Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti
Autor |
Wiadomość |
czuowiek
|
 Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Johnny99 napisał(a): To joke religion, chodzi o protest przeciw mieszaniu religii z nauką - a nie o Kościół lub związek wyznaniowy. Mylisz się. Bo jedynie wyłącznie w ocenie autora ekspertyzy wiara w Potwora to "joke religion". Każdemu wolno daną religię oceniać w dowolny sposób. Żyjemy w wolnym kraju. Natomiast czyjaś prywatna opinia pozostaje wyłącznie prywatną opinią. No chyba że ekspert pomierzył wiaromierzem szczerość wiary wyznawców Potwora i wyszło mu, że wiara jest nieszczera. Teraz pozostają jeszcze dwie rzeczy do wyjaśnienia: 1. Czy ekspert był bezstronny (czyli jakiego był wyznania?). 2. Czy wiaromierz posiada świadectwo homologacji, a jeśli tak, to jaki urząd je wydał. Wskaż mi proszę teraz regulację prawną, z której wynika, iż sporządzona na wniosek MAiC ocena danej religii jako "joke religion" wykonana przez biegłego religioznawcę uniemożliwia rejestrację Kościoła tej religii.
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn lis 24, 2014 15:55 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Nawet pójdę jeszcze dalej: wskaż mi proszę takie regulacje prawne, z których wynika, że jednym z elementów procedury rejestracji Kościoła jest dokonanie przez organ uprawiony (MAiC) oceny prawdziwości religii wyznawanej przez członków tego Kościoła... 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn lis 24, 2014 16:04 |
|
 |
Johnny99
|
czuowiek napisał(a): Mylisz się. Bo jedynie wyłącznie w ocenie autora ekspertyzy wiara w Potwora to "joke religion". Cóż, na czymś się trzeba było oprzeć. Cytuj: Każdemu wolno daną religię oceniać w dowolny sposób. Żyjemy w wolnym kraju. Natomiast czyjaś prywatna opinia pozostaje wyłącznie prywatną opinią. Opinia biegłego jest opinią "eksperta", a więc "ekspercką", nie prywatną. Cytuj: No chyba że ekspert pomierzył wiaromierzem szczerość wiary wyznawców Potwora i wyszło mu, że wiara jest nieszczera. Nie potrzeba do tego wiaromierza - wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna. Cytuj: Teraz pozostają jeszcze dwie rzeczy do wyjaśnienia: 1. Czy ekspert był bezstronny (czyli jakiego był wyznania?). Miał obowiązek być. Cytuj: Wskaż mi proszę teraz regulację prawną, z której wynika, iż sporządzona na wniosek MAiC ocena danej religii jako "joke religion" wykonana przez biegłego religioznawcę uniemożliwia rejestrację Kościoła tej religii. Art. 30 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania. Cytuj: Nawet pójdę jeszcze dalej: wskaż mi proszę takie regulacje prawne, z których wynika, że jednym z elementów procedury rejestracji Kościoła jest dokonanie przez organ uprawiony (MAiC) oceny prawdziwości religii wyznawanej przez członków tego Kościoła...  Skoro, zgodnie z art. 30, wpisu dokonuje się na podstawie "deklaracji o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego", to nie można dokonać wpisu na podstawie dokumentu, który nie jest "deklaracją o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego". Nikt nie dokonuje żadnej "oceny prawdziwości religii".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 24, 2014 16:08 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Johnny99 napisał(a): Nie potrzeba do tego wiaromierza - wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna. (...) Tu kolega trochę przesadził - medieval_manCytuj: Cytuj: Teraz pozostają jeszcze dwie rzeczy do wyjaśnienia: 1. Czy ekspert był bezstronny (czyli jakiego był wyznania?). Miał obowiązek być. A poseł Hofman miał obowiązek nie wyłudzać kilometrówki na wyjazd do Madrytu... Cytuj: Cytuj: Wskaż mi proszę teraz regulację prawną, z której wynika, iż sporządzona na wniosek MAiC ocena danej religii jako "joke religion" wykonana przez biegłego religioznawcę uniemożliwia rejestrację Kościoła tej religii. Art. 30 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania. Skoro, zgodnie z art. 30, wpisu dokonuje się na podstawie "deklaracji o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego", to nie można dokonać wpisu na podstawie dokumentu, który nie jest "deklaracją o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego". Dlaczego dokument, który złożyli w MAiC reprezentanci KLPS nie jest deklaracją o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego? 
|
Pn lis 24, 2014 16:18 |
|
 |
czuowiek
|
Może przeredaguję trochę pytanie, żeby ułatwić Ci poszukiwanie odpowiedzi: Gdzie w ustawie o gwarancjach wolności sumienia i wyznania przeczytałeś, że dokument złożony do MAiC przez reprezentantów Kościoła nie jest deklaracją o utworzeniu Kościoła jeśli religioznawca dokona na wniosek MAiC oceny religii tego Kościoła kwalifikując ją do grona "joke religions". Czy teraz już jest jasne, o co pytam? 
|
Pn lis 24, 2014 17:00 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
A to może jeszcze dorzucę kolejne pytanie, skoro już będziesz i tak przekopywał się przez treść ustawy o wolności sumienia w poszukiwaniu odpowiedzi... W trybie którego artykułu ustawy o wolności sumienia (a może w trybie innej ustawy? rozporządzenia? k.p.a.? whatever?) MAiC zleciło religioznawcom ekspertyzę "prawdziwości religii" KLPS? Który artykuł ustawy o wolności sumienia (a może jakaś inna ustawa? rozporządzenie? k.p.a.? whatever?) przewiduje, że minister rozpatrując wniosek o rejestrację Kościoła zleca religioznawcy opinię na temat religii pod kątem tego, czy jest ona rzeczywistą (prawdziwą?) religią czy może jedynie np. " joke religion"? Popracuj nad tym w wolnej chwili. Czekam niecierpliwie. 
|
Pn lis 24, 2014 18:38 |
|
 |
czuowiek
|
Johnny99 napisał(a): Nie potrzeba do tego wiaromierza - wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna. Cytuj: (...) Tu kolega trochę przesadził - medieval_man Wiedziałem, że numer z obrażaniem wierzących przechodzi na tym forum tylko wtedy, kiedy obrażana jest religia inna, niż jedynie słuszna...  No ale dopsz.... Jeszcze raz: Johnny99 napisał(a): Nie potrzeba do tego wiaromierza - wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna. Mój Drogi... Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Boga w Trójcy Jedynego, a działalność Kościoła Katolickiego ma na celu... [tu niestety Cenzura nie puściła, ale sam możesz się domyśleć, jeśli pozostawię jakieś słowo kluczowe, ot np. "bp Wesołowski"...]Nie chodzi oczywiście o to, że takie mam zdanie o Kościele Katolickim. Chciałem, żebyś zobaczył, jak to jest, gdy ktoś podważa szczerość Twojej wiary.  A może po prostu podejmiesz się próby udowodnienia, że nie wierzę w Latającego Potwora? 
|
Pn lis 24, 2014 22:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pocieszające jest jednak, że ateiści mają swojego boga. Wprawdzie, z samej swej kondycji nie mogą w niego wierzyć, co jednak nie przeszkadza im żądać udowodnienia, że właśnie tak jest.
|
Wt lis 25, 2014 7:02 |
|
 |
Johnny99
|
czuowiek napisał(a): A poseł Hofman miał obowiązek nie wyłudzać kilometrówki na wyjazd do Madrytu... Ano. Cytuj: Dlaczego dokument, który złożyli w MAiC reprezentanci KLPS nie jest deklaracją o utworzeniu kościoła lub związku wyznaniowego?  Dlatego, że KLPS nie jest związkiem wyznaniowym, tylko jego parodią. Cytuj: Gdzie w ustawie o gwarancjach wolności sumienia i wyznania przeczytałeś, że dokument złożony do MAiC przez reprezentantów Kościoła nie jest deklaracją o utworzeniu Kościoła jeśli religioznawca dokona na wniosek MAiC oceny religii tego Kościoła kwalifikując ją do grona "joke religions". Ustawa nie zawiera definicji "kościoła i związku wyznaniowego", w przypadku wątpliwości organ więc musi radzić sobie sam. Cytuj: Który artykuł ustawy o wolności sumienia (a może jakaś inna ustawa? rozporządzenie? k.p.a.? whatever?) przewiduje, że minister rozpatrując wniosek o rejestrację Kościoła zleca religioznawcy opinię na temat religii pod kątem tego, czy jest ona rzeczywistą (prawdziwą?) religią czy może jedynie np. "joke religion Wniosek się "rozpatruje" jedynie pod kątem formalnym, a nie pod kątem tego, czy coś jest "prawdziwą religią". Dlatego właśnie pierwsze rozstrzygnięcie organu zakwestionował sąd administracyjny. Cytuj: Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Boga w Trójcy Jedynego Ależ oczywiście, że wierzy w to mnóstwo osób. Cytuj: Chciałem, żebyś zobaczył, jak to jest, gdy ktoś podważa szczerość Twojej wiary. Nie podważam szczerości żadnej wiary. Cytuj: A może po prostu podejmiesz się próby udowodnienia, że nie wierzę w Latającego Potwora?  Być może wierzysz - ateiści generalnie nie odznaczają się wybitną mądrością (nie mylić z inteligencją) i wierzą w najróżniejsze głupoty, a dodatkowo mają poważne problemy z szacunkiem dla ludzi myślących inaczej niż oni, więc wcale mnie nie dziwi, że założyli coś takiego, jak KLPS. Sami sobie wystawiacie świadectwo. To jednak nie zmienia faktu, że KLPS jest parodią związku wyznaniowego, a nie związkiem wyznaniowym, a organa państwowe mają prawo (choć nie obowiązek) brać to pod uwagę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lis 25, 2014 7:18 |
|
 |
czuowiek
|
Cawilian napisał(a): Pocieszające jest jednak, że ateiści mają swojego boga. Jacy ateiści? Kto powiedział, że ateistą jest się do końca życia? Każdy może otworzyć oczy na Prawdę o Potworze - jeśli otrzyma od Potwora łaskę i ją przyjmie. Także ateista... Johnny99 napisał(a): Dlatego, że KLPS nie jest związkiem wyznaniowym, tylko jego parodią.
Podaj prawną definicję "parodii związku wyznaniowego". MAiC może działać jedynie w granicach prawa. To, co się komuś wydaje, to (na szczęście) nie są "granice prawa". Np. prof. Chazanowi wydaje się, że uratował dziecko z mózgiem na wierzchu, nie pozwalając na jego zabicie w czasie trwania ciąży... Tobie też się pewnie tak wydaje, a z prawnego punktu widzenia Chazan złamał prawo. Dziwne, prawda? Z drugiej strony niektórym ludziom się wydaje, że aborcja to nie jest zabicie człowieka (tyle że na bardzo wczesnym etapie rozwoju), a jedynie zabieg kosmetyczny... Każdemu wolno na dowolny temat myśleć cokolwiek... Cytuj: Ustawa nie zawiera definicji "kościoła i związku wyznaniowego", w przypadku wątpliwości organ więc musi radzić sobie sam. Ale z czym musi sobie "radzić sam"? Z tworzeniem definicji, których nie ma i potrzeby istnienia których nie przewiduje prawnie opisana procedura rejestracji kościoła albo związku wyznaniowego? Wiesz, co to znaczy "działać w granicach obowiązującego prawa", bądź "przekroczyć kompetencje"? Cytuj: Wniosek się "rozpatruje" jedynie pod kątem formalnym, a nie pod kątem tego, czy coś jest "prawdziwą religią". Dlatego właśnie pierwsze rozstrzygnięcie organu zakwestionował sąd administracyjny. Bardzo słusznie. A że z formalnego punktu widzenia wniosek spełnia wszelkie wymogi, MAiC stoi na z góry przegranej pozycji. Może jedynie odwlekać nieuniknione.  Cytuj: Cytuj: Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Boga w Trójcy Jedynego Ależ oczywiście, że wierzy w to mnóstwo osób. Ależ oczywiście, że nikt rozsądny i inteligentny nie ma prawa wierzyć w to, że Bóg stworzył świat i dopuścił do zła, aby móc przebaczać tym, którzy czynią zło...  Cytuj: Cytuj: Chciałem, żebyś zobaczył, jak to jest, gdy ktoś podważa szczerość Twojej wiary. Nie podważam szczerości żadnej wiary. A czarne jest czarne czy białe? Cytuj: A może po prostu podejmiesz się próby udowodnienia, że nie wierzę w Latającego Potwora?  Cytuj: Być może wierzysz - ateiści generalnie nie odznaczają się wybitną mądrością (nie mylić z inteligencją) i wierzą w najróżniejsze głupoty, a dodatkowo mają poważne problemy z szacunkiem dla ludzi myślących inaczej niż oni, więc wcale mnie nie dziwi, że założyli coś takiego, jak KLPS. Sami sobie wystawiacie świadectwo. To jednak nie zmienia faktu, że KLPS jest parodią związku wyznaniowego, a nie związkiem wyznaniowym, a organa państwowe mają prawo (choć nie obowiązek) brać to pod uwagę. Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że - zwłaszcza w tym pierwszym zdaniu - w miejsce "KLPS" można wstawić "Kościół Katolicki" i będzie to brzmiało równie dobrze?  Swoją drogą doceniam argumentację, że wiara nie idzie w parze z "wybitną mądrością". Naprawdę podziwiam Cię za tak daleko posuniętą szczerość. A już to zdanie o problemach wierzących "w różne głupoty" z szacunkiem dla ludzi myślących inaczej niż oni... Boskie...  Ja bym chyba nawet wolał, żeby działania MAiC, odwlekające w czasie to, co nieuniknione, były konsekwencją tej drogi rozumowania, którą tu prezentujesz. To nawet byłoby w jakiś sposób szczere i uczciwe.
|
Wt lis 25, 2014 8:04 |
|
 |
Johnny99
|
czuowiek napisał(a): podaj prawną definicję "parodii związku wyznaniowego". Poczytaj uzasadnienie wyroku. Nie jestem pewien, ale opinie biegłych chyba też upubliczniono. Ja religioznawcą nie jestem, ale wnioskuję, że termin " joke religion" jest w religioznawstwie znany. Cytuj: MAiC może działać jedynie w granicach prawa. To, co się komuś wydaje, to (na szczęście) nie są "granice prawa". Dlatego nie oparto się na tym, co się komuś wydaje, tylko na opinii eksperta. Cytuj: Tobie też się pewnie wydaje, a z prawnego punktu widzenia Chazan złamał prawo. Dziwne, prawda? Tym bardziej, że Chazan nie złamał prawa. Cytuj: Z drugiej strony niektórym ludziom się wydaje, że aborcja to nie jest zabicie człowieka (tyle że na bardzo wczesnym etapie rozwoju), a jedynie zabieg kosmetyczny... No i są w błędzie, którego prawo nie powinno sankcjonować. Cytuj: Z tworzeniem definicji, których nie ma i potrzeby istnienia których nie przewiduje prawnie opisana procedura rejestracji kościoła albo związku wyznaniowego? Organ nie stworzył żadnej definicji, ustalił jedynie, czy wniosek został złożony przez uprawniony podmiot - za drugim razem przynajmniej. Cytuj: Wiesz, co to znaczy "działać w granicach obowiązującego prawa", bądź "przekroczyć kompetencje"? Wiem. Cytuj: Bardzo słusznie. A że z formalnego punktu widzenia wniosek spełnia wszelkie wymogi, MAiC stoi na z góry przegranej pozycji. Skąd wiesz? Za drugim razem wszak MAiC orzekł zgodnie z wytycznymi WSA. Co orzeknie WSA (czy NSA) teraz, to się dopiero okaże, ale przytaczane przeze mnie wcześniej orzecznictwo bynajmniej nie sugeruje, że sprawa jest z góry przegrana. Cytuj: Może jedynie odwlekać nieuniknione.  A zapytam prywatnie - to "nieuniknione" cię cieszy? Cytuj: Ależ oczywiście, że nikt rozsądny i inteligentny nie ma prawa wierzyć w to, że Bóg stworzył świat i dopuścił do zła, aby móc przebaczać tym, którzy czynią zło...  Dlaczego? Cytuj: Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że - zwłaszcza w tym pierwszym zdaniu - w miejsce "KLPS" można wstawić "Kościół Katolicki" i będzie to brzmiało równie dobrze?  Nie będzie. Cytuj: Swoją drogą doceniam argumentację, że wiara nie idzie w parze z "wybitną mądrością". Nie zawsze idzie. Cytuj: A już to zdanie o problemach wierzących "w różne głupoty" z szacunkiem dla ludzi myślących inaczej niż oni... Boskie...  Ateistom raczej współczuję, niż ich nie szanuję - no chyba, że oni nie szanują mnie.
|
Wt lis 25, 2014 8:21 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
czuowiek napisał(a): Cytuj: Cytuj: Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Boga w Trójcy Jedynego Ależ oczywiście, że wierzy w to mnóstwo osób. Ależ oczywiście, że nikt rozsądny i inteligentny nie ma prawa wierzyć w to, że Bóg stworzył świat i dopuścił do zła, aby móc przebaczać tym, którzy czynią zło...  Wykaż logiczny związek Twojej odpowiedzi z tym, co powyżej. Swoją drogą - niezły wykrętas
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lis 25, 2014 14:55 |
|
 |
czuowiek
|
Johnny99 napisał(a): Poczytaj uzasadnienie wyroku. Nie jestem pewien, ale opinie biegłych chyba też upubliczniono. Ja religioznawcą nie jestem, ale wnioskuję, że termin "joke religion" jest w religioznawstwie znany. A w ustawodawstwie też? Cytuj: Cytuj: MAiC może działać jedynie w granicach prawa. To, co się komuś wydaje, to (na szczęście) nie są "granice prawa". Dlatego nie oparto się na tym, co się komuś wydaje, tylko na opinii eksperta. Czyżby ekspert dowiódł, że wyznawcy Potwora jedynie udają, że wierzą, a tak naprawdę nabijają się ze zjawiska religii? Cytuj: Cytuj: Tobie też się pewnie wydaje, a z prawnego punktu widzenia Chazan złamał prawo. Dziwne, prawda? Tym bardziej, że Chazan nie złamał prawa. Naturalnego?  Cytuj: Organ nie stworzył żadnej definicji, ustalił jedynie, czy wniosek został złożony przez uprawniony podmiot - za drugim razem przynajmniej.
Nie można ustalić, czy podmiot jest uprawniony, czy nieuprawniony, ponieważ ustawa nie przewiduje podziału na podmioty uprawnione i nieuprawnione do rejestracji kościoła/związku wyznaniowego. Być może dlatego, że nie istnieje póki co żaden homologowany wiaromierz... Jedynie wniosek o rejestrację może być niekompletny i jedynie tej brzytwy można by się było ewentualnie chwytać. Tyle że ten akurat wniosek o rejestrację jest kompletny. Problem polega na tym, że ja mówię o obowiązującym prawie, wyłącznie w ramach którego powinien się poruszać MAiC (a już samo powołanie biegłego do oceny szczerości wiary wyznawców KLPS było wyjściem poza te ramy) a Ty jedynie o tym, co ci się wydaje... Cytuj: Cytuj: Wiesz, co to znaczy "działać w granicach obowiązującego prawa", bądź "przekroczyć kompetencje"? Wiem. No to nie wyglądasz, jakbyś wiedział...  Cytuj: Bardzo słusznie. A że z formalnego punktu widzenia wniosek spełnia wszelkie wymogi, MAiC stoi na z góry przegranej pozycji. Cytuj: Skąd wiesz? Za drugim razem wszak MAiC orzekł zgodnie z wytycznymi WSA. Z którymi wytycznymi? Cytuj: Cytuj: Może jedynie odwlekać nieuniknione.  A zapytam prywatnie - to "nieuniknione" cię cieszy? Nie rozpatruję tego w tych kategoriach. Kiedyś byłem ateistą. W pewnym momencie doznałem objawienia i od tej chwili wierzę w Potwora - jest dla mnie oczywistym, że to On stworzył świat. Uważam, że mój Kościół ma takie samo prawo czerpać z funduszu kościelnego, jak Twój... Cytuj: Cytuj: Ależ oczywiście, że nikt rozsądny i inteligentny nie ma prawa wierzyć w to, że Bóg stworzył świat i dopuścił do zła, aby móc przebaczać tym, którzy czynią zło...  Dlaczego? Jak to, "dlaczego"? Przecież to oczywiste. To "wiedza powszechna". Cytuj: Cytuj: Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że - zwłaszcza w tym pierwszym zdaniu - w miejsce "KLPS" można wstawić "Kościół Katolicki" i będzie to brzmiało równie dobrze?  Nie będzie. Będzie. Bawimy się w ten sposób dalej? Twoja kolej... 
|
Wt lis 25, 2014 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Cawilian napisał(a): Pocieszające jest jednak, że ateiści mają swojego boga. Jacy ateiści? Kto powiedział, że ateistą jest się do końca życia? Każdy może otworzyć oczy na Prawdę o Potworze - jeśli otrzyma od Potwora łaskę i ją przyjmie. Także ateista... Czyli teraz... a może tutaj? Podczas gdy w sąsiednim wątku - na odwyrtkę. Nie wpadasz w rezonans od takich oscylacji?
|
Wt lis 25, 2014 21:49 |
|
 |
czuowiek
|
Cawilian napisał(a): czuowiek napisał(a): Cawilian napisał(a): Pocieszające jest jednak, że ateiści mają swojego boga. Jacy ateiści? Kto powiedział, że ateistą jest się do końca życia? Każdy może otworzyć oczy na Prawdę o Potworze - jeśli otrzyma od Potwora łaskę i ją przyjmie. Także ateista... Czyli teraz... a może tutaj? Podczas gdy w sąsiednim wątku - na odwyrtkę. Nie wpadasz w rezonans od takich oscylacji? Nie. Nie wpadam. Czemu masz jako avatar zdjęcie, na którym wyciskasz sobie pryszcza? 
|
Wt lis 25, 2014 22:54 |
|
|
|