Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Soul33 napisał(a):

Wolno Ci wierzyć, że kłamię. To smutne, że tak myślisz, ale wolno Ci w to wierzyć.

So lis 29, 2014 18:37
Zobacz profil WWW

@Soul

No tak. Oni też niechybnie wierzą, że wyznawanie wiary w LPS oraz zasad określonych w statucie jest słuszne i wartościowe.

Poza tym - jestem ciekaw odpowiedzi na moje drugie pytanie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lis 29, 2014 18:39

JedenPost napisał(a):
A przepraszam bardzo - z czego w państwie prawa miałoby wynikać to prawo państwa (jego organu) w odniesieniu do religii?

A z czego wynika to, że umowę zawartą dla pozoru państwo tak właśnie traktuje?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 29, 2014 18:50

Cytuj:
Jeżeli zawrzesz z kimś umowę spółki "dla żartu", to państwo potraktuje tę spółkę jako zawartą "dla żartu",

Niech Johnny idzie do magistratu, zapoda zalozenie, niech odpisze jak byl przyjety. :D
Cytuj:
Sęk jednak w tym, że nikt w to nie wierzy. Dlatego nie ma powodu rejestrować KLPS jako związku wyznaniowego.

Jaki sek? Dam przyklad; jeden czlowiek postanowil wystawic w Swiebodzinie pomnik Chrystusa, tak duzy, ze nikt w to nie wierzyl. A stoi!
Kto niby wierzy w Slonce-Boga? W Polsce jakies 120-150 osob. Boga maja urzedowo uznanego! O czym my rozmawiamy? O bojazni katolikow. jasnie Wielmozny Bog Spagetti moglby powalic wasza wiare na kolana. I tego sie boicie. :D

So lis 29, 2014 18:50

lokis napisał(a):
Boga maja urzedowo uznanego! O czym my rozmawiamy? O bojazni katolikow. jasnie Wielmozny Bog Spagetti moglby powalic wasza wiare na kolana. I tego sie boicie. :D

Ojej, jak strasznie się tego boję, lęk mi spać nie pozwala ;-)

Akurat, jak już wielokrotnie pisałem, KLPS robi dokładnie przeciwną robotę - przedstawia ateistów jako wariatów, a ateizm jako rodzaj wygłupu, połączony z potrzebą obrażania i dworowania z innych. Mam więc nadzieję, że KLPS będzie rósł w siłę, by coraz więcej ludzi zaczęło utożsamiać bycie ateistą z noszeniem durszlaka na głowie :roll: Bardzo dobrze ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 29, 2014 18:58
Moderator

czuowiek napisał(a):
Wolno Ci wierzyć, że kłamię. To smutne, że tak myślisz, ale wolno Ci w to wierzyć.

I może jeszcze stwierdzisz, że nie trolujesz?

JedenPost napisał(a):
No tak. Oni też niechybnie wierzą, że wyznawanie wiary w LPS oraz zasad określonych w statucie jest słuszne i wartościowe.

W edycje dodałem słowo "religijna" - wiara religijna. Do tego służy ten rejestr. Nie do tego, aby zrzeszali się ludzie wierzący w to, że zielona herbata pobudza krążenie w lewym uchu.

JedenPost napisał(a):
Hmmm... w jaki sposób uargumentowałbyś mi, czemu nie miałbym tak traktować wpisu do rejestru podmiotów takich jak ZBÓR EWANGELICZNY "BETEL" W WARSZAWIE, KOŚCIÓŁ CHRZEŚCIJAŃSKI "JEZUS ŻYJE" albo ŚWIECKI RUCH MISYJNY "EPIFANIA" ?

Nie znam tych wspólnot, więc na dzień dzisiejszy nie mam powodów sądzić, że to nie są związki wyznaniowe tylko jakieś wygłupy lub oszustwa.

lokis napisał(a):
O czym my rozmawiamy? O bojazni katolikow. jasnie Wielmozny Bog Spagetti moglby powalic wasza wiare na kolana. I tego sie boicie.

Mojej wiary to nie rusza ;) Ja w ogóle nie widzę potrzeby istnienia takiego rejestru. Związki wyznaniowe mogłyby się rejestrować jako jedne z już wcześniej istniejących podmiotów prawnych.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lis 29, 2014 19:08

Soul33 napisał(a):

JedenPost napisał(a):
Hmmm... w jaki sposób uargumentowałbyś mi, czemu nie miałbym tak traktować wpisu do rejestru podmiotów takich jak ZBÓR EWANGELICZNY "BETEL" W WARSZAWIE, KOŚCIÓŁ CHRZEŚCIJAŃSKI "JEZUS ŻYJE" albo ŚWIECKI RUCH MISYJNY "EPIFANIA" ?

Nie znam tych wspólnot, więc na dzień dzisiejszy nie mam powodów sądzić, że to nie są związki wyznaniowe tylko jakieś wygłupy lub oszustwa.

Zaraz, zaraz - ale dla poruszonej przez Ciebie kwestii marnowania czasu i pieniedzy to akurat ma drugorzędne znaczenie. Skoro marnowanie- to znaczy, że ileś taki wpis państwo kosztuje i wobec tego powinien być z tego jakiś pożytek, żeby nie było marnowania. Zatem - jaki pożytek płynie z rejestracji z tych podmiotów?

So lis 29, 2014 19:16
Moderator

Gdyby nic im to nie dawało, pewnie by się nie rejestrowali. Jednak tutaj po prostu korzystają z przysługującego im prawa. Natomiast KLPS nie jest związkiem wyznaniowym, więc im to prawo nie przysługuje.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lis 29, 2014 19:25

Soul33 napisał(a):
Gdyby nic im to nie dawało, pewnie by się nie rejestrowali. Jednak tutaj po prostu korzystają z przysługującego im prawa. Natomiast KLPS nie jest związkiem wyznaniowym, więc im to prawo nie przysługuje.

Polska ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania z 1989 definiuje związek wyznaniowy jako wspólnotę religijną, zakładaną w celu wyznawania i szerzenia wiary religijnej, posiadającą własny ustrój, doktrynę i obrzędy kultowe

KLPS w pełni wpisuje się w tą definicję, a jedynym punktem zaczepienia dla odmowy jest forsowanie swoistej, dopasowanej do chrześcijaństwa i pokrewnych, koncepcji rozumienia wiary - w którą, swoją drogą, niespecjalnie wpisują się np. zwiazki wyznaniowe buddyjskie.

http://www.czan.eu/ - na czym polega wiara religijna tej (wpisanej do rejestru) organizacji?

Ostatnio edytowano So lis 29, 2014 19:35 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

So lis 29, 2014 19:31

Cytuj:
przedstawia ateistów jako wariatów, a ateizm jako rodzaj wygłupu,

Gdybym chcial byc zlosliwym, moglbym przytoczyc "oslice gadajaca" w twoim przypadku. :P
Dobra Johnny, spytam powaznie. Czemu uwazasz wyglupy na jakikolwiek temat za dzialania nie do przyjecia? One sa przyslowiowym obciazeniem demokracji. Sa panstwa w Europie w ktorych glosuje sie na partie Kaczora Donalda (nie, nie na naszego). Chodzi o osmieszenie, pokazanie dystansu. I nikt sobie wlosow z glowy nie wyrywa. Tylko u nas, w zascianku, zakazy, nakazy i inne niedemokratyczne dzialania. Tylko u nas krzyza nie uswiadczysz, jest usuwany z przestrzeni publicznej przez makaron i kotlety panierowane. :D

Cytuj:
Natomiast KLPS nie jest związkiem wyznaniowym,

Podstawy do uzasadnienia masz?

So lis 29, 2014 19:32
Moderator

lokis napisał(a):
Cytuj:

Tak zwaną "notoryjność"?

So lis 29, 2014 19:34
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
lokis napisał(a):
Cytuj:

Tak zwaną "notoryjność"?

Twoim zdaniem na podstawie notoryjności można kogoś pozbawić wolności obywatelskich odbierając mu prawo do zrzeszania się we wspólnotach zarejestrowanych jako Kościoły?

W którym miejscu artykułu 32 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania widzisz miejsce na zastosowanie notoryjności?

So lis 29, 2014 19:46
Zobacz profil WWW
Moderator

JedenPost napisał(a):
Polska ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania z 1989 definiuje związek wyznaniowy jako wspólnotę religijną, zakładaną w celu wyznawania i szerzenia wiary religijnej, posiadającą własny ustrój, doktrynę i obrzędy kultowe

KLPS w pełni wpisuje się w tą definicję, a jedynym punktem zaczepienia dla odmowy jest forsowanie swoistej, dopasowanej do chrześcijaństwa i pokrewnych, koncepcji rozumienia wiary

No ale to nie jest koń :(

JedenPost napisał(a):
http://www.czan.eu/ - na czym polega wiara religijna tej (wpisanej do rejestru) organizacji?

Może dążenie do oświecenia lub sama koncepcja oświecenia należy do sfery sacrum?

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lis 29, 2014 19:57

Przeglądam sobie właśnie ustawę o gwarancjach wolności sumienia i wyznania i szczerze mówiąc na miejscu MAiC uczepiłbym się wyłącznie tego:

Cytuj:
Art. 33
(...)
3. Jeżeli wniosek zawiera postanowienia pozostające w sprzeczności z przepisami
ustaw chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie, moralność
publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób,
organ rejestrowy wydaje decyzję o odmowie wpisu do rejestru.

A dokładnie z tą "moralnością publiczną" mogliby ewentualnie coś kombinować, żeby to miało przynajmniej jakieś pozory wiarygodności zamiast "rżnięcia głupa" i gry na czas...

So lis 29, 2014 19:57
Zobacz profil WWW

Soul33 napisał(a):

JedenPost napisał(a):

Może dążenie do oświecenia lub sama koncepcja oświecenia należy do sfery sacrum?

Moze tak, może nie. Ciekawe, czy członkowie tego zarejestrowanego związku wyznaniowego w ogóle wyróżniają coś takiego jak sacrum. Idąc dalej: a może koncepcja ograniczenia negatywnych relacji międzyludzkich (statut KLPS) należy do sfery sacrum?

So lis 29, 2014 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona