie jest śmieszne - i właśnie dlatego to jest śmieszne :D

Cytuj:
A żaden urzędnik państwowy nie ma podstawy prawnej by oceniać, czy dany KiZW jest ortodoksją, herezją czy parodią.

Wcale tego nie ocenia.

Cytuj:
Na podstawie jakiego przepisu minister ma w postępowaniu rejestrowym badać "co powszechnie wiadomo" na temat KiZW?

Tego, co "powszechnie wiadomo" się nie bada, właśnie dlatego, że to powszechnie wiadomo. Są ludzie, którzy się nie zgadzają z tym, że Ziemia krąży wokół Słońca, ale zapewniam, że nie skłonisz ani ministra, ani sądu, by zaczął to "badać".

Cytuj:
Złożony przez KLPS wniosek - o ile wiem - dotyczy wpisu do rejestru kościoła a nie czegoś innego.

Oczywiście, że dotyczy czegoś innego - dotyczy wpisu organizacji mającej na celu robienie sobie jaj z religii, wiary i ludzi wierzących, a nie związku wyznaniowego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 11, 2014 10:08
Ciekawe, bo obecna decyzja sądu na mój chłopski rozum przeczy uzasadnieniu jakie wydał NSA w innej sprawie, w której zaskarżono odrzucenie wniosku o rejestrację innego zw. wyznaniowego:

"Nazwa zgłoszonego do rejestracji związku może sugerować, iż ma być on kościołem. W socjologii termin "kościół" używany jest na oznaczenie wszelkich organizacji religijnych. (...) W "Prawie wyznaniowym" Michała Pietrzaka, wydanym przez Państwowe Wydawnictwo Naukowe w 1988 r., nazwa "kościół" jest przyjęta dla religii chrześcijańskich. Ustawa z dnia 17 maja 1989 r. o gwarancjach wolności sumienia i wyznania posługuje się nazwą "kościół" w znaczeniu religii chrześcijańskich, skoro w art. 30 używa dwóch odrębnych pojęć: kościół i inne związki wyznaniowe."
wyrok NSA 23I1998

@Johnny, co o tym myślisz?

Pt kwi 11, 2014 10:09

Gosik777 napisał(a):
Taką nazwę to sobie mogą dzieci wymyślić na swoją podwórkową bandę, ale żeby dorośli ludzie byli na takim poziomie????????

A co to ma do rzeczy? Jakaś połowa z wpisów do rejestru, to nazwy z kosmosu i zakładu dla obłąkanych, akurat KLPS jest całkiem znośne.

Cytuj:
Ręce pod ziemię opadają i brak słów :o
proponuję oderwać się od bujania w chmurach dzieciństwa i dorosnąć do poziomu człowieka dojrzałego, bo sami dajecie o sobie odpowiednie "świadectwo", LPS!

A co to ma znaczenie przy wpisie do rejestru KiZW? Ludzie niedojrzali, bujający w chmurach itd mają takie samo prawo założyć sobie w Polsce kościół. Może się to nie podobać, ale takie są przepisy. Może są idiotyczne, ale to nie przedmiot postępowania rejestrowego.

Pt kwi 11, 2014 10:10

JedenPost napisał(a):
Mamy zatem religię, która wśród realizowanych celów ma nabijanie się z innych. W czym problem? Taka religia nie ma prawa istnieć?

Istnieć to ma prawo wszystko - ale nie wszystko ma prawo uzyskać wpis do rejestru kościołów i związków wyznaniowych ;-)

Cytuj:
Dziwna sprawa. To kto w takim razie szerzy tę - dość szeroko przecież znaną - doktrynę jeśli nie KLPS?

Nie uzyskuje się wpisu do rejestru KiZW za szerzenie jakiejś doktryny ;-)

Piotr1 napisał(a):
To takie samo absurdalne rozumowanie, jak Twoje na temat rejestracji KLPS. Jeżeli Krk nie jest KiZw tylko "czymś innym" to ustawa o stosunku państwa do Kościoła rzymskokatolickiego jest bezprzedmiotowa (bo nie ma "kościoła" z którym państwo ma być w stosunku), nie dotyczy go ustawa o gwarancji sumienia i wyznania (bo nie jest wyznaniem), ani konkordat (do dotyczy międzynarodowej gwarancji dla praw kościołom, którego nie ma, bo to co jest, nie jest kościołem). A więc Krk nie ma żadnej osobowości prawnej, wszelkie umowy, akty własności, wszelkie inne czynności prawne są nieważne. Tak?

Że co? O czym ty znowu pleciesz? Krk i jego jednostki ma (i mają) osobowość prawną nie dlatego, że są "kościołem" albo "wyznaniem", tylko dlatego, że tak stanowi konkordat (art. 4). Nie wiem, czy Kościół makaronowy jest jakoś sformalizowany, ale jeżeli np. działa obecnie jako stowarzyszenie, to również ma osobowość prawną, może zawierać umowy i posiadać własność - nie wiedziałeś o tym? :| Nie uzyskuje się osobowości prawnej z samego faktu bycia "kościołem" - czy o co tam ci chodziło, bo nie bardzo rozumiem :|

Cytuj:
O "uznaniu" bądź "nie uznaniu" KLPS przez ministra, przez "powszechną opinię" td

To wy piszecie o "uznaniu" czy "nie uznaniu", ja piszę o faktach.

Pt kwi 11, 2014 10:26

Zastanawia mnie co tak strasznie niektórym przeszkadza w rejestracji KLPS? Będziecie musieli wyznawać Potwora? Zmieni to coś w Waszym życiu? Wpłynie jakoś? Jak wspomniał Piotr1 zarejestrowano już całą masę różnych dziwnych KiZW i jakoś nie było wielkiego lamentu na forum chyba...

Pt kwi 11, 2014 10:35

MARIEL napisał(a):
"Nazwa zgłoszonego do rejestracji związku może sugerować, iż ma być on kościołem. W socjologii termin "kościół" używany jest na oznaczenie wszelkich organizacji religijnych. (...) W "Prawie wyznaniowym" Michała Pietrzaka, wydanym przez Państwowe Wydawnictwo Naukowe w 1988 r., nazwa "kościół" jest przyjęta dla religii chrześcijańskich. Ustawa z dnia 17 maja 1989 r. o gwarancjach wolności sumienia i wyznania posługuje się nazwą "kościół" w znaczeniu religii chrześcijańskich, skoro w art. 30 używa dwóch odrębnych pojęć: kościół i inne związki wyznaniowe."
wyrok NSA 23I1998

@Johnny, co o tym myślisz?

Nie rozumiem w czym rzecz, musiałbym mieć więcej tego wyroku. Jeżeli jednak chodzi w nim o to, że nie można pod nazwą "kościół" zarejestrować czegoś, co nie ma związku z chrześcijaństwem, to byłby to pogląd kontrowersyjny i na pewno już nie podtrzymywany (zarejestrowano choćby Rodzimy Kościół Polski, który jest wyznaniem pogańskim). Ustawa o gwarancjach.. w ogóle jest słaba i niechlujna, bez przerwy rodzi problemy. Jednym z nich w doktrynie była właśnie kwestia, jaka jest właściwie różnica między "kościołami" a "związkami wyznaniowymi" - ostatecznie jednak większość opowiedziała się za stanowiskiem, że żadnej różnicy nie ma, tylko problem w tym, że mamy do czynienia z aktem prawnym, w którym, gdyby się trzymać zasad techniki prawodawczej, nie powinno się ot tak szafować synonimami. To, że w ustawie to samo określenie powinno zawsze oznaczać to samo, zaś różne terminy powinny mieć różne desygnaty, to podstawa prawidłowego prawodawstwa.. Podobny problem występuje zresztą w przepisach dotyczących dyskryminacji - mianowicie, nie wolno dyskryminować ze względu na "religię", oraz ze względu na "wyznanie". Czym się jedno różni od drugiego - nie wiadomo. I znowu, większość doktryny opowiada się za stanowiskiem, że w praktyce niczym.

Pt kwi 11, 2014 10:36

Jajko napisał(a):
Zastanawia mnie co tak strasznie niektórym przeszkadza w rejestracji KLPS? Będziecie musieli wyznawać Potwora? Zmieni to coś w Waszym życiu? Wpłynie jakoś? Jak wspomniał Piotr1 zarejestrowano już całą masę różnych dziwnych KiZW i jakoś nie było wielkiego lamentu na forum chyba...

W niczym mi to nie przeszkadza, przeciwnie, od samego początku z całego serca popieram działalność KLPS, bo znakomicie ośmiesza ona ateizm i ateistów ;-) Zresztą te wszystkie idiotyczne inicjatywy antyteistów, których się ostatnio namnożyło, zaczynają już powoli wkurzać ateistów normalnych, polecam choćby felieton Marcina Mellera w ostatnim Newsweeku. A jeżeli KLPS zacznie wnioskować o nauczanie makaronizmu w szkołach, to może się także przysłużyć do wyprowadzenia religii ze szkół, na czym mi bardzo zależy ;-) Tak więc - mi osobiście wszystko jedno, czy KLPS będzie w rejestrze, tak samo, jak wszystko mi jedno, że wszystkie pozostałe dziwactwa są w rejestrze, ja jedynie uważam, że minister miał prawo ich nie zarejestrować i tego stanowiska bronię.

Pt kwi 11, 2014 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona