problem malzenstw mieszanych
Autor |
Wiadomość |
Zencognito
|
Z tymi rodzinami mnichów, to tak nie do końca. Jakiś czas temu czytałem (chyba na forum budda.pl) o mnichach japońskich i ktoś pisał, że w Japonii mnisi nie są w pełni ordynowanymi Bhikhu i dlatego mogą mieć rodziny. Sytuacja taka wzięła się z czasów gdy buddyzm japoński był w ucisku ze strony szintoistów i mnichom postawiono ultimatum, że albo będą się żenić, albo nie będzie buddyzmu w Japonii.
W każdym razie tylko w japońskich szkołach mnisi mogą się żenić.
|
Pt sie 31, 2007 13:28 |
|
|
|
 |
keylan
|
Zencognito napisał(a): Z tymi rodzinami mnichów, to tak nie do końca. Jakiś czas temu czytałem (chyba na forum budda.pl) o mnichach japońskich i ktoś pisał, że w Japonii mnisi nie są w pełni ordynowanymi Bhikhu i dlatego mogą mieć rodziny. Sytuacja taka wzięła się z czasów gdy buddyzm japoński był w ucisku ze strony szintoistów i mnichom postawiono ultimatum, że albo będą się żenić, albo nie będzie buddyzmu w Japonii. W każdym razie tylko w japońskich szkołach mnisi mogą się żenić.
nie tylko w japońskim, w Koreańskim Kwan Um też zdaje się...
|
Pt sie 31, 2007 14:52 |
|
 |
Zencognito
|
Poszukałem i tutaj jest opisane jak to w Kwan Um wygląda i jak to jest z tymi mnichami nie przestrzegającymi celibat  W skrócie - w Kwan Um są pełne święcenia Bhikhu i celbiat mnichów oraz mniszki obowiązuje.
|
Pt sie 31, 2007 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A na serio: już nie pamiętam jaki mistrz to powiedział, ale mówił on, żeby nie zostawać mnichem jeśli się nie jest do tego przekonanym na 100% A mnie się wydaje, że nie ma takich 100 % powołań... Cytuj: też było pokochać odpowiednią kobietę, ożenić się i założyć rodzinę. Da się oczywiście bez tego żyć, ale takie warunki umożliwiają przeżycie różnych pięknych chwil, które od zawsze mi się plątały w marzenia
Tylko te piękne chwile tu ułuda...A o rzeczywistości to poczytaj sobie w topicu rodzina chrześcijańska
Rodzice to jedyny sensowny według mnie argument...
|
Pt sie 31, 2007 16:52 |
|
 |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): A mnie się wydaje, że nie ma takich 100 % powołań... W buddyzmie nie ma czegoś takiego jak powołanie  To jest tylko kwestia zdecydowania jak chce się żyć. Jeśli zaś chodzi Ci o to, że każdy kto zdecyduje się zostać mnichem to na pewno będzie czegoś z życia świeckiego żałował, to też mi się tak wydaje - podobnie jak każdy prawdziwie praktykujący świecki buddysta będzie trochę żałował, że nie ma takich warunków i mistrzów pod ręką jak mnisi  Niemniej można do tych 100% zaokrąglić jak ktoś jest bardzo zdecydowany  Ja nie jestem. Teresse napisał(a): Tylko te piękne chwile tu ułuda...A o rzeczywistości to poczytaj sobie w topicu rodzina chrześcijańska
Nie niszcz moich marzeń! 
|
Pt sie 31, 2007 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do marzeń kto ich nie ma??
Ja gdy mnie za bardzo otumanią to sobie zawsze przypominam scenę z trzydziestego któregoś odcinka anime Revolutionary Girl Utena- gdzie Akio-szatan, chcąc odwieźć Utenę od rewolucji, która moze pomóc wielu ludzi a najbardziej jej samej proponuje jej małżeństwo i życie we wspaniałym zamku...Gdy ona po długiej walce ze sobą nie zgadza się- okazuje się, że zamek był iluzją optyczną...Najlepiej zobacz sam, bo warto-koleś. który napisał mangę podobno inspirował się gnozą... - pewnie jest na veoh albo youtube- choc tam ostatnio kasują...
A z walizą w postaci rodziny ciężej chyba osiągnąć oświecenie.... 
|
Pt sie 31, 2007 17:14 |
|
 |
keylan
|
ale da się, rosi Suzuki chociażby, inny wielki mistrz zen opiekował się matką aż do jej śmierci, mieszkał poza klasztorem robił dwa obiady jeden vege dla siebie i drugi rybny dla matki. Trzeba się po prostu bardziej starać i tyle.
|
Pt sie 31, 2007 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znalazłam ciekawą dyskusję po angielsku dotyczącą małżeństw chrześcijanka- muzułmanin- odwrotnych przypadków nie ma i być nie może gdyby ktoś nie wiedział... http://www.2-in-2-1.co.uk/forums/showthread.php?t=2695
I powiem Wam, że naiwność chrześcijanek po prostu zwaliła mnie z nóg...
Jest dużo czytania, wypowiada się tez kilka muzułmanów- prawdopodobnie świadomie kłamiących, gdyż zmyślają jakimi to rzekomo przywilejami cieszy się kobieta w islamie-nie podają tylko żadnych dowodów z Koranu czy Hadisów...
Najbardziej rozwalił mnie wątek wizy przewijający się przez kilka postów...  Oczywiście miły muzułmanin chce szybkiego slubu, gdyż to jego jedyna możliwość pozostania w Wlk. Brytanii - a te kobiety wiedząc o tym nawet nie podejrzewają, że są po prostu zwodzone, by zapewnić Ahmedowi/ Rezie/Ismailowi i jego rodzinie pobyt w GB...
Czy białe kobiety są naprawdę tak niedowartościowane, że ktoś powie im wyświechtany komplement w stylu masz piękny uśmiech i już biorą ślub...
Przeczytajcie ten post ręce opadają...
Cytuj: I am single at the moment. I am Christian lady & also I have a muslim friend who really likes me. A muslim bloke said he will learnt everything because of me? What does this means about my personal or of my looks... He also said I have a beautiful eyes and nice smile still the same. I don't even know him yet. He saw me somewhere at the tafe of college. I lived in Sydney (NSW) at western area. Everytime he remember my face and the smile still same and I hardly know him. I thought of him being a stranger just first time met at the station. Chatting and do stuffs. I only know him for 6 months now on. I do truly love him. He make my life changed I feel safe with him. Do you think he will break my heart & probably change that later on. Because this is my last chance my friendship with this good-looking guy who have faith into islam. I want a person to protects me more I hate going out alone at night time. albo ten: Cytuj: I have a question thats a tad more complex though. The bf i mentioned before well he was prepared to let me go when he moves to arabia, because at the moment the uk embassy has lost their passports and they were on a tourist visa of some sort, but been here about 8 years. i expressed to him that i would do my utmost to be with him, and because of his family history and stuff hes willing to marry me in secret, but this would mean we hav to be apart for a while, how can u get married legally without the intent to live together immediately, every type of visa says- with intent to live together, but we arent after uk citizenship, not yet. i need help lol. oh and with the case of his family, basically in the coming years i will have to become muslim, which is no big deal to me because i dont have a faith to begin with, what i do know is that hes my heart and soul and eventually we hav to be together. im even willing to learn cooking, and if u knew me, u'd know that isnt something i do jovially lol. apparently if i can be a good muslim then they shouldnt have any issues with us living together, and ten we can have children yay!
Ten kit jest już po prostu bezczelnością...Ambasada brytyjska zgubiła jego paszport
No, ale znalazł naiwną...
|
Pn wrz 17, 2007 13:59 |
|
 |
Zencognito
|
No co poradzisz, głupich nie sieją.
|
Pn wrz 17, 2007 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No ale jest mi po prostu wstyd, że Europejki i Amerykanki są takie naiwne...Mają dostęp do edukacji, mogą wybierać mężów, mogą nie wychodzić za mąż wcale- to są prawa o których większość kobiet na świecie może jedynie pomarzyć...
Ale zamiast rozumieć jak są uprzywilejowane, to wolą zapewniać obywatelstwa zachodnie mudżahedinom, którzy chcą wprowadzić prawo szariatu... 
|
Pn wrz 17, 2007 14:50 |
|
 |
Boobr
|
Ruch wahhabitów ma święte prawo promować na całym świecie ortodoksyjną wersję szariatu. Dodatkowo każdy muzułmanin może oszukiwać innowierców jeśli to oszustwo przysłuży się jego dobru (ujmując to najdosadniej jak się da).
|
Pn wrz 17, 2007 17:07 |
|
 |
Zencognito
|
Boobr napisał(a): Ruch wahhabitów ma święte prawo promować na całym świecie ortodoksyjną wersję szariatu. Taką samą jak inni ludzie do walczenia z nią. Boobr napisał(a): Dodatkowo każdy muzułmanin może oszukiwać innowierców jeśli to oszustwo przysłuży się jego dobru (ujmując to najdosadniej jak się da).
I co, przyzwolenie na kłamstwo i manipulowanie ludźmi Ci się podoba?
Btw. pamiętasz kto według Biblii jest ojcem kłamstwa? 
|
Pn wrz 17, 2007 17:20 |
|
 |
Boobr
|
Zauważ Zencognito że w tym poście nie opowiedziałem się po żadnej ze stron, po prostu pokazałem jak to oni widzą.
Nie zmienia to faktu że ja to widzę jako zbędne naginanie praw Koranu.
|
Pn wrz 17, 2007 17:23 |
|
 |
absalona1
|
Mnie moj chlopak nie nabral na paszport europejski, bo juz mial go wczesniej, ale nabral mnie twierdzac ze ma 10 lat mniej niz w rzeczywistosci, moze bylam naiwna , ze uwierzylam mu. Ale wierzcie mi- nie wyglada na swoj wiek. Jednak to daje mi do myslenia, ze nie traktowal mnie powaznie, oszukujac mnie. Jestem potwornie na niego zla o to ,a do tego dochodzi kwestia problemu wychowania religijnego naszego dziecka. Nie wiem czy podolam tym problemom, ale z drugiej strony - zostanie samotna matka, tez mnie troche zalamuje. Nie wiem co robic, na razie wiec trwam w tym zwiazku, choc nie wiem czy to ma sens.
|
Pn wrz 17, 2007 18:35 |
|
 |
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
Ja się przede wszystkim zastanawiam co kobiety w tych arabach czy innych murzynach widzą ? Wiążą się z nimi dlatego że są "inni", pochodzą z innego kręgu kulurowego ? Przecież to jest zwykłe puszczanie się... Związki mieszane to PATOLOGIA i nie powinno się na to pozwalać, niestety demoliberalne media i politycy lansują wszystko co "z zachodu" bo to przecież bardzo cywilizowane - mieszane związki, homoseksualizm... ręce opadają jak sie na to patrzy 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Wt wrz 18, 2007 12:35 |
|
|
|